ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέρα δράσης για τους νέους εργαζόμενους στην Υγεία

Μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα προγράμματα απασχόλησης και τους πρακτικάριους στις δομές Υγείας είναι η σημερινή για τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Η πλειοψηφία των νέων εργαζομένων που προσλαμβάνονται στις δομές Υγείας, είναι μέσα από τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης ή είναι πρακτικάριοι που καλύπτουν ανάγκες μόνιμου προσωπικού. Είναι απλήρωτοι, καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος τις περισσότερες φορές. Δουλεύουν ανασφάλιστοι, σε νοσοκομεία και κλινικές, ενώ οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι ξένες, αφού οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι τεράστιες, ακόμα και σε υγειονομικό υλικό. Και μετά βγαίνουν ξανά στην ανεργία.

Ομως, η ΚΝΕ τονίζει ότι δεν είναι αυτό το μέλλον που αξίζει στους νέους. Να ζουν μόνιμα με την ανεργία, τα κακοπληρωμένα προγράμματα, με τη μερική απασχόληση μόνιμη κατάσταση.

Γι' αυτό και με τις σημερινές δράσεις της, στοχεύει στο να ανέβει η απαιτητικότητα της νεολαίας, να δυναμώσουν οι σύγχρονες διεκδικήσεις της, η πάλη ενάντια στα παλιά και στα νέα μνημόνια και την αντιλαϊκή συμφωνία που «ψήνει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Προτάσσοντας αιτήματα αιχμής για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν, να απορροφηθούν οι άνεργοι απόφοιτοι των υγειονομικών σχολών, να πληρωθούν τώρα όλα τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα σε όλους τους νέους των προγραμμάτων «απασχόλησης», καθώς και μια σειρά άλλα αιτήματα για τους εργαζόμενους στα προγράμματα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προχωρούν, σήμερα, σε περιοδείες κι εξορμήσεις σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ προγραμματίζει περιοδείες στα νοσοκομεία «Αττικό», Κρατικό Νίκαιας, ΚΑΤ, Παίδων «Αγία Σοφία», αλλά και σε τμήματα Υγείας των ΙΕΚ Χαϊδαρίου, Αγ. Αναργύρων, Αγ. Δημητρίου, Γλυφάδας, Γαλατσίου, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Νίκαιας, στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ του Ρέντη και στα ιδιωτικά ΙΕΚ «ΣΒΙΕ» και «Ιπποκράτειος».

Η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει περιοδείες: Στην Πάτρα, στα νοσοκομεία Ρίου και Αγ. Ανδρέα, στις ειδικότητες νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών και ακτινολόγων των δημοσίων ΙΕΚ, στο ΚΕΚ «Euroteam», στο Ολυμπιακό ΚΕΚ και στο ΚΕΚ «Ερισμα». Στο Αγρίνιο, στο νοσοκομείο, στο ΚΕΚ «Τομή» και στο δημόσιο ΚΕΚ. Στο Μεσολόγγι, στο δημόσιο ΚΕΚ. Στην Κεφαλονιά, στο νοσοκομείο Αργοστολίου και στην ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής στο Αργοστόλι. Στη Ζάκυνθο, στο δημόσιο ΚΕΚ. Στον Πύργο, στο νοσοκομείο, στην ειδικότητα βοηθών μικροβιολόγου του ΕΙΚ, στο ΚΕΚ Ολυμπιακό και στο Ηλειακό ΚΕΚ.

Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας προγραμματίζει περιοδείες στη Χαλκίδα στο νοσοκομείο και στη Νοσηλευτική της ΕΠΑΣ, στη Λαμία στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ, στο Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του δημοσίου ΙΕΚ, αλλά και στη Θήβα στο νοσοκομείο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εξω οι φασίστες από τα σωματεία!

Λίγους μήνες μετά τη συμμετοχή τους στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων στη Δυτική Θεσσαλονίκη - με τις ευλογίες της Διοίκησης και της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα φασιστοειδή - αποθρασυμένα - ξαναχτυπούν. Κατέθεσαν ψηφοδέλτιο ως «Εθνικιστικό Μέτωπο» για να συμμετάσχουν στις εκλογές αντιπροσώπων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υπαίθρου Θεσσαλονίκης για την 84η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.

Στο χρυσαυγίτικο αυτό ψηφοδέλτιο, μόνος υποψήφιος είναι ένας εκπαιδευτικός αποσπασμένος στο βουλευτικό γραφείο του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Α. Ματθαιόπουλου.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης καλεί τους εκπαιδευτικούς να απομονώσουν τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαίθρου να πάρει θέση και να καταγγείλει τη ναζιστική πρόκληση και την Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών του Συλλόγου Υπαίθρου που θα γίνουν στις 10 Ιούνη, να μην κάνει δεκτό και να απορρίψει το ναζιστικό ψηφοδέλτιο.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η Χρυσή Αυγή αποτελεί ναζιστικό, φασιστικό μόρφωμα, που έχει αποστολή το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Στηρίζεται, για το σκοπό αυτό, ποικιλόμορφα από το σύστημα, από το αστικό κράτος, από τη μεγαλοεργοδοσία.

Η εγκληματική ιδεολογία και δράση της Χρυσής Αυγής είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, αντίθετα στηρίζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Η δολοφονική της δράση έχει πια αποκαλυφθεί και γι' αυτό δικάζεται τούτο τον καιρό.

Η ναζιστική - εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ανοιχτά πια επιχειρεί να εισβάλει στην εκπαίδευση και στα σωματεία των εκπαιδευτικών, για να σπείρει το ναζιστικό δηλητήριο και το ρατσιστικό της μίσος στους δασκάλους και στα παιδιά του λαού μας.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ο φασισμός - ναζισμός δεν είναι μια ακόμα ιδεολογία. Είναι το ίδιο το έγκλημα.

Το ναζιστικό δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού δεν έχει θέση στα σχολεία! Οι χρυσαυγίτες εκπαιδευτικοί δεν έχουν θέση στα σωματεία!

Οι εκπαιδευτικοί, αντίθετα, έχουμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας τον πραγματικό ρόλο της Χρυσής Αυγής. Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους!

Απέναντι στη νέα αυτή ναζιστική πρόκληση όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν καθαρά.

Η παρουσία και η συμμετοχή της φασιστικής Χρυσής Αυγής στη λειτουργία και τις διαδικασίες ενός συνδικαλιστικού σωματείου αντιστρατεύεται ανοιχτά τις αρχές και τους σκοπούς του και ειδικά μάλιστα όταν αυτό το σωματείο έχει ως μέλη του εκπαιδευτικούς.

Το τσάκισμα του φασισμού είναι υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οσο δυναμώνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο ταξικός του προσανατολισμός, θα απομονώνεται η επιρροή της Χρυσής Αυγής, θα αποκαλύπτεται στις συνειδήσεις των εργαζομένων.

Να διαγραφούν οι φασίστες από τα Σωματεία».

Καθυστερήσεις στις διαδικασίες στελέχωσης των σχολείων...

...και άλλα προβλήματα σε κατηγορίες εκπαιδευτικών

Ορατό κίνδυνο να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς έχουν καθυστερήσει μια σειρά από απαραίτητες διαδικασίες, βλέπουν οι εκπαιδευτικοί. Την κρισιμότητα του θέματος επισημαίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ενώ το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας πραγματοποιεί σήμερα, στις 10 πρωί μαζί με αιρετούς του κλάδου παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Η ΔΟΕ ζητά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης όλων των υπηρεσιακών μεταβολών (διορισμοί, μεταθέσεις, αποσπάσεις) και οριστικής λύσης του ζητήματος των μετατάξεων με τη δημιουργία απαραίτητων οργανικών θέσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Στο μεταξύ, δράση ανέλαβε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην Κεφαλονιά με παράσταση διαμαρτυρίας, την Τρίτη, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, μετά τις καταγγελίες για απλήρωτες και υποχρεωτικές υπερωρίες εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΠΑΜΕ, «ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού είπε ότι η πρακτική των υπερωριών εφαρμόζεται από χρόνια στα δημοτικά, στο όνομα "να μη μένουν οι μαθητές χωρίς δάσκαλο" και με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν, κυρίως στις ειδικότητες. Επιβεβαίωσε ότι για χρόνια και μέχρι σήμερα οι συνάδελφοι δεν τις έχουν πληρωθεί, λόγω "γραφειοκρατικών προβλημάτων". Είπε ακόμη ότι τα δεδουλευμένα μέχρι Φλεβάρη δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν και ότι "καταβάλλονται προσπάθειες για να πληρωθούν από το Φλεβάρη και μετά"».

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν τη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που «αντί να φροντίσει να πληρωθεί το σύνολο των δεδουλευμένων και να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα κενά εκπαιδευτικών, συνεχίζει απαράλλαχτα το εργασιακό αίσχος των προηγούμενων σαν να μην τρέχει τίποτε».

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να επικρατεί αναστάτωση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50, οι οποίοι έχουν εργαστεί για χρόνια στην Ειδική Αγωγή. Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει σχετικά με το περιεχόμενο του νέου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, δεν θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους για πρόσληψη στη γενική εκπαίδευση. Απομακρύνεται έτσι ακόμα περισσότερο η προοπτική να εργαστούν, με δεδομένο και το ότι οι διορισμοί συνολικά είναι ελάχιστοι. Το αίτημα για αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους υποστηρίζουν μια σειρά σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Προβλήματα στα σχολεία στη Λήμνο

Αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή

Την κάλυψη των αναγκών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου ζητά για τη νέα σχολική χρονιά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού «Αργύρης Μοσχίδης». Με αφορμή την κατάργηση της οργανικής θέσης εκπαιδευτικού Πληροφορικής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας από τη Διεύθυνση ΠΕ Λέσβου, οι εκπαιδευτικοί αναφέρονται σε μία σειρά από προβλήματα σε σχολεία του νησιού.

Την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών κατέθεσαν ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Τάσσος, Διαμ. Μανωλάκου και Μαν. Συντυχάκης.

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι η κατάργηση της οργανικής θέσης εκπαιδευτικού Πληροφορικής του 2ου Δημοτικού ήρθε να προστεθεί στις ελλείψεις εκπαιδευτικών Μουσικής και Γερμανικών σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που τελειώνει, στην έλλειψη εκπαιδευτικού Αγγλικών για ορισμένα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος της φετινής σχολικής χρονιάς, στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων από το 2011, καθώς και στη φετινή λειτουργική υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Κάσπακα και Θάνους.

«Ολα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλές ελλείψεις εκπαιδευτικών καλύφθηκαν στα μέσα της σχολικής χρονιάς, συνθέτουν ένα τοπίο εγκατάλειψης και διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης για τα σχολεία της Λήμνου, και όχι μόνο γι' αυτά βέβαια», σημειώνει ο Σύλλογος, ζητώντας να επιλυθούν τα παραπάνω και να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

Ο Σύλλογος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σοβαρά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή και ζητά την κάλυψη των προβλεπόμενων από το νόμο θέσεων στο ΚΕΔΔΥ Λήμνου. Σημειώνει πως αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι θέσεις δασκάλου και ψυχολόγου ενώ για τη φετινή χρονιά δεν καλύφθηκαν οι θέσεις νηπιαγωγού, φιλολόγου, μαθηματικών, καθηγητή Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, κοινωνικού λειτουργού, παιδοψυχίατρου και διοικητικού. Ταυτόχρονα, δεν έχουν καλυφθεί οι προβλεπόμενες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ειδικοτήτων επαγγελματικού συμβούλου, φυσικοθεραπευτή, σχολικού νοσηλευτή.

Εκδήλωση για το Υγειονομικό του ΔΣΕ

Η Τομεακή Οργάνωση ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Το Υγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στον 1ο όροφο των γραφείων της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ (πλατεία Κοραή). Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ