ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΜΠΟ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Προετοιμασία για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 12 Ιούλη

Το σωματείο καλεί την εργοδοσία να προσέλθει άμεσα στη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ

Σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με βάση τα αιτήματα που της έχει επανειλημμένα κοινοποιήσει, καλεί την εργοδοσία η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Υλοποιώντας την απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων (21/6) για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, την υπογραφή ΣΣΕ και την ένταξη στα ΒΑΕ, το Σωματείο προκηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που η εργοδοσία δεν προσέλθει στη διαπραγμάτευση. Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 12/7 και θα παρατείνονται ανά 24ωρο, μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Να μη λείψει κανείς από τον αγώνα!

«Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις η εργοδοσία συκοφαντεί τη Διοίκηση του σωματείου μας και προβάλλει συνεχώς προσκόμματα ώστε να μην προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», καταγγέλλει το Σωματείο. Οπως υπενθυμίζει, η συνάντηση που είχε οριστεί για τις 19/6, μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις και τριμερή στο υπουργείο Εργασίας, ματαιώθηκε «με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας», που επιστράτευσε μια σειρά προσχήματα για να κωλυσιεργήσει και να αποφύγει την υπογραφή της ΣΣΕ. «Το Σωματείο έχει γνωστοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και έχει καλέσει κατ' επανάληψη την εργοδοσία να προσέλθει, αυτοί όμως κωφεύουν. Η υπομονή μας πλέον έχει εξαντληθεί, γιατί καθημερινά αυξάνονται τα προβλήματα στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ στο Ν. Ικόνιο στο λιμάνι του Πειραιά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια αλλά και ακόμη την ίδια τη ζωή των εργαζομένων», καταλήγει το Σωματείο.

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «να μη λείψει κανείς από τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», κόντρα στις διασπαστικές και αποπροσανατολιστικές προσπάθειες της εργοδοσίας. «Είναι η στιγμή που πρέπει όλοι να γραφτούμε στο σωματείο για να μπορέσουμε να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, καλύτερους όρους υγιεινής και ασφάλειας, να μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειές μας», τονίζει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «EURODRIP»
Με όπλο την αλληλεγγύη δίνουν απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία

Από τη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης μπροστά στην πύλη του εργοστασίου
Από τη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης μπροστά στην πύλη του εργοστασίου
Σε αρχαιρεσίες προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Eurodrip», στα Οινόφυτα, καλώντας τους εργαζόμενους να στείλουν με τη συμμετοχή τους απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να θέσει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Ενταγμένες στην προσπάθεια αυτή της εργοδοσίας είναι οι απολύσεις δυο εργαζομένων, μελών του Σωματείου, στις οποίες προχώρησε η εταιρεία τη Δευτέρα, μόλις τρεις μέρες πριν τις αρχαιρεσίες. Το Σωματείο χαρακτηρίζει τις απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές και διεκδικεί την ανάκλησή τους.

Δύναμη σε αυτήν τη μάχη παίρνουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους από την αλληλεγγύη που εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή συνδικάτα της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το μεσημέρι, δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από πολλά σωματεία της περιοχής βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου της «Eurodrip», εκφράζοντας έμπρακτα αυτήν την αλληλεγγύη. Ανθρωπο τον άνθρωπο, ακόμα και μέσα στο λεωφορείο, οι εκπρόσωποι των Σωματείων δήλωσαν στους συναδέλφους της «Eurodrip» ότι δεν είναι μόνοι τους, έχουν στο πλευρό τους το σύνολο της εργατικής τάξης της περιοχής. Οτι η πρώτη απάντηση των εργαζομένων της «Eurodrip» στα σχέδια της εργοδοσίας πρέπει να είναι η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο τους και η μαζική συμμετοχή στις σημερινές εκλογές του. Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν με ενθουσιασμό τόσο τη συγκεκριμένη κίνηση αλληλεγγύης όσο και τα ψηφίσματα που έχουν φτάσει στο Σωματείο.

Μεταξύ άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τις απολύσεις από την επιχείρηση «Eurodrip» καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας στη «Μελισσοκομική Αθηνών», που πριν έναν περίπου μήνα απέτρεψε με απεργιακές κινητοποιήσεις τις απολύσεις μελών της. «Το σωματείο σας στάθηκε στο πλάι μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της και προσθέτει πως θα στηρίξει κάθε αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων και την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά.

Στα σωματεία που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προστέθηκαν χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Βοιωτίας - Εύβοιας - Αυλώνα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θήβας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών στην Εταιρεία «Δ. Κελαϊδίτης και ΣΙΑ ΑΕ». Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν επίσης η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θήβας και οι Ομάδες Γυναικών Θήβας και Τανάγρας (μέλη ΟΓΕ).

Ο

«VODAFONE»: Σε στάση εργασίας (9 π.μ. έως 1 μ.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Vodafone». Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στην «Vodafone» - «360 Connect» - λοιπές θυγατρικές, ενώ σε αυτή καλεί και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Επιχειρησιακό και κλαδικό σωματείο διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στην «Vodafone» ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, έχοντας ως βάση την τελευταία ΣΣΕ της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, θα γίνουν συγκεντρώσεις - συνελεύσεις των εργαζομένων ανά κτίριο, με θέμα τον αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Οπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο, η εργοδοσία έχει προτείνει Σύμβαση μόνο για τους εργαζόμενους που έχουν εργοδότη την «360 Connect», πρόταση που τελικά αφορά μόνο 62 εργαζόμενους από τους 300 περίπου που απασχολεί, αφού αποκλείει τον τεράστιο αριθμό των «ενοικιαζόμενων».

«ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΑΕ»: Σε στάση εργασίας (7 π.μ. έως 11 π.μ.) και συγκέντρωση έξω από την εταιρεία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη «Γεωανάλυση ΑΕ», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων τεσσάρων εργαζομένων, καθώς και για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Την κινητοποίηση αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, σε Γενική Συνέλευση το απόγευμα της Δευτέρας.

ΠΑΜΕ
Συναυλία με τη συμμετοχή μουσικών της Ελλάδας και της Τουρκίας

«Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για την τελική νίκη των λαών». Με αυτό το σύνθημα, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στη συναυλία που οργανώνει την Παρασκευή 13/7, στις 8.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο στο Αλσος Νέας Σμύρνης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στους μεγάλους ποιητές της εργατικής τάξης της Τουρκίας και της Ελλάδας, Γιάννη Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ, από τους καλλιτέχνες του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.

Η συναυλία αποτελεί συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, στον πόλεμο και την προσφυγιά.

Η πρόσβαση στο χώρο της συναυλίας μπορεί να γίνει είτε από την κεντρική είσοδο του Αλσους (Ελ. Βενιζέλου και Πατριάρχου Ιωακείμ), είτε από τη δεύτερη είσοδο (Ελ. Βενιζέλου και Εφέσου). Στο Αλσος Νέας Σμύρνης μπορεί να φτάσει κανείς είτε με το τραμ (στάση Αγίας Φωτεινής) είτε με τα λεωφορεία των γραμμών 218 και 219 (στάση πλατεία Νέας Σμύρνης).

Κοινή σύσκεψη για την απεργία στο Εμπόριο

Σε σύσκεψη με θέμα τη συνέχιση της κοινής τους δράσης για το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας, μπροστά και στην απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη, καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), τις διοικήσεις των τοπικών ενώσεων των αυτοαπασχολουμένων, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), τους συλλόγους και τις ομάδες της στην Αττική. Η κοινή σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 9/7, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως).

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν την απεργιακή μάχη, τονίζοντας πως το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας είναι «κρίκος σε μία αλυσίδα συνδυασμένων αιτημάτων για τον εργάσιμο χρόνο και τον εργασιακό μας βίο». Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τις εστίες αγώνα σε κάθε κατάστημα και αποθήκη, τη συμμαχία εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων, τον κοινό αγώνα με εργαζόμενους άλλων κλάδων τους οποίους η πλήρης κατάργηση της Κυριακής αργίας θα επηρεάσει άμεσα.

Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά καλεί μπροστά στην απεργία σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 8 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org