ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Το κυνήγι του κέρδους υπεύθυνο για τις καταστροφές

Associated Press

Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος γίνεται και πάλι αφορμή να ακουστούν όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, οι υποκριτικές διακηρύξεις περί οικολογικής ευαισθησίας. Κύριος στόχος όλων αυτών, να προβληθεί η «πράσινη οικονομία» και η «πράσινη πολιτική», ως δήθεν αναγκαία διέξοδος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόκειται, όμως, για μια πολιτική, η οποία όχι μόνο δεν αμφισβητεί τη ληστρική δράση του κεφαλαίου σε βάρος του περιβάλλοντος, όπως η βιομηχανική ρύπανση, η εμπορευματοποίηση της γης με επακόλουθο την καταστροφή των δασών και των άλλων οικοσυστημάτων, η μόλυνση του αέρα και των θαλασσών, αλλά, αντίθετα, επιδιώκει να δημιουργήσει νέα πεδία δράσης, με αντικείμενο ακόμη και το περιβάλλον, για τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει ωμά πρώην υφυπουργός της ΝΔ, «οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες». Από κοντά και η νυν υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΠΑΣΟΚ Τ. Μπιρμπίλη, μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο, δήλωσε: «Αποτελεί κυβερνητική πρωτοβουλία να διευκολυνθεί η πράσινη επιχειρηματικότητα και να υποστηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, ώστε να περάσουν σε μια εποχή πιο ''πράσινης'' λειτουργίας».

Στην ίδια κατεύθυνση, δρουν και οι άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι «Οικολόγοι Πράσινοι», οι οποίοι αποκρύπτουν τον ταξικό ρόλο αυτής της πολιτικής, προσπαθώντας να πείσουν το λαό ότι μπορούν να αναζητηθούν λύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, χωρίς να αμφισβητηθεί ο ρόλος των μονοπωλίων.

Από την άλλη πλευρά, με ιμάντα διάφορες διεθνείς και εγχώριες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», επιδιώκεται να εμπεδωθεί όχι μόνον ο δήθεν φιλοπεριβαλλοντικός ρόλος που μπορούν να παίξουν «εθελοντικά» τα μονοπώλια, αλλά και η «συνευθύνη όλων» και του εργαζόμενου λαού στα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Φταίμε, όμως, όλοι ανεξαιρέτως γι' αυτά τα προβλήματα, αντίληψη που, σκόπιμα, η άρχουσα τάξη και οι μηχανισμοί της επιχειρούν να διαμορφώσουν σε όλη την κοινωνία; Οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν καμία ευθύνη. Το «φαινόμενο του Θερμοκηπίου», η «τρύπα του όζοντος», η καταστροφή των δασών, η έλλειψη καθαρού νερού και υγιεινής τροφής, η καταστροφή μνημείων του πολιτισμού, είναι αποτέλεσμα της δράσης των μονοπωλίων. Είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που αναπαράγει και επιδεινώνει αυτά τα φαινόμενα με το συνεχές κυνήγι του κέρδους.

Το πρόσφατο επεισόδιο τεράστιας οικολογικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού από το μονοπώλιο της BP, το επιβεβαιώνει. Το ίδιο ακριβώς αποδεικνύουν και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με αντικείμενο τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την απόκτηση ισχυρότερης γεωστρατηγικής θέσης. Αυτές οι επεμβάσεις στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Προστασία του περιβάλλοντος και καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δε συμβιβάζονται. Μόνη λύση για το λαό είναι η πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτόν που προτείνει το ΚΚΕ, και που προϋποθέτει ότι η γη, τα δάση, οι ακτές, ο ορυκτός πλούτος, οι υποδομές θα γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, θα ενταχθούν στον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής που θα υπολογίζει και την ορθολογική επίδραση του ανθρώπου στη φύση.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Πολιτική σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

Και στη χώρα μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το αντιπεριβαλλοντικό έργο της προηγούμενης της ΝΔ, στο όνομα της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», με στόχο βέβαια να διευκολυνθεί η κερδοφόρα δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 8 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, έχουμε:

  • Το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που παραχωρεί στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει, κατά παρέκκλιση ακόμη και της υπάρχουσας ψευδεπίγραφης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάμεσά τους και μονάδες καρκινογόνου καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Το νόμο για την υποτιθέμενη προστασία και αναδάσωση των δασών της Αττικής, με τον οποίο δεν καταργούνται στο σύνολό τους οι δασοκτόνοι νόμοι που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν εξασφαλίζεται η πλήρης αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων, δεν περιλαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πρόληψη και αντιπυρική προστασία των δασών.
  • Το νόμο για τη δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου ΑΕ» για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων από πόρους που μετακυλίονται στο λαϊκό εισόδημα. Με την ίδια ρύθμιση, ο καθορισμός της περιβαλλοντικής στρατηγικής και διαχείρισης των κονδυλίων για περιβαλλοντικές δράσεις περνά, μέσω εκπροσώπων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» στην εταιρεία αυτή στα ίδια τα μονοπώλια.
  • Το νόμο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», που ανάμεσα στ' άλλα συγκεντρώνει τη διαχείριση του τοπικού πλουτοπαραγωγικού αποθέματος (φυσικό περιβάλλον, ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό, αγροτογεωργικοί, αλιευτικοί και υδάτινοι πόροι) στις αιρετές Περιφέρειες, προκειμένου αυτό να παραχωρηθεί με συμφερότερους, από πλευράς κερδοφορίας, όρους στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Που εκχωρεί, ειδικότερα για την Αττική και Θεσσαλονίκη, στην Τοπική Διοίκηση τη διαχείριση των ορεινών όγκων των δύο μεγαλουπόλεων.
  • Τη ρύθμιση για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, με την οποία τα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν καμία ευθύνη για το πρόβλημα των αυθαιρεσιών στα κτίρια, καλούνται να πληρώσουν το «πράσινο χαράτσι», προκειμένου να έχουν πράσινο, ελεύθερους χώρους κ.λπ. στους δήμους τους, μιας και το κράτος παραιτείται και τυπικά από τη χρηματοδότησή τους, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγαλοκατασκευαστές, που ευθύνονται για το πρόβλημα, μένουν στο απυρόβλητο. Στο ίδιο, μάλιστα, νομοθέτημα περιέχονται ρυθμίσεις για το Φαληρικό Ορμο, μέσα από το αντιδραστικό πλαίσιο των «Μητροπολιτικών Παρεμβάσεων» και γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πλήρη παράδοση της παραλιακής ζώνης στο μεγάλο κεφάλαιο για κερδοφόρες «μπίζνες», αίροντας κάθε περιορισμό στους όρους δόμησης, στα όρια ζωνών κ.λπ. Με τις ρυθμίσεις αυτές η παραλιακή ζώνη μετατρέπεται σε «ξέφραγο αμπέλι» για τις ορέξεις των μονοπωλιακών ομίλων.
  • Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού του Ασωπού και των υγρών αποβλήτων που εκβάλλουν σ' αυτόν - το μόνο μέτρο που έχει πάρει για το μεγάλο αυτό πρόβλημα - και με το οποίο δίνεται παράταση συμμόρφωσης στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν μέχρι το τέλος του 2011. Παράλληλα, ενώ ως μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου στα νερά του Ασωπού καθορίζεται σε 11 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, στο πόσιμο νερό διατηρείται στα 45 μικρογραμμάρια, δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη!
  • Τον επικείμενο νόμο για την τροποποίηση του νόμου για την ανακύκλωση, που διευκολύνει παραπέρα τη διείσδυση του κεφαλαίου στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ταυτόχρονα εξειδικεύει την αντιλαϊκή κοινοτική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε ένα χωρίς προηγούμενο χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας. Μεθοδεύεται ταυτόχρονα η ιδιωτικοποίηση του συνόλου της καθαριότητας.
  • Το επικείμενο γενικό ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με την οποία παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση μερικοί από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους της Αττικής, όπως αυτός του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, αλλά και το κτήμα Τατοΐου στην Πάρνηθα!
  • Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και του συνόλου των επιχειρήσεων ύδρευσης της χώρας, με αποτέλεσμα ο φυσικός πόρος του νερού να μετατρέπεται σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται να μπουν υδρόμετρα στα χωράφια της μικρομεσαίας αγροτιάς.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 7 Ιούνη, στις 11.30 το πρωί, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, στην Ομόνοια (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους 2). Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του «902», αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων που ξεκινάει στις 8.30 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ