ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κοντεύουν τις 500 οι αποφάσεις συμμετοχής για τις 11 Ιούνη

Συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς του κινήματος δίνουν τη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό
Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό
Τις 478 έφτασαν οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του κινήματος για να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλη τη χώρα στις 11 του Ιούνη, ενάντια στη νέα συμφωνία που «ψήνουν» κυβέρνηση - δανειστές. Στην Αττική, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Μεγαλώνει η λίστα

Στις αποφάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, προστίθενται οι παρακάτω: Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Σωματείο «Κελαϊδίτη», Σωματείο Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά Ν. Χανίων, Ενωση Λογιστών Νομού Αρτας, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύμης και Ν. Καβάλας, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Χανίων, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Β. Εύβοιας, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λάρισας, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής, Σύλλογος Υπαλλήλων Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Ν. Ηλείας, Σύλλογος Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Σωματείο Εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις Κάστρου και περιφέρειας, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Ευβοίας (ΕΙΝΑΒ), Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Σωματείο Εργαζομένων Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Σωτηρία», Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Σωματείο Εργαζομένων στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Νομού Εύβοιας, Συνδικάτο Οικοδόμων Λουτρών, Σωματείο Εργαζομένων στη «Boehringer - Ingelheim Hellas», Σύλλογος Συνταξιούχων Κύμης - Αλιβερίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Ν. Καβάλας, Σωματείο Μηχανικών Ηλεκτρολόγων αυτοκινήτων και μηχανημάτων Ν. Χανίων.

Επίσης, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης, Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας», Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Χανίων, Αγροτικός Σύλλογος Μεσκλών, Αγροτικός Σύλλογος Παλαιών Ρουμάτων, Αγροτικός Σύλλογος Κάινας, Αγροτικός Σύλλογος Γαβαλοχωρίου, Αγροτικός Σύλλογος Μήθυμνας, Αγροτικός Σύλλογος Αρμένων.

Τέλος, ο Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Βιολογίας Ηρακλείου και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ Πύργου, Αμαλιάδας, Κορίνθου, Χαλανδρίου, Ηρακλείου Κρήτης, Κορυδαλλού, Κιλκίς, Σερρών, Βέροιας, Νάουσας, Λιτοχώρου, Κατερίνης, Εδεσσας, Γιαννιτσών, Χορτιάτη, Αμπελοκήπων, Ανάληψης, Ευκαρπίας, Ευόσμου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κουφαλίων, Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Ρετζικίου, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Συκεών, Τούμπας, Τριανδρίας και Ωραιόκαστρου.

Μαζικές διαδικασίες

Σε μια μαζική Γενική Συνέλευση, το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και στα Ξενοδοχεία Νομού Αττικής αποφάσισε τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια και εξουσιοδότησε ομόφωνα την Κεντρική Διοίκηση να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή κλαδικών τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα.

Αποφασίστηκε, επίσης, ομόφωνα να γίνουν κινητοποιήσεις για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα, καθώς και να στηριχτεί αγωνιστικά το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά όπου επικρατούν ελαστικές σχέσεις εργασίας και δουλεμπορικά συνεργεία. Η Συνέλευση εξέφρασε έμπρακτη στήριξη και στους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ», που διεκδικούν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν, επίσης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Ποτών και Τροφίμων την Κυριακή 7 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ και το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας την Τρίτη 9 Ιούνη, στις 7 μ.μ, στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15).

Για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας διοργανώνει πικετοφορία αύριο Σάββατο 6 Ιούνη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δαβάκη. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα περιοδειών και συγκεντρώσεων με στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ σε χώρους δουλειάς:

  • Σήμερα, Παρασκευή 5/6: ΕΛΠΕΝ, ΙΚΕΑ (Κηφισός), «Σκλαβενίτης», ΙΖΟΛΑ
  • Τρίτη 9/6: «Τσακίρης»

Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες:

  • Σήμερα, Παρασκευή 5/6: TODAYLICIOUS στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο εμπορικό κέντρο «Cosmos».
  • Αύριο, Σάββατο 6/6: MIKEL, ΟΝΕ SALONICA MALL.
  • Δευτέρα 8/6: Επισιτιστικά καταστήματα στα Λαδάδικα και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
  • Τρίτη 9/6: Επισιτιστικές αλυσίδες στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ σε Διεθνές Συνέδριο της ΠΣΟ

Από τις εργασίες του Συνεδρίου στις Βρυξέλλες
Από τις εργασίες του Συνεδρίου στις Βρυξέλλες
Στο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με θέμα «Τα εμπάργκο, οι ναυτικοί αποκλεισμοί και οι κυρώσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και οι επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους», που πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Ιούνη στις Βρυξέλλες, συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Στο Συνέδριο πήραν μέρος συνδικαλιστές από πολλές χώρες και περιοχές που αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Συρία, η Κύπρος, η Ανατολική Ουκρανία, η Λετονία, το Σουδάν, η Σερβία και άλλες χώρες, μεταφέροντας την πείρα, τα βιώματα και τους αγώνες των εργαζομένων και των Συνδικάτων τους, στην καθημερινή τους πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν τη διαχρονική στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στήριξη που συνεχίζεται και με τη νέα κυβέρνηση. Επίσης, ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει η έκφραση αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Το Συνέδριο κατέληξε σε κοινό ψήφισμα, που απαιτεί τον τερματισμό των εμπάργκο και των κυρώσεων, τις επιπτώσεις των οποίων πληρώνουν οι λαοί, και στηρίζει το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει ο ίδιος το μέλλον του. Το ψήφισμα κατατέθηκε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακόμα 160 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ από το ΙΚΑ

Πάγια πλέον γίνεται η τακτική μεταφοράς στον κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) των αποθεματικών και των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι, χτες, η διοίκηση του ΙΚΑ, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να μεταφέρει ποσά από τα διαθέσιμα των Ταμείων που πλέον υπάγονται στο ΙΚΑ, στην ΤτΕ μετατρέποντάς τα σε ρέπος. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ και προέρχονται κατά 30 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ, 70 εκατ. ευρώ από το ΤΥΔΚΥ και άλλα 60 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ.

Χαμοζωή με σύνταξη 120 ευρώ!

Μπορεί κανείς να ζήσει με σύνταξη 120 ευρώ; Για την κυβέρνηση, φαίνεται ότι μπορεί. Γι' αυτό, αφήνει να διαιωνίζεται μια κατάσταση που διαμορφώθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες της κρίσης, για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Ιδού η περίπτωση ενός από αυτούς: Εργαζόμενος συνολικά 30 χρόνια (10 χρόνια ΙΚΑ και 20 χρόνια ΤΕΒΕ) περίμενε να συνταξιοδοτηθεί το Γενάρη του 2013, που θα συμπλήρωνε το 65ο έτος της ηλικίας του. Τον πρόλαβε, όμως, ο νόμος 4093/2012, με τον οποίο φορτώθηκε ακόμα δύο χρόνια. Εχοντας ένα χρέος προς το ΤΕΒΕ περίπου 7.000 ευρώ στις αρχές της κρίσης, από καθυστερήσεις στην καταβολή εισφορών, μαζί με τα δύο επιπλέον χρόνια που του φόρτωσαν και δεν μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί, υπέβαλε τελικά την αίτηση το Γενάρη του 2015! Μέσα, όμως, στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν, το συνολικό ποσό του χρέους διπλασιάστηκε και έφτασε στα 14.500 ευρώ, καθώς επιβαρυνόταν με 18% ετησίως. Η προσωρινή σύνταξη που του αναλογεί είναι 480 ευρώ. Επειδή, όμως, οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι μέχρι τώρα να εξοφλήσουν το ΤΕΒΕ σε 40 δόσεις (χωρίς απαλλαγές και ρυθμίσεις), η παρακράτηση που του γίνεται στην προσωρινή σύνταξη είναι 360 ευρώ το μήνα. Αρα, το ποσό που θα λαμβάνει μέχρι να ξεχρεώσει, είναι μόλις 120 ευρώ! Αλήθεια, τι λένε για όλα αυτά, εκεί στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων;

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Σε εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής προχωρά, έως τις 15 Ιούνη, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών είναι το ακόλουθο: Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, Πέμπτη 11/06 (9.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.). Στον Πειραιά, Δευτέρα 8/06, Πολιτιστικό Κέντρο «Α. Σαμαράκη», Τετάρτη 10/06 και Δευτέρα 15/06, Εργατικό Κέντρο (9.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στη Νέα Ιωνία (Νισύρων 20 πλησίον του ΗΣΑΠ), Δευτέρα 8/06, Τρίτη 9/06 και Δευτέρα 15/06 (5.30 μ.μ - 8.30 μ.μ.). Στο Περιστέρι, Παρασκευή 12/06, Γραφεία Παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων (9.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).
  • Μέχρι τις 13 Ιούνη θα διαρκέσουν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Οι εκλογές γίνονται στην έδρα του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνη) καθώς και σε χώρους δουλειάς. Στο ΕΚΑ, το πρόγραμμα είναι το εξής: Παρασκευή 5/6 (5 μ.μ. - 8 μ.μ.). Σάββατο 6/6 (9 π.μ. - 5 μ.μ.). Κυριακή 7/6 (9 π.μ. - 5 μ.μ.). Δευτέρα 8/6 (4.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Τρίτη 9/6 (4.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Τετάρτη 10/6 (5 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Πέμπτη 11/6 (5.30 μ.μ. - 8 μ.μ.). Παρασκευή 12/6 (9 π.μ. - 5 μ.μ.).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ