ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
Σελ. /48
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε! Τώρα όλοι στη μάχη!

Τα μέτρα που πάρθηκαν και ακόμα παίρνονται με πρόσχημα την πανδημία, αποτελούν στην πραγματικότητα ένα ακόμα βήμα για τη θωράκιση και ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ΕΕ και τη χώρα μας.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, στρατευμένοι και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, έδιναν μάχη για μέτρα προστασίας, για να προστατευτεί η υγεία των νέων στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι δεκάδες καταγγελίες από φαντάρους επιβεβαιώνουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στα στρατόπεδα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Καθημερινά δημοσιεύονται επιστολές στο Alt.gr που αποκαλύπτουν τα ελλιπή μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία, τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, σε θέρμανση, σε αναλώσιμα και είδη καθαριότητας. Τα παραδείγματα πολλά, από στρατόπεδα που παρουσιάζονται κρούσματα κορονοϊού, χωρίς να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας των στρατιωτών, μέχρι μονάδες που πέρασαν τον προηγούμενο «χιονιά» χωρίς θέρμανση στους θαλάμους.

Για τα παραπάνω προβλήματα, το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή, από την αρχή της πανδημίας, περισσότερες από 200 Ερωτήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις «αναγκάστηκε» η κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα για την προστασίας της υγείας των νέων στρατευμένων και του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενώ σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί την παντοδυναμία του μεγαλοεργοδότη, τα «παπαγαλάκια» της έχουν βαλθεί να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι για το «καλό» τους η 10ωρη δουλειά, η μείωση του μισθού τους, η δουλειά τις Κυριακές, οι νέοι περιορισμοί στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας.

Δηλαδή, 135 χρόνια μετά το Σικάγο, που με αγώνες και αίμα των εργατών κατακτήθηκε το 8ωρο, μας επαναφέρουν στη λογική, οι εργάτες να δουλεύουν όλη μέρα, να τσακίζουν τη ζωή τους, για να ικανοποιηθεί το κεφάλαιο για μεγαλύτερη κερδοφορία. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν!

Τα μέτρα αυτά που περιέχονται στο νομοσχέδιο αφορούν όλους ανεξάρτητα από ηλικία, κλάδο, αφορούν συνολικά την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Το νομοσχέδιο αφορά τα νέα παιδιά που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και θα βρεθούν αύριο σε ένα εργασιακό καθεστώς «ζούγκλα» χωρίς δικαιώματα και δουλειά «ήλιο με ήλιο», με σύμβαση μιας μέρας.

Βεβαίως, σήμερα οι στρατευμένοι έχουν τη δυνατότητα να στείλουν επιστολές στα συνδικάτα τους ή τους φοιτητικούς συλλόγους καθώς και στο Alt.gr, που να καταγγέλλουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχτούν να ζήσουν σαν σκλάβοι του 21ου αιώνα. Πρέπει να απαιτήσουν να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας γιατί έχουν οικογένεια, έχουν αδέλφια, φίλους, συγγενείς και βέβαια από την εμπειρία των μνημονίων φαίνεται ότι όταν καταπατώνται τα εργατικά δικαιώματα, έρχονται ανατροπές και στα δικά τους δικαιώματα.

Αφορά τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που μαζί με τους άλλους συνταξιούχους, έχουν αποδείξει μέχρι σήμερα ότι νιώθουν βαριά την ευθύνη απέναντι στα νέα παιδιά, τα παιδιά τους. Νιώθουν ευθύνη απέναντί τους, γιατί είτε είναι άνεργα, είτε όσα από αυτά εργάζονται, οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια τα οδηγούν σχεδιασμένα να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα ξεροκόμματο χωρίς δικαιώματα. Δεν έμειναν και δεν πρόκειται να μείνουν αμέτοχοι!

Εν έτει 2021 δεν είναι «πρόοδος» η δουλειά «ήλιο με ήλιο» για 500 ευρώ. Δεν είναι «εκσυγχρονισμός» η απλήρωτη δουλειά, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Δεν είναι «πρόοδος» για τους εργαζόμενους η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, η απογείωση της εκμετάλλευσης, για τα οποία τσακώνονται η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος τις εφαρμόζει καλύτερα.

Δεν είναι «κανονικότητα» τα διαλυμένα συστήματα Υγείας, οι δεκάδες θάνατοι καθημερινά από την πανδημία, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα μονοπώλια του Φαρμάκου, οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οσα ψέματα κι αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το νομοθετικό έκτρωμα έρχεται για να δυναμώσει, να υλοποιήσει και να δώσει επιπλέον κάλυψη στην εργασιακή ζούγκλα.

Δεν θα δεχτούμε να ζήσουμε σαν σκλάβοι του 21ου αιώνα. Ολοι στον αγώνα για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα.

Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή.


Μπάμπης ΒΟΡΤΕΛΙΝΟΣ
Μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Ολοι οι νέοι καλούμαστε να υπηρετήσουμε τη στρατιωτική μας θητεία. Η ολοκλήρωση αυτών των υποχρεώσεών μας σημαίνει ακόμα μια οικονομική επιβάρυνση για εμάς και τις οικογένειές μας, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε άλλο εισόδημα πέραν του πενιχρού μηνιαίου μισθού των 8,67 ευρώ που μας δίνουν και αντικειμενικά δεν αρκεί να καλύψουμε ούτε τις βασικές μας ανάγκες.

Αυτό που μας απασχολεί όμως είναι το ερώτημα, μετά τον στρατό τι; Τι θα κάνω; Πού θα δουλέψω; Με τι όρους και τι προϋποθέσεις θα πάω να εργαστώ;

Διαφορετικά τα αφήσαμε όταν μπήκαμε στο στρατό και χειρότερα θα τα βρούμε όταν θα απολυθούμε, ειδικά τώρα με το νομοσχέδιο που θέλουν να ψηφίσουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κόμπο στο λαιμό της εργατικής τάξης.

Θέλει να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα, να νομιμοποιήσει την εντατικοποίηση της εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους καπιταλιστές να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο σε βάρος των εργατών. Τους δίνει το δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενους έως και 13 ώρες τη μέρα, κάτι το οποίο το ονομάζει εκσυγχρονισμό αλλά στην ουσία σπρώχνει τον λαό πίσω, τότε που οι εργάτες πάλευαν για τη θέσπιση του 8ωρου.

Λέει ότι θα έχει τη δυνατότητα κάθε εργαζόμενος να διαπραγματευτεί το ωράριο με το αφεντικό του και να ισοφαρίζει τις παραπάνω ώρες με άδειες και ρεπό έχοντας έτσι περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να περάσει με την οικογένειά του. Ποιος όμως θα εγγυάται ότι το αφεντικό θα το τηρήσει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά ατομική και ο κάθε εργαζόμενος θα βρίσκεται στο έλεος του αφεντικού; Επιβραβεύουν την απλήρωτη εργασία και μας ωθούν από εργαζόμενοι να γίνουμε δούλοι.

Ως πρώην ξενοδοχοϋπάλληλος τρομάζω διαβάζοντας τις ωμές παρεμβάσεις των μεγαλοξενοδόχων που απαιτούν, ακόμα και τώρα, χειρότερες αλλαγές στο νομοσχέδιο, ώστε να μπορούν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον Τουρισμό να δουλεύουν σπαστά ωράρια με ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση, σε έναν κλάδο μάλιστα που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους εργαζόμενους. Την προηγούμενη σεζόν, με αφορμή την πανδημία και την καθυστέρηση του Τουρισμού, πολλοί εργαζόμενοι ζούσαμε με τη μικρή μηνιαία αποζημίωση της αναστολής. Μας είπαν να βάλουμε πλάτη, να δεχθούμε να δουλεύουμε με χαμηλότερο μισθό, να δεχθούμε την εκ περιτροπής εργασία, μας επέβαλαν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» όπου ένα ποσοστό καλύπτει ο εργοδότης, ένα ποσοστό το κράτος και ένα ποσοστό ο ίδιος ο εργαζόμενος. Δεδομένα που ισχύουν και τώρα.

Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε. Το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί αλλά κυρίως να μην επιτρέψουν οι εργαζόμενοι να εφαρμοστεί στους χώρους δουλειάς. Γιατί εκεί τελικά θα κριθούν όλα.

Βασίλης Μήνος, φαντάρος στο στρατόπεδο «Πατσούκα» στην Αλεξανδρούπολη

***
15 μήνες μετά... και στον στρατό!

Αναντίρρητο είναι το γεγονός πως η πανδημία του κορονοϊού αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο την εγγενή αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να παράσχει στην παγκόσμια κοινότητα τα αναγκαία ως προς τη διαχείριση κι αντιμετώπιση αυτής της καινοφανούς υγειονομικής απειλής, όπως άλλωστε και κάθε άλλης κοινωνικής παθογένειας.

Από την αρχή ήδη της πανδημίας, το ΚΚΕ πρωτοστάτησε με συνεχείς παρεμβάσεις του σε όλα τα επίπεδα στη διεκδίκηση των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής προστασίας των οπλιτών και στελεχών που υπηρετούν στις μονάδες ανά την επικράτεια. Δεκαπέντε μήνες μετά το πρώτο lockdown, αξίζει να αποτιμήσουμε έστω και συνοπτικά κατά πόσο το αστικό κράτος ενίσχυσε τις υγειονομικές δομές μέσα στον στρατό.

Ενδεικτικά, σε μονάδες του Στρατού Ξηράς στον βόρειο Εβρο σημειώνεται έλλειψη όλο αυτό το διάστημα σε διαγνωστικά τεστ τύπου rapid, ενώ τα κενά σε γιατρούς τόσο στα κεντρικά στρατιωτικά νοσοκομεία όσο και στα ιατρεία των μονάδων μπορούν να χαρακτηριστούν ως και προκλητικά. Παράδειγμα προς επίρρωση αποτελεί οπλίτης ιατρός κοντά στο Σουφλί, που καλείται να εξετάζει στο ιατρείο της μονάδας στην οποία έχει διατεθεί εδώ και μήνες, άλλους φαντάρους και στελέχη όχι μόνο από το δικό του, μα κι από άλλα στρατόπεδα της ευρύτερης περιοχής, έχοντας ελάχιστα τεστ και πενιχρά φαρμακευτικά αποθέματα. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση που κάποιος διαγνωστεί με κορονοϊό, τίθεται σε καραντίνα σε υποτιθέμενους ειδικούς χώρους που ωστόσο πρακτικά δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για νοσηλεία. Οπλίτες ιατροί αλλά και στρατιωτικοί ιατροί διαμαρτύρονται τακτικά για τα οργανωτικά προβλήματα των υγειονομικών διαδικασιών, που δεν οφείλονται παρά στη στάση των διοικητών και συνακόλουθα της πολιτείας, που εντελώς συνειδητά στρουθοκαμηλίζουν μπροστά σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Ταυτόχρονα με αυτά, οι συνθήκες θαλαμισμού και σίτισης των φαντάρων δεν μπορούν να ξεφύγουν από το γενικότερο πλαίσιο. Μολονότι - και μετά από επίμονες διεκδικήσεις - τα αντισηπτικά τοποθετούνται και ανανεώνονται σχεδόν σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, εντούτοις η αποφυγή του συνωστισμού παραμένει ευσεβής πόθος, η πραγμάτωση του οποίου παρεμποδίζεται από την ανύπαρκτη χωροταξική αναδιάρθρωση, η οποία εξαιτίας της έκτακτης συγκυρίας κρίνεται τουλάχιστον αδήριτη. Παράλληλα, βέβαια, προωθείται το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» ως πανάκειας για την αναχαίτιση της πανδημίας και μέσα στο στράτευμα, ενώ για τις κρατικές ευθύνες και τις ειδικότερες διοικητικές ευθύνες δεν γίνεται ούτε νύξη. Οταν δε κάποιοι μαχόμενοι φαντάροι καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα και διεκδικούν καθολική ενίσχυση των μέτρων προστασίας, αντιμετωπίζονται με φίμωση, ποινή, ή ακόμη και παραπομπή για ψυχιατρική εκτίμηση, όπως έφερε στο φως το πρόσφατο περιστατικό με τον πεζικάριο από την Αλεξανδρούπολη. Οι τακτικές της φίμωσης δεν στρέφονται μονάχα σε εκείνους που διεκδικούν, αλλά συνάδουν απόλυτα και με τακτικές απόκρυψης των πραγματικών αριθμών των κρουσμάτων, όπως μαρτυρούν ιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού «πολέμου» από την πρώτη στιγμή της θητείας τους.

Τέλος, όσον αφορά την έναρξη των εμβολιασμών, μαθαίνουμε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για τον χρόνο και τον τρόπο που αυτοί θα λάβουν χώρα, οπότε κι εύλογα εγείρονται προβληματισμοί κι ανησυχία.

Λευτέρης Στάικος, κοινωνιολόγος, στρατιώτης Υγειονομικού στο Διδυμότειχο Εβρου



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ