ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Θα μας βρουν μπροστά τους»

Αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη για ενημέρωση και συντονισμένη δράση ενάντια στα μέτρα για το «νέο σχολείο» δηλώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με αφορμή τον ορισμό από το υπουργείο Παιδείας 800 δημοτικών σχολείων που θα εφαρμόσουν αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

«Η πολιτική τους για το "νέο σχολείο" είναι αναπόσπαστο κομμάτι των γενικότερων επιλογών τους, που ρίχνουν το βάρος της κρίσης στις πλάτες του λαού. Γι' αυτό βιάζονται να προχωρήσουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις τους πάση θυσία, ακόμα και χωρίς προσχήματα. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Θα μας βρουν μπροστά τους!», δηλώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και επισημαίνει: «Η εμπειρία μας ως εργαζόμενοι γονείς, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μας λέει ότι δεν μπορεί να νοιάζονται για το αύριο των παιδιών μας αυτοί που κλέβουν σήμερα την ελπίδα μας για μια αξιοπρεπή ζωή! Ακόμα και όταν μας έταζαν συνυπευθυνότητα και τη συμμετοχικότητα, ήθελαν την ανοχή/αποδοχή μας για τη μετατροπή του σχολείου σε σχολείο ΑΕ και των παιδιών μας σε πελάτες του».

Η Ομοσπονδία καλεί όλα τα μέλη της να οργανώσουν άμεσα Συνελεύσεις - Εκδηλώσεις, για όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει με τις αντι-εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις (πιλοτικά σχολεία, νέα αναλυτικά προγράμματα, «Καλλικράτης», διά βίου μάθηση, περικοπή δημόσιων δαπανών).

«Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα σε όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αυτών των 800 σχολείων να πρωτοστατήσουν για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα! Είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας. Να γίνει κάθε ένα από τα 800 σχολεία κέντρο αντίστασης και απειθαρχίας», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Μαθήματα... αυτοκινητοβιομηχανίας!

Παράσταση διαμαρτυρίας των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Παρουσίαση των νέων τεχνολογιών των αυτοκινήτων του ομίλου «Volkswagen», μέσω εκπροσώπου της «KOSMOCAR A.E.», έγινε, χτες, στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο μάθημα κατασκευής οχημάτων! Πρόκειται για ένα απ' τα πολλά παραδείγματα άλωσης του πανεπιστημίου απ' τις επιχειρήσεις, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, με ένα, επιπλέον, «ποιοτικό» στοιχείο: Ενας εκπρόσωπος πολυεθνικής «διδάσκει» από την έδρα!

Οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο Πολυτεχνείο, όχι μόνο κατήγγειλαν το γεγονός, αλλά πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, ο οποίος απάντησε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι κακό». Στη συνέχεια εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα έκαναν παρέμβαση στο συγκεκριμένο μάθημα του καθηγητή.

Η Στέλλα Δήμου, φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τόνισε στο «Ρ» ότι «αυτή τη στιγμή στο χώρο των μηχανολόγων φέρνουν επιχειρήσεις, με τον ή τον άλλον τρόπο, μέσα από εργαστήρια ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας να διδάξουν στους φοιτητές ουσιαστικά πώς θα γίνουν φθηνοί, πιο ευέλικτοι, πώς θα σκύψουν το κεφάλι, την ίδια στιγμή που θα παράγουν έρευνα προς όφελος της κερδοφορίας τους». Σημείωσε ότι οι Επιτροπές Αγώνα θα βρίσκονται συνεχώς απέναντι σε αυτή την πολιτική «και σε κάθε περίπτωση θα μπούμε μπροστά στη διεκδίκηση του πανεπιστήμιου που θα λειτουργεί με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Ολοκληρώνεται αύριο το 9ο Φεστιβάλ

Το 9ο Φεστιβάλ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί αύριο. Σήμερα, στις 7:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου) εκδήλωση - συζήτηση με εκπροσώπους των ταξικών συνδικάτων και τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, με θέμα: «Οργανώνουμε την πάλη. Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε». Θα ακολουθήσει λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι με ζωντανή μουσική, ενώ στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο, έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στις τελευταίες απεργιακές μάχες. Ενώ αύριο οι σπουδαστές πάνε εκδρομή στο Αγκίστρι, αναχωρώντας στις 8:30 το πρωί από τον Πειραιά.

Παράδειγμα από την Αγγλία

Τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει στην εκπαίδευση η προσπάθεια του εκμεταλλευτικού συστήματος να την κόψει στα μέτρα του προσπαθούν να αντιμετωπίσουν στην Αγγλία, με ακόμα πιο αντιδραστική στροφή. Ο λόγος για την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας της νέας κυβέρνησης να καλέσει όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας να γίνουν «ακαδημίες». Πρόκειται για σχολεία που χρηματοδοτούνται «από το κράτος» και σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα «θα είναι ελεύθερα» από τον έλεγχο των τοπικών αρχών, αλλά με χορηγία από εκκλησίες, επιχειρηματίες, γονείς, εθελοντικές οργανώσεις και με αποκλίσεις από το επίσημο πρόγραμμα μαθημάτων.

Η αποκέντρωση του συνόλου της εκπαίδευσης, που είναι εδώ και χρόνια πραγματικότητα για την Αγγλία, γιγάντωσε τα προβλήματα, τα οποία υποτίθεται ότι θα έλυνε. Οι ταξικοί φραγμοί και οι μεγάλες διακρίσεις ανάμεσα στα σχολεία και στους μαθητές, η εντεινόμενη ιδιωτικοποίηση, η δυσκολία των τοπικών αρχών να συντηρήσουν τα σχολεία, η «σχολική αποτυχία» οδήγησαν τη νέα κυβέρνηση να αναζητήσει νέες «λύσεις», σε πνεύμα πλήρους ιδιωτικοποίησης. Η γενίκευση των «ακαδημιών» εμφανίστηκε σαν λύση. Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν από τα πρώτα τους βήματα, τα σχολεία με τη μετατροπή τους σε ακαδημίες ουσιαστικά ...πουλιούνται στον σπόνσορά τους, η εξασφάλιση του οποίου είναι όρος για να ξεκινήσει η λειτουργία τους. Η χρηματοδότηση από το κράτος έπεται και τελικά ο ιδιώτης είναι εκείνος που «λύνει και δένει» στο σχολείο, ακόμα και στο περιεχόμενό του.

Το παράδειγμα της Αγγλίας δείχνει ότι βήμα το βήμα, εδώ και δεκαετίες, είτε με το πέρασμα των σχολείων στους δήμους είτε τώρα με την επαναφορά τους στην κρατική χρηματοδότηση, ο στόχος του συστήματος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «αποκέντρωση» (στην αρχή σε περιφερειακό επίπεδο και τώρα πιο έντονα σε επίπεδο σχολικής μονάδας) και διείσδυση των ιδιωτών σε κάθε σχολική μονάδα. Οπως κι αν παρουσιάζονται κάθε φορά τα κυβερνητικά μέτρα, είναι όλο και περισσότερο σε βάρος του λαού, σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του και κυρίως των παιδιών της εργατικής τάξης και των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων.


Μ. Κ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εκδήλωση της ΚΝΕ

Πολιτική εκδήλωση με θέμα «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης της ΚΝΕ, την Τετάρτη 9 Ιούνη. Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο Φ/Χ στο ΤΕΙ Ηρακλείου στη 1 το μεσημέρι με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περικοπή των εκπαιδευτικών αδειών

Με αφορμή την περικοπή των εκπαιδευτικών αδειών σε δασκάλους και καθηγητές η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, σε ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν το γεγονός. Σημειώνουν ότι οι εκπαιδευτικές άδειες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ελάχιστες (800 περίπου) και αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του εκπαιδευτικού δυναμικού. Η ΟΛΜΕ αναφέρει απόσπασμα απ' την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, με την οποία κόβονται οι εκπαιδευτικές άδειες: «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2010, το σύνολο των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του ΥΠΔΒΜΘ, στους Ειδικούς Φορείς 19-210 Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης & 19-220 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στον ΚΑΕ 0282, που αφορούν στην αποζημίωση εκπαιδευτικών που τελούν σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης μεταφέρθηκε στους προϋπολογισμούς των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για την καταβολή των ανεξόφλητων υποχρεώσεων οικονομικού έτους 2009, για το σχολικό έτος 2010-2011, επιτρέπεται μόνο η ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης». Το ΠΑΜΕ έχει ως βασική του θέση τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών αδειών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ