ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα η κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας - Παράλληλη αγωνιστική παρέμβαση στο αεροδρόμιο

Από παλιότερη κινητοποίηση του κλαδικού Σωματείου στο υπουργείο Εργασίας
Από παλιότερη κινητοποίηση του κλαδικού Σωματείου στο υπουργείο Εργασίας
Σε στάση εργασίας (5 μ.μ. - 9 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 6 μ.μ., προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό. Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής για όλους τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό και τις οργανωμένες αλυσίδες.

Παράλληλα, το Παράρτημα Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου έχει προκηρύξει στάση εργασίας (1 μ.μ. - 4 μ.μ.) για τους εργαζόμενους στις επισιτιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και καλεί σε παρέμβαση, στις 3 μ.μ., στη διοίκηση του αεροδρομίου.

«Η τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται και στον κλάδο μας, είναι αποτέλεσμα της απλήρωτης δουλειάς, της κατάργησης του 8ωρου και του 5ήμερου, των άθλιων μισθών, της κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό», αναφέρει το Συνδικάτο. Οπως επισημαίνει, στον Επισιτισμό κυριαρχούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η ανασφάλιστη εργασία, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η εντατικοποίηση και τα ατελείωτα ωράρια, η δουλειά έξι και επτά μέρες τη βδομάδα, τα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν κοστίσει τη ζωή ντελιβεράδων.

«Δεν βολευόμαστε με τα ψίχουλα που βαφτίσανε για μισθούς μέχρι τώρα, ούτε με τις υποτιθέμενες αυξήσεις τους. Μας θέλουν με σκυφτό το κεφάλι, να δουλεύουμε συνεχόμενες βάρδιες και στο τέλος να λέμε και "ευχαριστώ". Σταματάμε να τους κάνουμε τη χάρη, να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Σταματάμε να θυσιάζουμε τις ανάγκες μας, την υγεία μας, τις οικογένειές μας για τα κέρδη τους», τονίζει το Συνδικάτο.

«Η δύναμή μας είναι το Συνδικάτο μας», συμπληρώνει και απευθύνει το ακόλουθο κάλεσμα: «Κάνουμε πέρα τους εργοδότες και τα τσιράκια τους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Παλεύουμε για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Κλαδική απεργία στις 19 Ιούνη

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει απεργία την Τετάρτη 19/6 για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Για την προετοιμασία της προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 10/6, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους και τα επιχειρησιακά σωματεία να οργανώσουν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις απέναντι στα πολύ οξυμένα προβλήματα, να προχωρήσουν σε συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, προετοιμάζοντας μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 19 Ιούνη.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στα ξενοδοχεία και την εστίαση, με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας! Νέο ξεζούμισμα, με ατέλειωτη δουλειά, με σπαστά ωράρια στις κουζίνες, 7ήμερο, μη υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ, ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και "δουλεμπορικά" παντού», τονίζει το Συνδικάτο. «Οσο περισσότερα κέρδη αποκομίζουν από τη δουλειά μας κάθε χρόνο, τόσο χειρότερες συνθήκες διαμορφώνονται για εμάς τους εργαζόμενους», σημειώνει.

Στο πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα: Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με δυο συνεχόμενα ρεπό. Επαναφορά και διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών και του εφάπαξ. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Σε εφαρμογή ένα ακόμα δώρο προς το κεφάλαιο

Σε εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2019, όπως προέβλεπε και ο σχετικός νόμος - ένα ακόμα δώρο προς το κεφάλαιο, την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μέχρι 25 ετών.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για την κύρια σύνταξη μειώνονται από το 13,33%, που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2018, στο 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του μισθωτού.

Η συνολική επιδότηση για φέτος εκτιμάται περίπου στα 51 εκατομμύρια ευρώ. Το μέτρο αποτελεί ουσιαστικά μετεξέλιξη του «υποκατώτατου» μισθού, προκειμένου η εργοδοσία να «αποσβέσει» χωρίς καμία επιβάρυνση τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη αύξηση του κατώτατου μισθού που διαφημίζει η κυβέρνηση, αντί να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, μεταφέρεται μέσω της φορολογίας στις πλάτες των φορολογούμενων, δηλαδή στις πλάτες των μισθωτών και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.

Η εν λόγω επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών είναι μάλιστα... η πρώτη δόση του δώρου προς τις επιχειρήσεις, καθώς η κυβέρνηση στις αρχές του Μάη ανακοίνωσε ακόμα μεγαλύτερη κρατική επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το 2020, για τους νέους μέχρι 29 ετών. Ετσι, για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών η νέα επιδότηση προς τον εργοδότη θα μειώσει την εισφορά του από το 6,67% στο 2,66%. Για τους εργαζόμενους από 25 έως 29 ετών η επιδότηση θα ανέρχεται στο 25%, διαμορφώνοντας την εργοδοτική εισφορά από 13,33% των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου στο 10%.

Το πακέτο αυτό, ενώ εμφανίζεται ως «αλλαγή πολιτικής» και «στήριξη των νέων εργαζομένων», στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ακόμα μέτρο ενίσχυσης της εργοδοσίας, στήριξης της «ανταγωνιστικότητας» και των κερδών του κεφαλαίου πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. Με την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών - που έτσι κι αλλιώς σήμερα πληρώνονται από την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων και όχι από τα κέρδη του εργοδότη - η οποία θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τη φοροληστεία που πληρώνει και πάλι ο λαός, η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι η εργοδοσία θα συνεχίσει να βρίσκει φτηνή εργατική δύναμη, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να αντικαθιστά συνεχώς «ακριβούς» εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας με νέους και φτηνότερους, συμπιέζοντας τελικά τους μισθούς για το σύνολο των εργαζομένων.

Συμβάσεις και δικαιώματα κατακτιούνται με οργάνωση και αγώνα

Την ανάγκη να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), με θέμα την οργάνωση αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τις Συλλογικές Συμβάσεις, υπογραμμίζει η ΔΑΣ Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

«Σε μια περίοδο που η 7ήμερη εργασία, για την εφαρμογή της οποίας τσακώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, βρίσκεται στο απόγειο τόσο στα τουριστικά όσο και στα ακτοπλοϊκά γραφεία, που οι απειλές και οι εκβιασμοί γενικεύονται και η εντατικοποίηση χτυπάει "κόκκινο", η πλειοψηφία του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στο ΠΑΣΕΝΤ - ομάδα Βασιλόπουλου πανηγυρίζει για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ», σχολιάζει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο των εν λόγω συμβάσεων.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την κλαδική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα, που προβλέπει αύξηση 1%, ύστερα από μια δεκαετία «παγωμένων» μισθών και μειώσεων 5% για όσους προσλήφθηκαν μετά το 2012. «Την ίδια ώρα που μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια της κρίσης μόνο οι 4 μεγάλες εταιρείες στην ακτοπλοΐα συγκέντρωσαν κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ, τώρα μας καλούνε να πούμε και "ευχαριστώ" για μια αύξηση 0,23 - 0,50 ευρώ τη μέρα στον καθαρό μας μισθό», υπογραμμίζει.

«Μόνο με το δικό μας αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους», τονίζει η ΔΑΣ και στηλιτεύει το γεγονός ότι οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στο σωματείο «έχουν εκφυλίσει κάθε συλλογική διαδικασία του σωματείου, λάμπουν διά της απουσίας τους στους χώρους δουλειάς, όπου η πίεση, τα εξαντλητικά ωράρια και η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθεστώς», ενώ «προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια τους μέσω αντιΠΑΜΕ επιθέσεων», την ίδια στιγμή που έχουν ανοίξει τις πόρτες του σωματείου «στην εργοδοσία και τους διευθυντές».

«Αυξήσεις και δικαιώματα θα κατακτηθούν μόνο με σκληρούς αγώνες, μακριά από το φόβο και την απογοήτευση», καταλήγει η ΔΑΣ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Πανελλαδική απεργία στις 11 Ιούνη

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τρίτη 11/6 οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία.

Το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων Αθήνας καλεί σε μαζική συμμετοχή, προτάσσοντας ως αίτημα αιχμής την υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην ιδιωτική Υγεία με όρους: Αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων, ειδικών αδειών, ωραρίων που καταργήθηκαν. Ακύρωση του παγώματος των επιδομάτων τριετίας - πολυετίας. Κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

H κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία αποτυπώνεται σε συνολικές απώλειες που φτάνουν το 40% από το 2011 (υπολογισμός από τον ΟΜΕΔ στην Δ.Α.5/2016), ενώ την ίδια ώρα η κερδοφορία των ομίλων εκτοξεύεται και «τρέχουν» επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τεχνολογικό εξοπλισμό, επεκτάσεις μονάδων, εξαγορές κ.λπ.

«Χωρίς κλαδική Σύμβαση οι εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με τους κατώτατους μισθούς, χωρίς επιδόματα, με πολύ δυσμενείς όρους. Δεν αποδίδουν επιδόματα ακόμα και σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί όταν ήταν σε ισχύ οι κλαδικές Συμβάσεις. Μια σειρά από αυθαιρεσίες, που έχουν επιπτώσεις ακόμα και στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων, συνδέονται με την έλλειψη Σύμβασης. Τα αιτήματά μας είναι ρεαλιστικά και επίκαιρα», επισημαίνει το κλαδικό Σωματείο και υπογραμμίζει: «Διεκδικούμε την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης που δεν θα επαναλαμβάνει τους δυσμενείς όρους και τους χαμηλούς μισθούς που ισχύουν σήμερα, αλλά θα βελτιώνει σημαντικά τη ζωή μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ