ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
Σελ. /40
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Συγκοινωνούντα δοχεία επιχειρηματικά σχέδια και εμπλοκή

Ο Τζ. Πάιατ στο πρόσφατο συνέδριο για την Ενέργεια
Ο Τζ. Πάιατ στο πρόσφατο συνέδριο για την Ενέργεια
Μια «γλαφυρή» εικόνα για το πώς η όλο και πιο βαθιά εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς - με επίδικο τον έλεγχο πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων - αποτελεί την «άλλη όψη» των αντεργατικών μέτρων για την «αναζωογόνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας έδωσε τις προηγούμενες μέρες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, με τις παρεμβάσεις του σε συγκέντρωση αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα με τίτλο «Ενεργειακή Μετάβαση - Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Προοπτικές».

Αλλωστε, η αποστροφή του ότι «η οικονομική επιτυχία της Ελλάδας θα εξαρτηθεί, σε τελευταία ανάλυση, όχι μόνο από τις πράξεις που κάνετε εδώ, αλλά από την οικονομική ευρωστία της ευρύτερης γειτονιάς» δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το πώς οι στόχοι της αστικής τάξης για τη «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της στην περιοχή και τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο περνάνε μέσα από την υπηρέτηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και τους ρόλους σημαιοφόρου που επιζητεί η κυβέρνηση σε αυτούς.

Πολύ περισσότερο αν στην επισήμανση αυτή προσθέσει κανείς και τις παραπέρα «διευκρινίσεις» ότι «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται την κοινή δέσμευση στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς - ένας στόχος που εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα ασφάλειάς μας. Εχοντας όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη συμμαχία δυνατότερη και την περιοχή πιο σταθερή», καθώς και ότι «η ανάπτυξη των περιφερειακών δρόμων, του σιδηρόδρομου, των ενεργειακών διασυνδέσεων, θα ωφελήσει την Ελλάδα και θα φέρει την ευρύτερη περιοχή πιο κοντά».

Σε «σημείο καμπής» οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια...

Και στις δύο ομιλίες το βασικό κομμάτι στο «μενού» αποτέλεσαν τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή σε αντιπαράθεση με αυτά της Ρωσίας, που «χρησιμοποιεί την Ενέργεια και την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών - πελατών της σαν όπλο».

«Η ΕΕ το έχει καταλάβει και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την ενεργειακή ατζέντα της Ευρώπης», συμπλήρωσε, παραπέμποντας στα σχετικά ευρωενωσιακά σχέδια για «διαφοροποίηση» των πηγών Ενέργειας, σχέδια που βέβαια διαθλώνται μέσα από το «καλειδοσκόπιο» των διαφορετικών συμφερόντων των καπιταλιστικών κρατών που συγκροτούν την ιμπεριαλιστική ένωση.

Ξεχωριστή σημασία από αυτήν την άποψη έχει και η ονομαστική αναφορά στα σχέδια που οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν» να δουν να υλοποιούνται: Στον «Turkish Stream» (αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη μέσω Τουρκίας) και πολύ περισσότερο στον «Nordstream 2», τον αγωγό που θα συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία, «σχέδιο στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί και που θα υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και κατ' επέκταση των ΗΠΑ... Θα διαιρέσει την Ευρώπη και θα ισχυροποιήσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τις ενεργειακές της πηγές για πολιτικό εξαναγκασμό».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ως «αντίμετρα» στη ρωσική στρατηγική, ο πρέσβης κωδικοποίησε τις προτεραιότητες της στρατηγικής των ΗΠΑ για «διαφοροποίηση του τύπου καυσίμου, των οδών διέλευσης και των τρόπων παράδοσης», πτυχές που, όπως είπε, καθεμιά παρέχει «επιχειρηματικές ευκαιρίες» και στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα για υλοποίηση «τους αμέσως επόμενους μήνες».

«Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι σε ένα σημείο καμπής σε ό,τι αφορά την εδραίωσή της ως βασικού ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου», σημείωσε ο πρέσβης, διευκρινίζοντας ότι ο αυξημένος ρόλος της ως «πυλώνα σταθερότητας» και ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη είναι βασικός στόχος των ΗΠΑ για τη χώρα, αλλά και αποτέλεσμα της μακροχρόνιας στρατηγικής τους στην περιοχή, στρατηγική που «εδώ και πολλές δεκαετίες» έχει στο κέντρο της τη «γεωστρατηγική σημασία» της Ελλάδας.

Χαιρέτισε εξάλλου το γεγονός ότι οι βασικές αστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα συμπλέουν στρατηγικά μεταξύ τους αλλά και με τις ΗΠΑ στην υλοποίηση του στόχου για την Ελλάδα ως γεωστρατηγικό κόμβο Ενέργειας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξειδικεύοντας τα βασικά σχέδια «που θα επιταχύνουν το κοινό όραμα που μοιράζονται η ελληνική και η αμερικανική κυβέρνηση να δουν την Ελλάδα να αναπτύσσεται ως ενεργειακός κόμβος», ο πρέσβης σημείωσε:

-- Τον αγωγό TAP, «που θα φέρει νέες πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, βοηθώντας να δημιουργηθεί πρόσθετη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή».

-- Τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας, «που θα φέρει νέες, μη ρωσικές πηγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία».

-- Την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και υγροποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, «που θα δημιουργήσει άλλο ένα σημείο εισόδου του LNG στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, και ελπίζουμε ότι οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συνειδητοποιηθούν και η Ελλάδα θα αρχίσει σύντομα να εισάγει αμερικανικό LNG», αναφορά στα όσα δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πέρυσι τον Οκτώβρη στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όταν παρείχε διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση Τραμπ ότι «η Ελλάδα θα γινόταν ο τρίτος κατά σειρά εισαγωγέας αμερικανικού LNG».

-- Την ανάπτυξη των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα, που «θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, όπου η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να αναδυθεί ως κόμβος εμπορίου φυσικού αερίου».

-- Τα σχέδια που προχωράνε στον τομέα των υδρογονανθράκων και «στις ΑΠΕ, όπου τελευταία έχουμε αυξανόμενο ενδιαφέρον από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η "General Electric"».

...και «επενδυτικές ευκαιρίες» στο έδαφος των αναδιαρθρώσεων

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρέσβης σημείωνε τα σχέδια για την παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ είναι η «τιμώμενη χώρα», και την πρόθεση η αμερικανική παρουσία να είναι «όχι ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά περισσότερο ένα εφαλτήριο στην ανανεωμένη αμερικανική δέσμευση σε αυτό το μέρος της Ελλάδας» και στο στήσιμο σχετικών «δικτύων» και «δεσμών». Εφερνε γι' αυτό παραδείγματα, πέρα από την Ενέργεια, τους τομείς της αγροδιατροφής, του Φαρμάκου, των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών και ευρύτερα της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και των «υψηλά ανταγωνιστικών start-up, με καινοτόμες ιδέες, που αξιοποιούν το πλεονέκτημα του ισχυρού ανθρώπινου "κεφαλαίου" που έχει η Ελλάδα».

Υπογράμμιζε εξάλλου ότι «η ΔΕΘ θα σηματοδοτήσει επίσης το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης και την ουσιαστική πρόοδο που η Ελλάδα έχει κάνει στη μεταρρύθμιση της οικονομίας της», στις αντεργατικές ανατροπές δηλαδή και τις υπόλοιπες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που αποτελούν άλλωστε και τη βάση για «τη νέα ματιά που ρίχνουν οι Αμερικανοί επενδυτές στην Ελλάδα. Είτε πρόκειται για το ενδιαφέρον για το ναυπηγείο στη Σύρο, όπου η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η ΟΝΕΧ έχει ήδη επανεκκινήσει τις εργασίες, είτε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και τις σχετιζόμενες με αυτό τουριστικές υπηρεσίες, μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές και επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους για να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις, γιατί βλέπουν πραγματική αξία εδώ».

Ξεκαθάριζε τέλος πως το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων «βρίσκεται στην κορυφή της λίστας» των αμερικανικών εταιρειών στην αναζήτησή τους για νέα πεδία κερδοφορίας, «ευχόμενος» ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτές του Ελληνικού να «τρέξουν» γρηγορότερα, καταγγέλλοντας για μια ακόμα φορά τη «διαφάνεια» σε ό,τι αφορά το πέρασμα του ΟΛΘ στη ρωσική και γερμανική κοινοπραξία, και σημειώνοντας ότι «η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση άλλων λιμανιών στην περιοχή - της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας - παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη. Εχω δει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ιδίοις όμμασι και γνωρίζω ότι μπορεί να υπηρετήσει ως ένα στρατηγικό σημείο διαμετακόμισης».


Γ. Θ.


Πατριδογνωμόνιο
Διαρρήκτες λέξεων

Οχι, πίσω από τις λέξεις δεν κρύβεται ο Αλέξης, κατά το αστειάκι των πρώτων ημερών, της «πρώτη φορά αριστεράς», μετά από κείνα τα αμεσοδημοκρατικά δρώμενα της πλατείας Συντάγματος, που έφεραν στο ίδιο μετερίζι τον Βαρουφάκη και τον Κατρούγκαλο με την Λουκά και τους χρυσαυγίτες. Τρία χρόνια κυβερνητικής σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μετά το τρίτο μνημόνιο, το ψηφισμένο, και ενόψει της εξόδου του δανειακού Μεσολογγίου, με χυδαία εξωραϊσμένο κοινοβουλευτικά το ναζισμό σε εθνικιστική παράταξη και τα δρώμενα μεταφερμένα στην πίστα των τηλεοπτικών παραθύρων, οι λέξεις, εκτός του ότι έχουν ευτελιστεί, έχουν γίνει και εξαιρετικά επικίνδυνες. Σαν εκείνη την ύπουλη διάβρωση που επιφυλάσσει στα κτίσματα η υγρασία και η θεμελίωση σε σαθρό έδαφος, ή οι τερμίτες και οι αρουραίοι, ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής και επιδίωξης των στόχων του καπιταλισμού. Για την κυβερνώσα αριστεροδεξιά, για παράδειγμα, οι συγκεντρώσεις και οι κινητοποιήσεις όπου Γης για την Εργατική Πρωτομαγιά είχαν στόχο (;) τη δημοκρατία και την εργασία με αξιοπρέπεια.

Για τη δημοκρατία, στην πραγματικότητα για την ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, δεν αξίζει λόγος ή αντίλογος, αφού παραμένει αρμοδιότητα των σπαραγμάτων του τέως ΠΑΣΟΚ, μετά Δημοκρατική Συμπαράταξη, τώρα ΚΙΝΑΛ και αύριο ποιος ξέρει πώς, ποιος και τι. Ομως, για την εργασία με αξιοπρέπεια πίπτει και λόγος και ράβδος στην εργατική τάξη, ενόψει του δολοφονικού «ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης», που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση με σειρά από κομματικές φιέστες απ' άκρου εις άκρον της χώρας, με τη βοήθεια αστυνομικών ορδών προστασίας και παρουσία των πρόθυμων κολαούζων του κάθε γκουβέρνου.

Πίσω απ' αυτές τις βαρύγδουπες λέξεις δύσκολα θα διακρίνει κανείς τον εκφασισμό των εννοιών όπως «ολιστική», που παραπέμπει σε «λύσεις» άλλων εποχών, κι ακόμη μυρίζει καμένη σάρκα. Η ουσία αυτής της λύσης, που θα έρθει ως αναπτυξιακό σχέδιο της χρεοκοπημένης αστικής οικονομίας για να καταποθεί η μεταμνημομιακή εποπτεία των δανειστών - τοκιστών, είναι η Ρήτρα Μη Αναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων, που ψηφισμένες ήδη εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν.

Η μετάφραση είναι απλή. Για να μας βάλει στη δικιά της κανονικότητα η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να εγγυηθεί ότι: Θα εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα μνημόνια, πρώτο, δεύτερο και τρίτο. Θα διατηρηθεί ο στραγγαλισμός λιτότητας έως το 2022. Δεν θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακόμα κι αν ενδυθούν το μανδύα του συναινετικού βιασμού. Οι συντάξεις θα περικοπούν από την Πρωτοχρονιά του 2019 και θα μείνουν πετσοκομμένες και παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2022. Καμιά ιδιωτικοποίηση δεν θα αναιρεθεί και η λίστα του ξεπουλήματος θα μεγαλώσει!...

Εργασία με αξιοπρέπεια, λοιπόν, είναι να δεχτούν την εργασιακή βαναυσότητα, τα άθλια επισφαλή μεροκάματα και τους μισθούς 350 - 400 ευρώ οι εργαζόμενοι, με υπομονή, χαμόγελο και γυρίζοντας, όπως λέει ο κ. Τόσκας, πλευρό για να κοιμηθούν, την ώρα που οι οχτροί έχουν μπει στην πόλη της ζωής τους και ξεθεμελιώνουν και τον εργασιακό βίο και την καθημερινότητα. Η αξιοπρέπεια, κατά τον πρωθυπουργό, δεν μπορεί λοιπόν παρά να είναι ψήφος, στήριξη και ανοχή στην πρόθεσή του να «σχεδιάσει ξανά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας βάζοντας στο επίκεντρο (!) τον εργαζόμενο».

Οπότε το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ κι όλοι όσοι μαζί τους απαιτούν κυριολεκτικά επιστροφή των κλεμμένων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ουσιαστικές Συλλογικές Συμβάσεις, έξοδο μια κι έξω από τα μνημόνια και τους ανθρωποβόρους σχηματισμούς συμφερόντων, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι αναξιοπρεπείς, ουτοπιστές και αιθεροβάμονες, παγερά αδιάφοροι για τη Ρήτρα Μη Αναστρεψιμότητας, που ολιστικά εξαφάνισε, από το χάρτη της εργατικής τάξης, τους ιδεολογικά αριστερόχειρες που γράφουν ή με το δεξί ή με τα πόδια την Ιστορία στα μέτρα τους.

Δεν υπάρχει μισός εργαζόμενος που να μην ξέρει τι πάει να πει τιμή της εργατικής τάξης, που είναι συνώνυμη της αξιοπρέπειάς της και των αγώνων της. Ακόμα κι αυτοί που εφιαλτικά εκβιαζόμενοι παραβλέπουν την εμπειρία της αριστεροδέξιας τριετίας, ξέρουν πως πίσω από τις λέξεις η αριστερά, η ευρωπαϊκώς κυβερνώσα και η ΝΑΤΟικώς εκτελούσα διαταγές για να βρεθεί σε θέση διαχειριστή της αστικής εξουσίας, έχει υπογράψει εξαρχής τη ρήτρα καταστροφής της μήτρας που τη γέννησε πριν από 100 χρόνια. Μπουκάρισε στο χρηματοκιβώτιο των αγώνων, το διέρρηξε κι έκλεψε ακόμα και τις λέξεις...!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ