ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
Σελ. /48
Συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε πρόβλημα

Το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί και διαμορφώσει συγκεκριμένες θέσεις και αναλυτικές προτάσεις για όλες τις πτυχές που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, για όλα τα καθημερινά προβλήματα, που προκύπτουν από την καταστροφή του περιβάλλοντος και αφορούν άμεσα την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Προβλήματα, με τα οποία τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται συνέχεια αντιμέτωπα και τις συνέπειες των οποίων «εισπράττουν» άλλοτε καθημερινά, σε «μικρές» αλλά έντονες δόσεις, άλλοτε ως καταστροφικά περιστατικά και άλλοτε με ενδιάμεση μορφή.

Για κάθε «μικρό» ή μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα, το ΚΚΕ έχει διαμορφωμένη πρόταση αντιμετώπισής του: Για το κυκλοφοριακό, την αντισεισμική θωράκιση, την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, την αντιπλημμυρική προστασία, για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακαμέσα από την αξιοποίηση των επιτευγμάτων και συμπερασμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας ενάντια στη Συνθήκη του Κιότο για εμπόριο των ρύπων, για το ενεργειακό ζήτημα και την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών και μορφών Ενέργειας. Για τους ελεύθερους χώρους, την προστασία των δασών και των παραλιών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για την αντιπυρική προστασία, για την ανακύκλωση.

Ο αγώνας για το περιβάλλον αποκτά δυναμική και αποτελεσματικότητα, όταν εντάσσεται στη δράση για τη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που καθορίζεται αποκλειστικά και μόνον από τα συμφέροντα των εργαζομένων. Το ερώτημα «με τα μονοπώλια ή με το λαό» αφορά και το περιβάλλον. Η μεγάλη πλειοψηφία των περιβαλλοντικών προβλημάτων συνδέονται με το πρόβλημα της ιδιοκτησίας της γης, με το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε τομείς στρατηγικής σημασίας, γενικότερα με το πρόβλημα της μετατροπής σε λαϊκή περιουσία του πλούτου που παράγεται.

Ενα από τα βασικά ζητήματα, για το οποίο το ΚΚΕ έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί αύριο κιόλας και για το οποίο την ευθύνη έχουν τα μονοπώλια, αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με την αξιοποίηση των επιτευγμάτων και συμπερασμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να γίνουν τα εξής:

  • Πολιτικές και μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας.
  • Ουσιαστικός περιορισμός των ενεργειακών απωλειών και της σπατάλης, προώθηση της συμπαραγωγής (π.χ. συστήματα τηλεθέρμανσης).
  • Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των θερμικών εγκαταστάσεων.
  • Βελτίωση της ποιότητας των διαθέσιμων ορυκτών καυσίμων.
  • Εφαρμογή βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών στη βιομηχανία, στις μεταφορές και ιδιαίτερα στην παραγωγή Ενέργειας σχετικά με την αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη, ώστε η εκπομπή ρύπων, ανά διατιθέμενη στο δίκτυο μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας, να είναι η ελάχιστη δυνατή.
  • Σχεδιασμένη και ορθολογική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με σεβασμό στο περιβάλλον, μακριά από κάθε απόπειρα παράδοσης στους ιδιώτες τομέων της ηλεκτροπαραγωγής και με ποσοστό συμμετοχής στο ενεργειακό μείγμα τέτοιο, ώστε να μη διαταράσσεται η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και να μην πλήττεται το λαϊκό εισόδημα.
  • Ανάπτυξη των δασών και των άλλων εκτάσεων του πράσινου, προστασία του φυτοπλαγκτόν των θαλασσών, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του κατακρατούμενου ατμοσφαιρικού CO2 (φωτοσύνθεση).
  • Ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων (μείωση, ανακύκλωση, εγκαταστάσεις εύλογου μεγέθους, σταθμοί μεταφόρτωσης), με στόχους αιχμής, ως προς τις κλιματικές αλλαγές, την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη μεθοδική συλλογή και ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου (55% περίπου μεθάνιο) και τον αποκλεισμό της καύσης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ