ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Συγκαλύπτει και συντηρεί τις αιτίες για το έγκλημα στα ΕΛΠΕ

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» η απάντηση του υπουργού Εργασίας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ανήγγειλε η κυβέρνηση, για να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα στα διυλιστήρια

Eurokinissi

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ανήγγειλε η κυβέρνηση, για να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα στα διυλιστήρια
Ενα μήνα σχεδόν μετά το παρανάλωμα στα ΕΛΠΕ, που προκάλεσε το θάνατο των τεσσάρων από τους έξι τραυματισμένους εργάτες και ενώ τα στοιχεία βοούν ότι πρόκειται για καραμπινάτο έγκλημα, η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες του «ατυχήματος» και μαζί μ' αυτές τις δικές της μεγάλες ευθύνες και της εργοδοσίας.

Απ' αυτή τη σκοπιά, η χτεσινή απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, μόνο σαν πρόκληση μπορεί να εκληφθεί από την εργατική τάξη και τις οικογένειες των νεκρών και τραυματισμένων εργατών.

Οι ερωτήσεις του Χ. Κατσώτη ήταν συγκεκριμένες και αναδείκνυαν τους βασικούς παράγοντες που συντέλεσαν στο «ατύχημα»: «Τι μέτρα θα πάρετε σαν κυβέρνηση, έτσι ώστε να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, να υπάρχουν και να τηρούνται σύγχρονα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας της ζωής των εργαζομένων, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα; Τι μέτρα θα πάρετε, ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΚΕΠΕΚ και να ενταθούν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες;».

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό να πάρει θέση για το κατάπτυστο πόρισμα της Επιτροπής που διερεύνησε το «ατύχημα», με το οποίο τα ΕΛΠΕ αποδίδουν το μακελειό σε «ανθρώπινο λάθος» και νομιμοποιούν τα 12ωρα δουλειάς στο διυλιστήριο.

Κομπάζει για τα ελάχιστα και αυτονόητα

Στην απάντησή του, ο Π. Σκουρλέτης παρουσίασε ως επίτευγμα τα ελάχιστα και αυτονόητα που έκανε η κυβέρνηση μετά το «ατύχημα». Δηλαδή, το γεγονός ότι «από την Επιθεώρηση Εργασίας επιβλήθηκε πρόστιμο στα ΕΛΠΕ, που σχετίζεται με το χρόνο οργάνωσης εργασίας, ύψους 22.500 ευρώ», ότι «ζητήσαμε τις Συμβάσεις Εργασίας με τις εργολαβικές επιχειρήσεις και αυτές ελέγχονται» και ακόμα πως «υπήρξε επιτόπιος έλεγχος από την Επιθεώρηση Ανω Λιοσίων αμέσως και στην ΕΛΠΕ και στους εμπλεκόμενους εργολάβους και αυτό νομίζω ότι έχει ξεχωριστή σημασία, δηλαδή ο έλεγχος στους εμπλεκόμενους εργολάβους».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «ήδη έχει συσταθεί μόνιμο γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας στο χώρο, μετά το ατύχημα» και πως «ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου, ο κ. Καψάλης, ήρθε σε συνεννόηση και με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και με το επιχειρησιακό Σωματείο και με το Συνδικάτο και κάλεσε τις εργολαβικές εταιρείες να τηρήσουν τη νομιμότητα».

Θυμίζουμε ότι η εγκατάσταση μόνιμου γραφείου του ΣΕΠΕ στα ΕΛΠΕ έγινε μόνο κάτω από την αφόρητη πίεση των Συνδικάτων Μετάλλου και Ενέργειας, ενώ η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας που επικαλείται ο υπουργός, σε τίποτα δεν άλλαξε το κατάπτυστο πόρισμα των ΕΛΠΕ για το «ατύχημα».

Ομως, εκεί που η πρόκληση της κυβέρνησης εκτοξεύτηκε, ήταν όταν ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που «θα ληφθούν». Ποια είναι αυτά; Οπως είπε, «η κυβέρνηση έχει υπόψιν της να πάρει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ακριβώς θα έρθουν να κάνουν όχι σύμφορη τη χρησιμοποίηση των εργολαβικών εταιρειών».

Μάλιστα, είχε το θράσος να πει ότι «σε αυτήν την προσπάθεια, όσοι έχουν τις ευαισθησίες, δεν μπορούν να είναι αμέτοχοι, πρέπει να διαλέξουν πλευρά», ζητώντας επί της ουσίας από το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα να περάσουν με την πλευρά της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, που αποφασίζουν για τα ΕΛΠΕ με κριτήριο την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.

Για την «ταμπακιέρα» δεν έβγαλε «κιχ»

Ούτε κουβέντα δεν είπε ο υπουργός για κάποιο έστω στοιχειώδες μέτρο για την προστασία της ζωής των εργατών, για το μειωμένο προσωπικό στα ΕΛΠΕ, τις εργολαβίες που δρουν σε μόνιμη βάση μέσα στο διυλιστήριο και όχι μόνο στις εργασίες του shut down, για το εξειδικευμένο προσωπικό που αντικαταστάθηκε σταδιακά από ανειδίκευτο και χαμηλόμισθο, για την προσπάθεια των ΕΛΠΕ να συρρικνώσουν το χρόνο των εργασιών, τώρα που τα περιθώρια κέρδους από τη διύλιση είναι υψηλά.

Καμιά ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε και στο χτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», όταν ο Χ. Κατσώτης αναφέρθηκε σ' αυτό, σαν μια ακόμα απόδειξη ότι το «ατύχημα» ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Παρόμοια ήταν η στάση του και στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, σχετικά με τα εργατικά «ατυχήματα» στα ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ στην Κοζάνη, καθώς δεν ανέφερε κανένα ουσιαστικό και συγκεκριμένο μέτρο.

Οπως, μάλιστα, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «κάναμε έντεκα ερωτήσεις τον προηγούμενο χρόνο. Πήραμε διάφορες απαντήσεις, όπως ότι θα παρθούν μέτρα κλπ. Το κακό, όμως, συνεχίζεται και κανένα μέτρο δεν πάρθηκε. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι τον προηγούμενο μήνα, το Μάη, έγιναν τρία ατυχήματα»...

Σοβαρή καταγγελία από το Συνδικάτο Μετάλλου

Μια σοβαρή καταγγελία, ενδεικτική για την περιφρόνηση που δείχνουν η εργοδοσία και το κράτος της για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, κάνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Σε επιστολή που απευθύνει, μεταξύ άλλων, στον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη, και στις αρμόδιες υπηρεσίες, σημειώνει:

«Την Τετάρτη 3 Ιούνη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και πρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, αρνήθηκε το αίτημα που του τέθηκε από τους εκπροσώπους του Συνδικάτου μας να πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή έλεγχος στο Ναυπηγείο "Σπανοπούλου" στη Σαλαμίνα, όπου πριν από δύο μέρες είχε συμβεί ατύχημα σε συνάδελφό μας που εκτελούσε εργασίες υδροβολής και το οποίο δεν δηλώθηκε από την επιχείρηση ως όφειλε.

Το αιτιολογικό από την πλευρά του εκπροσώπου του υπουργείου ήταν ότι δεν υπήρχε επίσημη καταγγελία για ατύχημα. Αυτό καταδεικνύει ότι το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει την ίδια ακριβώς πολιτική των προκατόχων του για την απαξίωση και διάλυση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, που αυτό άλλωστε επιδιώκει και η εργοδοτική πλευρά και με διάφορα προσχήματα και "νομικίστικα" τερτίπια, καθημερινά προσπαθεί να μπλοκάρει τη λειτουργία τους.

Επίσης, για τις περισσότερες των παραβάσεων για τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, που διαπιστώνει η Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου, προσπαθούν να ρίξουν "στα μαλακά" τους υπεύθυνους. Καλούμε τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την πορεία του συνόλου των παραβάσεων που έχουν διαπιστωθεί από τις Μεικτές Επιτροπές τα τελευταία χρόνια».

Ξεκίνησε η δίκη για την «Αρωγή» στη Λάρισα

Ξεκίνησε, χτες, στο δικαστήριο της Λάρισας η εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει η εργοδοσία του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή» εναντίον του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσου Τσιαπλέ, της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, Βαγγελιώς Λίτσα, κι ολόκληρου του ΔΣ του Σωματείου, για την πολυήμερη απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, διεκδικώντας δεδουλευμένα οκτώ μηνών.

Με την αγωγή η εργοδοσία ζητάει από το δικαστήριο να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία, να απαγορεύσει κάθε μελλοντική απεργία με το ίδιο αίτημα και, ταυτόχρονα, να προειδοποιηθούν οι κατηγορούμενοι ότι θα τους επιβληθούν ποινή φυλάκισης ενός έτους και πληρωμή προστίμου 20.000 ευρώ, ώστε να αναγκαστούν να εφαρμόσουν όσα αξιώνει η εργοδοσία. Χτες, εξετάστηκαν ένας μάρτυρας από την «ΑΡΩΓΗ» και ένας εργαζόμενος. Η δίκη διακόπηκε για τις 9 Ιούνη.

Την ίδια μέρα έχει οριστεί και η εκδίκαση της μήνυσης που έχει καταθέσει η διεύθυνση της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» σε βάρος του προέδρου του ΕΚ Λάρισας, Τάσου Tσιαπλέ, και άλλων συνδικαλιστών, επειδή συμμετείχαν ή συμπαραστάθηκαν στην απεργία που έγινε το 2012 στην «Ολυμπος» ενάντια στην επιβολή μειώσεων από 10 έως 53% στους μισθούς των εργαζομένων.

Απέλυσαν έγκυο εργαζόμενη

Την απόλυση εργαζόμενης από την επιχείρηση «CERAMETAL», επειδή τόλμησε να μείνει έγκυος, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Καταγγελία εξέδωσε και η ΟΓΕ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Συνδικάτο, η «CERAMETAL» συγκαταλέγεται στις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου σε καιρό καπιταλιστικής κρίσης. Επικρατεί εντατικοποίηση της εργασίας με υπερωρίες, υπάρχουν σοβαρά κενά σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, τρομοκρατία για απολύσεις, κ.ά. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την ανάκληση της απόλυσης και σημειώνει: «Εχουμε παραδείγματα και από το χώρο μας, όπου σε πρόσφατη απόλυση του συναδέλφου και γραμματέα του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου, με την αλληλεγγύη τους και την αποφασιστική στάση που έδειξαν από την πρώτη στιγμή οι συνάδελφοί του, επέβαλαν την ανάκληση της απόλυσής του. Μαζί και ενωμένοι, παίρνουμε δύναμη ο ένας από τον άλλο για να αντέξουμε και να συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας για ζωή, δουλειά με δικαιώματα».

Διαβάστε τη συνέχεια που είχε το θέμα στο http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9111375



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ