ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σημαίνει συναγερμό για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Μόνη της ομολογεί η μεγαλοεργοδοσία ότι τα εργατικά συμφέροντα είναι διαμετρικά αντίθετα από αυτά των βιομηχάνων

Σε γενικό ξεσηκωμό για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικό περιεχόμενο καλεί την εργατική τάξη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, κόντρα στην αδιαλλαξία της μεγαλοεργοδοσίας και στη συμβιβαστική στάση της ΓΣΕΕ. Την ανάγκη αυτή αναδεικνύουν οι εξελίξεις καθώς από τη μία πλευρά η πολιτική ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ρίχνει αμείωτα νερό στο μύλο της εργοδοτικής επιθετικότητας και από την άλλη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κινείται στην κατεύθυνση «ας υπογραφεί σύμβαση κι ας έχει οποιοδήποτε περιεχόμενο».

Από τη μεριά τους, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τη δράση τους για την οργάνωση της πάλης όπως απαιτεί η υπεράσπιση των συμφερόντων και των σύγχρονων αναγκών των εργατικών οικογενειών. Από αυτή τη γραμμή πάλης δεν παραιτούνται. Αυτό επισήμαναν το ΠΑΜΕ και οι κλαδικές Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Φαρμάκου, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργών, Τύπου - Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στη συνάντηση που είχαν προχτές, Πέμπτη, με τη διοίκηση του ΣΕΒ.

Δεν είναι συγκυριακή η επίθεση

Συνάντηση στην οποία οι ίδιοι οι μεγαλοεργοδότες επιβεβαίωσαν ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα με τα δικά τους, αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΒ μετά από αυτή σημειώνει: «Στον αγώνα για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές είμαστε σε παράλληλους δρόμους. Εσείς θέλετε να ανατρέψετε τον καπιταλισμό, εμείς να τον εξυγιάνουμε. Μένει να δούμε ποιος από τους δύο μας θα φτάσει πρώτος στον στόχο του».

Στη διάρκεια της συνάντησης οι βιομήχανοι επιβεβαίωσαν ότι η επιθετικότητα του κεφαλαίου δεν είναι θέμα συγκυρίας αλλά συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης που υπηρετεί τα μονοπώλια. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρουσίασε τους καπιταλιστές ως σωτήρες της κοινωνίας ισχυριζόμενος ότι τα κέρδη είναι... κοινωνικά μερίσματα, αφού - είπε - οι επιχειρηματίες έτσι μπορούν και πληρώνουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κτλ., αναπαράγοντας την αντίληψη που θέλει τους καπιταλιστές σωτήρες της κοινωνίας! Εξήγησε ότι ο ΣΕΒ θα απαιτούσε μηδενικές αυξήσεις ακόμα κι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο αφού... υπάρχει η κρίση. Συμπλήρωσε πως το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και χρειάζεται ελεύθερο πεδίο, επισημαίνοντας ότι αν εργάτες κι εργοδότες δεν πάνε χέρι χέρι τότε θα... χαθούν όλοι.

Δε θα «πληρώσουν τη νύφη» οι εργάτες

Σε ανακοίνωσή της για τη συνάντηση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Η σημερινή συνάντηση του ΠΑΜΕ και των Ομοσπονδιών που υπογράφουν κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας με το ΣΕΒ επιβεβαιώνει την ανάγκη για γενικό ξεσηκωμό.

Το ΠΑΜΕ σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους να ασκήσουν κάθε δυνατή και μεγαλύτερη πίεση. Την κάθε Ομοσπονδία, το κάθε Συνδικάτο, τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν την απάντηση στα σχέδιά τους. Να κινητοποιήσουν δυνάμεις, δίνοντας ευθύνη στους εργαζόμενους σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο δουλειάς. Να δυναμώσουν οι προετοιμασίες για απεργιακή απάντηση. Η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν μπορεί να μείνει στα χέρια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Στη συνάντηση αυτή θέσαμε τα βασικά και ουσιαστικά προβλήματα της εργατικής τάξης, όπως υπογραφή της Εθνικής Γενικής και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις.

Το ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει το μνημόνιο ΔΝΤ - ΕΕ - κυβέρνησης που καταργεί το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το μνημόνιο είναι ομπρέλα μόνο για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Απαίτησε το σταμάτημα των απολύσεων και της προσπάθειας κατάργησης των αποζημιώσεων, των επιδομάτων, των δώρων που επιχειρείται, στο όνομα των δυσκολιών της οικονομίας και των ελλειμμάτων. Το επιχείρημα του ΣΕΒ για ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις το έχουν κάνει πράξη οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εδώ και χρόνια. Σήμερα οι ανάγκες των εργαζομένων απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα και όχι μηδενικές, όπως προτείνει ο ΣΕΒ, ο οποίος αξιοποιεί σε αυτήν την κατεύθυνση και το μνημόνιο και την κρίση.

Επίσης στην "έκκλησή" του να πάμε χέρι χέρι όλοι μαζί, γιατί αλλιώς θα πέσουμε όλοι κάτω, το ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε ότι κάτω πάνε να ρίξουν τους εργαζόμενους οι μεγαλοεργοδότες που τρίβουν τα χέρια τους γιατί τις απαιτήσεις τους και τις αξιώσεις τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τις κάνουν πράξη.

Τα όποια ελλείμματα και χρέη, δηλώθηκε για άλλη μια φορά, τα δημιουργεί η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πάντα κερδισμένοι ήταν οι μεγαλοεργοδότες και ποτέ οι εργαζόμενοι. Επιδιώκουν το άγριο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση και να στρωθεί αύριο ο δρόμος για νέα περίοδο μεγαλύτερης κερδοφορίας με εργαζόμενους "σύγχρονους σκλάβους" χωρίς δικαιώματα.

H εργατική τάξη δε θα δεχτεί να πληρώσει ξανά τη "νύφη"».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Στη μάχη χωρίς αναμονή

Διοργανώνουν περιφερειακές συσκέψεις, παρεμβάσεις στους τόπους δουλειάς και άλλες πρωτοβουλίες

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τις συλλογικές συμβάσεις
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τις συλλογικές συμβάσεις
Σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών παίρνουν το επόμενο διάστημα τα ταξικά συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες, σχεδιάζοντας την κλιμάκωση της πάλης τους, με στόχο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς, οι εργαζόμενοι να απαντήσουν στις ραγδαίες αντιλαϊκές εξελίξεις, στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό κ.λπ.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας αποφάσισε, στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Γραμματείας, να καλέσει όλα τα σωματεία της να πάρουν πρωτοβουλίες και να ανοίξουν τα ζητήματα της λαϊκής κατοικίας και της ανεργίας. Η ίδια η Ομοσπονδία, κεντρικά, θα καλέσει σε σύσκεψη αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους από όλο τον κλάδο, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, εργαζόμενους στην τσιμεντοβιομηχανία, στη χαλυβουργία, την ΠΑΣΕΒΕ, για να ανοίξουν πλατύτερα το ζήτημα, την Πέμπτη 24 Ιούνη 2010.

Ταυτόχρονα, για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις, στις παρακάτω περιοχές:

  • Θεσσαλία: Αύριο, Κυριακή 6 Ιούνη, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 10 π.μ.
  • Δυτική - Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία: Κυριακή 13 Ιούνη, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 10 π.μ.
  • Δυτική Ελλάδα: Κυριακή 13 Ιούνη, Εργατικό Κέντρο Αρτας, 10.30 π.μ.
  • Πελοπόννησος: Κυριακή 13 Ιούνη, Εργατικό Κέντρο Πάτρας, 11.30 π.μ.

Μεθαύριο, Δευτέρα 7 Ιούνη, η Ομοσπονδία θα συναντηθεί με τους εργοδότες του κλάδου για τη σύμβαση. Το επόμενο διάστημα, η δράση της θα κορυφωθεί με πλούσιες ακόμα αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΕΒ, για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποφάσισε να προχωρήσει η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, την Τρίτη 15 Ιούνη, μετά από προχτεσινή σύσκεψη. Αποφασίστηκε ακόμα το σωματείο να προχωρήσει σε πλατιές συσκέψεις και περιοδείες μέσα στους χώρους δουλειάς, καθώς και την ισχυροποίηση του Σωματείου με εγγραφές νέων εργαζομένων.

Τέλος, σε Γενική Συνέλευση καλεί αύριο το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνέντευξη Τύπου μεθαύριο

Συνέντευξη Τύπου οργανώνουν τη Δευτέρα 7 Ιούνη και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΠΕΣ - ΝΑΤ και ΟΤΑ. Στη συνέντευξη θα γίνει ενημέρωση για τα προβλήματα της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το πρόγραμμα δράσης των Ομοσπονδιών για το επόμενο διάστημα.

Σήμερα στις γειτονιές της Αθήνας

Χωρίς καμιά αναμονή οι ταξικές δυνάμεις αναλαμβάνουν άμεση δράση για την κλιμάκωση της πάλης για το Ασφαλιστικό, τις συμβάσεις, τα εργασιακά κτλ. Ετσι, σήμερα, η Γραμματεία Αθήνας προχωρά σε κινητοποιήσεις σε μια σειρά γειτονιές της Αθήνας με το ραντεβού να έχει οριστεί σε:

  • Αθήνα, Πεδίον Αρεως - 10 π.μ
  • Καλλιθέα, Πλατεία Δαβάκη - 10 π.μ
  • Νέα Ιωνία, Πευκάκια - 10:30 π.μ.
  • Γαλάτσι, πλατεία Χαλανδρίου - 10 π.μ.
  • Παγκράτι, συντριβάνι στην Υμηττού - 10 π.μ.
  • Ηλιούπολη, πλατεία Κανάρια - 12 το μεσημέρι
  • Ιλιον, πλατεία Ιλίου - 10 π.μ.
  • Καισαριανή, πλατεία Εθνικής Αντίστασης 11 π.μ.
  • Μαρούσι, σταθμός - ΗΣΑΠ 11 π.μ.
  • Πετρούπολη, Πετρουπόλεως και Εθνικής Αντιστάσεως - 12 το μεσημέρι.
  • Βύρωνας, Αγορά - 10:30 π.μ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ