ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Νέα «αντεπίθεση» από τον Πούτιν για την «ασπίδα»

«Θερμή υποδοχή» του Τζ. Μπους από διαδηλωτές στην Τσεχία

Οπως μεταδίδει το ρώσικο πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν την απόφασή τους σχετικά με την εγκατάσταση των συστημάτων της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Υποσχέθηκε επίσης ότι η Ρωσία δε θα παρασυρθεί στο κυνηγητό των εξοπλισμών που ωριμάζει στην Ευρώπη, και πως η χώρα του δε σκοπεύει να εγκαταστήσει δικό της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ, για παράδειγμα στην Κούβα. «Εμείς όχι μόνο δε σχεδιάζουμε κάτι τέτοια, αλλά, όπως είναι γνωστό, πρόσφατα ξεμοντάραμε τις βάσεις μας στην Κούβα», σημείωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Βλ. Πούτιν, είναι κατανοητό πως «το σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας της μιας πλευράς κι η απουσία τέτοιου συστήματος στην άλλη πλευρά, δημιουργεί την αυταπάτη της προστασίας κι αυξάνει την πιθανότητα της ανάφλεξης μιας πυρηνικής σύγκρουσης», ενώ πρόσθεσε πως «δε μας ικανοποιούν οι εξηγήσεις που ακούμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την εγκατάσταση του συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας θεωρούν πως το σύστημα αυτό θα καλύπτει το έδαφος της Ρωσίας μέχρι τα Ουράλια όρη. Βεβαιότατα κι εμείς, υποχρεωτικά, θα αντιδράσουμε», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Σε περίπτωση εγκατάστασης του συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη σήμερα, προειδοποιούμε ότι θα υπάρχουν βήματα απάντησης. Αναγκαζόμαστε, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια μας» υπογράμμισε.

Στη συνέντευξη που έδωσε σε ξένα ΜΜΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία δε θα φέρει ευθύνη για τα όποια «βήματα» λάβει στη συνέχεια, απαντώντας στην εγκατάσταση στην Ευρώπη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας. Και για να μην ξεχάσει ότι διεκδικεί για λογαριασμό της καπιταλιστικής Ρωσίας καλύτερη θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, σημείωσε: «Θέλουμε να μας ακούσουν, να καταλάβουν τη θέση μας, και δεν αποκλείουμε πως οι Αμερικανοί εταίροι μπορούν να επανεξετάσουν την απόφασή τους», δήλωσε ο Πούτιν.

Στο μεταξύ, από το ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε ότι η προειδοποίηση της Ρωσίας να στρέψει τους πυραύλους της στην Ευρώπη αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει με το σχέδιο εγκατάστασης της «ασπίδας» δε βοηθάει σε τίποτα και δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Για την ένταξη της Ουκρανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία βλέπει θετικά την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αφού η Ρωσία «τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ΕΕ και ποτέ δεν είπαμε κάτι το επικριτικό σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Δεν ξέρω βέβαια αν η ίδια η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχτεί νέα μέλη και να διευρυνθεί με την Ουκρανία, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας ζήτημα. Απ' όσο καταλαβαίνω δεν υπάρχει τέτοια ετοιμότητα».

Αντίθετα, η Ρωσία αντιμετωπίζει αρνητικά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που τη θεωρεί «επικίνδυνη», μιας και πρόκειται, σύμφωνα με τον Πούτιν, για ένταξη σε «στρατιωτικο-πολιτικό μπλοκ».

Περιοδεία Τζ. Μπους στην Ευρώπη

Στην Τσεχία βρίσκεται από χτες το βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στα πλαίσια της περιοδείας του στην Ευρώπη, με το λαό να τον «υποδέχεται» με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πάνω από το 60% των Τσέχων αντιτάσσονται στην «ασπίδα». Χτες το βράδυ αναμενόταν να πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη Μπους και στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στη χώρα. Η μία συγκέντρωση αναμενόταν να διεξαχθεί έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράγα από την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) της Τσεχίας, ενώ η δεύτερη, της πρωτοβουλίας «Οχι στις Βάσεις», αναγκαστικά μεταφέρθηκε - μετά την απαγόρευσή της από τις αρχές - από την πλατεία κοντά στον Πύργο της Πράγας, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα ο Τζ. Μπους αναμένεται να συναντηθεί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μίρεκ Τοπολάνεκ καθώς και με τον Τσέχο Πρόεδρο, Βάτσλαβ Κλάους.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- «Η δημαγωγική ανακοίνωση της μονομερούς απελευθέρωσης κρατουμένων εκ μέρους της κυβέρνησης της Κολομβίας δεν έχει καμία σχέση με ανταλλαγή αιχμαλώτων, ανταλλαγή που θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω μίας συνολικής συμφωνίας με την κυβέρνηση και τους FARC», αναφέρει ανακοίνωση των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, που προσθέτει ότι ένας από τους βασικούς όρους για μία ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο καθορισμός αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

NEA ΥΟΡΚΗ.-- Τρία άτομα συνελήφθησαν και ένα καταζητείται σε σχέση με συνωμοσία τρομοκρατικής ενέργειας στο διεθνές αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Στόχοι, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές πάντα, δεν αποτελούσαν αεροσκάφη ή τερματικοί σταθμοί, αλλά αγωγός καυσίμων που τροφοδοτεί το αεροδρόμιο.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τέσσερις φερόμενοι ως αυτονομιστές σκοτώθηκαν χθες από Ινδούς στρατιώτες στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο Κασμίρ. Από το ξέσπασμα της εξέγερσης το 1989 επισήμως έχουν σκοτωθεί 42.000 άνθρωποι -- οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι θα θύματα φθάνουν τις 60.000.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Μουσουλμάνοι αυτονομιστές εκτροχίασαν με βόμβα τρένο στη νότια Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε η αστυνομία, κάνοντας λόγο για είκοσι τραυματίες. Στο μουσουλμανικό νότο, διαδηλωτές εξακολουθούν να παραμένουν στο κύριο τζαμί της πόλης, το οποίο έχουν καταλάβει από την προηγούμενη βδομάδα με αίτημα την απόσυρση από την περιοχή 30.000 κυβερνητικών στρατιωτών και τη σύσταση ανεξάρτητου οργάνου, το οποίο να εξετάσει τις καταγγελίες για αδικήματα που διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Δύο υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού απήχθησαν και εκτελέστηκαν στη Σρι Λάνκα από «αγνώστους», που νόμισαν ότι ήταν αστυνομικοί, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ. Σε μάχες το Σαββατοκύριακο στο μεταξύ οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 30 στρατιώτες και ο στρατός ότι σκότωσε πάνω από 50 μέλη της οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ.

ΤΖΕΤΖΟΥ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κορέας, Κίνας και Ιαπωνίας συμφώνησαν την Κυριακή στο Τζετζού της Ν. Κορέας να συνεργαστούν στενά με περιφερειακούς εταίρους για την εφαρμογή της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Ο Σέινι Ουμάρου (πρώην υπουργός Δημόσιων Εργων) διορίστηκε χτες από τον «πρόεδρο» του Νίγηρα πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Χάμα Αμάντου, εξαιτίας της ψήφισης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής του από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί ένοπλοι απήγαγαν χτες έξι Ρώσους εργαζόμενους, αφού προηγουμένως ανατίναξαν με δυναμίτη τις κατοικίες τους στη νότια πολιτεία Ακουα Ιμπομ, στο Δέλτα του Νίγηρα.

ΤΟΚΙΟ.-- Ενας 44χρονος Ιάπωνας αστυνομικός αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι στο στομάχι, προκειμένου να πάρει ρεπό μετά από εξουθενωτικές υπερωρίες δουλεύοντας και τις επτά μέρες της βδομάδας επί δύο μήνες. Αρχικά είχε πει πως τραυματίστηκε στη διάρκεια πάλης με διαρρήκτη, αλλά παραδέχτηκε την αλήθεια όταν οι έρευνες των συναδέλφων του οδήγησαν στα ίχνη του...

ΝΤΙΛΙ.-- Ενισχύουν τις θέσεις τους από χτες ξένες δυνάμεις επέμβασης που βρίσκονται στο Ανατολικό Τιμόρ για να επιβάλουν «την τάξη». Αφορμή η αύξηση των επιθέσεων και συγκρούσεων μεταξύ Ανατολικοτιμορέζων υποστηριχτών αντίπαλων κομμάτων και υποψήφιων στις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται αργότερα εντός του μηνός.

ΧΑΓΗ.-- Ο πρώην «πρόεδρος» της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, αποχώρησε χτες επιδεικτικά από την αίθουσα Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε, όπου δικάζεται, αντιμετωπίζοντας πάνω από 11 κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας και κατά της ανθρωπότητας.

ΚΙΝΑ
Χιλιάδες άστεγοι από ισχυρό σεισμό

ΠΕΚΙΝΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην ύπαιθρο μετά το σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πόλη Πούερ της επαρχίας Γιουνάν την Κυριακή, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να βρουν το θάνατο και πάνω από 300 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με αξιωματούχους, πάνω από 120.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στην περιοχή διανεμήθηκαν σκηνές, κουβέρτες και άλλος ιματισμός. Ο σεισμός, που χτύπησε στις 05.34, έπιασε πολλούς κατοίκους στον ύπνο. Κατέστρεψε σπίτια, προκάλεσε ζημιές σε δρόμους, τηλεφωνικές και ηλεκτροδοτικές γραμμές καθώς και την υδροδότηση.

  • «Συμμορίες» κατηγορούν οι κινεζικές αρχές και η Ιντερπόλ για το εμπόριο επικίνδυνων πλαστών φαρμάκων στην Κίνα και στη ΝΑ Ασία. Εκτιμάται ότι το λαθρεμπόριο αποδίδει 75 δισ. δολάρια το χρόνο.
  • Απεβίωσε ο αντιπρόεδρος της Κίνας Χουάνγκ Τζου, σε ηλικία 68 ετών, από ασθένεια που δεν ανακοινώθηκε - δυτικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας. Ηταν επικεφαλής της χάραξης πολιτικής στον οικονομικό τομέα και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Ζεμίν.
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απειλές απόλυσης κατά απεργών

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Με απολύσεις εάν δεν επιστρέψουν άμεσα στους δουλιές απείλησε χτες η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση τους απεργούς νοσηλευτές και άλλους δημόσιους υπάλληλους που πραγματοποιούν από την Παρασκευή επ' αόριστον απεργία διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 12%.

Η απεργία συναντά μαζικότατη συμμετοχή κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό μεγάλων αστικών κέντρων σε Ντέρμπαν και Γιοχάνεσμπουργκ. Από προχτές, το υπουργείο Υγείας κάλεσε στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές και εθελοντές να «βοηθήσουν την κατάσταση», αλλά δεν έκανε ουδεμία νύξη για ικανοποίηση του αιτήματος των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων απεργών... Μάλιστα η χτεσινή επίθεση των αστυνομικών με σφαίρες καουτσούκ και βομβίδες κατά απεργών νοσηλευτών και γιατρών έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ντέρμπαν προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στους απεργούς να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους. Ως εκ τούτου ματαιώθηκε η χτεσινή συνάντηση συνδικαλιστών και κυβερνητικών αξιωματούχων με στόχο την εξεύρεση λύσης στα αιτήματα των εργαζομένων...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org