ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Αιματηρές συγκρούσεις στο Ροστόκ

Προετοιμασίες καταστολής των διαδηλώσεων, ενόψει της Συνόδου

Το σκηνικό της αστυνομοκρατίας έχει στηθεί, ήδη, στη Γερμανία

Associated Press

Το σκηνικό της αστυνομοκρατίας έχει στηθεί, ήδη, στη Γερμανία
Ανάστατη είναι η κοινή γνώμη της Γερμανίας από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών και το μεγάλο αριθμό των θυμάτων, το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη του Ροστόκ, σε απόσταση 25 χλμ. από το Χάιλιγκενταμ. Ηταν και η πρεμιέρα των μεγάλων προγραμματισμένων διαδηλώσεων και της Αντισυνόδου κατά της Συνόδου της G8 με πολλούς διαδηλωτές να έχουν ταξιδέψει ή να βρίσκονται καθ' οδόν, καθώς σχεδιάζουν να παραμείνουν έως τη λήξη της Συνόδου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις «οδομαχίες» τραυματίστηκαν πάνω από 950 άνθρωποι, από τους οποίους 50 βαριά. Δε διευκρινίστηκε, όμως, πόσοι εξ αυτών ήταν αστυνομικοί και πόσοι διαδηλωτές. Χαρακτηριστικό της σύγχυσης, πάντως, είναι ότι σε διάφορες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές έγινε λόγος και για μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, ενώ οι αστυνομικές αρχές ώρες αργότερα ανακοίνωσαν ότι οι «βιαιοπραγίες» ξεκίνησαν από 3.000 πρόσωπα της «αυτόνομης σκηνής» («αναρχικούς»), ότι οι τραυματίες αστυνομικοί ανέρχονται σε 433, ότι έγιναν 128 συλλήψεις - από τους οποίους ορισμένοι θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από τις ίδιες πηγές, οι υλικές ζημιές συνίσταται σε κατεστραμμένα και πυρπολημένα αυτοκίνητα. Οι επικεφαλής των διοργανωτών των διαδηλώσεων κατά της Συνόδου Κορυφής της G8 δήλωσαν ότι ο αριθμός των τραυματιών από την πλευρά των διαδηλωτών ανέρχεται σε 530.

Από πλευράς διαδηλωτών αναφέρθηκε επίσης ότι από τους αστυνομικούς εμποδίστηκαν οι τραυματιοφορείς να παράσχουν βοήθεια και τις υπηρεσίες στους τραυματίες και ο Σύνδεσμος «Δημοκρατικών Δικηγόρων» (RAV) κατηγόρησε τη διεύθυνση της αστυνομικής επιχείρησης ότι μεταξύ άλλων κακοποιήθηκαν δύο γυναίκες δικηγόροι. Η συντηρητική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» έγραψε ότι αντικαταστάθηκε ο διευθύνων αξιωματικός της επιχείρησης επειδή διαπιστώθηκε «η αποτυχία των ενεργειών» και ότι ορισμένοι τομεάρχες αστυνομικοί «από απειρία δεν αποφάσιζαν αρκετά γρήγορα».

Σόιμπλε: «Με όλη τη σκληρότητα»

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του, υπερασπίστηκε τον τρόπο ενέργειας των αστυνομικών και υπογράμμισε ότι «οι αυτόνομοι είναι εγκληματίες, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με όλη τη σκληρότητα».

Εντούτοις, οι οδομαχίες του Σαββάτου δεν αποτέλεσαν εμπόδιο σε χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώσουν την επομένη μέρα, την Κυριακή, κατά της αγροτικής πολιτικής του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, ενώ, όπως αναφέρεται, θα συνεχιστούν για ολόκληρη τη βδομάδα σε διάφορα σημεία «αποκεντρωτικές εκδηλώσεις», όπως, π.χ., την Πέμπτη με θέμα το Παλαιστινιακό.

Στις 6-8 Ιούνη πραγματοποιείται η επίσημη Σύνοδος Κορυφής της G8 και μερίδα αντιπάλων της αποκαλούμενης «παγκοσμιοποίησης» προτείνει να αγνοηθεί η αστυνομική απαγόρευση και η επόμενη μεγάλη διαδήλωση να προσπαθήσει να φθάσει έως «προ των πυλών» του Χάιλιγκενταμ.


Θ. Β.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιθέσεις και προειδοποιήσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Δεν αναμένονται κοινές αποφάσεις για το Κοσσυφοπέδιο στη διάρκεια της συνάντησης κορυφής των ηγετών της Ομάδας των 8 πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών δήλωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θεωρώντας δύσκολη τη γεφύρωση των αντιθέσεων ανάμεσα στις θέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το ίδιο 24ωρο, οι Πρόεδροι Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάπς και Νότιας Οσετίας Εντουαρντ Κοκόιτι, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα απαιτήσουν «το ίδιο δικαίωμα». Την ανακοίνωση την κοινοποίησαν με επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ και τους προεδρεύοντες του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. «Συμπτωματικά» χτες και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη σημείωσε πως «δεν υπάρχουν επιχειρήματα για να αποδείξει κανείς πως το Κοσσυφοπέδιο είναι διαφορετικό από περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ», αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις περιπτώσεις της Αμπχαζίας, της Ν. Οσετίας και της Τρανδνειστερίας στη Μολδαβία.

Στο Βελιγράδι πάντως, χτες όλοι ανέμεναν την έναρξη της τετραήμερης επίσκεψης της Κάρλα Ντελ Πόντε (γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία). Εκπρόσωπός της προϊδέασε πως η Ντελ Πόντε θα προβεί σε μάλλον θετικές εκτιμήσεις για την ως τώρα συνεργασία Βελιγραδίου - Χάγης επιμένοντας στις συλλήψεις των Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών Κάρατζιτς και Μλάντιτς. Ωστόσο, οι Σέρβοι προσδοκούν τα καλύτερα απ' την προγραμματισμένη για τις 9 του μήνα συνάντηση του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα με το Ρώσο Πρόεδρο στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη). Εκπρόσωπος του Κοστούνιτσα χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ σημαντική... γιατί θα δώσει την ευκαιρία για νέες ιδέες με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο μετά την αποτυχία του σχεδίου Αχτισαάρι».

ΤΟΥΡΚΙΑ - Β. ΙΡΑΚ
Κι άλλες σπίθες... στην πυριτιδαποθήκη

ΙΡΜΠΙΛ, ΑΓΚΥΡΑ και ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Εντείνοντας το συγκρουσιακό κλίμα στη μεθόριο με το Ιράκ -- και εντός του κουρδικού θύλακα -- τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν την Κυριακή «κρησφύγετο» μαχητών του ΡΚΚ με όλμους στην περιοχή Χάμτζι Ουράν. Η τουρκική επιχείρηση έγινε την ίδια μέρα με την προτροπή προς το στρατό να «μην αναλάβει μονομερώς στρατιωτική δράση» από μέρους του υπουργού Αμυνης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, αλλά να συνεχιστεί η συνεργασία του τριμερούς μηχανισμού διαλόγου και μια μέρα μετά την ταυτόσημη έκκληση του (απολύτως εξαρτημένου από τις ΗΠΑ) Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι. Ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί μίλησε για «ορισμένες επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων σε περιοχές πλάι στην τουρκική μεθόριο... ως τώρα δεν έχει σημειωθεί τουρκική στρατιωτική εισβολή».

Ομως, κάτοικοι της περιοχής λένε -- αντίθετα -- ότι οι επιθέσεις από μέρους Τούρκων στρατιωτών είναι καθημερινές, ενώ ο (Κούρδος) Πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί, διαμήνυε ότι «δε δεχόμαστε επεμβάσεις στις υποθέσεις μας». Ο Γκέιτς είπε βέβαια ότι «οι Τούρκοι ανησυχούν πραγματικά για την κουρδική τρομοκρατία. Συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε να ελέγξουν αυτό το πρόβλημα στο Τουρκικό έδαφος».

Οι Τούρκοι επιτελείς εμφανίζονται όμως όλο και πιο πιεστικοί προς την κυβέρνηση, απαιτώντας εντολή να εισβάλουν και οι αφορμές πληθαίνουν. Χτες, Δευτέρα, τουλάχιστον επτά Τούρκοι χωροφύλακες σκοτώθηκαν και ισάριθμοι τραυματίστηκαν από επίθεση εναντίον στρατοπέδου στην ανατολική Τουρκία από αντάρτες του PKK.

Ενώ και η τουρκική διπλωματία αυξάνει τις πιέσεις σε διεθνές επίπεδο: προτίθεται να καταθέσει έκθεση στον ΟΗΕ την τρέχουσα βδομάδα διατυπώνοντας «ανησυχίες» για τους Κούρδους μαχητές στο Ιράκ και υπογραμμίζοντας το «νόμιμο δικαίωμά της» (!) να αναλάβει δράση εναντίον τους, κατά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κι ενώ ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να ρίχνει σπίθες στην πυριτιδαποθήκη του Βόρειου Ιράκ --που πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «Κόσσοβο πάνω σε πετρελαιοπηγές» -- η τουρκική Δικαιοσύνη συνεχίζει ακάθεκτη τις διώξεις εναντίον Κούρδων: εισαγγελέας ζήτησε χτες δίωξη κατά του Αχμετ Τουρκ, αρχηγού του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας, διότι αποκάλεσε τον ηγέτη του ΡΚΚ «κύριο Οτσαλάν», ζητώντας τρία χρόνια κάθειρξης. Και αυτό εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Σημειωτέον ότι ανάλογη δίωξη για παρόμοια δίωξη σε ραδιοσταθμό της Αυστραλίας εκκρεμεί και σε βάρος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ευρωτουρκικά: Εν μέσω της έντονης «ανησυχίας» για το ενδεχόμενο πολεμικής ανάφλεξης στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ χτες βρισκόταν στην Αγκυρα αντιπροσωπεία της ΕΕ υπό τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν. Συμμετείχαν επίσης ο Γερμανός ΥπΕξ Στάινμαγιερ και ο Πορτογάλος ΥφυπΕξ Κραβίνιου για να εξεταστεί η (λαχανιασμένη και όλο και πιο ξέπνοη) «ενταξιακή πορεία» της Τουρκίας. Μιλώντας για τις προσεχείς εκλογές, ο Ρεν είπε πως «Είναι σημαντικό να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και θα μπορεί να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ», δήλωση που έσπευσε να αρπάξει στον αέρα ο ΥπΕξ Αμπντουλάχ Γκιουλ (παρ' ολίγον πρόεδρος), λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν».

ΣΟΜΑΛΙΑ
Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Η πρωτοεμφανιζόμενη ισλαμική οργάνωση «Κίνημα Νέων Μουτζαχεντίν» ανέλαβε χτες την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά νεκρούς κατοχικούς στρατιώτες και αρκετούς τραυματίες άμαχους. Αφορμή φαίνεται πως έδωσε η κοινή επιχείρηση αιθιοπικών κατοχικών δυνάμεων και αμερικανικού πολεμικού σκάφους ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της Σομαλίας το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα «νεκρούς αρκετούς Σομαλούς και ξένους ισλαμιστές». Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» επικαλούμενο πληροφορίες αξιωματούχων στην αυτόνομη σομαλική περιοχή Πόρτλαντ μετέδωσε πως μεταξύ των σκοτωμένων ξένων μουτζαχεντίν συγκαταλέγονται άτομα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σουηδία, το Πακιστάν και την Υεμένη.

Ωστόσο, ο Σομαλός πρωθυπουργός Αλί Μοχάμεντ Γκέντι εποίησε τη νήσσα επιρρίπτοντας την ευθύνη «στην Αλ Κάιντα». Χαρακτήρισε τη χτεσινή βομβιστική επίθεση «τρομοκρατική πράξη με σκοπό να προκαλέσει πανικό σε κυβέρνηση και λαό και να ματαιώσει επικείμενη συνδιάσκεψη για την ειρήνη και τη συμφιλίωση» στη Σομαλία. Κατέληξε δε απειλώντας να «εξαφανίσει» ντόπιους και ξένους «τρομοκράτες»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ