ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Associated Press

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς υπογραμμίζουν ακόμα πιο έντονα ότι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος αποτελούν γνήσια τέκνα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτές οι εξελίξεις αφενός αναδεικνύουν το περιβάλλον ως πεδίο ληστρικής εκμετάλλευσης των μονοπωλιακών ομίλων, αφετέρου αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους των "πράσινων" επενδύσεων και της περιβόητης βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Τα κακής ποιότητας τρόφιμα, η ελλιπής αξιοποίηση των παραγόμενων τροφίμων και η απώλεια του 1/3 της συνολικής παραγωγής, στοιχεία που αναφέρονται από τον ίδιο τον ΟΗΕ, στα πλαίσια της φετινής Μέρας Περιβάλλοντος δεν αποτελούν "φυσικά φαινόμενα", τεχνοκρατικές αδυναμίες ή αποτέλεσμα της έλλειψης ατομικής υπευθυνότητας και κακής καταναλωτικής κουλτούρας, όπως προσπαθεί να προτάξει η κυρίαρχη προπαγάνδα. Η καταστροφή γιγαντιαίων ποσοτήτων τροφίμων γίνεται για να μην πέσουν οι τιμές διάθεσής τους, η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων τροφίμων για σημαντικά τμήματα του πληθυσμού και τα μόνιμα διατροφικά σκάνδαλα είναι αποτελέσματα μιας παραγωγής τροφίμων που γίνεται με κριτήριο το ποσοστό κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων.

Η πολιτική γης των κομμάτων της αστικής διακυβέρνησης καθορίζεται επίσης από την αντίληψη της χρήσης γης ως εμπόρευμα. Με υψωμένο το λάβαρο της προσέλκυσης των ιδιωτικών επενδύσεων η τρικομματική κυβέρνηση καταργεί στοιχειώδεις προβλέψεις πολεοδομικής και χωροταξικής προστασίας του οικιστικού περιβάλλοντος, ενώ διευκολύνει θηριώδη επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ, σε βάρος κλάδων της τοπικής οικονομίας μικρών νησιών. Ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδροληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική δασοπροστασίας, παραμένουν κενό γράμμα. Στο πλαίσιο της πολιτικής για τη λεγόμενη "πράσινη" ανάπτυξη αδειοδοτούνται αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις και σε εθνικούς δρυμούς. Πυλώνας στην υλοποίηση της αντιδασικής πολιτικής αναδεικνύονται οι λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν το "δεξί χέρι" του μεγάλου κεφαλαίου) να διαχειρίζονται τα κονδύλια για το περιβάλλον και τα δάση και να καθορίζουν ακόμη και την περιβαλλοντική στρατηγική!

Η τρικομματική κυβέρνηση μεθοδεύει ταυτόχρονα την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, εξειδικεύοντας τις κοινοτικές κατευθύνσεις εμπορευματοποίησης του νερού προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων και σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και των εργαζομένων του κλάδου. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποκλίνεται στην κοινοτική οδηγία - πλαίσιο που οδηγεί στην αύξηση της τιμολόγησης του νερού με το μανδύα της εξοικονόμησης και προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος. Προβάλλει ως λύση δημόσιες και κοινοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν αντικειμενικά με γνώμονα το κέρδος, διασφαλίζοντας κερδοφόρα τμήματα εργασιών στους μονοπωλιακούς ομίλους και σε διάφορες ΜΚΟ.

Αποδεικνύεται όλο και περισσότερο τι κρύβεται πίσω από τις γενικόλογες διατυπώσεις για το περιβάλλον της αστικής προπαγάνδας και των κομμάτων που υπηρετούν την άρχουσα τάξη. Βασικός στόχος είναι να διευρυνθεί ο ζωτικός χώρος του κεφαλαίου για την κερδοφόρα επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κερδών του. Να διευκολυνθεί η ληστρική δράση του με την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, σε βάρος ταυτόχρονα του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, να λεηλατηθεί παραπέρα το πενιχρό εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων υπέρ του κεφαλαίου για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων που η ίδια η δράση του προκαλεί. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της ψευδεπίγραφης ευρωενωσιακής αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει".

Το ΚΚΕ, με την ευκαιρία και της Μέρας για το Περιβάλλον, καλεί την εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, για το δρόμο που εξασφαλίζει να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ο φυσικός πλούτος και οι υποδομές. Εξασφαλίζει την ισόμετρη ανάπτυξη των περιφερειών και των κλάδων της οικονομίας, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθεί μια σταθερή, συμβατή σχέση μεταξύ του εργαζόμενου ανθρώπου και της φύσης. Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική, το ΚΚΕ δίνει καθημερινές μάχες για την προστασία των δασών, του υδροφόρου ορίζοντα, των ελεύθερων χώρων, του εργασιακού περιβάλλοντος, την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική προστασία, τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης αποβλήτων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Δρομολογούν απαγόρευση διαδηλώσεων

Σύσκεψη με αντικείμενο «περιορισμούς» στις διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας έγινε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με πρόσχημα την «εφαρμογή ρυθμίσεων» για τα παρουσιαζόμενα ως μικρά συλλαλητήρια.

Εκτός από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων, ο γγ Τουρισμού, οι πρόεδροι ΕΒΕΑ και Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ, του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και άλλων φορέων. Ο υπουργός Ν. Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «συμφωνήσαμε αρκετά γρήγορα (...) υπάρχει μία ευρύτατη και κοινωνική στήριξη και στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, του δημάρχου του μεγαλύτερου δήμου της χώρας και του προέδρου του επιμελητηρίου, για την προώθηση του σχετικού ΠΔ». Το τελευταίο, όπως είπε ο υπουργός, «θα κάνει αναφορές στις γενικές αρχές του δικαίου, της αναλογικότητας και σε υπάρχουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα σε περίπτωση παράβασης» κάνοντας καθαρό ότι έρχονται ποινές. Πρόσθεσε πως «ορθόν είναι να μην περιοριστεί για το κέντρο της Αθήνας αυτή η ρύθμιση, να αφορά όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, που τις ορίζουμε ως πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων, με κριτήρια τα οποία θα μπορούν να εκτιμηθούν ανά περίπτωση» δείχνοντας την πρόθεσή τους να επεκτείνουν την τέτοια καταστολή πανελλαδικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των μικρών διαδηλώσεων κινείται στη σωστή κατεύθυνση». Συζήτηση που γίνεται ακριβώς για τα συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων και μεγαλεμπόρων που θέλουν άδειο το κέντρο από το λαϊκό παράγοντα, αποστειρωμένο από κινητοποιήσεις ώστε να συνεχίζουν απρόσκοπτα την κερδοφορία τους. Σε αυτό το πλαίσιο ο παριστάμενος στη συζήτηση πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλος εκδήλωσε τη... χαρά του για τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ρυθμίσεις για προσωρινές διαταγές - ασφαλιστικά μέτρα

Συντομότερες προθεσμίες, με πρόσχημα τη δήθεν αποτροπή καταχρηστικής άσκησης προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων, προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, σε μια προσπάθεια να περιορίσει κάποιες επαναπροσλήψεις συμβασιούχων, κυρίως στους ΟΤΑ και διάφορα άλλα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που γίνονταν με δικαστικές αποφάσεις. Ο υπουργός, αν και είχε αντιδράσει πριν από μερικούς μήνες στα μέτρα που προωθούσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης για τις εργατικές διαφορές (προσωρινή διαταγή, ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή), τώρα έρχεται ο ίδιος να τα υλοποιήσει με μικρές αλλαγές.

Ειδικότερα, με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί ο Α. Ρουπακιώτης και που θα κατατεθούν ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, προβλέπονται τα εξής: Η συζήτηση της προσωρινής διαταγής προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός δύο εργάσιμων ημερών, από την κατάθεση της αίτησης. Αν γίνει δεκτό το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, η σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίζεται για συζήτηση, υποχρεωτικά μέσα σε 30 μέρες. Αναβολή της συζήτησης χορηγείται μόνο για πολύ σοβαρό λόγο στο πρόσωπο του διαδίκου. Στην περίπτωση αυτή η δικάσιμος ορίζεται υποχρεωτικά εντός τριάντα ημερών. Αναβολή της υπόθεσης για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν επιτρέπεται.

Επίσης, αν το ασφαλιστικό μέτρο έχει διαταχθεί πριν την άσκηση της κύριας αγωγής, ο δικαστής που το διατάσσει, ορίζει υποχρεωτικά προθεσμία όχι μεγαλύτερη των τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων. Αναβολή της κύριας υπόθεσης επιτρέπεται μία μόνον φορά και σε χρόνο όχι μεγαλύτερο από δύο μήνες από την αρχική δικάσιμο. Δεύτερη αναβολή, χορηγείται μόνον αν συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας και υποχρεωτικά εντός τριάντα ημερών.

Ειδικοί φρουροί και στα τρένα

Υπό την παρουσία ένοπλων ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. θα ταξιδεύουν στο εξής οι επιβάτες των συρμών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οπως ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της εταιρείας οι ειδικοί φρουροί θα βρίσκονται εντός των αμαξοστοιχιών του προαστιακού και του υπόλοιπου σιδηροδρομικού δικτύου, και θα περιπολούν σε 24ωρη βάση, με σκοπό «να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας αλλά και για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των ταξιδιωτών και του προσωπικού της εταιρείας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το σχέδιο υλοποιείται κατόπιν απόφασης των υπουργείων Υποδομών και Δημόσιας Τάξης, ενώ η μισθοδοσία των ειδικών φρουρών θα επιβαρύνει αποκλειστικά την ίδια.

Οι τέτοιες κινήσεις καταστολής έρχονται με πρόσχημα την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, αλλά στη συνέχεια γενικεύονται σαν μηχανισμός καταστολής σε βάρος οποιασδήποτε συμπεριφοράς δεν κρίνεται αρεστή για τους κρατούντες.

ΣΕ ΧΩΡΟ «ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ» ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ είχε μετατραπεί μια αποθήκη στην περιοχή των Καμινίων του Ηρακλείου, όπου εντοπίστηκαν χτες από τους αστυνομικούς, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, 16 άτομα (σ.σ. άνδρες και γυναίκες) από τη Συρία. Ανάμεσά τους ήταν δύο ανήλικα αγόρια, που επρόκειτο να προωθηθούν μέσω του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε δύο συλλήψεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ