ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά «ορόσημα» και «προαπαιτούμενα» χωρίς τέλος

Eurokinissi

Οι «εκκρεμότητες» της δεύτερης «αξιολόγησης», σε συνδυασμό βέβαια με την εκταμίευση δόσης ύψους 7,7 δισ. ευρώ από την πλευρά της Ευρωζώνης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, επανήλθαν στην επιφάνεια της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης ενόψει και της προσεχούς συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στις 10 Ιούλη.

Πληροφορίες φέρουν την πλευρά του ΔΝΤ να ζητά περισσότερες «διευκρινίσεις», αλλά και άμεσες παρεμβάσεις αναφορικά με τις «ουρές» της «αξιολόγησης», ενώ βέβαια στην ίδια γραμμή συντάσσονται και οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί». Την ίδια ώρα, η πλευρά της συγκυβέρνησης, ενόψει και των αυξημένων «υποχρεώσεων» για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ κ.ά., εμφανίζεται «καθησυχαστική», ενώ ταυτόχρονα, αξιοποιώντας το κλίμα, εμφανίζεται έτοιμη να ολοκληρώσει με τα «προαπαιτούμενα» που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «ουρές» της δεύτερης «αξιολόγησης» αφορούν σε ζητήματα όπως:

-- Παροχή νομικών διαβεβαιώσεων σχετικά με τη «συνταγματικότητα» των διατάξεων που αφορούν στην κατακρεούργηση των συντάξεων από το 2019 και για τα επόμενα χρόνια, τις επιπλέον «διασφαλίσεις» δηλαδή ότι θα εφαρμοστεί και το νέο «τσεκούρι».

-- Η εφαρμοστική διάταξη σχετικά με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο, για ένα εξάμηνο (Μάης - Οκτώβρης), όπως αυτή προβλέπεται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης που θα προχωρήσει με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, είτε με άλλο τρόπο.

-- Οι παραπέρα «απελευθερώσεις» στα επαγγέλματα των μηχανικών, ζήτημα το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται ως το πλέον «δύσκολο» σε σχέση με τις άλλες παρεμβάσεις.

Οι «εκκρεμότητες» αυτές αναμένεται να διευθετηθούν τις επόμενες μέρες, ενώ η έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εγκριθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» προβλέπονται δεκάδες νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει την έναρξη του νέου κύκλου κλιμάκωσης μέσα στο καλοκαίρι.

Αναδιαρθρώσεις στους τραπεζικούς ομίλους

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εξαγγέλλει την «πλήρη απεξάρτηση» από το σχετικά ακριβό δανεισμό μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA) για το 2018. Βέβαια, η διαδικασία της σταδιακής μείωσης του συγκεκριμένου δανεισμού και η αντικατάστασή του από άλλες πηγές με ανταγωνιστικότερα επιτόκια (όπως μέσω της διατραπεζικής αγοράς, της ΕΚΤ κ.ά.) προϋποθέτει την άρση της «αβεβαιότητας» με βάση την αντιλαϊκή πολιτική.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκης, μιλώντας στο «Reuters», επεσήμανε ότι η Εθνική θα πουλήσει και άλλα στοιχεία του ενεργητικού της στα Βαλκάνια, για να ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές. Οπως είπε, τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί η πώληση της θυγατρικής τράπεζας του ομίλου στη Ρουμανία, ενώ επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες γύρω από την εκποίηση δραστηριοτήτων, μικρότερης αξίας, στη Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε χτες, ο όμιλος της Εurobank μεταβίβασε το σύνολο (20%) της συμμετοχής του στην εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας «Grivalia Properties». Αγοραστής είναι η καναδική «Faifax», η οποία είναι μεγαλομέτοχος στην Εurobank καθώς και σε άλλους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ίδια ώρα, ως κεντρικό ζήτημα των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα προβάλλει η μείωση των «κόκκινων» δανείων, που με τη σειρά του αποτελεί μοχλό των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων. Σήμερα τα δάνεια αυτά διαμορφώνονται περίπου σε 106 δισ. ευρώ, ή στο 45% της μάζας του τραπεζικού δανεισμού. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, η διεργασία αυτή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση, ωστόσο, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί, αναμένεται να πάρει μαζικές διαστάσεις από το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα μέχρι το τέλος του 2019, οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες θα έχουν προχωρήσει σε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 38%, δηλαδή κατά το αστρονομικό ύψος των 40 δισ. ευρώ, ενώ βέβαια είναι φανερό το γεγονός ότι η διαδικασία του «ξεσκαρταρίσματος» θα συνδυάζεται με αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές κ.ά.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η απομείωση των προβληματικών δανείων «θα συμβάλει στη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας».

Διεργασίες στην Ευρωζώνη

«Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε περαιτέρω την Ευρωζώνη με τη νέα γαλλική κυβέρνηση, για παράδειγμα με τη δημιουργία ενός δικού μας Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ)», αναφέρει το προεκλογικό πρόγραμμα των κομμάτων της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU-CSU), ενώ σύμφωνα με την καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ, βάση του υπό διαμόρφωση νέου μηχανισμού θα μπορούσε να αποτελέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η «Welt», η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί βέβαιη τη στήριξη του σχεδίου και από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, ο οποίος είχε υποσχεθεί προεκλογικά περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα είναι ένα τέτοιο μήνυμα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό»

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιούλη και ώρα 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο του Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» (Μπαρουτάδικο), και θα μιλήσουν: Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ