ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ασκηση ΝΑΤΟικών ναυτικών δυνάμεων

Με συμμετοχή και της Ελλάδας

ΣΟΦΙΑ.--

Με τη συμμετοχή και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησαν χτες στη Μαύρη Θάλασσα ναυτικά γυμνάσια με τον κωδικό «Breeze 2014».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ITAR-TASS» - επικαλούμενο το βουλγαρικό υπουργείο Αμυνας - μετέδιδε ότι πρόκειται για ΝΑΤΟικά ναυτικά γυμνάσια που θα διεξάγονται μέχρι τις 13 Ιούλη με τη συμμετοχή Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας, Τουρκίας και ΗΠΑ. «Στα γυμνάσια θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ένα αμερικανικό αεροσκάφος που θα πραγματοποιεί περιπολίες πάνω από την περιοχή της άσκησης και τουλάχιστον τέσσερα ναρκαλιευτικά ΝΑΤΟικών χωρών. Στόχος των γυμνασίων θεωρείται η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ τακτικών ναυτικών δυνάμεων χωρών του ΝΑΤΟ σε έκτακτες περιπτώσεις και περιπτώσεις κρίσεων», ανέφερε το δημοσίευμα.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον «Ρ», το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει στείλει στην περιοχή ένα πολεμικό πλοίο που παίρνει μέρος σε γυμνάσια τα οποία οργανώνει η Σόφια και γίνονται κάθε χρόνο.

Η ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ χτες έγραφε ότι προχτές 3 Ιούλη μια μοίρα με τέσσερα πλοία της λυκοσυμμαχίας μπήκαν στη Μαύρη Θάλασσα «σε μια προγραμματισμένη ανάπτυξη για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της ετοιμότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή». Η ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα «περιλαμβάνει μια επίσκεψη στο λιμάνι του Μπουργκάς στη Βουλγαρία στις 4 Ιουλίου και συμμετοχή στην υπό τη διοίκηση του βολγαρικού πολεμικού ναυτικού άσκηση Breeze. Αργότερα τον Ιούλιο τα ΝΑΤΟικά πλοία θα επισκεφτούν τη Ρουμανία, όπου έχει οργανωθεί συμπληρωματική συλλογική εκπαίδευση».

Ναυτικά γυμνάσια και από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι χτες ξεκίνησαν ναυτικά γυμνάσια και του ρωσικού στόλου επίσης στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή περίπου 20 πλοίων και πάνω από 20 αεροσκαφών.

Τα παραπάνω σημειώνονται σε μια περίοδο που η στρατιωτική «κινητικότητα» στην ευρύτερη περιοχή εντείνεται και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται με θύμα τον ουκρανικό λαό, αλλά και απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς όλης της περιοχής.

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Μήνυμα προς Ομπάμα για την 4η Ιούλη

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αξιοποίησε τη χτεσινή εθνική εορτή της 4ης Ιούλη για την Ημέρα Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ.

Σε μήνυμα που απέστειλε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, ο Πούτιν τον καλεί να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις «σε βάσεις ρεαλισμού και ισοτιμίας», παρά τις μεταξύ τους «δυσκολίες και διαφωνίες». Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν σημειώνει πως Ρωσία και ΗΠΑ μοιράζονται «ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια του κόσμου» και ως εκ τούτου οφείλουν να συνεργασθούν προς το συμφέρον «όχι μόνο των λαών τους, αλλά και προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου».

Ωρες αργότερα, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο κεντρικών εκδηλώσεων στην Ουάσιγκτον για την επέτειο Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του 1776, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν το πρότυπο δημοκρατίας και κοινωνίας για τον υπόλοιπο πλανήτη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ