ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΟΙ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Καιάδας για τα εργασιακά λαϊκά δικαιώματα

Στη Βουλή κατατέθηκαν χτες για το θεαθήναι, οι δανειακές συμβάσεις, το μνημόνιο με τα παραρτήματα

Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να καταστήσει κουρελόχαρτα τις συμφωνίες που υπογράφει για λογαριασμό του κεφαλαίου η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ
Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να καταστήσει κουρελόχαρτα τις συμφωνίες που υπογράφει για λογαριασμό του κεφαλαίου η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ
Υπέρτατος νόμος του κράτους είναι για τη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ η συμφωνία - μνημόνιο που συνυπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κατά γράμμα εκτέλεση των «συμβατικών υποχρεώσεων» για τις σαρωτικές ανατροπές από το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, μέχρι την απελευθέρωση των αγορών και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι ταυτόχρονα και όροι των δανειακών συμβάσεων, που, για το θεαθήναι, κατατέθηκαν χτες στη Βουλή.

Στο κείμενο της σύμβασης, περιγράφονται με απόλυτη ακρίβεια οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα έναντι των δανειστών της, που δε συνδέονται μόνο με την εξυπηρέτηση του δανείου, την κανονική δηλαδή εξόφληση των δόσεων, αλλά και με την υλοποίηση των αντιδραστικών προσαρμογών, μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Για το λόγο αυτό, στη σύμβαση υπάρχουν ενσωματωμένα τα παραρτήματα του νόμου που ψήφισε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ., με το νόμο για το λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης».

Το περιεχόμενο και οι όροι της σύμβασης υπόκεινται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ «διευθέτηση» τυχόν διαφορών ή «διένεξης» που μπορεί να προκύψει είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία του λεγόμενου ευρωδικαστηρίου.

Οι μεγαλοδανειστές, σε συμφωνία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν από τη μια να διασφαλίσουν το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, αυτό που προβλέπεται στο «μνημόνιο» και από την άλλη να επιβάλλουν πρωτοφανείς τοκογλυφικούς όρους, να συνεχίσουν δηλαδή και να δυναμώσουν τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και μέσω του κρατικού δανεισμού.

Μέσα στους όρους της συμφωνίας που υπέγραψαν είναι και η ενίσχυση του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου με λεφτά του ελληνικού λαού. Στην πραγματικότητα, εχέγγυο για τα δάνεια είναι οι αντιλαϊκές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς.

Οροι - λαιμητόμος

Η κατάπτυστη συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

  • «Ο δανειολήπτης (σ.σ. η Ελλάδα) αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή που πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση ή αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του».Η συγκεκριμένη ρήτρα καταργεί κάθε άλλη προβλεπόμενη νομοθετική ρύθμιση, δίνοντας το δικαίωμα στους μεγαλοδανειστές να ενεργοποιήσουν άμεσα και τη διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, εφόσον δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τους!
  • «Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ είναι πλήρως δεσμευτικές και εκτελεστές από τα συμβαλλόμενα μέρη», δηλαδή από την κυβέρνηση και την ΕΕ.
  • Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη υποχρέωση «να μη χορηγήσει σε οποιονδήποτε άλλο πιστωτή ή κάτοχο δημοσίου χρέους, προτεραιότητα σε σχέση με τους Δανειστές».Είναι φανερό ότι η λυκοσυμμαχία των αρπακτικών ενδιαφέρεται πρώτα και κύρια για τα δικά της συμφέροντα. Επίσης να αξιοποιήσει τα ποσά της εκταμίευσης σύμφωνα με το μνημόνιο συνεννόησης», δηλαδή για την αποπληρωμή των πιστωτών.
  • Κάθε αθέτηση όρων της σύμβασης δίνει το δικαίωμα της «καταγγελίας» της από την πλευρά τω δανειστών. Στους όρους είναι και η «ομαλή» αποπληρωμή των δανειστών (παλαιών και νέων). Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ανέλαβε και τη δέσμευση να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε «αναδιάρθρωση» του χρέους.
  • Η Κομισιόν αποκτά το «δικαίωμα» να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις, ανάλογα με την περίπτωση, όπου κρίνει αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίσει την αποπληρωμή και διαχείριση του δανείου.
Η απόλυτη τοκογλυφία

Οι διμερείς διακρατικές συμβάσεις με την ΕΕ είναι υπό την αιγίδα της Κομισιόν. Είναι αμφίβολο ακόμη το αν και κατά πόσο τα τοκογλυφικά επιτόκια που χρεώνουν είναι χαμηλότερα από αυτά που άρπαζαν μέσω των χρηματαγορών. Οι δανειστές με το καλημέρα εισπράττουν προμήθεια 0,5% πάνω στο κεφάλαιο, ποσό που αφαιρείται κατ' ευθείαν από τα ποσά των εκταμιεύσεων! Το εν λόγω χαράτσι το ονομάζουν «επιβάρυνση εξυπηρέτησης».

Στη συνέχεια, και εφόσον οι δόσεις πληρώνονται στην ώρα τους (με βάση τη δανειακή σύμβαση) χρεώνονται επιτόκια κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα διατραπεζικά επιτόκια. Προβλέπονται και πρόσθετα χαράτσια «υπερημερίας» για τυχόν καθυστερήσεις. Οι δόσεις τους δανείου αποπληρώνουν πρώτα προμήθειες και επιβαρύνσεις, στη συνέχεια τους τόκους υπερημερίας, τους τόκους και στο τέλος το κεφάλαιο. Και για κερασάκι στην τούρτα βάζουν και «πέναλτι» σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης του χρέους!

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Προκλητικός ο διάδοχος του Χριστοφοράκου

Δεν είδε και δεν άκουσε για τις μίζες και τα «δωράκια» που μοίραζε δεξιά και αριστερά η πολυεθνική

Προκλητικός εμφανίστηκε προχτές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Ρ. Φίσερ, πρώην «νούμερο δύο» της «Ζήμενς» στην Ελλάδα και διάδοχος του Μ. Χριστοφοράκου, δηλώνοντας άγνοια για το «μαύρο χρήμα» που διακινούσε η γερμανική πολυεθνική στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Παρά το γεγονός ότι ήταν οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, επίμονα υποστήριζε ότι δε γνώριζε τίποτα για τις παράνομες πληρωμές της «ΖΗΜΕΝΣ» ρίχνοντας όλο το βάρος στον πρώην διευθυντή της εταιρείας Μ. Χριστοφοράκο, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει καταφύγει στη Γερμανία, όπου και ήρθε σε συμφωνία - συμβιβασμό με τη «ΖΗΜΕΝΣ» σχετικά με τα «μαύρα ταμεία».

Ο Ρ. Φίσερ, που σήμερα είναι οικονομικός διευθυντής στη «ΖΗΜΕΝΣ» Τσεχίας, ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει αν υπάρχουν δωρεές της εταιρείας σε πρόσωπα και πολιτικούς, ενώ άγνοια δήλωσε και για το εάν λειτουργούσε κρυφό ταμείο στην εταιρεία.

Από τα λίγα πράγματα που παραδέχθηκε, ήταν ότι μετά την αποχώρηση Χριστοφοράκου το 2007 ο ίδιος δε δέχθηκε να εξοφλήσει η «ΖΗΜΕΝΣ» την δαπάνη για τον εξοπλισμό του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ύψους 160.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, η πρώην ιδιαιτέρα του Μ. Χριστοφοράκου, Α. Τσακάλου, που κατέθεσε στην Εξεταστική κατ' αντιπαράσταση με τον Ρ. Φίσερ, είπε ότι δεν είναι δυνατόν ο πρώην οικονομικός διευθυντής να επικαλείται άγνοια για τις πληρωμές, αφού, όπως είπε, «πληρωμές δεν γίνονταν ούτε γίνονται χωρίς την υπογραφή του οικονομικού διευθυντή», προσθέτοντας ότι στα μεγάλα ποσά χρειάζονταν δύο υπογραφές, του Μ. Χριστοφοράκου και του Ρ. Φίσερ.

Η Α. Τσακάλου είπε στην επιτροπή ότι ο Ρ. Φίσερ δεν ήταν ένας επισκέπτης στην εταιρεία, αλλά ο τοποτηρητής των Γερμανών «που συνδιοικούσε με τον Χρισφοράκο». Κατέθεσε μάλιστα ότι δεχόταν απειλές για τη ζωής της για να μην αποκαλύψει τα όσα γίνονταν στη «ΖΗΜΕΝΣ», αφήνοντας υπονοούμενα ότι αυτές προέρχονταν από τον Ρ. Φίσερ.

Η Α. Τσακάλου υπερασπίστηκε την εγκυρότητα του ημερολογίου που κρατούσε για τις συναντήσεις του Μ. Χριστοφοράκου, από το οποίο προκύπτει ότι την προηγούμενη οκταετία, το 60% των συναντήσεών του ήταν με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ, στη Δικαιοσύνη θα λογοδοτήσει όπως όλα δείχνουν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλης. Σύμφωνα με την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Κ. Χατζίκου προς το Συμβούλιο Εφετών, δεν τίθεται θέμα παραγραφής του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), για το οποίο κατηγορείται. Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης από τους εφέτες του δικαστικού συμβουλίου, να επικυρώσουν τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ

Συσκέψεις - συγκεντρώσεις - περιοδείες για τις πολιτικές εξελίξεις και την προβολή της πολιτικής πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις.

-- Την Πέμπτη 10 Ιούνη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση εκπαιδευτικών στον 1ο όροφο του ΕΚΘ, θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακόμα, προγραμματίζεται:

-- Αύριο Κυριακή, στις 12 μ., σύσκεψη στον Ασύρματο, στο Μπραχάμι (καφενείο στη συμβολή Αγίων Θεοδώρων και Εθνομαρτύρων), με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ.

-- Την Τρίτη 8 Ιούνη στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση στην Ταβέρνα «Παραγάδι» διοργανώνει η ΚΟΒ Χαριλάου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 10 Ιούνη στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία του Ευόσμου με ομιλητή τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ