ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκεντρώσεις νεολαίας την Τρίτη ενάντια στην εργασιακή κόλαση
  • Στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Δυο μεγάλες συγκεντρώσεις νεολαίας διοργανώνει η ΚΝΕ, μεθαύριο Τρίτη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απαντώντας άμεσα στην αντεργατική ομοβροντία της κυβέρνησης, που με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε βάζει στο στόχαστρο ιδιαίτερα τους νέους.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση είναι στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, ενώ θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις στις 6 μ.μ. στην πλ. Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) από τις Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ και επίσης στις 6 μ.μ. στο Μεταξουργείο από τις Κλαδικές και Συνοικιακές Οργανώσεις της ΚΝΕ. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει συναυλία με σύνθημα «Ενα τραγούδι για τον άνεργο, το νέο εργάτη, το μετανάστη».

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση είναι στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα να δώσει δυναμικό «παρών» για να μην περάσουν μέτρα όπως να δουλεύουν οι νέοι μέχρι 25 ετών με αμοιβή κατά 20% κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, να μη δουλεύουν 10 και 12 ώρες χωρίς ωράριο και με μισθούς πείνας, να μην περάσει το τσεκούρωμα σε επιδόματα και αποζημιώσεις, να μη νομιμοποιηθεί η ανήλικη εργασία.

Η ΚΝΕ επισημαίνει ότι αξιοποιείται σήμερα η οικονομική κρίση για να περάσουν προαποφασισμένα μέτρα που στόχο έχουν να φτηνύνουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Για το προαποφασισμένο των μέτρων, σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ θυμίζει:

"Οι νέοι άνεργοι να προσλαμβάνονται χωρίς οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές"! (Γιώργος Παπανδρέου, Λαύριο, 20/1/2004).

Τον Οκτώβρη του 2009 η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάργησε τα "stage" στο Δημόσιο, τα διατήρησε "περήφανα" και «αξιοκρατικά» στον ιδιωτικό τομέα ως φθηνή εργατική δύναμη. Δηλαδή 23.000 περίπου εργαζόμενοι, όμηροι τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ πετάχτηκαν στο δρόμο. Ετσι διεύρυναν τη μαθητεία, ενίσχυσαν τις μορφές "απασχολησιμότητας".

Την άνοιξη του 2006, η γαλλική κυβέρνηση προωθεί, με βάση τις κατευθύνσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας το "Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης", το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους μέχρι 26 χρόνων και να τους απολύουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, τα πρώτα 2 χρόνια".

Και φυσικά οι νέοι δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι τα μέτρα αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αφού ακριβώς δεν παίρνονται λόγω της κρίσης αλλά σχετίζονται με τον πυρήνα της στρατηγικής του κεφαλαίου. Ούτε βέβαια χωρούν αυταπάτες ότι με περισσότερα έτη δουλειάς, μεγαλώνοντας ηλικιακά, θα εξασφαλίζουν οι σημερινοί νέοι καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Δεν θα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί μπαινοβγαίνοντας στην εργασία με τέτοιους όρους που τους ετοιμάζουν δεν θα μπορούν να πετύχουν καμιά "ωρίμανση" δικαιωμάτων, ενώ από την άλλη αυτά τα μέτρα που παίρνονται τώρα και βάζουν στο στόχαστρο τη νεολαία, λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός για να ακολουθήσει ανάλογη πίεση και επίθεση στα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων.

Ξεσηκωθείτε, για να ανατρέψουμε τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζονται για τη νεολαία. Καμιά αναμονή. Καμιά συναίνεση. Να μην πάει στο βρόντο η οργή. Οι χώροι δουλειάς, οι σχολές και οι συνοικίες να γίνουν κάστρα της ανειρήνευτης πάλης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Αυτός είναι ο εφιάλτης τους. Δε θα γίνουμε σύγχρονοι δούλοι», τονίζει η ΚΝΕ στο κάλεσμά της για τις συγκεντρώσεις και καταλήγει καλώντας τους νέους σε οργανωμένο αγώνα και αλλαγή των συσχετισμών παντού, συμπόρευση με το ΚΚΕ.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αγρια και επιθετική συναίνεση στο τσάκισμα του λαού

Πλειοδοτεί σε μέτρα που φέρνουν ισοδύναμο και ισχυρότερο για την πλουτοκρατία αποτέλεσμα με αυτά του μνημονίου

Γρηγοριάδης Κώστας

Μεγαλύτερη και πιο επιθετική γίνεται, μέρα με τη μέρα, η συναίνεση που προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ στην αντιλαϊκή επέλαση κυβέρνησης - κεφαλαίου - τρόικας, όσο και αν την ίδια στιγμή επιχειρεί με δημαγωγικές κορώνες να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να διασωθεί ως εφεδρεία του αστικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο πιο βαθιά και αποφασιστική είναι η στήριξη στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, τόσο πιο πολύ φωνάζει ότι τάχα «δε συναινεί στο λάθος» (!) ή πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Την τακτική αυτή ακριβώς ακολουθεί και απέναντι στα νέα καταστροφικά για το λαό μέτρα που προωθούν κυβέρνηση - πλουτοκρατία - ΕΕ - ΔΝΤ, μέσα από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το πακέτο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ.

Το μόνο «αγκάθι» που διακρίνει η ηγεσία της ΝΔ, είναι ότι δεν περιλαμβάνεται η πρότασή της για γενναία μείωση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Αν δεν υπήρχε αυτό το «αγκάθι», τότε δε θα είχε κανένα πρόβλημα να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα - λαιμητόμο για το λαό. Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την περασμένη Δευτέρα. Θέτοντας ο ίδιος το ερώτημα «ποιο είναι το αγκάθι της συζήτησης» (σ.σ. για τη συναίνεση με την κυβέρνηση), έδωσε την εξής απάντηση: «Η μείωση των φορολογικών συντελεστών! Διότι ακόμα και αν κάναμε όλα τα άλλα που περιλαμβάνει το Ζάππειο 2, αν δε μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, δε θα υπάρξει το δημιουργικό σοκ που χρειάζεται η οικονομία και δε θα αποδώσουν τα υπόλοιπα».

Είναι περιττό ίσως να σημειωθεί ότι δεν έχει εκφράσει καμία διαφωνία, έστω και για το θεαθήναι, με το πακέτο των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι ούτε ένα από τα λαλίστατα κατά τα άλλα στελέχη της ΝΔ, δεν άρθρωσαν έστω και μια φραστική αντίρρηση για το νέο πακέτο που «κλείδωσε» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Δεν πρόκειται βέβαια για παράλειψη. Η ΝΔ θεωρεί ντε φάκτο δικαίωμα του καπιταλιστή να ρυθμίζει το χρόνο εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ γενικότερα πρέπει τα πάντα να υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Από την άποψη αυτή, είναι δεδομένη η συναίνεση και η έμπρακτη στήριξη στη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, στις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, στην εκ περιτροπής εργασία, στη μείωση του μισθού στα 592 ευρώ και ακόμα χαμηλότερα, όπως και στην κατεδάφιση των ΒΑΕ, τις δραστικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και γενικότερα στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι πρωτοστατεί για την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Συμπληρωματικές προτάσεις

Αν εξαιρεθεί λοιπόν το «αγκάθι» της μείωσης της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, πάνω στο οποίο εκφράζεται μια συνολικότερη αντιπαράθεση ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου, στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά (βλέπε Ιρλανδία), δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφωνία με τη νέα αντιλαϊκή επιδρομή. Σε όλους τους τόνους το έχει καταστήσει σαφές ο πρόεδρος τη ΝΔ. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΚΟ:

«Ακούω να μου λένε ότι θέλουν τη συναίνεση της ΝΔ για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της περιουσίας. Τι μας λένε τώρα; Οτι πρέπει να συναινέσουμε σε αυτά που ήδη έχουμε προτείνει; Που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να ζητάμε και δε μας άκουγαν ως τώρα;». Πράγματι, πρώτος ο Αντ. Σαμαράς είχε προτείνει πριν από ένα χρόνο το πακέτο των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ., στο όνομα της μείωσης του χρέους.

Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «προσφέρω πλήρη στήριξη σε μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υπήρξαν και δικές μας θέσεις, πριν τα ανακαλύψει η κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Πράγμα που σημαίνει ότι στηρίζει πλήρως τη σφαγή σε μισθούς και συντάξεις, το πετσόκομμα των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, την Πρόνοια, ενώ προσφέρει διαρκώς «εναλλακτικές» προτάσεις για τη δραστική μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο.

Χαρακτηριστική είναι η πρόταση για την εφαρμογή του βάρβαρου μέτρου της «εργασιακής εφεδρείας» στους οργανισμούς που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Αντί οι εργαζόμενοι να απολυθούν αμέσως, πράγμα που θα κόστιζε περισσότερο στο κράτος, όπως ωμά εκτιμά η ηγεσία της ΝΔ, προτείνει να μπουν στο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας». Δηλαδή, να παραμείνουν με το 70% και λιγότερο του βασικού μισθού για κάποια χρόνια, και στη συνέχεια ή να εξαναγκαστούν να αποχωρήσουν «εθελοντικά» ή να απολυθούν ως πλεονάζον προσωπικό με κάποια «αξιολόγηση» από το ΑΣΕΠ... Πράγματι, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την ηγεσία της ΝΔ ότι δεν είναι επινοητική σε «ισοδύναμα» με τα εφαρμοζόμενα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα.

Είναι λοιπόν ειλικρινής ο Αντ. Σαμαράς, όταν έλεγε στους βουλευτές του ότι «αν το καλοσκεφτείτε, ποτέ δεν ασκήθηκε τέτοια γόνιμη αντιπολίτευση στην Ελλάδα». Αυτή την «αντιπολίτευση», δηλαδή τη φουλ συναίνεση, θέλει να ασκήσει και στο μεσοπρόθεσμο. Γι' αυτό δε δίστασε να καλέσει τον πρωθυπουργό να αλλάξει τη διαδικασία ψήφισής του, ώστε να δώσει στη ΝΔ την ευκαιρία να δείξει ότι βάζει γερές πλάτες στα προωθούμενα αντιδραστικά και βάρβαρα μέτρα. «Για να εκφραστεί η θέση μας σε όλα αυτά, πρέπει να τα φέρετε στη Βουλή χωριστά, να ψηφίσουμε κατ' άρθρο, γιατί κατ' άρθρο θα ψηφίσουμε αυτά που συμφωνούμε έτσι κι αλλιώς», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να μη φέρει το μεσοπρόθεσμο με τη διαδικασία του «ενός άρθρου».

Δημαγωγικές κορόνες

Παρ' όλα αυτά, όμως, επιχειρεί να δείξει ότι τάχα δεν ταυτίζεται με την κυβέρνηση και την πολιτική του μνημονίου. Πρόκειται βέβαια για κούφιες δημαγωγικές κορόνες, που απλά επιβεβαιώνουν πόσο ψεύτικη και υποκριτική είναι η δήθεν αντιπολιτευτική και αντιμνημονιακή ρητορική της. Μοναδικός στόχος, όπως έχει παραδεχθεί επανειλημμένα ο Αντ. Σαμαράς, είναι να παραμείνει «ζωντανή» η ΝΔ, για να υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος.

«Αν προσυπέγραφα τη σημερινή πολιτική συνολικά (...), τότε θα ήταν σαν υπογράφω την κατάργηση της αντιπολίτευσης», είπε, ταυτίζοντας την «αντιπολίτευση» με τη ΝΔ και φοβούμενος ότι μεγαλύτερη απαξίωση του κόμματός του θα ενίσχυε τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσει μεγάλο τμήμα του λαού από την κυρίαρχη πολιτική του δικομματισμού.

Την ίδια στιγμή, ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές και μάλιστα απειλεί ότι αν γίνουν θα σηκώσει ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία. «Είμαστε η μόνη αντιμνημονιακή δύναμη», διακήρυξε με νόημα στην προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Προφανώς θεωρεί ότι ο λαός καταναλώνει κουτόχορτο και δε θυμάται ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει τους μισούς και πλέον νόμους του μνημονίου, ότι διατυμπανίζει διαρκώς πως συμφωνεί πλήρως με τους στόχους του μνημονίου, δηλαδή με τη χρεωκοπία του λαού για χάρη της πλουτοκρατίας, ότι έχει δεσμευτεί πως θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές, κ.ο.κ.

Ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα. Να απορρίψει συνολικά τη χρεοκοπημένη στρατηγική και ιδεολογία των κομμάτων του κεφαλαίου, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία.


Π.Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ