ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
Σελ. /48
Μπορείς κι εσύ να τους νικήσεις

Οταν ο ΟΑΕΔ άρχισε - αντί να δίνει το επίδομα ανεργίας στον άνεργο - να δίνει το ποσό του επιδόματος σαν επιδότηση στον εργοδότη, μιλούσαμε για παροχή τζάμπα εργασίας. Τώρα το πράγμα χοντραίνει ακόμα πιο πολύ. Η νέα ρύθμιση που μόλις προχτές εγκρίθηκε από την ΕΕ προβλέπει ότι η επιχείρηση θα παίρνει δάνειο όσο όλοι οι μισθοί ενός χρόνου. Το κρατικό ταμείο, δηλαδή το χρήμα που συγκεντρώνεται ως φόρος από τη δουλειά των εργατών, θα εγγυάται για το 90% του δανείου, δηλαδή αν η επιχείρηση δεν ξεπληρώσει το δάνειο, το κράτος πληρώνει τα 90 στα 100 που χρωστάει η επιχείρηση. Δηλαδή ο εργοδότης πρέπει να δώσει 10 στα 100 για τους μισθούς όλου του χρόνου. Ποιος θα πληρώσει 100 όταν μπορεί να πληρώσει μόνο 10; Στην πράξη η ρύθμιση σημαίνει ότι ο εργάτης όχι μόνο θα δουλεύει παράγοντας υπεραξία, αλλά και θα πληρώνει ουσιαστικά το μισθό του. Βγάζουμε το καπέλο στην εφευρετικότητα της εκμετάλλευσης, αλλά δεν είναι επίσης αυτό ένας ακόμα λόγος για να καταψηφιστεί όχι μόνο γενικά η ΕΕ, αλλά ειδικά όλοι όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πίνουνε νερό στο όνομά της;

Τα δικά τους δικά τους και τα δικά σου πάλι δικά τους. Ισχύει και για μια από τις ιερές στιγμές της ζωής. Τη γέννα. Δεν τους φτάνει που κάθε παιδί είναι υποψήφιος σκλάβος, πρέπει να βγει και άμεσο κέρδος. Ισχύει για όλο τον τομέα της Υγείας, αλλά αυτό μάλλον ξεπερνά κάθε όριο.

Καταλαβαίνεις τώρα, εσύ στο μαρμαρωμένο κάστρο του ΚΚΕ, που μιλάς μ' εκείνα τα αρχαία συνθήματα για ιερά δικαιώματα και δείχνεις το καπιταλιστικό κέρδος σαν εχθρό της ίδιας της ζωής, τι εμπόδια βάζεις στην πρόοδο; Και περιμένεις να σου χαριστούν οι εκδότες;

Εκδότες; Να 'ταν μόνο αυτοί. Χτες ακούστηκε ότι κάτι καλόπαιδα, απ' αυτά που κάθε μέρα χύνουν τηλεοπτική χολή για το ΚΚΕ, φτάνουν να παίρνουν έκαστος 23.000 ευρώ το μήνα. Περισσότερα δηλαδή απ' όσα ένα ζευγάρι μισθωτών εισπράττει δουλεύοντας όλο το χρόνο. Αν, αυτά τα ασύλληπτα για τον άνθρωπο της δουλειάς, ισχύουν, ε, μείνε εσύ να απορείς ακόμα γιατί όλοι αυτοί έχουνε ένα πρόβλημα με το ΚΚΕ.

Δες το ζόρι που τραβάει το ΠΑΣΟΚ και θα καταλάβεις. Κι αν δεν καταλαβαίνεις το ζόρι που τραβάει το ΠΑΣΟΚ, πρόσεξε πως η αστική τάξη μετράει ψήφο την ψήφο το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα, δες πως στα δικά της σενάρια εσύ ο κυρίαρχος πολίτης δεν είσαι άλλο από ένα νούμερο που θα φέρει αυτήν ή την άλλη πολιτική σύγκλιση, ώστε να διαιωνιστεί η εξουσία της.

Ασ' τους στα σενάριά τους. Κάνε πιο ισχυρό το αγκάθι που τους ενοχλεί. Το ΚΚΕ! Χτες νίκησαν και οι εργάτες στον «Παπουτσάνη». Να ο δρόμος για το αύριο...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ

ΤΙ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ; «Κάθε μέρα που ξημερώνει μέχρι να ανοίξει η κάλπη είναι μια καινούργια μέρα που κρύβει μια δυσάρεστη έκπληξη. Κάνει το παιχνίδι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και πιο απρόβλεπτο, καθώς αλλάζει τους σχεδιασμούς των ειδικών και βάζει στην κανίστρα νέα δεδομένα. Και έμειναν τρεις μέρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Ενας αιώνας δηλαδή γι' αυτήν τη συγκυρία» (ο Γ. Πολίτης στα ΝΕΑ).

ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΨΗΦΟ: «Αν η διαφορά είναι μικρή, το άθροισμα του δικομματισμού κάτω του 65% και ο κύκλος των μικρότερων κομμάτων ισχυροποιηθεί, τότε (...) θα πρόκειται για αποτέλεσμα απολύτως διαβρωτικό του συστήματος (...) Η βεβαιότητα εναλλαγής στην εξουσία θα κλονισθεί, το ΠαΣοΚ δεν θα είναι σε θέση να μεταδώσει βεβαιότητα νίκης στις εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα παλεύει με τη φθορά της, η Αριστερά θα πιέζει και το σενάριο της ακυβερνησίας θα αναδειχθεί, θα γίνει κυρίαρχο. Συνδυαζόμενη η προοπτική της ακυβερνησίας με τις αδήριτες ανάγκες της οικονομίας (...) οι πολιτικές εξελίξεις μόνο ευθύγραμμες δεν θα είναι. Στην περίπτωση αυτή οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις θα βρεθούν προ αδιεξόδου και σχεδόν νομοτελειακά θα οδηγηθούν σε συγκλίσεις, που σήμερα θεωρούνται από απίθανες ως ανεπιθύμητες. Υπό αυτές τις συνθήκες πολλά θα κριθούν από τη διαφορά, το άθροισμα και τις ανακατανομές» (ο Α. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).

ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ: «Τη Δευτέρα το ΚΚΕ ενδέχεται να πανηγυρίζει μετρημένα για την τρίτη θέση και να θεωρεί ότι τα δώματα του κάστρου του θα γεμίζουν σιγά σιγά από νέους ενοίκους. Τραγική ψευδαίσθηση: το κάστρο είναι μαρμαρωμένο, κατάλληλο για τις καρτ ποστάλ του μέλλοντος και όχι για τα μελλοντικά επαναστατικά εγχειρίδια» (η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έχει ψηφίσει εδώ και καιρό...).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ και λαϊκό κίνημα δέος στα μονοπώλια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ιφιγένεια η Ντόρα

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ απεδόθη... Δικαιοσύνη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ρευστό 3,25 δισ. στην αγορά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Δικαστήριο» για τη Siemens οι κάλπες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική αρένα στη σκιά της Siemens

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι είναι οι φίλοι σας, κύριε Παπανδρέου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΘεσσαλοΝΙΚΗ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ στη σκιά της Siemens

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΜΠΛΟΚΟ» από Γεωργίου - Σκαρπέλη

ΤΑ ΝΕΑ: Πραξικόπημα με σφραγίδα Μαξίμου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκθετη, αλλά μένει

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΠΟΘΕΩΣΗ υπό βροχήν

Η ΑΥΓΗ: Τέλειος εξευτελισμός

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Θα δουλεύεις και θα πληρώνεις το μισθό σου!

«Η Κομισιόν ενέκρινε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος ύψους 2 δισ. ευρώ (...) το Δημόσιο θα παρέχει: εγγυήσεις για δάνεια που συνάπτουν οι επιχειρήσεις. Η εγγύηση θα καλύπτει το 90% του δανείου και το συνολικό ποσό του δανείου για κάθε επιχείρηση θα μπορεί να φθάνει το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της. Δεύτερον θα επιδοτείται το επιτόκιο με στόχο να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους (...) οι φόβοι για κοινωνικές εντάσεις και η ανάγκη ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας οδήγησαν σε σημαντικές αποφάσεις» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Κέρδος και από την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης

«Η δαπάνη για μια εγκυμοσύνη είναι κόστος δυσβάσταχτο για τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια (...) "η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μου, που ήταν φυσιολογικός κόστισαν συνολικά 10.000 ευρώ", λέει στην "Κ" η 38χρονη Β.Μ.» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...για να περνάν αυτοί καλά κι εσύ χειρότερα

«Σχεδόν 17 εκατομμύρια μάρκα (περί τα 9 εκατομμύρια ευρώ) που προέρχονταν από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens διακινήθηκαν μόνο το 1998 μέσω δυο τραπεζικών λογαριασμών που αποδίδονται στον Χρήστο Καραβέλα και τη σύζυγό του Μάρθα. Τα χρήματα αυτά που καταγράφηκαν από στοιχεία που συνέλεξε το μεγάλο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Debevoise & Plimpton θα δίνονταν ως μίζες για την περιβόητη προγραμματική συμφωνία 8002 της Siemens με τον ΟΤΕ (...) σύμφωνα με τα στοιχεία της Debevoise & Plimpton για την 8002 εδόθησαν το λιγότερο 40.622.140 ευρώ (...) διάχυτη είναι η υποψία ότι ειδικά το 2000 διοχετεύθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές εκστρατείες κομμάτων» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ