ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντείνονται οι ανταγωνισμοί με επίκεντρο την Κύπρο

Στην τουρκική αρθρογραφία συντηρούνται παροτρύνσεις για να ανακηρύξει η Αγκυρα ΑΟΖ στη Μεσόγειο και να μελετήσει τις συμμαχίες της στην περιοχή

Από την προχτεσινή συνάντηση Ερντογάν με την ηγεσία του ψευδοκράτους
Από την προχτεσινή συνάντηση Ερντογάν με την ηγεσία του ψευδοκράτους
Κουβάρι που μπλέκεται όλο και περισσότερο από τους σκληρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων θυμίζει η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου η Κύπρος παραμένει σταθερά στο επίκεντρο πολύπλευρων αντιλαϊκών σχεδιασμών. Στις πυκνές εξελίξεις και πολλές παρασκηνιακές διεργασίες, ξεχωρίζει η επιθετικότητα της Τουρκίας που επιμένει να αμφισβητεί προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα πολλών χωρών, πρώτα απ' όλα της Ελλάδας και της Κύπρου, αξιοποιώντας όλα τα πεδία και φυσικά το «τραπέζι» των παζαριών που στήνονται με πολλές ισχυρές δυνάμεις, όπως τις ΗΠΑ, την ΕΕ αλλά και τη Ρωσία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στην αστική αρθρογραφία συντηρούνται επισημάνσεις για την ανάγκη η Τουρκία να ανακηρύξει άμεσα ΑΟΖ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και να μελετήσει προσεκτικά τις συμμαχίες της στην περιοχή, επαναξιολογώντας αντιπαλότητες και συμβιβασμούς που ισχύουν σήμερα. Για παράδειγμα, χτεσινή ανάλυση στη γνωστή εφημερίδα «Χουριέτ» παρέθετε αποσπάσματα παρέμβασης που έκανε ο υποναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί σε εκδήλωση στην Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι η γεωγραφική θέση της Τουρκίας «της δίνει το δικαίωμα να χαράξει διαγώνιες γραμμές για να καθορίσει τις θαλάσσιες ζώνες της και να υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης (ΑΟΖ) με Λιβύη, Ισραήλ και Λίβανο». Ουσιαστικά, επανέρχονται πάγιοι σχεδιασμοί της Αγκυρας που εξαφανίζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο και αναδεικνύεται ακόμα μια φορά η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εμποδίσει τετελεσμένα σε βάρος της, όπως επαναλαμβάνουν στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν όλο και πιο συχνά.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο - της έγκαιρης παρέμβασης - το τουρκικό κεφάλαιο φαίνεται ότι επανεξετάζει και τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Παρά τους υψηλούς τόνους με το Τελ Αβίβ σε «μέτωπα» όπως το Παλαιστινιακό κ.λπ., δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που σε αναλύσεις επανέρχονται τα πιθανά πλεονεκτήματα από μια αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ. Μάλιστα, ο Γιαϊτσί μίλησε και για οφέλη που η ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ θα είχε για το Ισραήλ, «στενεύοντας την ΑΟΖ της "ελληνικής Κύπρου"»...

Συναντήσεις με στελέχη του ψευδοκράτους

Τη σημασία που έχει η Κύπρος για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας ανέδειξε και η συνάντηση που είχε ο Τούρκος ηγέτης, Ρ. Τ. Ερντογάν, με αντιπροσωπεία της νέας «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, με επικεφαλής τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και τον «αντιπρόεδρο» και «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι, στην Κωνσταντινούπολη. Σε δηλώσεις του, ο Τατάρ μίλησε για μια «ωφέλιμη και θετική συνάντηση», στην οποία συζητήθηκαν τα «οικονομικά προβλήματα των Τουρκοκυπρίων» και το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Υποστήριξε δε ότι «δεν έχουμε βλέψεις για την ελευθερία, το κράτος, τα δικαιώματα κανενός. Ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε κανέναν να παραγνωρίσει το κράτος μας, την ελευθερία μας και τα δικαιώματά μας».

Δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε όμως και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σε περίπτωση που δεν συναντηθούμε (με τους Ελληνοκύπριους) στο δρόμο της λογικής και δεν πραγματοποιήσουμε βήμα προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιακής λύσης με την οποία θα υπάρξει στην Κύπρο ένα μέλλον με ισότητα και ασφάλεια, και δεν συμφωνήσουμε για τον καταμερισμό του φυσικού πλούτου που βρίσκεται γύρω από το νησί, θα διαιωνιστεί το υφιστάμενο κατεστημένο». Επισήμανε ότι στη νέα περίοδο, «το υφιστάμενο κατεστημένο (...) θα μετεξελιχθεί προς μια πιο επικίνδυνη κατεύθυνση. Ειδικά όταν πρόκειται για φυσικό αέριο, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο».

Ευρύτερη η αξία των κυπριακών υδρογονανθράκων

Τη σημασία που έχουν οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου και όλης της περιοχής ανέδειξαν όμως και δηλώσεις του πρέσβη της Ιταλίας στη Λευκωσία, Αντρέα Καβαλάρι. Αναφερόμενος στην ισχυρή παρουσία που ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ έχει και επιδιώκει στην περιοχή, ο Καβαλάρι υπογράμμισε - σε δεξίωση που έδωσε στην ιταλική πρεσβεία - πως «είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» ώστε να αξιοποιηθεί η μεγάλη «επιχειρηματική δυναμική» που υπάρχει.

Από τη μεριά του, συμμετέχοντας στη δεξίωση, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι «η Ιταλία είναι ένας από τους πιο πολύτιμους εταίρους της Κύπρου» και ότι οι δύο χώρες εργάζονται από κοινού για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και επίτευξη κοινών στόχων που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια. Είπε ακόμα ότι «έχοντας τον ίδιο στόχο σε σχέση με το μέλλον της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου, η ενεργός μας συμμετοχή στην ομάδα των μεσογειακών κρατών (Med group) μας προσφέρει την πλατφόρμα για περαιτέρω συζήτηση και συντονισμό πάνω σε έναν αριθμό θεμάτων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων και πραγματικοτήτων που επηρεάζουν την περιοχή μας σε διμερές επίπεδο καθώς και στο πλαίσιο της ΕΕ».

Ενταση πάλι στη Δένεια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα ένταση προκλήθηκε (από την περασμένη Πέμπτη) στην περιοχή Δένεια, κοντά στη Νεκρή Ζώνη, στην Κύπρο, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες. Οπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, στρατιώτες από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα «ανέκοψαν το δρόμο για να περάσουν οι γεωργοί από τα Κατεχόμενα στα χωράφια που ανήκουν και διαχειρίζονται Ελληνοκύπριοι. Τα Ηνωμένα Εθνη πλησίασαν αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι». Για το περιστατικό δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος είπε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την (ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διεργασίες για αύξηση των «μεσολαβητών» στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΟΦΙΑ.--

Τρόπους για αύξηση του αριθμού των χωρών που θα αναλάβουν και θα αξιοποιήσουν - η καθεμιά για τους δικούς της λόγους - έναν πιθανό ρόλο μεσολάβησης στο επικείμενο παζάρι Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, με στόχο τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων, φαίνεται ότι αναζητούν οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ και Ρωσίας.

Σύμφωνα με αλβανόφωνα ΜΜΕ στην Πρίστινα, ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου Κάδρι Βέσελι είχε συνάντηση με Γάλλους και Γερμανούς διπλωμάτες, την οποία αξιολόγησε ως «αποδοτική», αναγγέλλοντας γαλλογερμανική σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα γίνει στο Παρίσι την 1η Ιούλη, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ. Σε ρεπορτάζ της αλβανόφωνης «Gazeta Express» ο Βέσελι φέρεται πως επανέλαβε την αντίθεση της Πρίστινας στη συγκρότηση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων, προσθέτοντας ακολούθως πως οι Γάλλοι και Γερμανοί ήταν «κοντά στις θέσεις» του Κοσσυφοπεδίου.

Το ίδιο διάστημα, σε ορισμένα σερβικά ΜΜΕ αναφέρθηκε ότι στις 10 Ιούνη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή και την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσαν την περασμένη βδομάδα οι συλλήψεις δεκάδων Σέρβων αξιωματούχων και ενός Ρώσου διπλωμάτη ο οποίος υπηρετούσε στην αποστολή του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Κοσοβάρων Αλβανών. Οι πηγές αυτές ανέφεραν πως οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν τα πρόσφατα γεγονότα ως αφορμή για να δοκιμάσουν να επιβάλουν τη συμμετοχή ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο σε μία μελλοντική διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Η ρωσική απαίτηση φαίνεται πως υπαγορεύεται από την εξασφάλιση ανάλογου ρόλου στις ΗΠΑ, που εδώ και καιρό πιέζουν να εξασφαλίσουν ρόλο «μεσολαβητή», πλάι ή απέναντι στην ΕΕ, ώστε να επιτευχθεί η περιβόητη συμφωνία «ομαλοποίησης» Βελιγραδίου - Πρίστινας με κάθε τρόπο: Με διαπραγμάτευση ή και με ανάφλεξη συγκρούσεων εφόσον επιχειρηθούν «διορθώσεις» συνόρων. Στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι να αποτρέψουν την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή.

Στα Τίρανα, το ίδιο 24ωρο, ο Ιταλός πρέσβης Αλμπέρτο Κουτίλο αναφέρθηκε σε τρία πιθανά σενάρια σε σχέση με την επικείμενη απόφαση της ΕΕ για την έναρξη ή όχι των ενταξιακών διπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, ο Κουτίλο είπε ότι το πρώτο σενάριο (που επιθυμεί διακαώς και η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα) είναι να εγκριθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Το δεύτερο είναι να απορριφθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επειδή «έχουν ακόμη να γίνουν πολλά», και το τρίτο σενάριο είναι η ΕΕ να αναβάλει την απόφασή της για τους επόμενους μήνες.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, εκπρόσωπος της ΕΕ επιβεβαίωσε πως η Ολλανδία ζήτησε να αρθεί για τους Αλβανούς πολίτες η ελεύθερη μετακίνηση σε χώρες της ζώνης Σένγκεν, με το επιχείρημα ότι οι αλβανικές αρχές δεν κάνουν ολοκληρωμένους ελέγχους ασφαλείας, είτε λόγω ανικανότητας είτε - κυρίως - λόγω διαφθοράς.

Παράλληλα, στο Βερολίνο βρέθηκε χτες ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση στην Αλβανία) Λουλζίμ Μπασά και είχε συνάντηση με τον Γερμανό επίτροπο της ΕΕ για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκάνθερ Ετινγκερ. Ο Μπασά (που εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει εκστρατεία κινητοποιήσεων και αποχής από τις συνεδριάσεις της Βουλής, με βασικό αίτημα την παραίτηση Ράμα και τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών) χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Ετινγκερ σημαντικά έργα για την «αύξηση της απασχόλησης και βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης και ανάπτυξης των Αλβανών εργαζομένων».

Στη Σερβία, τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς εμφανίστηκε να πρωταγωνιστεί σε μία πρωτότυπη εκστρατεία για παραμονή του Κοσσυφοπεδίου στην κυριότητα της Σερβίας. Ο ίδιος, όπως και άλλοι που συμμετέχουν στην εκστρατεία, εμφανίστηκαν να γράφουν πάνω σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, των 100 δολαρίων κ.ά., τη φράση «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία». Νωρίτερα, πάντως, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε συναντήσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κινέζων Βιομηχάνων (που εκπροσωπεί 4.700.000 βιομηχανίες), ευχαριστώντας τους για τις «σημαντικές επενδύσεις» που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια στη Σερβία και ενθαρρύνοντάς τους να τις συνεχίσουν.

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Τριμερής υπουργική συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Λευκωσία η 1η τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αρμενίας, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ζοχράμπ Μνατσακανγιάν, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα προετοιμαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα διάσκεψη μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών. Πρόκειται για ένα ακόμα τριμερές σχήμα όπως αυτά της Ελλάδας και της Κύπρου με Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο, που εμφανίζονται ως υπέρ των συμφερόντων των λαών ενώ πρόκειται για συνεργασίες προς το συμφέρον των αστικών τάξεων και το άνοιγμα των δουλειών των μονοπωλιακών ομίλων.

Στις δηλώσεις του ο Ελληνας ΥΠΕΞ σημείωσε: «Σκοπεύουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την Αρμενία στις ευρωπαϊκές της προοπτικές (...) Οι σχέσεις ΕΕ - Αρμενίας απετέλεσαν ένα από τα κύρια θέματα της συζήτησής μας (...) Από πλευράς μας θα προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τις εκλογές με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Αρμενίας. Συζητήσαμε επίσης τη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ