ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγίδα για το λαό οι επιθέσεις σε βουλευτές

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τα περιστατικά για να βγάλει λάδι την πολιτική της

Εκατέρωθεν ανακοινώσεις και χαρακτηρισμούς μέσα και έξω από τη Βουλή, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν οι κλιμακούμενες επιθέσεις και προπηλακισμοί σε βάρος βουλευτών της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί τέτοιες ανέξοδες αντιδράσεις εκτόνωσης της δυσαρέσκειας στην πολιτική του, για να βγει λάδι στις λαϊκές συνειδήσεις και να βρεθεί από τη θέση του θύτη σε αυτή του θύματος.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων περιστατικών ήταν η επίθεση που δέχτηκε το βράδυ της Πέμπτης ο βουλευτής Φθιώτιδας Ν. Τσώνης, στη Λαμία, τα υβριστικά συνθήματα που γράφτηκαν στους τοίχους πολιτικών γραφείων, όπως αυτό της Ρ. Ζήση στο Βόλο και πέντε άλλων βουλευτών στα Τρίκαλα, ενώ στον Εβρο και την Αιτωλοακαρνανία κυκλοφόρησαν αφίσες με φωτογραφίες βουλευτών που ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο και τη λεζάντα «Καταζητούνται για εγκλήματα κατά του λαού και για τη νομιμοποίηση της κρατικής βίας».

Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, ο Απ. Κακλαμάνης, ο Γ. Πεταλωτής, αλλά και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης καταφέρθηκαν ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον υποκινητή των προπηλακισμών. Ο Μ. Καρχιμάκης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική, με επικεφαλής ως συνήθως οπαδούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με μείγμα και ακροδεξιών στοιχείων» και σε συνέντευξη στον «ΡΙΑΛ» υπέδειξε τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σαν υποκινητή των επεισοδίων στο Σύνταγμα, κατηγορώντας προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα σαν «αρχιστράτηγο του μπάχαλου».

Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος ζήτησε από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ «να διευκρινίσει ποια είναι η επίσημη θέση του» απέναντι σε ανακοινώσεις οργανώσεών του που αναφέρονται σε «πόλεμο», επιδιώκοντας προφανώς να ενοχοποιήσει αυτή καθεαυτή την έκφραση σαν πολιτικό όρο. Εντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΝ, που σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον Μ. Καρχιμάκη για «γκεμπελίστικες πρακτικές», συμπληρώνοντας ότι «δεν υιοθετούμε πρακτικές βίας κυριολεκτικά και μεταφορικά». Τις επιθέσεις σε βάρος βουλευτών καταδίκασαν με ανακοινώσεις η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., η ΔΗΜΑΡ, η ΔΗΣΥ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Καταδικάζει την τυφλή βία σε βάρος διαδηλωτών

Ανακοίνωση με αφορμή την πρωτοφανή καταστολή των διαδηλώσεων τη βδομάδα που πέρασε

Την πρωτοφανή σε έκταση καταστολή σε βάρος των διαδηλώσεων καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας ότι «τέτοιες εξάρσεις βίας, οι οποίες, είτε οφείλονται σε συγκεκριμένες εντολές από συγκεκριμένα όργανα, είτε είναι αποτέλεσμα υπερβάλλοντα ζήλου στην εκτέλεση διαταγών, οφείλουν να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια και οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος δίνει απάντηση και στην «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που έχουν δημιουργήσει οι «πρόσφατες δηλώσεις σημαντικού πολιτικού προσώπου, αλλά και διεσπαρμένες φήμες και δημοσιεύματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας», οι οποίες παραπέμπουν σε «καταστάσεις απ' το παρελθόν, όταν στην πατρίδα μας υπήρχε έλλειμμα δημοκρατίας και ο λαός ζούσε κάτω από καθεστώς τρόμου, εκφοβισμού και φίμωσης».

«Εκείνες οι εποχές - σημειώνει ο Σύνδεσμος - έχουν ξεπεραστεί ανεπιστρεπτί μετά από αιματηρούς κοινωνικούς αγώνες και θυσίες. Οι Ελληνες στρατιωτικοί για να διαλύσουν οποιαδήποτε νεφελώδη αμφιβολία έχει διασπαρθεί τον τελευταίο καιρό (...) διαβεβαιώνουν ότι απέχουν από κάθε προσπάθεια εμπλοκής τους σε οποιουσδήποτε πιθανούς αντισυνταγματικούς σχεδιασμούς ή φήμες (...) Καταδικάζουν ως απαράδεκτα, σε κάθε περίπτωση, περιστατικά τυφλής και δυσανάλογης έκτασης χρήσης βίας εναντίον συμπολιτών τους (...) Θεωρούν αδιανόητη οποιαδήποτε λογική δικαιολόγησης τύπου "παράπλευρων απωλειών" της άσκησης βίας στο βωμό οποιουδήποτε σκοπού».

«Εχοντας αφομοιώσει όλα τα ιστορικά διδάγματα της νεότερης ιστορίας, και με πλήρη επίγνωση του ρόλου τους, διαβεβαιώνουν τους συμπολίτες τους ότι αποτελούν τον ακλόνητο ύστατο υπερασπιστή της πατρίδας και ως εκ τούτου και του λαού, και πως αν και εφόσον χρειαστεί θα πράξουν συνειδητά το καθήκον τους, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, στους οποίους έχουν ορκιστεί πίστη και αφοσίωση, δίπλα και μαζί με το λαό ενάντια σε όποιον θελήσει να τα πλήξει», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Η Βουλή παρέπεμψε τον Α. Τσοχατζόπουλο

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν η υπόθεση θα οδηγηθεί σε Ειδικό Δικαστήριο

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στο Δικαστικό Συμβούλιο (προθάλαμος του Ειδικού Δικαστηρίου) αποφάσισε την Παρασκευή η Βουλή, όπου συζητήθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη, σε σύνολο 242 βουλευτών, υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 216 βουλευτές, 9 καταψήφισαν, ενώ υπήρξαν 7 «παρών», 6 άκυρα και 4 λευκά. Υπέρ της παραπομπής του Α. Τσοχατζόπουλου τάχθηκε το ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για ουσιαστική και όχι περιοριστική διερεύνηση του σκανδάλου.

Για «διαχρονική είναι η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο θέμα των εξοπλισμών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων», έκανε λόγο, παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας ότι αυτά «δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά υπηρετούν ανάγκες του ΝΑΤΟ». Επίσης, τόνισε ότι «σκάνδαλο αποτελεί η συρρίκνωση, η συνειδητή απαξίωση της πολεμικής και αμυντικής βιομηχανίας, των αμυντικών συστημάτων, των ναυπηγείων, της ΠΥΡΚΑΛ, της ΕΛΒΟ». Σχολιάζοντας πολιτικά τη διαδικασία, έκανε λόγο για «συστηματική προσπάθεια και μεθόδευση να περιοριστεί η ευθύνη μόνο σε έναν υπουργό» και αναρωτήθηκε ρητορικά: «Αλήθεια, μόνος του τα αποφάσισε όλα αυτά; Το ΚΥΣΕΑ δεν πήρε τις ανάλογες αποφάσεις;».

Για ξεκάθαρη στόχευση «να περιοριστεί η έκταση του σκανδάλου, το μέγεθός του, όσον αφορά τα αδικήματα και τα πρόσωπα», έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, που συμμετείχε στην Εξεταστική. Αναφέρθηκε μάλιστα σε καταθέσεις μαρτύρων, σύμφωνα με τις οποίες «είναι αν όχι ανέφικτο, πάντως πολύ αμφίβολο αν θα μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμοί ή να διερευνηθεί ποιοι βρίσκονται πίσω από off shore εταιρείες και άλλους τέτοιους μηχανισμούς».

Αλλη μια αποχώρηση από τη «Σπίθα»

Μετά τους Στ. Ληναίο και Δ. Καζάκη, ο Γ. Καραμπελιάς αποχώρησε και αυτός απ' τη «Σπίθα» του Μ. Θεοδωράκη. Στην επιστολή παραίτησής του απ' τη συμβουλευτική επιτροπή της «Σπίθας» καταγγέλλει «έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας» που παρατηρήθηκε στη συνδιάσκεψη και η οποία «δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά συνέχεια μιας τακτικής μηνών, με διαρκείς αντεγκλήσεις και συγκρούσεις χωρίς αρχές· αυτές, δυστυχώς, δεν αντανακλούν μόνο προσωπικές στρατηγικές ή απειρία σε επίπεδο Σπιθών αλλά εκπορεύονται κατ' εξοχήν από λανθασμένες επιλογές και τακτικές της ίδιας της ηγεσίας της κίνησης».

Καταγγέλλει ακόμα «πρόσφατες συμμαχίες με ένα κομμάτι του συστήματος, το οποίο γυρεύει σήμερα να επιπλεύσει πάνω σε ένα αντιμνημονιακό σωσίβιο, οπότε ο ρόλος της Σπίθας γίνεται πολύ πιο διακοσμητικός, ενώ ενισχύεται η παρουσία και ο ρόλος παραγόντων που επιζητούν εκλογική επιβεβαίωση και βουλευτικούς θώκους». Ο Μ. Θεοδωράκης απάντησε έμμεσα στον Γ. Καραμπελιά, κάνοντας λόγο για ομαδοποιήσεις με στόχο την αμφισβήτηση της παρουσίας του και απευθυνόμενος σε όσους τον αμφισβητούν, είπε: «Οι Σπίθες δεν είναι δικές σας (...) είστε για μας ένα λάθος και σας παρακαλούμε ευγενικά να ψάξετε να βρείτε αλλού στέγη για να εφαρμόσετε τις πρωτοποριακές σας ιδέες».

Νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για την εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά: ΠΑΣΟΚ 23,1%, ΝΔ 24,4%, ΚΚΕ 7,8%, ΛΑΟΣ 4,8%, ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, Οικολόγοι 3,3%, Δημοκρατική Αριστερά 2,3%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,4%, Αρμα Πολιτών 2,2%, ΔΞ/ΔΑ 20,8%. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους, 8 στους 10 εκτιμούν πως έρχονται χειρότερες μέρες, το 77,6% πιστεύει πως ακόμα και αν δεν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι Ευρωπαίοι δε θα άφηναν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, ενώ πρόωρες εκλογές ζητάει το 50,1% των ερωτηθέντων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η εκτόνωση βολεύει το σύστημα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις κατά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί τις επιθέσεις κατά βουλευτών του για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική του. Οι διάφορες ομάδες, εθνικιστικές, ακροδεξιές και άλλες που πρωτοστατούν ή συμμετέχουν εκμεταλλευόμενες την αυθόρμητη αγανάκτηση, κυρίως ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παγιδεύουν τις λαϊκές συνειδήσεις σε μορφές εκτόνωσης που αξιοποιούνται πολύμορφα από το σύστημα. Ο στόχος είναι να εμποδιστεί η ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων, να αποτραπεί η συνάντηση της λαϊκής οργής κι αγανάκτησης με το οργανωμένο, ταξικό και εργατικό κίνημα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ