ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παραλίες και ακτές δωρεάν για το λαό!

Με μια ακόμα δυναμική κινητοποίηση για τα λαϊκά προβλήματα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έριξαν τις μπάρες στην παραλία του Αλίμου την περασμένη Κυριακή

Η συμβολική κατάληψη έχει ξεκινήσει. Η παραλία έχει παραδοθεί στους λουόμενους χωρίς εισιτήριο!
Η συμβολική κατάληψη έχει ξεκινήσει. Η παραλία έχει παραδοθεί στους λουόμενους χωρίς εισιτήριο!
Οι παραλίες και οι ακτές να είναι ανοιχτές και δωρεάν για το λαό. Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και με μια δυναμική ενέργεια, την Κυριακή το πρωί, μέλη, φίλοι και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μετά από κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, έριξαν τις μπάρες στην παραλία Αλίμου και έδωσαν τη δυνατότητα σε δεκάδες λουόμενους, να μπουν χωρίς να πληρώνουν το χαράτσι που έχει επιβάλει η εταιρεία που εκμεταλλεύεται την ακτή. Για περισσότερο από δύο ώρες, οι εργαζόμενοι και οι νέοι που πήγαν για μπάνιο, δεν πλήρωσαν ούτε την είσοδο των 7 ευρώ, αλλά ούτε και τις ξαπλώστρες, που είναι από 3 μέχρι 5 ευρώ.

Η ενέργεια αυτή του ΚΚΕ ήρθε σαν συνέχεια των δραστηριοτήτων για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα στην Αττική, όπως η είσοδος στις ακτές και τις παραλίες οι οποίες αν και αποτελούν λαϊκή περιουσία, έχουν δοθεί σε ιδιώτες. Θυμίζουμε τον αποκλεισμό των διοδίων της Αττικής Οδού (Μεταμόρφωση και Δουκίσσης Πλακεντίας) τις προηγούμενες μέρες, όπου οι οδηγοί δεν πλήρωναν τα διόδια που έχει επιβάλλει η κοινοπραξία.

«Ανοιχτές ακτές δωρεάν για το λαό»

Στις 10.30 το πρωί, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φτάνουν στην παραλία του Αλίμου και ανοίγουν τις δύο εισόδους της παραλίας. Με μεγάφωνα, ενημερώνουν τους λουόμενους: «Σήμερα το ΚΚΕ, πραγματοποιεί συμβολική κατάληψη στην είσοδο της παραλίας Αλίμου. Η παραλία είναι ανοιχτή και δωρεάν για το λαό». Με κόκκινες σημαίες και συνθήματα όπως «ούτε ένα ευρώ για την παραλία, να σταματήσει τώρα η ληστεία», οι κομμουνιστές κρατούν ανοιχτή την είσοδο της παραλίας. Την ίδια στιγμή, γίνεται πλατιά εξόρμηση του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», ο οποίος έχει αναλυτικό ρεπορτάζ για το ξεπούλημα των παραλιών.

Υποκρισία από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Πληρώσαμε 45 ευρώ για όλη την οικογένεια», λένε λουόμενοι στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
«Πληρώσαμε 45 ευρώ για όλη την οικογένεια», λένε λουόμενοι στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
«Η σημερινή παρέμβαση των δυνάμεων του ΚΚΕ, αποτελεί συνέχεια όλων των δραστηριοτήτων, για να φτάσει η ώρα, πολύ γρήγορα, όλες οι ακτές να είναι ελεύθερες και δωρεάν για το λαό», τονίζει με δήλωσή του ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Και προσθέτει: «Με την ευκαιρία, θέλουμε να καταγγείλουμε τη μέγιστη υποκρισία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των δημάρχων και των νομαρχών, οι οποίοι αφού με νομοθετικές πράξεις, έδωσαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο τις ακτές και τις παραλίες, εμφανίζονται σήμερα ως υποστηρικτές αυτού του λαϊκού δικαιώματος. Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι και, πάνω απ' όλα οι νέοι άνθρωποι, πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να καταδικάσουν αυτούς, οι οποίοι ιδιωτικοποιούν τη γη και την εκχωρούν στο μεγάλο κεφάλαιο. Κι αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο: είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες, οι οποίοι στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι αυτήν την πραγματικότητα, όχι μόνο δεν την αποδεχόμαστε, αλλά είμαστε ριζικά αντίθετοι και με συγκεκριμένες πράξεις την καταγγέλλουμε και την αποκαλύπτουμε».

45 ευρώ μια οικογένεια

Οι λουόμενοι, που βρίσκονται εκείνη την ώρα στην παραλία, ανταποκρίνονται θετικά στην κινητοποίηση. «Οι παραλίες πρέπει να είναι ανοιχτές. Για ένα μπάνιο πλήρωσα 7 ευρώ εισιτήριο και 3 ευρώ για μια ξαπλώστρα», λέει ένας. Πλησιάζουμε μια οικογένεια. Ο πατέρας μάς λέει: «Πληρώσαμε 45 ευρώ για ένα μπάνιο, μέχρι στιγμής». Στη διπλανή επιχείρηση, που λυμαίνεται μέρος της παραλίας, η ξαπλώστρα στοιχίζει ακόμη πιο ακριβά και φτάνει τα 5 ευρώ. «Εναν καφέ που πήραμε έχει 4,5 ευρώ, ενώ το μικρό μπουκαλάκι νερό, 1 ευρώ», μας λένε με αγανάκτηση.

Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, τα μέλη του ΚΚΕ φεύγουν από την πλαζ Αλίμου και με πορεία κατευθύνονται προς τη δημοτική πλαζ, όπου και μοιράζουν προκηρύξεις. Η πλαζ, αν και έχει δωρεάν είσοδο, οι λουόμενοι πληρώνουν τις υπηρεσίες. «Αν δεν έχεις 4 ευρώ δεν μπορείς να κάτσεις. Ακόμη κι εδώ πληρώνουμε!», λέει μια γιαγιά η οποία φεύγοντας από την πλαζ, κρατάει μαζί της μια μικρή καρέκλα...


ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμική κινητοποίηση για το κτήμα Τατοΐου

Το φυσικό κάλλος του δάσους στο κτήμα Τατοΐου αντίκρισαν οι διαδηλωτές στην πορεία που έγινε
Το φυσικό κάλλος του δάσους στο κτήμα Τατοΐου αντίκρισαν οι διαδηλωτές στην πορεία που έγινε
«Το Τατόι τώρα στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ληστρικό». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή το πρωί οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας και Αττικής του ΚΚΕ έξω από την κεντρική πύλη του κτήματος Τατοΐου, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν να μη βγει «στο σφυρί» και αυτός ο ζωτικός πνεύμονας του Λεκανοπεδίου έκτασης 42.000 στρεμμάτων.

Η είσοδος στο καταπράσινο πυκνό δάσος στο κτήμα του Τατοΐου είχε στολιστεί από νωρίς την Κυριακή το πρωί με κόκκινες σημαίες και πλήθος κόσμου μαζί με πολλά παιδιά ανηφόρισαν στο σημείο συνάντησης. Ενα δάσος που επί 120 χρόνια το κατείχε η μοναρχία, ενώ στη συνέχεια, αν και το χρυσοπλήρωσε με 4,5 δισ. δρχ. ο λαός, έχει εγκαταλειφθεί, αφού στόχος των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι να το παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο προς εμπορική ...«αξιοποίηση».

Γι' αυτό και από την αρχή της κινητοποίησης με τη συναυλία που δόθηκε από το μουσικό συγκρότημα φίλων του ΚΚΕ με λαϊκά και αγωνιστικά τραγούδια, αλλά και στη συνέχεια στη συγκέντρωση και στην πορεία που έγινε μέχρι τα κτίσματα, η απαίτηση που διατρανώθηκε ήταν μία: Το δάσος στο κτήμα του Τατοΐου να είναι δημόσια λαϊκή περιουσία.

Στην κεντρική ομιλία ο Χρήστος Κολοβός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Αυτά τα 42.000 στρέμματα πρέπει να μείνουν στο λαό, να αξιοποιηθούν από το λαό και τη νεολαία. Να είναι δημόσια λαϊκή περιουσία, να αξιοποιηθούν για αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, δωρεάν για τη νεολαία». Ο Κώστας Μαρκέτης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟ Αθήνας, σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να εναντιωθούν και να αντιπαλέψουν την πολιτική που διαπνέεται από την αντίληψη - παραδοχή ότι η γη και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον αποτελεί εμπόρευμα». Στις συνεχείς προσπάθειες να παραχωρήσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, αναφέρθηκε ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Πανδημοκρατικής Συσπείρωσης Μενιδίου».


«Το Τατόι τώρα στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ληστρικό»
«Το Τατόι τώρα στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ληστρικό»


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ