ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλλαγές που αποσκοπούν στη θωράκιση της άρχουσας τάξης

Επιτακτική ανάγκη ο κοινός αγώνας και η συμπόρευση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με το εργατικό κίνημα

«Οι εργαζόμενοι στα νομικά επαγγέλματα πρέπει να χειραφετηθούν από τα αστικά ιδεολογήματα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των εργαζομένων σε αυτήν, να σταθούν δίπλα στον αγωνιζόμενο εργάτη, αγρότη, μικροεπαγγελματία, δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και του αγώνα.

Η καταξίωση του κοινωνικού ρόλου των δικηγόρων περνά μέσα από τη συμπόρευσή τους με το εργατικό κίνημα, μέσα από την ανιδιοτελή νομική συνδρομή τους ως υπερασπιστών των λαϊκών αγωνιστών που διώκονται, των μεταναστών και προσφύγων, των λαϊκών ελευθεριών, ακόμη κι αν χρειαστεί να έρθουν σε αντίθεση με τη συντεχνιακή συνδικαλιστική "δεοντολογία"».

Τα παραπάνω σημείωσε η Λίνα Κροκίδη, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, μιλώντας στην εκδήλωση της ΚΟΒ Δικηγόρων της ΚΟΘ του ΚΚΕ, το απόγευμα της Πέμπτης, στη Θεσσαλονίκη. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι εξελίξεις στη Δικαιοσύνη και τα νομικά επαγγέλματα».

Οπως τόνισε η Λ. Κροκίδη, οι εξελίξεις αυτές δεν πρέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται έξω και πέρα από την κατάσταση και τις αλλαγές που συντελούνται συνολικά στο χώρο της Δικαιοσύνης. Οι αλλαγές που έχουν γίνει και ειδικά όσες προετοιμάζονται, στο όνομα της ποιότητας και της ταχύτητας, στην πραγματικότητα αποσκοπούν να υπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες του κεφαλαίου, να θωρακίσουν την άρχουσα τάξη απέναντι στη λαϊκή αμφισβήτηση και δράση που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική.

Οι κομμουνιστές και όσοι συσπειρώνονται με το ΚΚΕ θα πρέπει ολοκληρωμένα, στις παρεμβάσεις τους, να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση και συσπείρωση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων γύρω από θέσεις που θα οικοδομούν τη συμμαχία με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, που θα ριζοσπαστικοποιούν τη σκέψη και τη στάση ζωής, που θα συμβάλλουν στην κατανόηση του ταξικού, άρα αντικειμενικά αντιλαϊκού ρόλου της Δικαιοσύνης στο καπιταλιστικό σύστημα και στην αμφισβήτησή του. Που θα προβάλλουν την ανάγκη της συνολικής ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική, τη διεκδίκηση ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης της χώρας, με κατεύθυνση τη Λαϊκή Οικονομία και Εξουσία, τμήμα της οποίας θα αποτελεί και η Λαϊκή Δικαιοσύνη.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ξεκαθάρισε ότι οι κομμουνιστές και όσοι συσπειρώνονται με το ΚΚΕ θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην αποκάλυψη των πραγματικών λόγων και στόχων της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος, δηλαδή την ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου να μειώσει το εργατικό κόστος και να γίνει πιο ανταγωνιστικό, να αυξήσει την κερδοφορία του μέσα από την πιο δυναμική είσοδό του στην αγορά των νομικών υπηρεσιών.

Να αποκαλύψουν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν όσον αφορά στην πρόσβαση στην - έτσι κι αλλιώς ταξική - Δικαιοσύνη για τα λαϊκά στρώματα (πιο ακριβή, κλπ.), σε συνδυασμό μάλιστα με τους «εκσυγχρονισμούς» στην απονομή της που ζητάει ο ΣΕΒ («γρήγορη Δικαιοσύνη για το επιχειρείν»). Να αναδείξουν την ανάγκη καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της (ΕΕ, κυβέρνηση, αστικά κόμματα) καθώς και του οπορτουνισμού (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που έσπειρε και εξακολουθεί να σπέρνει αυταπάτες για το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΕ, που εξωραΐζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ διευκολύνοντας τη χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων, που υπονομεύει το συντονισμό της δράσης με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Να αποκαλύψουν τον πραγματικό αντιδραστικό χαρακτήρα των δικηγορικών συλλόγων, που αντικειμενικά ως θεσμοί και σύμβουλοι του αστικού κράτους, στους οποίους συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι δικηγόροι, (μεγαλοδικηγόροι - εργοδότες, μικροί αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συνδικαλιστικές ανάγκες των μισθωτών και μικρών αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.

Παράλληλα, να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης «από τα κάτω», όπου υπάρχει η δυνατότητα, με αγωνιστικές συσπειρώσεις (π.χ., επιτροπές αγώνα, κλπ.)., και στο συντονισμό της δράσης τους με τους αγώνες και τους στόχους του ταξικού εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, ως μονόδρομο για κάθε λαϊκή κατάκτηση, ακόμη και για την καθυστέρηση των αντιλαϊκών μέτρων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προς νέα μέτρα καταστολής

Στην εφαρμογή του «Προγράμματος της Στοκχόλμης» επιμένει το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ κατόπιν συνεδρίασής του τις προηγούμενες μέρες. Σε ανακοίνωσή του καλεί τα «εμπλεκόμενα μέρη να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του», όπως καλεί την Κομισιόν να ενημερώσει για την εφαρμογή του προγράμματος τον Ιούνη του 2012 (στα μέσα της τετραετούς εφαρμογής του Προγράμματος).

Το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης αποτελεί νέα δέσμη αντιδραστικών μέτρων, με ορίζοντα εφαρμογής έως το 2014, θωρακίζει παραπέρα το πολιτικό σύστημα και την κυριαρχία των μονοπωλίων, με θεσμικά μέτρα και μηχανισμούς που στήνει και συνέχεια θρέφει ενάντια στο εργατικό, λαϊκό Κίνημα. Εναρμονίζει και ομογενοποιεί τις εθνικές νομοθεσίες. Ενδυναμώνει τους υπάρχοντες κατασταλτικούς μηχανισμούς και δημιουργεί νέους σε πανευρωενωσιακό επίπεδο. Επεκτείνει το φακέλωμα. Ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των κρατών μελών, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ/ΕΕ. Κατατρέχει στυγνά τους μετανάστες. Ορθώνει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζομένων ακόμη και σε αυτή την αστική Δικαιοσύνη. Περιορίζει, καταλυτικά, δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Εντείνει τον αντικομμουνισμό (συστατικό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ).

Παράλληλα, το Συμβούλιο ενέκρινε κοινό ψήφισμα ΕΕ/ΗΠΑ για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» όπως οι ίδιοι την εννοούν, με ακόμα μεγαλύτερο φακέλωμα πολιτών και ενισχυμένα μέτρα καταστολής. Τέλος, οι υπουργοί συζήτησαν και τη συμφωνία ΕΕ/Τουρκίας για επανεισδοχή μεταναστών (ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της καταστολής). Ο μετέχων από Ελλάδα υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, ζήτησε η επεξεργαζόμενη συμφωνία να συμπληρώνει τις ενέργειες του ευρωενωσιακού μηχανισμού φύλαξης των συνόρων FRONTEX με τη διεξαγωγή των κοινών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της «παράνομης μετανάστευσης».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΡΡΟΗ πετρελαίου - πολύ μικρής έκτασης σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ - διαπιστώθηκε την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή έξω από τις εγκαταστάσεις του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής (ΑΣΠ) Χίου. Αρχικά εντοπίστηκε μικρή ελαιοκηλίδα και στη συνέχεια ενημερώθηκε η ΔΕΗ από το Λιμεναρχείο ότι αναβλύζουν ψήγματα καυσίμου από τον αγωγό πετρέλευσης του ΑΣΠ. Διαπιστώθηκε πρόβλημα στεγανότητας σε τάπα του αγωγού και αποκαταστάθηκε η ζημιά.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ σε δασικές εκτάσεις, στο Γαλαξίδι και στο δήμο Μουσούρων Χανίων απασχολούσαν μέχρι αργά χτες το βράδυ την Πυροσβεστική. Οι ισχυροί άνεμοι καθυστούσαν δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης τόσο από τις επίγειες όσο και από τις εναέριες δυνάμεις. Παρ' όλα αυτά, δεν πλησίασαν και κατά συνέπεια δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές. Και οι δύο πυρκαγιές είχαν τεθεί υπό έλεγχο στις 9 χτες το βράδυ.

ΕΠΙΘΕΣΗ από περίπου 50 άτομα δέχθηκαν προχτές το πρωί, σύμφωνα με την αστυνομία, ένας εισαγγελέας αλλά και αστυνομικοί, που βρίσκονταν σε σπίτι στα Ανώγεια της Κρήτης και διενεργούσαν έρευνα.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη

«Τόσο η Ολομέλεια των Προέδρων όσο και ο ΔΣΑ με την τακτική τους έχουν συντελέσει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βιώνει η μεγάλη μάζα των δικηγόρων, καθώς διαχρονικά υλοποιούν τις πολιτικές επιλογές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΕ, χωρίς καμιά ουσιαστική αντίσταση, ερήμην της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων, στερώντας τους κάθε δικαίωμα ενημέρωσης, λόγου και γενικής συνέλευσης». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Αθήνας».

Η Αγωνιστική Συμπαράταξη καλεί τους δικηγόρους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συμπορευτούν με το εργατικό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα και να οργανώσουν τον κοινό τους αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Η Αγωνιστική Συμπαράταξη διοργανώνει την Τρίτη 8 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στο Ταμείο Πρόνοιας. Επίσης, καλεί τους δικηγόρους της Αθήνας σε συνέλευση την Πέμπτη 17 Ιούνη στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ, χωρίς να περιμένει την απόφαση του σημερινού ΔΣ του συλλόγου, που με την παρελκυστική πολιτική του κινείται σε καθαρά συντεχνιακά και διαχειριστικά πλαίσια, ξεκόβοντας τα προβλήματα των δικηγόρων απ' τη γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση και τις επιπτώσεις της στα λαϊκά στρώματα.

  • Σε 5ήμερη απεργία κατεβαίνουν οι δικηγόροι όλης της χώρας την επόμενη εβδομάδα με απόφαση - κατά πλειοψηφία - της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Η αποχή των δικηγόρων αρχίζει από τη Δευτέρα 7 Ιούνη μέχρι τις 11 Ιούνη.
ΠΕΚΑΜ
Σήμερα η εκδήλωση για τον ήρωα Δημήτρη Τατάκη

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), σε συνεργασία με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και την Πανελλήνια Ενωση συνταξιούχων ΝΑΤ διοργανώνουν, σήμερα στις 8 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο), εκδήλωση τιμής αφιερωμένη στους αγωνιστές των Στρατιωτικών Φυλακών Αθηνών - Μακρονήσου (ΣΦΑ) και στον ήρωα ναυτεργάτη Δημήτρη Τατάκη.

Στην εκδήλωση, θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Γιάννης Επιτρόπου, ενώ ο Σωτήρης Κράνιας θα μιλήσει για τις Στρατιωτικές Φυλακές Αθήνας (ΣΦΑ). Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει για τον «Δημήτρη Τατάκη, τον Πρωτοπόρο Κομμουνιστή Ναυτεργάτη». Στο χώρο της εκδήλωσης θα φιλοξενηθεί έκθεση με ξυλόγλυπτα (Μορφές Αγωνιστών) του καλλιτέχνη Δημήτρη Παράσχου.

Κεντρικές εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

-- Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ανακοινώνουν ότι η εκδήλωση στη Μεσούντα Αρτας προς τιμήν του Αρη Βελουχιώτη, θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 13 Ιούνη 2010, ώρα 11 το πρωί. Για τη συμμετοχή στα τηλέφωνα: 2108831368 και 2108225407.

-- Επίσης, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ανακοινώνουν ότι η καθιερωμένη πανελλαδική συνάντηση στη Νάουσα, με τη συμμετοχή των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, των απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης και των οικογένειών τους, θα γίνει στις 26 και 27 Ιουνίου 2010. Για συμμετοχή στα τηλ: 2108831368 και 2108225407.

ΛΕΩΝΙΔΙΟ
Συγκέντρωση ενάντια στον «Καλλικράτη»

Σε συγκέντρωση καταδίκης του σχεδίου «Καλλικράτης», που είναι άμεσα συνδεδεμένο με όλες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, καλεί η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 7 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, στην πλ. Λεωνιδίου με ομιλητή τον Βαγγέλη Γούργαρη, μέλος του ΝΓ Αρκαδίας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ