ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ
Να κλείσει οριστικά η χωματερή της Φυλής

Συγκέντρωση σήμερα στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών

Με αίτημα να κλείσει οριστικά η χωματερή στη Φυλή και να γίνει διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού, σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής προχωρούν σήμερα σε νέα κινητοποίηση, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και ο δήμος Πετρούπολης.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά τους, τα σωματεία και οι φορείς αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «η μαζική κινητοποίηση του λαού της περιοχής της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου στις 6 Ιούνη στα Ανω Λιόσια έστειλε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που μας αναγκάζει εδώ και 60 χρόνια να ζούμε δίπλα στη χωματερή, που βλάπτει την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του λαού της περιοχής».

Παράλληλα, προσθέτει ότι «το πρόσφατο ρήγμα στο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής, που είχε ως συνέπεια το κλείσιμο της χωματερής και τόνους σκουπιδιών στις γειτονιές της Αττικής, είναι μία ακόμα απόδειξη του υπερκορεσμού της χωματερής. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής στην υγεία του λαού της περιοχής και στο περιβάλλον».

Αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

-- Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

-- Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση

Οι φορείς που καλούν στην κινητοποίηση δρομολογούν πούλμαν από τη Δυτική Αθήνα για τη συγκέντρωση στην Ομόνοια. Συγκεκριμένα, πούλμαν θα αναχωρήσουν από:

-- 5.45 μ.μ., Ολυμπιακό Χωριό (Κακλαμανάκη 21)

-- 6 μ.μ., Μενίδι (πλατεία Καράβου)

-- 6.15 μ.μ., Κόκκινο Μύλο (τριγωνική πλατεία)

-- 6 μ.μ., Ανω Λιόσια (τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο)

-- 6.10 μ.μ., Ζεφύρι (στάση Προαστιακού)

-- 5.45 μ.μ, Πετρούπολη (πλατεία Ηρώ)

-- 6 μ.μ., Ιλιον (ΟΤΕ)

-- 6.15 μ.μ., Αγίους Αναργύρους (παλιό δημαρχείο).

ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Αθλιες συνθήκες για τους πρόσφυγες

Το κέντρο «φιλοξενίας» προσφύγων στη Μαλακάσα
Το κέντρο «φιλοξενίας» προσφύγων στη Μαλακάσα
Τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στο κέντρο «φιλοξενίας» προσφύγων στην Μαλακάσα, καταγγέλλει με Ερώτησή του στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής το ΚΚΕ. Η Ερώτηση, που υποβλήθηκε από τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα, Χρήστο Κατσώτη, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρει:

«Στο κέντρο "φιλοξενίας" προσφύγων στη Μαλακάσα, με χωρητικότητα 700 ατόμων, βρίσκονται σήμερα πάνω από 1.000 άτομα. Η πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί, Ιρακινοί, Κούρδοι, οι οποίοι διαμένουν σε κοντέινερ.

Πρόσφατα, με απόφαση της κυβέρνησης, μεταφέρθηκαν από τις δομές των νησιών του Αιγαίου 300 περίπου επιπλέον πρόσφυγες, οι οποίοι φιλοξενούνται σε 45 σκηνές, σε πραγματικά άθλιες συνθήκες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες νεροποντές οι σκηνές τους πνίγηκαν στη λάσπη, μαζί με αυτούς και τα παιδιά τους.

Επίσης, το φαγητό που τους προσφέρεται, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν τρώγεται, ενώ και τα μέτρα υγιεινής είναι ανύπαρκτα. Το ιατρείο είναι υποστελεχωμένο από το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει γυναικολόγος παρόλο που υπάρχουν περίπου 30 έγκυες γυναίκες και 15 λεχώνες, δεν υπάρχουν βασικά φάρμακα, υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδη υλικά, όπως οινόπνευμα και γάντια. Οι πρόσφυγες και μετανάστες προστρέχουν στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, τα οποία συχνά δεν γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρείται από την υποχρέωση συμμετοχής κατά 25% στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, και καλούνται να πληρώσουν και τη συμμετοχή τους.

Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, και μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις τόσο στο χώρο του κέντρου, όσο και στον οδικό κόμβο, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσον καιρό παραμείνουν στη Μαλακάσα, να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας και να τους χορηγηθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για να μετακινηθούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απαιτούν να μη μετατραπεί ο χώρος της Μαλακάσας σε νέα Μόρια.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί είναι μεγάλες.

Ερωτάται ο υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να λυθούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα και, με ευθύνη του κράτους, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για την προσωρινή παραμονή των προσφύγων στο χώρο, να παρθούν ειδικά μέτρα για τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού και τις υψηλές θερμοκρασίες.
  • Να επανενωθούν άμεσα οι πρόσφυγες με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους».
Σε πορεία αναδιάρθρωσης η Ανώτατη Εκπαίδευση

Σε μία επισκόπηση της πολιτικής του τελευταίου χρόνου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου η κυβέρνηση προωθεί με γρήγορους ρυθμούς τη νέα χωροταξία και εφαρμόζει το νόμο - πλαίσιο που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, προχώρησε χτες το υπουργείο Παιδείας.

«Η νέα περίοδος που αρχίζει για τη χώρα μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια βρίσκει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όχι μόνο να έχει ήδη γυρίσει σελίδα, αλλά και να έχει κλείσει το "βιβλίο" της υποχρηματοδότησης, της απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου και των αποκλεισμών για τους οικονομικά αδύνατους», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου. Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του επιχείρησε σε συνέντευξη Τύπου να εμφανίσει μία εικόνα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία απέχει από την πραγματικότητα των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη «νέα χωροταξία» των ιδρυμάτων, με την οποία υλοποιείται η στρατηγική ακόμα στενότερης, άμεσης και «ευέλικτης» σύνδεσής τους με τις επιχειρήσεις. Στάθηκε στις διαδικασίες που προκρίθηκαν από την κυβέρνηση για τις συνέργειες - συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Επισήμανε πως πρόκειται για μία διαδικασία «από τα κάτω», φέρνοντας σε αντιπαραβολή το παλιότερο «σχέδιο Αθηνά», που έγινε με Προεδρικά Διατάγματα, υπό την ίδια όμως στρατηγική που υπηρετούν και οι αναδιαρθρώσεις τις οποίες προχωρά η τωρινή κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, πάντως, παραμένουν τα προβλήματα στις σπουδές για χιλιάδες φοιτητές και οι ελλείψεις σε προσωπικό, που επιχειρείται να καλυφθούν και με την αυτοδύναμη διδασκαλία η οποία προβλέπεται για 1.500 κατόχους διδακτορικού. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για αύξηση κατά 37% από πέρυσι για κάλυψη λειτουργικών δαπανών, με χρήματα που προήλθαν από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και από τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για όλες τις δράσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα και στοιχεία για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ο νόμος που ψηφίστηκε οδήγησε σε αύξησή τους και σε γενίκευση των διδάκτρων. Ετσι, ενώ το Δεκέμβρη του 2015 λειτουργούσαν 735 ΠΜΣ, από τα οποία με δίδακτρα ήταν 416 στα Πανεπιστήμια και 108 στα ΤΕΙ, φέτος προβλέπονται να λειτουργήσουν 923, από τα οποία τα 665 με δίδακτρα.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, πριν τη νέα σχολική χρονιά θα γίνει γνωστό το νέο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Πυρκαγιές σε Χανιά και Κάρυστο

Μεγάλη φωτιά ήταν χτες σε εξέλιξη σε περιοχή του χωριού Σπίνα στα Χανιά. Το χωριό εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 12 οχήματα με 25 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, υδροφόρες του δήμου Κανδάνου - Σελίνου και 2 ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστών δυσχέραιναν οι άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή. «Η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη. Δεν κινδυνεύουν άνθρωποι, ούτε σπίτια, η φωτιά περιορίζεται στη βλάστηση και είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα την "πιάσουμε"», δήλωσε στο «Ράδιο Κρήτη» ο γενικός περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής στην Κρήτη, Γ. Μαραγκάκης.

Πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη και σε δασική έκταση στην περιοχή Βατήσι Καρύστου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15.00 σε έκταση με χαμηλή βλάστηση, και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλούνταν κατοικημένες περιοχές. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Φωτιά ξέσπασε και στην οδό Καβάφη στον Γέρακα, που ελέγχθηκε γρήγορα από 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα που έσπευσαν στο σημείο.

  • Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες, μετά την απολογία του στην 20ή ανακρίτρια, 64χρονος ημεδαπός που συνελήφθη στις 30/6 στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμών από πρόθεση κατ' εξακολούθηση το χρονικό διάστημα από 23 έως 29/6, μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων, στον Αγιο Ανδρέα Αττικής.
Αρχαιολογικά ευρήματα σε κρύπτη Μουσείου

Εκατοντάδες κεραμικά, που χρονολογούνται από την ελληνορωμαϊκή, την κοπτική και την ισλαμική εποχή, ανακαλύφθηκαν σε μια κρυψώνα μέσα στο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο της Αλεξάνδρειας, στη διάρκεια εργασιών συντήρησης στον εσωτερικό κήπο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, τα είχαν κρύψει εκεί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο να τα προστατεύσουν από τυχόν λεηλασίες και από τους βομβαρδισμούς. Η κρύπτη περιέχει κεραμικά διαφόρων εποχών, μεγέθους και μορφής. Μεταξύ άλλων υπάρχουν και τεφροδόχοι όπου φυλάσσονταν οι στάχτες των νεκρών μετά την αποτέφρωσή τους κατά την ελληνιστική περίοδο. Βρέθηκαν επίσης πολλά πιθάρια, αγγεία και πιάτα της ελληνορωμαϊκής και της βυζαντινής εποχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ