ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Παράδοση σε ιδιώτες μέσω των δήμων;

Eurokinissi

Τις προθέσεις της κυβέρνησης να αναδιανείμει την «πίτα» στο χρυσοφόρο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καταγράφει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που παρουσίασε προχτές ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναστέλλει μεν τα έργα και την κατασκευή των εγκαταστάσεων που είχαν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ωστόσο προβλέπει τον επανασχεδιασμό νέων βάσει του νέου ΕΣΔΑ. Παραμένει η προσήλωση στην κοινοτική οδηγία 2008/98 για τα απορρίμματα και το νόμο πλαίσιο 4042/2012 που προωθούν την επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα και στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και την προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά, γίνεται λόγος στο σχετικό σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την «ανάπτυξη υγιούς και περιβαλλοντικά ορθής επιχειρηματικότητας».

Στο μεταξύ, οι δήμοι αναλαμβάνουν την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων, με έμφαση, σύμφωνα με τον υπουργό, στην ανακύκλωση. Ωστόσο, τα εν λόγω σχέδια δεν αποτελούν παρά προσπάθεια να φορτωθεί ο κάθε δήμος ξεχωριστά ή κατά ομάδες ένα πρόσθετο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, διαθέτοντας πρόσθετα χρήματα, έμψυχο δυναμικό και ελεύθερους χώρους προς όφελος του κεφαλαίου. Πάντως, αυτή η εξέλιξη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παράδοση σε επιχειρηματικά συμφέροντα των τομέων της διαχείρισης απορριμμάτων (αποκομιδή, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, απόθεση σε χώρους υγειονομικής ταφής) δεδομένου ότι οι περικοπές είναι μεγάλες, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι η μείωση των αποβλήτων και η εξασφάλιση της ανακύκλωσης του 25% των απορριμμάτων έως το 2020. Προβλέπεται δε ένα δίκτυο «πράσινων σημείων» με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, για τη συγκέντρωση υλικών που δεν κατευθύνονται στους κάδους όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, τυχόν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων από πολίτες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, σχολεία και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης - ανταλλαγής υλικών όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων κ.λπ. Από τη λειτουργία αυτών των πράσινων σημείων κερδισμένοι αναμένονται να είναι τα ιδιωτικά συστήματα που εκμεταλλεύονται τα παραπάνω απόβλητα καθώς, ενώ χρηματοδοτούνται από τα λαϊκά στρώματα, ως αγοραστές των αντίστοιχων προϊόντων, θα εξασφαλίζουν τώρα, εκμεταλλευόμενα δημόσια γη και υποδομές που θα γίνουν με δημόσιους πόρους, μεγάλες και συγκεντρωμένες ποσότητες των αποβλήτων για τη συγκέντρωση των οποίων αυτοί είναι υπόχρεοι.

Θυμίζουμε ότι οι διαγωνισμοί εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναστέλλονται αφορούν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία, Ηλεία, Σέρρες, Ηπειρο, Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Φωκίδα κ.ά.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, το νέο σχέδιο δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για 16.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και ετήσιο τζίρο 1,5 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της διαλογής στην πηγή. «Η πλήρης αξιοποίηση της διαλογής στην πηγή με τη συμμετοχή των πολιτών θα φέρει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την αύξηση των στόχων, ενώ μπορούν να δημιουργηθούν πανελλαδικά μέχρι 16.000 θέσεις εργασίας, με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020», σημειώνεται. Καμία αναφορά δεν έκανε ωστόσο στις σχέσεις εργασίας του εν λόγω προσωπικού, αν δηλαδή θα είναι μόνιμο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ούτε ανάφερε από πού θα βρεθούν τα παραπάνω χρήματα, όταν προβλέπονται μόνο 120 εκατ. ευρώ για δράσεις πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, χωριστή συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης.

Τέλος, δεν εγκαταλείπεται η καύση των αποβλήτων ως μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ προβλέπεται μερική αλλαγή των θεσμοθετημένων χρήσεων γης που να επιτρέπουν τη χωροθέτηση των αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης και επεξεργασίας των αποβλήτων, ακόμη και μέσα σε διαμορφωμένο οικιστικό ιστό.

Κάλεσμα δικηγόρων για συγκρότηση φορέα οργάνωσης της πάλης τους

Συζήτηση για την ανάγκη συγκρότησης φορέα που θα οργανώνει την πάλη των δικηγόρων με χαμηλά εισοδήματα, διοργανώνεται τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Ηδη, δεκάδες δικηγόροι, με διακήρυξη και συλλογή υπογραφών, καλούν στη σύσκεψη, τονίζοντας την αναγκαιότητα για οργάνωση της πάλης, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για την απόκρουση της νέας αντιλαϊκής επίθεσης.

Στο κάλεσμα υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: «Ηρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, να βάλουμε εμείς τη σφραγίδα μας στο χώρο, η πλειοψηφία των δικηγόρων με χαμηλά εισοδήματα. Γιατί, εδώ και χρόνια, έχουμε διαπιστώσει ότι τα πραγματικά μας συμφέροντα δεν εκφράζονται από το ΔΣΑ ή οποιονδήποτε άλλο φορέα, υπάρχει επομένως ανάγκη να καλύψουμε αυτό το κενό και να οργανώσουμε εμείς τον αγώνα μας, μέσα από το δικό μας φορέα και τις δικές μας συλλογικές διαδικασίες. Συζητάμε για την ανάγκη συγκρότησης του φορέα, μέσα από τον οποίο θα οργανώσουμε την πάλη μας».

Απευθύνουν, επίσης, κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως στο συλλαλητήριο φορέων αυτοαπασχολούμενων και της ΠΑΣΕΒΕ στις 10 Ιούνη και δεκάδων εργατικών σωματείων και του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη, ενάντια στα προωθούμενα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Για τη μάχη του ΕΛΑΣ στον Καράλακα

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Με την παρουσία αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που βρίσκονται στη ζωή, καθώς και άλλων παλιών και νέων αγωνιστών, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για την 71η επέτειο της μάχης του ΕΛΑΣ στον Καράλακα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, στις 6 Μάη του 1944, οι μαχητές του ΕΛΑΣ έδωσαν σκληρή μάχη με τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις εχθρικές δυνάμεις.

Μιλώντας, η Αθανασία Μπακού, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης κι αφού σημείωσε ότι, με αφορμή και την επέτειο των 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη στις 9 Μάη του 1945, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών και στην παρανομία για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού, τόνισε: «Διδασκόμαστε από την ανιδιοτελή προσφορά και θυσία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών του λαού μας, κομμουνιστών και κομμουνιστριών, αγωνιστών και αγωνιστριών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας με συνείδηση στον ταξικό αγώνα».

Και υπογράμμισε: «Η ΕΑΜική κληρονομιά παραμένει και σήμερα πηγή έμπνευσης και δύναμης στους αγώνες του λαού μας για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, τα χρέη, το φάσμα της πείνας και της ανασφάλειας και ταυτόχρονα να προετοιμάζεται για το γενικότερο πολιτικό αγώνα ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού καθεστώτος, για το σοσιαλισμό».

Εμπρηστική επίθεση

Εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Πριγκηπονήσων 18 - 20 στην Κυψέλη, πραγματοποίησαν άγνωστοι χτες στις 04.20 τα ξημερώματα. Οι δράστες τοποθέτησαν στην είσοδο των γραφείων, στο ισόγειο, αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, που αποτελείτο από ένα γκαζάκι. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

-- Την Κυριακή 7/6/2015, στις 10.30 π.μ., η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) πραγματοποιεί στον τόπο εκτέλεσης (περιοχή Αγίου Στεφάνου) εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 109 κομμουνιστές και άλλους πατριώτες αγωνιστές, που εκτελέστηκαν στις 6/6/1943 από τα ιταλικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής. Η εκτέλεση έγινε ως αντίποινα για την ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου από τον ΕΛΑΣ, τη νύχτα 1 προς 2 Ιούνη του 1943.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα γίνει επίσκεψη στα Αμπέλια Ομβριακής, όπου 15 κρατούμενοι αγωνιστές των φυλακών Λαμίας και δύο εργάτες των Μεταλλείων Δομοκού εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, τον Απρίλη του 1944.

-- Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, με τη συμπλήρωση 66 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - ΔΙΑΜΑΝΤΗ, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) Δ. Παρνασσού, την Κυριακή 22 Ιούνη 2015. Για συμμετοχή στην εκδήλωση, από Αθήνα, θα αναχωρήσει πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 694.9882.778 (Νανόπουλος Ηλίας) και 697.7513.165 (Μυλωνόπουλος Κώστας).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ