ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Νέες αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε το ΚΚΕ

Με τη διαδικασία του επείγοντος συζητείται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το αντιδραστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», το οποίο είναι ενταγμένο στη λίστα των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων της τέταρτης «αξιολόγησης».

Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψήφισε το νομοσχέδιο, αλλά ο ειδικός αγορητής του, Γιάννης Δελής, απαίτησε την απόσυρσή του. Οπως ανέφερε, «η εφαρμογή του θα πλήξει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας και τον εκπαιδευτικό κόσμο», καθώς με τις ρυθμίσεις του η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από την αιτιολογική έκθεση, «φιλοδοξεί - επισήμανε - να καταφέρει ό,τι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να εφαρμόσει την "αξιολόγηση", δηλαδή τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στην Εκπαίδευση, ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την ανεμπόδιστη υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής».

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «δίνει συντριπτικό χτύπημα στον πολύπαθο χώρο της Ειδικής Αγωγής, οδηγώντας τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες ακόμα περισσότερο στην οδό του μαρτυρίου και τα παιδιά στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής», ενώ «στο ζήτημα της επιλογής των στελεχών της Εκπαίδευσης, το τελικό κριτήριο είναι η αποδοχή και στράτευσή τους στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής». Επίσης, όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμα περίπου 30 άρθρα που αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Συνοπτικά σημείωσε ότι το στίγμα του νομοσχεδίου είναι: «Περικοπές δαπανών έως εκεί που δεν πάει, εξοικονόμηση προσωπικού έως τα όριά του και βέβαια το απαραίτητο εργαλείο, η "αξιολόγηση", που τη διαφημίζουν ως το φάρμακο για όλα», σύμφωνα «με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του ΣΕΒ. Εξάλλου, δεν υπάρχει ούτε ένα εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ που να μην έχει αναφορά στην Παιδεία».

Χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα όσα αντιδραστικά προωθούνται, είναι η δημιουργία των 24 εκπαιδευτικών κέντρων περιφερειακού σχεδιασμού. «Πρόκειται - τόνισε ο Γ. Δελής - για συγκεντρωτική στην ουσία δομή με τεράστια απόσταση από τη ζωντανή εκπαιδευτική πραγματικότητα», που έχουν σκοπό την οργάνωση και προώθηση διαδικασιών «αξιολόγησης» και αυτοαξιολόγησης «των παρακάτω δομών έως το επίπεδο των σχολικών μονάδων». Θα είναι ο προωθητής και ο ελεγκτής στην εφαρμογή των κεντρικών αντιεκπαιδευτικών κατευθύνσεων. Στην ουσία, σημείωσε, «πρόκειται για την ίδια, αλησμόνητη "αξιολόγηση" της Διαμαντοπούλου που συνάντησε την οργανωμένη αντίδραση των εκπαιδευτικών».

Ο Γ. Δελής κατήγγειλε και τη διαδικασία του επείγοντος με την οποία προωθεί η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για ψήφιση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει αντιγράψει τις χειρότερες πρακτικές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.

Αντίστοιχα, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «οικοδομεί το ταξικά αυτόνομο κατηγοριοποιημένο σχολείο της αγοράς. Μπαίνουν οι βάσεις για νέες βαθύτερες αντιδραστικές ανατροπές για τη λειτουργία του σχολείου». Προωθεί τους στόχους της διά βίου μάθησης, των δεξιοτήτων, τη σύνδεση με τις επιχειρήσεις «και μάλιστα - όπως σημείωσε - ξεκινώντας από την τρυφερή παιδική ηλικία».

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών γονιών και ΑμεΑ την Πέμπτη

Σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο και ζητώντας την απόσυρσή του καλούν την Πέμπτη 7 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρ. Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης» επισημαίνουν πως πρόκειται για νομοσχέδιο κατάργησης δομών, προώθησης της αντιδραστικής «αξιολόγησης» του σχολείου και τονίζουν πως αν προχωρήσουν οι αλλαγές που προβλέπει, θα υπάρξει πραγματικό πισωγύρισμα στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της Ειδικής Αγωγής, αφού τα ΑμεΑ στην πράξη καταργούνται και διαγράφονται ως ομάδα προτεραιότητας και ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα στους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν εξετάσεις

Eurokinissi

Στους μαθητές και τις μαθήτριες που τις επόμενες μέρες ξεκινούν τις πανελλαδικές εξετάσεις απευθύνεται η ΚΝΕ με μήνυμά της. Υπενθυμίζεται πως οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ ξεκινούν την Πέμπτη 7 Ιούνη και ολοκληρώνονται στις 21/6. Για τα Γενικά Λύκεια, οι εξετάσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή 8 Ιούνη, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Στο μήνυμά της η ΚΝΕ αναφέρει:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εύχεται στους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν αυτό το διάστημα εξετάσεις καλή επιτυχία!

Αλλη μια σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Οι μαθητές φτάνουν στις εξετάσεις μετά από μία χρονιά με πολλή προσπάθεια, προσωπικές θυσίες, άγχος, τρέξιμο, δυσκολίες, αλλά και μεγάλες οικονομικές θυσίες των γονιών τους.

Ομως, η χρονιά που τώρα φτάνει στο τέλος της ήταν και μια χρονιά πολλών και δυναμικών μαθητικών κινητοποιήσεων. Μπροστά στις εξετάσεις, λοιπόν, οι μαθητές χρειάζεται να κρατήσουν όλα αυτά που τους έκαναν και φέτος πιο δυνατούς: Τον αγώνα, την οργάνωση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη.

Γι' αυτό, και στη μάχη των εξετάσεων χρειάζεται αισιοδοξία!

Το μέλλον μας δεν κρίνεται μόνο στα θρανία των εξετάσεων του σχολείου, αλλά και στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Σαν μαχητές θα σταθούμε στη μάχη των εξετάσεων και σε κάθε μάχη που έχουμε μπροστά μας! Σαν μαχητές θα συνεχίσουμε τη ζωή μας! Καλή επιτυχία!», καταλήγει το μήνυμα της ΚΝΕ.

Στα χνάρια των μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

Πολύ επιτυχημένη η πεζοπορία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που διοργανώθηκε την Κυριακή 2/6

Μια πολύ επιτυχημένη δράση του ΚΣ της ΚΝΕ και του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Ιούνη στην Πελοπόννησο, με την πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς Χελμό, στα σύνορα των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας. Αποτέλεσε ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας που είχαν την τύχη να ζήσουν εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του Κόμματος από την Αττική και την Πελοπόννησο.

Οι πέντε και πλέον ώρες που διήρκεσε η ανάβαση από τη Λίμνη της Δόξας έως το χωριό Πλανητέρο, που ήταν και Αρχηγείο του ΔΣΕ, ήταν πλούσιες σε εμπειρίες και κυρίως σε γνώση για την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα, τις ηρωικές σελίδες που έγραψαν πρωτοπόροι αγωνιστές του ΚΚΕ για τη λευτεριά της πατρίδας και την κοινωνική αλλαγή. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν στα μισά περίπου της διαδρομής, στη θέση Ζαρέλια, έγινε στάση για να αποδοθεί φόρος τιμής σε 80 μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στο σημείο «Διάσελο του κυνηγού», όπου πριν από μερικά χρόνια είχε στηθεί μνημείο για να θυμίζει τη θυσία τους. Εκεί ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι η εκδήλωση αποτελεί προσκύνημα στον αγώνα του ΔΣΕ, της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του, και ταυτόχρονα υπόσχεση συνέχισης στον ίδιο δρόμο, για να δώσει την απάντησή της η εργατική τάξη, με τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Νωρίτερα, στην έναρξη της πεζοπορίας, μίλησε ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιεύσουμε αύριο Τετάρτη στο 4σέλιδο «Νεολαία».

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Πέμπτη συνεχίζονται οι μουσικές εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, με την παρουσίαση του δίσκου «Δοκιμασία», του Θοδωρή Καρέλλα, την Πέμπτη 7 Ιούνη, στις 20.30.

Ο δίσκος «Δοκιμασία», του Θοδωρή Καρέλλα, αποτελείται από τραγούδια - μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών και είναι προσπάθεια μελέτης και εργασίας 20 χρόνων. Μερικοί από αυτούς είναι ο Γιάννης Ρίτσος (το ομώνυμο έργο του «Δοκιμασία» αποτελεί και τον τίτλο), ο Φώτης Αγγουλές, ο Κωστής Παλαμάς, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Κώστας Καρυωτάκης.

Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Δημήτρης Κουφαλάκος, Γιώργος Καλτσούνης.

Τραγουδούν οι: Αμέρισσα Φτούλη, Γιώργος Γεωργακάκης, Θανάσης Χουλιαράς, Πολυξένη Καράκογλου.

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

Το Συμβούλιο Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, μπροστά στην 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνει συζήτηση την Παρασκευή 8 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο 1 του νέου κτιρίου της Νομικής. Το θέμα είναι: «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή. Σκέψου, ονειρέψου, πάλεψε για ολόκληρη ζωή!» και θα μιλήσει η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

ΜΕΝΙΔΙ
Συγκέντρωση και πορεία ένα χρόνο μετά το θάνατο του μικρού μαθητή

Την Παρασκευή 8 Ιούνη, στις 7 μ.μ., έξω από το γήπεδο του Αχαρναϊκού

Ενας χρόνος συμπληρώνεται από τον άδικο χαμό του μικρού μαθητή Μάριου από αδέσποτη σφαίρα, στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, και η Ενωση Γονέων Δήμου Αχαρνών, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης» καλούν την ερχόμενη Παρασκευή, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση έξω από το γήπεδο του Αχαρναϊκού και πορεία.

«Οι αιτίες που έφεραν αυτό το τραγικό συμβάν, αυτό το μοιραίο αποτέλεσμα, συνεχίζουν να βρίσκονται εδώ. Είναι εδώ λοιπόν και οι λόγοι που απαιτούν την κινητοποίησή μας. Γνωρίζουμε ότι λύση δεν είναι η στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού της πόλης μας. Οι εκδηλώσεις βίας και ρατσισμού είναι καταδικαστέες από όλους», αναφέρουν η Ενωση και ο Σύλλογος Γονέων στο κοινό κάλεσμά τους.

«Οι φιέστες κυβέρνησης και δημοτικών αρχών, οι διάφορες εξαγγελίες και δεσμεύσεις υπουργών, η καλλιέργεια εφησυχασμού που επιχειρείται από αυτές τις δυνάμεις, δεν μπορούν να αντιστρέψουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε όσοι ζούμε και εργαζόμαστε στο Μενίδι και την ευρύτερη περιοχή», σημειώνει αντίστοιχα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Σωκράτης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ