ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΕΤΑΑ
Επιβεβαιώνεται ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς

Ανακοινώθηκαν χτες τα αποτελέσματα του προγράμματος

Ανακοινώθηκαν χτες το απόγευμα τα αποτελέσματα για τη δράση «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017-2018» και ολοκληρώθηκε έτσι η διαδικασία επιλογής των «ωφελούμενων» που αφορά τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες. Οπως προκύπτει και από την οριστική ανάρτηση των αποτελεσμάτων, δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ.

Μάλιστα, ο πραγματικός αριθμός όσων δεν δικαιούνται μια θέση στην Προσχολική Αγωγή είναι πολύ μεγαλύτερος απ' αυτόν που προδίδουν τα αποτελέσματα του προγράμματος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Πρόκειται για οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν μια θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, με αποτέλεσμα από το Σεπτέμβρη να βρεθούν σε αδιέξοδο, μην έχοντας πού να αφήσουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΕΕΤΑΑ, οι δικαιούμενοι voucher είναι 92.231 (έναντι 84.800 της τελευταίας χρονιάς, όπου και πάλι υπήρχαν χιλιάδες αποκλεισμοί). Οι έγκυρες υποψηφιότητες ήταν φέτος 132.982 (121.569 πέρυσι).

Ωστόσο, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος ήταν αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 117.000 αιτήσεις (106.000 το 2016), που αντιστοιχούν σε 150.000 (132.600 πέρσι, αύξηση 12,5%). Επομένως, ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που δεν βρίσκουν θέση στους παιδικούς σταθμούς, ξεπερνάει τις 55.000 με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ, θα υπάρξει ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν τέλη Σεπτέμβρη, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών. «Ετσι πιστεύουμε ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων θα προσεγγίσει τις 100.000, έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς», σημειώνουν. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο και πάλι δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός σταθμών.

Για τους παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ

Ηλεκτρονικά αναρτήθηκαν χτες και οι προσωρινοί πίνακες αξιολόγησης και επιλογής βρεφών και νηπίων που θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2017-2018, όπως έχει καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης ως εξής: Πίνακας κατηγορίας βρεφών Α (βρέφη από 8 μηνών έως 1,5 ετών), Πίνακας κατηγορίας βρεφών Β (βρέφη από 1,5 ετών έως 2,5 ετών) και Πίνακας κατηγορίας νηπίων (νήπια από 2,5 ετών έως την προσχολική ηλικία).

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς - κηδεμόνες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τα αποτελέσματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ian.oaed.gr/apprenet/bns ή στους κατά τόπους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που υπέβαλαν την αίτησή τους.

Αιτιολογημένες ενστάσεις θα μπορούν να υποβληθούν μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες από την επομένη της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων, δηλαδή από 5/7/2017 έως και 11/7/2017, 8 π.μ. έως 2 μ.μ., αποκλειστικά στις έδρες των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών που κατατέθηκαν οι αιτήσεις εγγραφών - επανεγγραφών.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Πάνω από 100.000 πρόσφυγες στην ΕΕ από το Γενάρη

Associated Press

Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από το Γενάρη διασχίζοντας τη Μεσόγειο και σχεδόν 2.250 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται, ανακοίνωσε χτες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Περισσότεροι από 85.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία και σχεδόν 9.300 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τον ΔΟΜ. Σχεδόν 6.500 έφτασαν στην Ισπανία.

Συνολικά, βάσει των στοιχείων του Οργανισμού, 101.210 πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη και 2.247 πνίγηκαν ή αγνοούνται στη θάλασσα.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο ΔΟΜ είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των αφίξεων φτάνει τις 95.768. Η διαφορά με τα σημερινά στοιχεία εξηγείται από την επικαιροποίηση των δεδομένων της Ισπανίας.

Την ίδια περίοδο πέρσι, δηλαδή από τις αρχές Γενάρη του 2016 έως τις 3 Ιούλη του ίδιου χρόνου, οι αφίξεις στην Ευρώπη ήταν διπλάσιες, επεσήμανε ο ΔΟΜ, ο οποίος είχε καταγράψει 231.503 αφίξεις. Η διαφορά φέτος είναι ότι σχεδόν το 85% των προσφύγων φτάνουν στην Ιταλία, ενώ πέρυσι οι περισσότεροι κατέληγαν στην Ελλάδα.

Και δεύτερος εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Ηριάνας Β.Λ. με καταδίκη - καρμπόν

Στις 17 Ιούλη, εκτός από την αίτηση της υπεράσπισης της Ηριάννας Β.Λ., υποψήφιας διδάκτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, για να αφεθεί ελεύθερη μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή της, εξετάζεται και η ίδια υπόθεση του Περικλή Μ., ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την ίδια ποινή (13 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή) για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για διακεκριμένη οπλοκατοχή, με τα ίδια αμφίβολα στοιχεία, δηλαδή ένα και μοναδικό αμφιλεγόμενο δείγμα DNA.

Ο Περικλής Μ. ήταν συγκάτοικος του συντρόφου της Ηριάννας Β.Λ. και έτυχε να βρίσκεται κι εκείνος στο ίδιο σπίτι, όταν εισέβαλε η αστυνομία. Θυμίζουμε ότι η Ηριάννα Β.Λ. έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη με βάση τον τρομονόμο, με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, ενώ δεν δόθηκε ελαφρυντικό, ούτε αναστολή.

Η Ηριάννα Β.Λ. το 2011 - φοιτήτρια τότε - είχε προσαχθεί στη ΓΑΔΑ, μετά από εισβολή των ΕΚΑΜ σε σπίτι υπόπτου για συμμετοχή στη ΣΠΦ. Δύο χρόνια αργότερα (2013), συνελήφθη και κατηγορήθηκε ως μέλος της οργάνωσης και για οπλοκατοχή, με βάση ένα μερικό δείγμα DNA σε γεμιστήρα ενός όπλου.

Τόσο για την ίδια, όσο και για τον Περικλή Μ., προϋπόθεση για να εξεταστούν από το Δικαστικό Συμβούλιο οι αιτήσεις για να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστούν οι εφέσεις τους είναι να έχει έως τότε καθαρογραφεί η απόφαση από την πρόεδρο του πρωτόδικου δικαστηρίου.

Σύμφωνα τέλος με τον συνήγορο του Περικλή Μ., ο οποίος είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η παραμονή του στη φυλακή προκαλεί άμεσο κίνδυνο για ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του, καθώς πάσχει από σπάνια και σοβαρή νόσο του πνεύμονα.

Πέθανε στη φυλακή ο επιχειρηματίας Π. Ψωμιάδης της «Ασπίς»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το θάνατο του κρατούμενου στις Φυλακές Κορυδαλλού επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την υπόθεση της «Ασπίς Πρόνοια». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κρατούμενος βρέθηκε νεκρός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κρατουμένων, όπου έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, χωρίς αποτέλεσμα. Κρατούνταν μόνος του σε ατομικό κελί και ελάμβανε φαρμακευτική (καρδιολογική) αγωγή. Ο Π. Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί για την υπόθεση «Ασπίς» σε κάθειρξη 22 χρόνων, ενώ είχε κατηγορηθεί για εξαπάτηση 37.000 πολιτών, οι οποίοι είχαν καταβάλει συνολικά 248,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ηταν κρατούμενος από το Δεκέμβρη του 2010.

Κηδεύτηκε ο πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤ1

Κηδεύτηκε χτες ο Μίνως Κυριακού, που πέθανε την Κυριακή 2 Ιούλη σε ηλικία 75 ετών, μετά από ανακοπή καρδιάς. Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στην Εκάλη. Η ταφή έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ο Μίνως Κυριακού είχε ιδρύσει το 1965 την εταιρεία «Athenian Tankers Inc». Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των ΜΜΕ ιδρύοντας τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1», από το 1989 ήταν ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1» και επίσης ήταν ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «ΔΑΦΝΗ Επικοινωνίες». Ηταν επίσης πρόεδρος από το 1997 του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004 - 2009).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ