ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Με τους μηχανισμούς κράτους και εργοδοσίας οι νόθοι επιτίθενται στη διοίκηση

Από τις πρόσφατες συλλογικές διαδικασίες στο ΕΚ Πάτρας
Από τις πρόσφατες συλλογικές διαδικασίες στο ΕΚ Πάτρας
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί το Σάββατο 5 Ιούνη, στις 10 π.μ., όλους τους αντιπροσώπους η Εκτελεστική Επιτροπή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μετά τη νέα προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι συλλογικές του διαδικασίες. Δύο μέρες μετά την απόφαση του Εφετείου που δεν δικαίωσε τις επιδιώξεις της, η ομάδα των απαξιωμένων συνδικαλιστών που ευθυγραμμίζονται με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση και την απόφασή της για αρχαιρεσίες. Χείρα βοηθείας έτεινε στην προσπάθειά τους το Μονομελές Πρωτοδικείο, με μια προκλητική απόφαση, χωρίς καν να μπει στην ουσία των γελοίων και ψεύτικων ισχυρισμών των εργατοπατέρων.

«Χτες (σ.σ. την Παρασκευή), για άλλη μια φορά, μετά από χρόνια αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, για το "Γολγοθά" που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοί μας με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από την πανδημία, εμφανίστηκαν οι ξεχασμένοι, απαξιωμένοι και νόθοι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στην Πάτρα καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στη μαζική και νόμιμη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων που αποφάσισε αρχαιρεσίες για εκλογή νέας διοίκησης», σημειώνει η Εκτελεστική Επιτροπή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

«Δεν μας κάνει εντύπωση που αντί να τα βάλουν με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, επιτίθενται σε όλους εμάς τους συνδικαλιστές, τους αντιπροσώπους του ΕΚ Πάτρας που δίνουμε καθημερινά μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς, που ματώνουμε για τη λειτουργία και δράση των συνδικάτων μας, κόντρα σε κάθε είδους μηχανισμούς. Αλλωστε, είναι όλοι αυτοί που δεν έβγαλαν "άχνα" ενάμιση χρόνο τώρα για τις συνθήκες δουλειάς μέσα στην πανδημία, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιοχής μας. Που συνεχίζουν να έχουν τρομερή αφωνία για το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης το οποίο καταργεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων, το 8ωρο, βάζει ταυτόχρονα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, στο ίδιο το δικαίωμα της απεργίας. Ευθυγραμμίζονται πλήρως με την απαξιωμένη στους εργάτες ηγεσία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ», τονίζει.

Σχολιάζει την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο, απόφαση με την οποία «προσπαθεί να μπλοκάρει τις νόμιμες, μαζικές και συλλογικές μας διαδικασίες, χωρίς καν να μπαίνει στην ουσία των γελοίων και ψεύτικων ισχυρισμών των νόθων, χωρίς καν να παίρνει υπόψη του την προχτεσινή απόφαση του Εφετείου (σ.σ. της περασμένης Τρίτης) που δεν δικαιώνει τους νόθους. Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν άλλες εποχές και καταστάσεις. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι μια τέτοια προκλητική απόφαση βγαίνει παραμονές της απεργίας στις 10 Ιούνη, αλλά και την ίδια μέρα που κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις "ανατροπές του αιώνα" για την εργατική τάξη».

«Απευθύνουμε μαχητικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να γίνει δική τους υπόθεση η υπεράσπιση της νόμιμα εκλεγμένης διοίκησης του ΕΚΠ, των συλλογικών μας διαδικασιών. Να υπερασπιστούν και να στηρίξουν μια διοίκηση που βρέθηκε μετά από δεκαετίες στο τιμόνι του ΕΚ και πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση της ζωής και της δουλειάς της εργατικής τάξης της πόλης μας, πάλεψε μαζί με τον λαό της Πάτρας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του», τονίζει. Καλεί το Σάββατο σε έκτακτη Γενική Συνέλευση όλους τους αντιπροσώπους, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση την Πέμπτη 10 Ιούνη. «Δεν κάνουμε πίσω! Χιλιάδες εργάτες και δεκάδες συνδικάτα, ο λαός της Πάτρας αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο, την ύπαρξη και δράση της σημερινής διοίκησης του ΕΚΠ», ξεκαθαρίζει.

Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι με πραξικοπηματικές ενέργειες θα μας βάλουν στο χέρι

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας, σημειώνει τα εξής: «Τρία χρόνια τώρα διεξάγουμε μια μεγάλη προσπάθεια, έχουμε μπει μπροστά για να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση της εργατικής τάξης κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Δώσαμε μάχες κόντρα στη νοθεία και την απάτη, για να γίνει το ΕΚ πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων, για να ζωντανέψει η λειτουργία του. Η προσπάθειά μας αυτή αναγνωρίστηκε από πλατιά τμήματα εργαζομένων, από συνδικάτα αλλά και δεκάδες μαζικούς φορείς της Πάτρας. Αυτοί άλλωστε είναι οι πρωταγωνιστές, σε αυτούς απολογούμαστε.

Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι με πραξικοπηματικές ενέργειες, παρεμβάσεις των δικαστηρίων και άλλων μηχανισμών θα κάνουμε πίσω ή θα μας βάλουν στο χέρι. Δεν το κατάφεραν τρία χρόνια τώρα, δεν θα τα καταφέρουν και σήμερα.

Εχουμε χρέος απέναντι στους εργαζόμενους της Πάτρας, στα δεκάδες συνδικάτα να συνεχίσουμε τη μάχη και την προσπάθειά μας για να δυναμώσουν οι αγώνες, να δυναμώσουν τα συνδικάτα, η ίδια η οργάνωση των εργατών. Η διοίκηση του ΕΚΠ θα είναι εδώ και αύριο και μεθαύριο, δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους. Ολοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια συσπειρωμένοι με το ΕΚΠ. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 10 Ιούνη μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις - συσκέψεις - περιοδείες

Το Σάββατο 5 Ιούνη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), οι ΚΟΒ στην «Intracom» καλούν σε σύσκεψη με ομιλητή τον Ηλία Τσιμπουκάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στην Καλλιθέα, στην πλατεία Τζιτζιφιών, θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Νότιου Τομέα.

Την Κυριακή 6 Ιούνη:

-- Στις 7 μ.μ., στη Δάφνη, στην πλατεία 25ης Μαρτίου (Τσαλαγανίδη), θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Ζεφύρι (Πάρκο Λιάρος, Θεατράκι), θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στον αίθριο χώρο της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241), η Τομεακή Οργάνωση Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Νομοθεσία - έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά: Σύγχρονη νομοθεσία ή σύγχρονη σκλαβιά για την εργαζόμενη γυναίκα;». Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, γονιών και ΑμεΑ καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση, στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) στο Θησείο (Αγ. Ασωμάτων 31), με ομιλητή τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στην Καισαριανή, στο Πάρκο 2ας Μαΐου, θα μιλήσει ο Πάνος Καραγιάννης, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής.

Τη Δευτέρα 7 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στον δήμο Ζωγράφου, στην πλατεία Γαρδένιας, θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής.

Την Τετάρτη 9 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην Ηλιούπολη, στο Πάρκο Χαλικάκι, θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Παρασκευή 11 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην Ηλιούπολη, στο αμφιθέατρο του Πάρκου Καλαβρύτων, θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Ατομική ευθύνη», αφού το «τείχος ανοσίας» είναι ακόμα μακριά

Η εκτίμηση ότι «πιθανώς οδηγούμαστε σε ύφεση της πανδημίας» μεταφέρθηκε στην ενημέρωση της Παρασκευής, χωρίς να ανακοινωθεί κάποιο επιπλέον μέτρο είτε για τη θωράκιση των νοσοκομείων, π.χ. στα νησιά όπου μεταφέρεται το βάρος, είτε για μέτρα προστασίας από μια πιθανή αναζωπύρωση. Και επειδή «η περιπέτεια δεν θα λήξει σύντομα», όπως ειπώθηκε, «είναι εντελώς διαφορετική η πραγματικότητα αυτό το καλοκαίρι με τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας», οπότε ως πανάκεια εμφανίστηκε και πάλι η «ατομική ευθύνη».

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η ανησυχία για τη λεγόμενη «ινδική μετάλλαξη» που είναι κατά 50% πιο μεταδοτική, ενώ ήδη έχει γίνει κυρίαρχη στη Βρετανία, με ειδικούς να συστήνουν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της, εκφράζοντας φόβους για σημαντική αύξηση κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, καταγράφηκαν 34 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.218. Τα νέα κρούσματα είναι 1.112, εκ των οποίων τα 566 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 103 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Επιδημιολόγων, από τη Δευτέρα η καραντίνα γίνεται 10ήμερη κι επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα με αρνητικό τεστ 72 ωρών από το Μαυροβούνιο. Επίσης, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε γκρουπ 20 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.

Για τη σπάνια παρενέργεια από το εμβόλιο της «ΑstraΖeneca» ειπώθηκε ότι αφορά κυρίως την 1η δόση και είναι υποπολλαπλάσια η πιθανότητα της εμφάνισής της στη 2η δόση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ