ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στην τζίργκα η «ειρήνη» της κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι προύχοντες του Αφγανιστάν που πήραν μέρος την «ειρηνευτική τζίργκα» ενέκριναν το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, το οποίο προβλέπει αμνηστία και εργασιακά και οικονομικά κίνητρα προς τους στρατιώτες Ταλιμπάν και άσυλο σε άλλη χώρα για ηγετικά τους στελέχη. Φυσικά οι Ταλιμπάν ήταν απόντες από τη συνεδρίαση της τζίργκας. Συνεδρίαση η οποία λειτούργησε ως μέσο επιβολής και κατοχύρωσης της «ειρήνης» των κατοχικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε την ειρηνευτική προσπάθεια με όλες τις δυνάμεις», ανέφερε ο Κιγιαμουντίν Κάσαφ, αντιπρόεδρος της τζίργκας (μεγάλου συμβουλίου των προυχόντων), διαβάζοντας την αποτελούμενη από 16 άρθρα διακήρυξη που εγκρίθηκε, η οποία εισηγείται επίσης τη συγκρότηση μίας επιτροπής για διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, χορήγηση αμνηστίας και πρόγραμμα επανένταξης. Ακόμη, κάλεσαν τις αφγανικές και τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να απελευθερώσουν τους Ταλιμπάν που είναι κρατούμενοι καθώς «μπορεί να επέλεξαν το λάθος δρόμο».

Εντούτοις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην ειρηνευτική προσφορά, αν ληφθεί υπόψη η επίθεση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη κατά την έναρξη των εργασιών της τζίργκας με ρουκέτες και πυρά όπλων, την ώρα που ο Καρζάι μιλούσε σε μία μεγάλη αίθουσα στη δυτική Καμπούλ.

Στην Κανταχάρ, δε, οι νάρκες και οι βόμβες είναι η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, και σύμφωνα με το «Ρόιτερς», που επικαλείται τον Βρετανό επικεφαλής της ISAF στο νότιο Αφγανιστάν, έως 1.000 ένοπλοι επιχειρούν μόνο στις δυτικές περιοχές γύρω από την πόλη, ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν σε πρόσφατες δηλώσεις τους ότι σκοπεύουν να προωθήσουν μέτρα που στοχεύουν στον «πολιτικό μετασχηματισμό των τοπικών κυβερνήσεων ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές».

Στο μεταξύ, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν συμπλήρωσε τον 104ο μήνα από τη μέρα που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη χώρα, ξεπερνώντας σε διάρκεια ακόμα κι αυτόν του Βιετνάμ, ο οποίος διήρκεσε 103 μήνες, ενώ οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες ξεπέρασαν τους χίλιους.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΑΚ
Ενίσχυση του κοινού μετώπου

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Μηνύματα ειρήνης» μετέφερε στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία μετά το 2004, ο πρόεδρος της αυτόνομης ιρακινής περιοχής του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπαρζανί χαρακτήρισε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν», ως «εξαιρετικά γενναία» την πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει το κουρδικό ζήτημα αναφερόμενος στην πρόταση «για την επίλυσή του» και έχει προωθήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη γλώσσα κ.λπ.

«Πρωτοβουλίες» που περιέλαβαν και την αναγνώριση του Ιρακινού Κουρδιστάν και την αποστολή στις 15 Μάρτη του Αϊντίν Σελτζέν,που είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον ως πρώτος πρόξενος στην Αρμπίλ, κίνηση που έγινε δεκτή «θερμά» από τους επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές και όχι μόνο.

Επίσης ο Μπαρζανί έπλεξε το εγκώμιο της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά τη στάση της στο Ιράκ, «καθώς η θέση της αποκαλύπτει ότι στηρίζει όλες τις πλευρές», τονίζοντας ωστόσο ότι οι κουρδικές απαιτήσεις για την εφαρμογή του Αρθρου 140 που αφορά τον έλεγχο του Κιρκούκ παραμένουν ως έχουν. Τέλος, κατά τις συναντήσεις του με τις τουρκικές αρχές, δεσμεύτηκε για την αποτροπή των επιθέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν - PKK κατά της Τουρκίας από το ιρακινό έδαφος και δήλωσε έτοιμος για «κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία», με στόχο τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και την περιοχή του.

Ως απάντηση στην επίσκεψη Μπαρζανί θα πρέπει να θεωρηθεί η ανακοίνωση εκ μέρους του ΡΚΚ ότι τερματίζει τη μονομερή εκεχειρία. Ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του PKK Αχμέντ Ντενίς, που έχει καταφύγει στην ορεινή περιοχή Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η μονομερής εκεχειρία με την Τουρκία έλαβε τέλος. Η τουρκική κυβέρνηση ευθύνεται για τον τερματισμό της εκεχειρίας λόγω των επιθέσεων εναντίον του κουρδικού λαού».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Η κρίση χρέους από την οποία δοκιμάζονται οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και η φορολογία των τραπεζών, είναι στο επίκεντρο της διήμερης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20, που πραγματοποιείται στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη «Καφίρ» παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας, και αποτελεί το δεύτερο μέρος της αγοράς που έκανε το 2008 η κυβέρνηση του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε επί υπουργού Αμυνας του υποψήφιου προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σάντος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται στη φυλακή μετά από την καταστολή του φοιτητικού κινήματος στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, 21 χρόνια μετά, και «την ενθαρρύνουν να προστατεύσει τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιτίθενται ειρηνικά στο καθεστώς», όπως ανέφερε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

ΛΟΥΪΖΙΑΝΑ.-- Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε η ανακοίνωση της ΒΡ την τελευταία προσπάθεια όπου τοποθέτησαν νέο καπάκι περιορισμού της διαρροής πετρελαίου, που κατορθώνει να απορροφά 1.000 βαρέλια τη στιγμή που διαρρέουν 12.000-19.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο εκτίμησε χτες με βεβαιότητα πως θα γίνουν νέες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του προτεκτοράτου μετά την επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Επιδημία χολέρας ξέσπασε στη Σομαλία και μεταδίδεται ταχύτατα μεταξύ του ντόπιου πληθυσμού στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όπου αρρώστησαν τουλάχιστον 130 άτομα. Νωρίτερα χτες σε σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ισλαμιστές και σομαλικό στρατό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άτομα και τραυματίστηκαν 60 άλλα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως 163 Νιγηριανοί, μεταξύ των οποίων 111 παιδιά, έχουν πεθάνει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο από δηλητηρίαση με μόλυβδο σε παράνομα χρυσωρυχεία σε χωριά της βόρειας πολιτείας Ζαμφάρα.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Ο πάπας Βενέδικτος 16ος έφτασε χτες για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

ΠΟΥ - «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
«Επιστήμονες» στα μισθολόγια φαρμακοβιομηχανιών

ΓΕΝΕΥΗ.--

Διάσημοι επιδημιολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίου ειδικευμένοι στη γρίπη και άλλοι επαΐοντες είχαν αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάνω από μία δεκαετία ενώ παράλληλα ήταν στα μισθολόγια τεράστιων φαρμακοβιομηχανιών, όπως η «Roche» και «GlaxoSmithKline». Ταυτόχρονα, η επιστημονικοφανής «Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τη Γρίπη» (STOA) είχε αναλάβει το ίδιο διάστημα να ασκήσει έντονες πιέσεις σε ευρωβουλευτές, σε εθνικές κυβερνήσεις και δη σε επικεφαλής δημόσιων συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη προκειμένου να αγοράσουν τεράστια αποθέματα αντιιικών φαρμάκων και εμβολίων πολύ πριν η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν, κηρύξει στις 11/6/09 διεθνή πανδημία «νέας γρίπης»...

Εξυπακούεται ότι τα κίνητρα όλων αυτών δεν ήταν προφανώς η ασφάλεια και η Υγεία των λαών αλλά να γεμίσουν - με το αζημίωτο... - τα ταμεία γιγάντιων φαρμακοβιομηχανιών...

Αυτά επανέφερε χτες στη δημοσιότητα μία νέα έρευνα που έγινε από κοινού τους τελευταίους μήνες από τη Bρετανική Ιατρική Εφημερίδα (BMJ) σε συνεργασία με το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας στη Βρετανία (ΒIJ). Οι ερευνητές εντόπισαν «τρανταχτά» ονόματα της επιδημιολογίας, όπως οι Δρ. Αμπε Οστερχάους, Καρλ Νίκολσον, Ρενέ Σνάκεν, Ντάνιελ Λάβανσι και αρκετούς άλλους με δύο αφεντικά (ΠΟΥ - φαρμακοβιομήχανους). Κατήγγειλαν ακόμη τον ΠΟΥ για αδιαφάνεια ακόμη και στη δημοσιοποίηση της σύνθεσης της ειδικής επιτροπής ειδικών που συμβουλεύει τον Οργανισμό γύρω από διάφορα ζητήματα δημόσιας Υγείας αλλά και για την κήρυξη πανδημίας γρίπης...

Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκε χτες έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που ομοίως κατήγγειλε τον ΠΟΥ για αδιαφάνεια και μυστικοπάθεια στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε σχέση με την πανδημία γρίπης. Επίσης, κατηγόρησε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως υπερέβαλαν στην επισήμανση κινδύνων για τη δημόσια υγεία γύρω από τη «γρίπη των χοίρων» διασπαθίζοντας δημόσιο χρήμα για την αγορά αντιιικών φαρμάκων και εμβολίων που τώρα σκονίζονται στα ράφια των φαρμακο-αποθηκών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες...

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Δεκάδες νεκροί από πυρκαγιά

NTAKA.--

Η έκρηξη μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος κοντά σε κατάστημα εύφλεκτων χημικών χτες βράδυ σε φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, Ντάκα, βύθισε αρχικά την πόλη στο σκοτάδι και μετά προκάλεσε κόλαση φωτιάς καίγοντας ζωντανούς πάνω από 117 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά πάνω από 100 άλλους.

Η πλήρης έλλειψη στοιχειωδών μέσων πυρόσβεσης αλλά και η ανυπαρξία οποιασδήποτε βασικής υποδομής στην πυκνοκατοικημένη φτωχογειτονιά προκάλεσε μία «βόμβα» που εξερράγη παρασύροντας στον όλεθρο δεκάδες βιοπαλαιστές. Ιδιαίτερα τραγική ήταν η κατάσταση για δεκάδες επιζήσαντες με σοβαρά εγκαύματα καθώς τα τοπικά νοσοκομεία ήταν ελάχιστα και οι κλίνες ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέος πρωθυπουργός με παλιά πολιτική...

ΤΟΚΙΟ.--

Ο 63χρονος ως χτες υπουργός Οικονομίας Ναότο Καν, εξελέγη χτες πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τα 313 μέλη της 473μελούς Κάτω Βουλής, διακηρύσσοντας ότι θα τιμήσει τη συμφωνία που είχε κάνει ο προκάτοχός του Γιούκιο Χατογιάμα για μετεγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Οκινάουα, και τη στρατιωτική συμφωνία του 2006 με τις ΗΠΑ.

Σε επόμενο σημείο είπε πως είναι «ζωτικής σημασίας» οι ιαπωνο-αμερικανικές σχέσεις που τις χαρακτήρισε «ακρογωνιαίο λίθο» της εξωτερικής πολιτικής του Τόκιο. Επανέλαβε τις γνωστές υποσχέσεις περί «αναθέρμανσης» της οικονομίας, «μείωσης» του εσωτερικού χρέους και καταπολέμησης του αποπληθωρισμού προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Ο Ναότο Καν είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσα στην τελευταία τετραετία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ