ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
Σελ. /48
ΚΚ Τουρκίας

ΚΚ Τουρκίας
ΚΚ Τουρκίας
Στο μήνυμά της η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τους διεθνείς ανταγωνισμούς ή από τα παζάρια μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής αστικής τάξης. Αυτές που επωφελούνται από την εχθρότητα των λαών που προκαλεί εθνικά, θρησκευτικά και ρατσιστικά συναισθήματα είναι μόνο οι αστικές τάξεις. Ενώ έχουμε κοινή ιστορία, μοιραζόμαστε τον ίδιο γεωγραφικό χώρο και έχουμε κοινά πολιτιστικά στοιχεία, κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν μπορούν να περιμένουν οι λαοί μας από τις επεκτατικές προσεγγίσεις ή από τον ανταγωνισμό για καλύτερη εξυπηρέτηση του αμερικανο-ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και στις δύο ακτές του Αιγαίου, τα περισσότερα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, οι περισσότερες βάσεις, οι περισσότεροι δημόσιοι πόροι και η γη που ξεπουλιέται στις ιμπεριαλιστικές χώρες, είναι εξελίξεις πολύ επικίνδυνες σε βάρος των συμφερόντων μας.

Σε αυτό το διάστημα που παλεύουμε ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις, όπως διατυπώθηκε στις Θέσεις του Συνεδρίου, δίνουμε μεγάλη σημασία στη βαθιά ριζωμένη σχέση των κομμάτων μας. Αυτή η φιλία δεν εκφράζει μόνο κοινά συναισθήματα και ιδανικά αλλά και την αλληλεγγύη, η οποία αναδείχθηκε σε πολλές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα στη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που οργανώσαμε από κοινού στη Σμύρνη. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα στελέχη των ΚΚΕ και ΚΚΤ συνεργάζονται και ανταλλάσσουν όλο και περισσότερες εμπειρίες στον κοινό αγώνα τους κατά της αστικής τάξης. Αυτή είναι μια ακλόνητη και υποδειγματική φιλία όχι μόνο ανάμεσα στα δύο κόμματα αλλά και μέσα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

(...) Εκτιμούμε πολύ το πόσο ανοιχτά και με ακρίβεια εκφράζεστε στα κείμενα των Θέσεων του Συνεδρίου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Αυτή η ειλικρινής και ρεαλιστική στάση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δείχνει την αυτοπεποίθηση που έχει συσσωρευτεί στα πάνω από 100 χρόνια πάλης. Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον καθημερινό αγώνα θα ξεπεραστούν με δυναμικές και δημιουργικές παρεμβάσεις».

Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζαχστάν

Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζαχστάν
Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζαχστάν
Το Πολιτικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κινήματος του Καζαχστάν αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚΕ συγκεντρώνει γύρω του τις πλέον υγιείς δυνάμεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας. Αυτή είναι η τεράστια υπηρεσία των Ελλήνων κομμουνιστών, που από θέσεις αρχής και με συνέπεια χαράσσουν τη διεθνιστική γραμμή και απορρίπτουν κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τις σοσιαλδημοκρατικές και αστικές δυνάμεις.

Η ασυμβίβαστη πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ενάντια στα αντισυνδικαλιστικά μέτρα αποκάλυψε και το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στο πλαίσιο της "αριστερής κυβέρνησης" ακολούθησε μία πολιτική που στρέφεται ενάντια στην εργατική τάξη. Οι φετινές απεργίες και οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της ταξικής συνδικαλιστικής ένωσης του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τους Ελληνες κομμουνιστές, δείχνουν σε όλους το επιτυχημένο παράδειγμα της οργάνωσης του εργατικού κινήματος και της αντίστασης ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα.

Η μεγαλύτερη υπηρεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι η υπεράσπιση της κληρονομιάς της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και της ΕΣΣΔ και η πάλη ενάντια στην επιδίωξη των αστικών δυνάμεων στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο να εξισώσουν το εργατικό κράτος και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση με το ναζιστικό καθεστώς και να απαγορεύσουν την κομμουνιστική ιδεολογία».

Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
Στο μήνυμά της η ΚΕ του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Η συμβολή του ΚΚΕ στην ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ είναι ανεκτίμητη. Η διοργάνωση δεκάδων διεθνών συναντήσεων, η Διεθνής Συνάντηση και η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας δεν θα ήταν δυνατές χωρίς την πρωτοβουλία και την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ (...)

Οι Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής σας για το 21ο Συνέδριο και η δημόσια συζήτηση επ' αυτών αντανακλούν τη σοβαρή επεξεργασία των τρεχουσών εξελίξεων και τη σταθερή προσήλωση στην επαναστατική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. Οπως όλες οι σημαντικές επεξεργασίες του ΚΚΕ, έτσι και οι Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου σας θα μελετηθούν μεθοδικά από το Κόμμα μας (...)

Στα 8 χρόνια από την ίδρυσή του, το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης που βασίζεται στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και στην ανάλυση της σύγχρονης εξέλιξης του καπιταλιστικού και ιμπεριαλιστικού συστήματος. Ως κόμμα έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, τόσο οργανωτικά όσο και ιδεολογικά. Ωστόσο, ενώ άλλες δυνάμεις - που μας επικρίνουν για την αταλάντευτη πορεία μας - έχουν συρθεί πίσω από τη σοσιαλδημοκρατία στο εργατικό κίνημα, υποστηρίζοντας ρεφορμιστικά αιτήματα, ασκώντας κριτική στον "νεοφιλελευθερισμό" και ξεπλένοντας άλλες μορφές καπιταλιστικής διαχείρισης, ακολουθώντας τυφλά "κινήματα" που υποκινούνται από την αστική τάξη, υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα μια "πράσινη" καπιταλιστική αναδιάρθρωση, ευθυγραμμιζόμενοι με οπορτουνιστικές, φιλελεύθερες και αντιδραστικές δυνάμεις, το PdA έχει τηρήσει ξεκάθαρη στάση υπέρ των πραγματικών συμφερόντων και αναγκών των εργαζομένων, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στον εθνικό και θρησκευτικό διαχωρισμό, υπέρ του προλεταριακού διεθνισμού, υπέρ του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

ΚΚ Βρετανίας

ΚΚ Βρετανίας
ΚΚ Βρετανίας
Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚ Βρετανίας ο ΓΓ της, Ρόμπερτ Γκρίφιθς, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στο μήνυμά του:

«Σήμερα βλέπουμε τις σοβαρές απειλές ενάντια στην παγκόσμια ειρήνη, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, που συμπίπτει με την αποτυχία όλων των καπιταλιστικών κρατών να κινητοποιήσουν τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσουν την COVID-19.

Σας συγχαίρουμε για τον μακρόχρονο αγώνα του Κόμματός σας ενάντια στον ΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό και για τη σταθερή αντίθεσή σας στην επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα.

Χαιρετίζουμε επίσης την ακλόνητη αντίθεσή σας στην ΕΕ, ως μέσο ιμπεριαλιστικού ελέγχου που ενεργεί σε συμφωνία με το εθνικό κεφάλαιο.

Σημειώνουμε ότι το Κόμμα σας, όπως και το δικό μας, επιδιώκει να δημιουργήσει μία συμμαχία ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στο μονοπωλιακό κεφάλαιο και στο κράτος του, με στόχο μια κυβέρνηση εργατικής εξουσίας».

ΚΚ Ουκρανίας

ΚΚ Ουκρανίας
ΚΚ Ουκρανίας
Ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιότρ Σιμονένκο, στο δικό του μήνυμα επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα για το ΚΚΕ:

«Από τη μέρα της ίδρυσής του το 1918 απέδειξε έμπρακτα την αντοχή του στις δυσκολίες της ζωής και την προσήλωση στο σκοπό του, βρίσκεται στην πρωτοπορία της ταξικής πάλης του ελληνικού λαού, ενάντια στην καπιταλιστική δικτατορία των ΗΠΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο...

...Χαιρετίζουμε αυτόν τον επίμονο ταξικό αγώνα σας για την υπεράσπιση των συμφερόντων του προλεταριάτου και όλων των εργαζομένων της χώρας. Εκτιμάμε βαθιά τη διεθνιστική σας αλληλεγγύη και την υποστήριξή σας προς το κόμμα μας, τη δράση του οποίου προσπαθεί να απαγορεύσει το εθνικιστικό - ολιγαρχικό καθεστώς που κυριαρχεί στην Ουκρανία».

ΚΚ Βιετνάμ

ΚΚ Βιετνάμ
ΚΚ Βιετνάμ
Η ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Πιστεύουμε ότι το ερχόμενο 21ο Συνέδριο θα συνεχίσει την άνω των 100 χρόνων παράδοση και πείρα του ΚΚΕ να διαμορφώνει τον προσανατολισμό, τις κατευθυντήριες γραμμές και τα καθήκοντα για την οικοδόμηση και εδραίωση του Κόμματος, να καθοδηγεί τις προοδευτικές δυνάμεις και την εργατική τάξη στην Ελλάδα ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, να ενισχύει το κύρος του στην Ελλάδα και τη διεθνή αρένα προς όφελος της εργατικής τάξης της Ελλάδας και για την παγκόσμια ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο, να συμβάλλει αποτελεσματικά στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ πάντα εκφράζει την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του για τα αισθήματα των Ελλήνων κομμουνιστών προς τον βιετναμέζικο λαό σχετικά με τους παλαιότερους αγώνες μας για εθνική ανεξαρτησία αλλά και τον σημερινό σκοπό της ανανέωσης, της εθνικής οικοδόμησης και της άμυνας. Πάντα παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΚΚΕ και πιστεύουμε ότι η φιλία, η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων μας, των δύο κρατών και των λαών του Βιετνάμ και της Ελλάδας θα εδραιωθούν και εξελιχθούν περαιτέρω.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο 21ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας».

ΚΚ Ινδίας

ΚΚ Ινδίας
ΚΚ Ινδίας
Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας, ο ΓΓ, Ντ. Ράτζα, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚ Ινδίας γνωρίζει καλά την επαναστατική ιστορία του ΚΚΕ, ως πραγματικού εκπροσώπου της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων μαζών της Ελλάδας, που έκανε μεγάλες θυσίες ήδη από την ίδρυσή του, πολεμώντας και νικώντας τον φασιστικό άξονα κι έχοντας τεράστια εμπειρία από τη δουλειά σε συνθήκες παρανομίας και νομιμότητας, παίζοντας σημαντικό ρόλο τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας τη φωνή των ανθρώπων που ανησυχούν.

Εκτιμάμε ιδιαιτέρως το ρόλο του ΚΚΕ που πρωτοστατεί για την ετήσια Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, φέρνοντάς τα από κοινού σε μια κοινή πλατφόρμα, που πλέον έχει καθιερωθεί ως πρακτική και που οργανώνεται, επίσης, από αρκετά Κομμουνιστικά Κόμματα σε διάφορες ηπείρους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μηνύματα αναγνώρισης της συνεισφοράς του ΚΚΕ

Ενόψει του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ που πραγματοποιείται στις 24 - 27 Ιούνη, έχουν αρχίσει να φτάνουν στην έδρα της ΚΕ χαιρετιστήρια μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο, που εκφράζουν την εκτίμησή τους στο Κόμμα και εύχονται επιτυχία στο Συνέδριο, που φέτος λόγω των συνθηκών της πανδημίας δεν θα φιλοξενήσει διεθνείς αντιπροσωπείες. Στα μηνύματα αυτά, αποσπάσματα των οποίων θα παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης», εκφράζεται η αλληλεγγύη στον αγώνα του ΚΚΕ, η αναγνώριση της δράσης του στο ΔΚΚ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ