ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αναγγελία απελάσεων μεταναστών από τη νέα κυβέρνηση

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών στη Σικελία την Κυριακή

ΡΩΜΗ.--

«Η Ιταλία και η Σικελία δεν μπορούν να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης», διεμήνυσε την Κυριακή από τη Σικελία ο επικεφαλής της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, που ορκίστηκε την Παρασκευή υπουργός Εσωτερικών και είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τους λαϊκιστές του «Κινήματος των 5 Αστέρων». Τη μέρα της ορκωμοσίας είχαν διασωθεί και αποβιβαστεί στο ιταλικό νησί 158 μετανάστες, ανάμεσά τους 9 παιδιά, 26 γυναίκες και 36 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αφυδατωμένοι και με σημάδια κακομεταχείρισης. Επίσης, την Κυριακή, σχεδόν 50 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Τυνησίας, άλλοι 9 - ανάμεσά τους έξι παιδιά - στα ανοιχτά της Τουρκίας κι ακόμη ένας στα ανοιχτά της Ισπανίας.

«Δεν θα ακολουθήσουμε σκληρή γραμμή», αλλά «μια γραμμή κοινής λογικής» για τον περιορισμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε από τη Σικελία, όπου παραβρέθηκε για να υποστηρίξει τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές του κόμματός του. Τόνισε ότι «χρειάζονται κέντρα για να γίνονται απελάσεις» διότι η ιταλική κυβέρνηση «δεν θα μείνει απαθής να παρακολουθεί τον πολλαπλασιασμό των αποβιβάσεων».

Μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, ο Σαλβίνι είχε υποστηρίξει πως «οι ωραίοι καιροί για τους λαθρομετανάστες τέλειωσαν» και κάλεσε τους μετανάστες «να ετοιμαστούν, να φτιάξουν βαλίτσες», ακολουθώντας το πνεύμα της ευρωπαϊκής αντιμεταναστευτικής πολιτικής, που θέτει ως προτεραιότητα τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, την αύξηση των απελάσεων των «παράνομων» μεταναστών και την «ανάπτυξη των χωρών προέλευσης», δηλαδή μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις χώρες της Αφρικής κ.ά.

«Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να ξοδεύονται στις χώρες προέλευσης», είπε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος στις διασώσεις μεταναστών στη Μεσόγειο και στις δομές υποδοχής στην Ιταλία. Για να εξευρεθούν γρήγορα κεφάλαια για τις απελάσεις, ο Σαλβίνι θέλει ένα «γερό ψαλίδισμα» των χρημάτων για την υποδοχή των περίπου 170.000 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται σήμερα σε όλη τη χώρα. Πάντως, ξεκαθάρισε πως «στόχος μου δεν είναι να τους στέλνουμε στην Ευρώπη, αλλά να μειώσουμε τις αναχωρήσεις».

Σε νέες χτεσινές δηλώσεις προειδοποίησε: «Είτε η Ευρώπη μάς δίνει βοήθεια για να έχουμε ασφάλεια στη χώρα μας είτε θα πρέπει να επιλέξουμε άλλους δρόμους».

Συγκαταβατική εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της σημειώνοντας ότι ο ιταλικός λαός δεν ένιωθε επαρκή υποστήριξη από την υπόλοιπη ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. «Μέρος της ανασφάλειας της Ιταλίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ιταλοί αισθάνονται ότι έχουν απομείνει μόνοι στο καθήκον να δέχονται τόσο πολλούς μετανάστες μετά την πτώση του καθεστώτος στη Λιβύη», είπε. Το Σάββατο η καγκελάριος συνεχάρη τηλεφωνικά τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, και τον προσκάλεσε να επισκεφτεί σύντομα το Βερολίνο.

Νέα τραγωδία και στα ανοιχτά της Τουρκίας

Νέα τραγωδία συνέβη την Κυριακή με πρόσφυγες που πνίγηκαν όταν βυθίστηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν την ώρα που τους μετέφερε από την Τουρκία στην περιοχή της Αττάλειας. Εννέα πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους έξι παιδιά και μία γυναίκα.

Το πλοιάριο, στο οποίο βρίσκονταν συνολικά 15 άτομα, αντιμετώπισε δυσκολίες στα ανοιχτά της Αττάλειας. Πέντε πρόσφυγες διασώθηκαν από αλιείς και την τουρκική Ακτοφυλακή, ενώ ένας εξακολουθεί να αγνοείται. Ο αριθμός των προσφύγων που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει αρχίσει να σημειώνει ξανά αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, 10.948 άνθρωποι έχουν καταφέρει τους πέντε πρώτους μήνες του 2018 να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, πολύ περισσότεροι από όσοι την ίδια περίοδο πέρσι. Τριάντα πέντε άνθρωποι έχουν πνιγεί σε αυτήν την προσπάθεια.

ΙΤΑΛΙΑ
Δολοφονήθηκε μετανάστης συνδικαλιστής

Απεργία των εργατών γης της Καλαβρίας και πανιταλικό συλλαλητήριο στις 16 Ιούνη

Ο αγωνιστής συνδικαλιστής εργάτης γης Σουμάιλα Σάκο από το Μάλι, που δολοφονήθηκε την Κυριακή στην Ιταλία, και συνάδελφοί του που διαμαρτύρονται
Ο αγωνιστής συνδικαλιστής εργάτης γης Σουμάιλα Σάκο από το Μάλι, που δολοφονήθηκε την Κυριακή στην Ιταλία, και συνάδελφοί του που διαμαρτύρονται
Τη δολοφονία, την Κυριακή το βράδυ, στην Ιταλία, του 29χρονου μετανάστη από το Μάλι, συνδικαλιστή εργάτη γης Σουμάιλα Σάκο, μέλους της οργάνωσης Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), που ανήκει στη δύναμη της ταξικής Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Ο Σουμάιλα Σάκο ήταν μαχητικό στέλεχος της USB, στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δικαιώματα των πάνω από 4.000 μεταναστών εργατών γης στα χωράφια της Καλαβρίας. Ο συνδικαλιστής πυροβολήθηκε το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που μαζί με άλλους μετανάστες έψαχναν υλικά σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, από έναν άντρα που σταμάτησε το αμάξι του και πυροβόλησε 4 φορές εν ψυχρώ. Μια από τις σφαίρες βρήκε τον Σουμάιλα Σάκο στο κεφάλι, σκοτώνοντάς τον, ενώ άλλοι δυο μετανάστες τραυματίστηκαν. Οι μετανάστες εκείνη την ώρα έψαχναν υλικά για τις καλύβες τους στο γειτονικό γκέτο του Σαν Φερδινάνδο, το οποίο είχε γίνει στόχος επίθεσης και τον Γενάρη από ακροδεξιούς.

Η συνδικαλιστική οργάνωση USB καταγγέλλει ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν το μαύρο χρώμα του δέρματος των μεταναστών και η επίθεση αυτή έλαβε χώρα λίγες ώρες μόνο μετά από τις ρατσιστικές δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας και αρχηγού της ακροδεξιάς "Λέγκας", Σαλβίνι. Η USB, μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην Ιταλία, απαντά στη ρατσιστική δολοφονία με γενική απεργία στα χωράφια της Καλαβρίας και πανιταλικό συλλαλητήριο στη Ρώμη στις 16 Ιούνη.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα Ιταλών και μεταναστών εργατών ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που είναι το σύστημα που γεννά τη φτώχεια, τους πολέμους, την εκμετάλλευση και το ρατσισμό.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συντρόφους, τους φίλους και τους οικείους του Σουμάιλα Σάκο, στην USB».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Προετοιμάζεται η νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση

Ο νέος πρωθυπουργός και ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, μετά από την αποπομπή του Μαριάνο Ραχόι με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς και αφού ορκίστηκε και στον βασιλιά της χώρας, ετοιμάζεται το πιθανότερο αύριο να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που θα αναλάβει να συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο από εκεί που το άφησε η προηγούμενη.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αναπληρώτριας γενικής γραμματέα των Σοσιαλιστών, Αδριάνα Λάστρα, η μελλοντική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ δεν θα περιλαμβάνει μέλη των «Ποδέμος», που στήριξαν μαζί με περιφερειακά εθνικιστικά κόμματα τη μομφή για να πέσει η κυβέρνηση Ραχόι. Επίσης, είπε ότι δεν έχουν την πρόθεση να εξαντλήσουν την κοινοβουλευτική θητεία που λήγει το 2020, αλλά θα προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, χωρίς να διευκρινίζεται το πότε. Οι «Ποδέμος» και η εκλογική συμμαχία με το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας («Unidos Podemos») και άλλοι της νέας σοσιαλδημοκρατίας (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ στη χώρα μας) επιχειρούν να παρουσιάσουν την αλλαγή σκυτάλης στην αστική διαχείριση ως δυνατότητα για την εφαρμογή «προοδευτικών μέτρων», κρύβοντας συνειδητά τη στρατηγική τους ταύτιση στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στη συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Οι «Ποδέμος», που συνέβαλαν καθοριστικά στα παζάρια για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών σε σύνολο 350 της ισπανικής Βουλής, ζητάνε να φτιαχτεί μια πιο σταθερή κυβέρνηση που θα εξαντλήσει το περιθώριο της θητείας, δηλαδή έως το 2020. Ο Σάντσεθ, ωστόσο, δηλώνει ότι θα τηρήσει τον προϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ και με το βλέμμα σε πρόωρες εκλογές, πιθανά μαζί με τις τοπικές και τις ευρωεκλογές το Μάη του 2019, υπόσχεται κάποια μέτρα «κοινωνικής δικαιοσύνης χωρίς ανεξέλεγκτες δαπάνες», προσβλέποντας σε εκλογικά οφέλη. Το ζήτημα επίσης της Καταλονίας, όπου και εκεί ορκίστηκε η κυβέρνηση του «αυτονομιστή» Κιμ Τόρα, είναι ένα από αυτά για τα οποία υπόσχεται «διάλογο, αλλά εντός του πλαισίου του νόμου».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενίσχυση των «συντηρητικών στην Ευρώπη» επιθυμεί ο Αμερικανός πρέσβης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αντιδράσεις από τη γερμανική κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκάλεσε η ασυνήθιστη για τα διπλωματικά δεδομένα δήλωση του νεοδιορισθέντα Αμερικανού πρέσβη στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ότι επιθυμεί να «ενισχύσει και άλλους συντηρητικούς ηγέτες στην Ευρώπη». Πίσω από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης στη Γερμανία διακρίνεται ο «κρυφός πόθος» των ΗΠΑ πως η άνοδος και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων μπορεί να αποδυναμώσει τη συνοχή της ΕΕ, δεδομένης και της όξυνσης των αντιθέσεων μεταξύ των μονοπωλίων των δυο χωρών.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «πολλοί συντηρητικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη έρχονται σε επαφή μαζί μου, λέγοντας ότι υπάρχει μια αναβίωση». «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό και είναι μια συναρπαστική στιγμή για μένα», είπε και πρόσθεσε πως η εκλογή του Ντ. Τραμπ συνεισέφερε σε αυτό. Μάλιστα, εξήρε τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, αποκαλώντας τον «ροκ σταρ». Ο Ρ. Γκρενέλ αναφέρθηκε σε «συντηρητικές πολιτικές» που πρέπει να ακολουθηθούν π.χ. στη μετανάστευση, στη μείωση της φορολογίας (των επιχειρηματικών ομίλων) και της γραφειοκρατίας.

«Ζητήσαμε από την αμερικανική κυβέρνηση να διευκρινίσει αν τα πράγματα είναι όντως έτσι, όπως αναπαράγονται», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ