ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Κατέπλευσε στη Σούδα άλλο ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ

Το αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο «USS Mesa Verde» δεμένο στη Σούδα
Το αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο «USS Mesa Verde» δεμένο στη Σούδα
Αλλο ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έδεσε στην αεροναυτική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, το μεταγωγικό «USS Mesa Verde», προσθέτοντας στη διαρκή κινητικότητα των Αμερικανών γύρω από τη βάση το τελευταίο διάστημα, και στην προθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στηρίξει την υλοποίηση των επικίνδυνων για το λαό σχεδιασμών τους.

Το αμερικανικό μεταγωγικό κατέπλευσε στη Σούδα την 1η Μάη για «προγραμματισμένη επίσκεψη», όπως αναφέρεται αρμοδίως από το αμερικανικό Ναυτικό. Το πλοίο είναι ενταγμένο, στην παρούσα φάση, στη δύναμη του αμερικανικού 6ου στόλου που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική. Είναι κομμάτι αρμάδας πλοίων με αποστολή τις αμφίβιες επιχειρήσεις, εξ ου και η αρμάδα, εκτός από πλοία, έχει στις τάξεις της και ελικόπτερα και πάνω από 2.000 πεζοναύτες. Το δε «USS Mesa Verde» μετέφερε στη βάση της Σούδας, στο Μαράθι, και αποβατικά σκάφη τύπου «Hovercraft» (αερόστρωμνα), τα οποία τοποθετήθηκαν στην ξηρά για επισκευές και συντήρηση. Η βάση, άλλωστε, έχει αυξημένες τέτοιες δυνατότητες, παίζοντας κρίσιμο ρόλο για τη διασφάλιση του ετοιμοπόλεμου των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμα παραπέρα.

Οπως έλεγε χαρακτηριστικά, προχτές, σε Συνέδριο στην Αθήνα, ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ: «Το αεροπλανοφόρο "USS George H.W. Bush" (σ.σ. κατέπλευσε στις αρχές Φλεβάρη στη Σούδα, επιχειρώντας στην Ανατολική Μεσόγειο) αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και αντί να γυρίσει στη βάση του στη Βόρεια Καρολίνα, τελικά όλες οι επισκευές έγιναν στη Σούδα, με τον διοικητή του πλοίου να επαινεί τις επιδόσεις του προσωπικού της και τις δυνατότητες της βάσης».

Ο δε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, έλεγε για το ίδιο θέμα ότι «ο όρμος της Σούδας είναι η μοναδική βάση μεταξύ Αμερικής και Περσικού Κόλπου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λιμένας κατάπλου για ανεφοδιασμό και επισκευές αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ».

Επαφές στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κοέν. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον διάδοχο, επί κυβέρνησης Τραμπ, της Βικτόρια Νούλαντ, που κατείχε την ίδια θέση επί Ομπάμα. Ο Κοέν ήρθε στην Ελλάδα για να συζητήσει με μια σειρά παράγοντες τις ελληνοαμερικανικές θέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ενεργειακά, με προφανή τη βούληση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως βάση για την προώθηση των σχεδιασμών τους σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, πατώντας και στη σχετική προθυμία της κυβέρνησης, όπως και άλλων αστικών κομμάτων. Κατά πληροφορίες, ο Αμερικανός μετέβη, με την προαναφερόμενη ατζέντα, στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με το γγ του υπουργείου Δ. Παρασκευόπουλο.

Συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τη ΝΔ, στη συνάντηση «επισημάνθηκε η αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω προώθηση των διμερών ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση τις επενδύσεις. Εξετάστηκαν ακόμα οι προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπό το πρίσμα της γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας και του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή εντεινόμενης αστάθειας», σε άλλο ένα δείγμα στρατηγικής σύμπλευσης των αστικών κομμάτων και μορφωμάτων, με βάση γεωστρατηγικές προτεραιότητες ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Επιχειρήσεις «ασφάλειας» στη θάλασσα

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνει το 8ο ετήσιο συνέδριο του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ ), στη Σούδα της Κρήτης, 6 - 8/7, με αντικείμενο προτάγματα της λυκοσυμμαχίας για κυριαρχία, με τη μία ή την άλλη πρόφαση, του ευρωατλαντικού άξονα στον κρίσιμο δίαυλο της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου. Θυμίζουμε ότι το Κέντρο παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το ΚΕΝΑΠ απέστειλε στο ΓΕΕΘΑ, τα στρατηγεία και τις διοικήσεις του ΝΑΤΟ, πρεσβείες, άλλους παράγοντες και κέντρα, σχετικό ενημερωτικό υλικό για το επερχόμενο συνέδριο με θέμα «Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων ασφαλείας στη θάλασσα ως μέσο για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις ασφάλειας και να αντιμετωπιστούν οι εξελισσόμενες απειλές στη θάλασσα».

Ως μια εικόνα της σημασίας και της απήχησης που έχουν τα συνέδρια του ΝΑΤΟικού Κέντρου, να καταγραφεί ότι στο περσινό 7ο συνέδριο (με θέμα «Προκλήσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια προερχόμενες από το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα στη θάλασσα») συμμετείχαν 155 σύνεδροι από την Ελλάδα, 24 κράτη - μέλη και οργανισμούς του ΝΑΤΟ, κράτη εκτός Συμμαχίας, οργανισμούς της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της διεθνούς ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και ναυτιλιακής κοινότητας.

Επισήμως, σκοπός του φετινού συνεδρίου είναι να βοηθήσει και να εμβαθύνει στη συζήτηση για τέτοια θέματα και να προωθήσει «λύσεις». Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε 4 θεματικές:

  • «Προκλήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο».
  • «Ευκαιρίες για συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για το κοινό συμφέρον ενός πιο ασφαλούς θαλάσσιου περιβάλλοντος».
  • «Η στρατηγική νότια κατεύθυνση, με ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή και συνεργασία των εταίρων».
  • «Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας και η εφαρμογή των σχετικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπως αναφέρονται στο δημόσιο ανακοινωθέν».

Θυμίζουμε ότι στο μεταξύ θα έχει προηγηθεί, στα τέλη Μάη, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει αύριο Σάββατο, στις 9 μ.μ., στη συνεστίαση της ΕΠ Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην Πτολεμαΐδα, στο ξενοδοχείο «Παντελίδης».

Την Κυριακή 7 Μάη, θα παρευρεθεί και θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στις γυναίκες του ΔΣΕ, στο χωριό Πυξός Φλώρινας, στις 11.30 π.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ