ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στην Ολομέλεια ο νόμος «Ελ Κομρί»

Οι τροποποιήσεις της κυβέρνησης δε θίγουν στο ελάχιστο τον αντιδραστικό πυρήνα του

Από πρόσφατες λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην αντεργατική μεταρρύθμιση στη Γαλλία
Από πρόσφατες λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην αντεργατική μεταρρύθμιση στη Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Χωρίς αλλαγές που να θίγουν τον πυρήνα του, το νέο «πακέτο» αντεργατικών ανατροπών που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη να συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο έως τις 17 Μάη να έχει ψηφιστεί, επί της αρχής.

Η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, χαρακτήρισε τις ανατροπές «σχέδιο νόμου προόδου», «δίκαιο» αλλά και «απαραίτητο», θεωρώντας προφανώς ως δείγμα προόδου την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης των γαλλικών μονοπωλίων και απαραίτητες τις ανατροπές που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει την πολύμηνη συζήτηση που προηγήθηκε ως δείγμα της διαλλακτικότητάς της και ισχυρίζεται ότι έγιναν τροποποιήσεις που προσφέρουν εγγυήσεις για τους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι, όμως, πως όλη η «διαπραγμάτευση» που μεσολάβησε, με τη συμμετοχή και ανοχή και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, δεν ήταν παρά μια διαδικασία καθαγίασης των νέων ανατροπών, μια επιχείρηση να δυναμώσει η συζήτηση για το πώς η εργατική τάξη θα δεχτεί να σκύψει κι άλλο το κεφάλι στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, στην «κόντρα» του με ανταγωνιστές.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν τον καθορισμό του ημερήσιου χρόνου εργασίας, παραμένει η δυνατότητα αυτός να φτάνει μέχρι και τις 12 ώρες, ανάλογα με τις «ανάγκες» της εταιρείας.

Επίσης, κάλπικοι είναι και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι δήθεν περιόρισε τα τεράστια περιθώρια απολύσεων που άνοιξαν για την εργοδοσία. Το νομοσχέδιο εξακολουθεί να συσχετίζει τον αριθμό των απολύσεων που μπορούν να γίνουν με τη μείωση του τζίρου ή του αριθμού των παραγγελιών μιας εταιρείας, δηλαδή με την κερδοφορία και τη θέση κάθε επιχείρησης.

Χαρακτηριστική της κοροϊδίας των εργαζομένων είναι και η «αλλαγή» που υποτίθεται έγινε όσον αφορά την εβδομαδιαία διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται, με βάση την οποία ο εργοδότης μπορεί να απασχολεί το προσωπικό του μέχρι και 44 ώρες τη βδομάδα για 12 εβδομάδες, από 16 που προέβλεπε η προηγούμενη «εκδοχή». Η ουσία, βεβαίως, που είναι η δυνατότητα της διεύθυνσης να κάνει «λάστιχο» τις ώρες εργασίας και γενικά τη ζωή του εργαζόμενου, δεν αλλάζει στο ελάχιστο, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για τη σωματική και ψυχολογική του υγεία, όπως και για την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση και έγκριση του νόμου αναμένεται να αλληλεπιδράσει και με διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, στο φόντο διαφωνιών και στο εσωτερικό του κυβερνητικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), αλλά και ενόψει της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη νέου Προέδρου της χώρας, το 2017.

Τη Δευτέρα, βουλευτές του PS εκτιμούσαν ότι υπολείπονται 40 βουλευτές για να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των ψήφων που απαιτεί η υπερψήφιση του νόμου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ανακοινώθηκε ότι οι προεδρικές εκλογές του 2017 θα γίνουν στις 23 Απρίλη και στις 7 Μάη ο β' γύρος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ, του κεντροδεξιού κόμματος «οι Ρεπουμπλικάνοι», να προηγείται. Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, φαίνεται να περνά στο δεύτερο γύρο, αλλά σε αυτόν να χάνει. Στις 11 και 18 Ιούνη της ίδιας χρονιάς θα γίνουν και οι βουλευτικές εκλογές.

ΡΩΣΙΑ
Αναπτύσσει 3 νέες μεραρχίες απέναντι στο ΝΑΤΟ

Την εξαγγελία από τον περασμένο Οκτώβρη επανέλαβε, χτες, η ρωσική κυβέρνηση, ότι θα απαντήσει δυναμικά στην ανάπτυξη μεγάλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Αμυνας έλαβε μια σειρά μέτρων με στόχο να αντισταθμίσει την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, δύο νέες μεραρχίες θα έχουν σχηματισθεί στη στρατιωτική περιφέρεια της Δύσης και μία άλλη στη στρατιωτική περιφέρεια του Νότου».

Η κίνηση αυτή έρχεται δύο μέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Α. Κάρτερ, ότι το ΝΑΤΟ προωθεί τη μόνιμη παρουσία με εναλλαγή 4.000 στρατιωτών στις χώρες της Βαλτικής και πιθανόν και στην Πολωνία για «να αντιμετωπισθεί η ρωσική επιθετικότητα», κίνηση που σημείωσε ότι είναι ανεξάρτητη από την απόφαση της δικής του χώρας να αναπτύξει μια μηχανοκίνητη μονάδα 4.200 στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Γίνεται έτσι φανερό ότι κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, που εκδηλώθηκε πιο απροκάλυπτα στην επέμβαση στην Ουκρανία και τις πολεμικές συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές, όπου συγκροτήθηκαν πολιτοφυλακές που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου. Επίσης, στη Βαλτική πυκνώνουν τα επεισόδια με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, όπως πριν από μερικές μέρες όταν ΝΑΤΟικά πλοία προσέγγισαν πολύ κοντά τη ναυτική ρωσική βάση στη Βαλτική στο Καλίνινγκραντ και ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τα πλοία. Η περιοχή του Καλίνινγκραντ, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανατροπή του σοσιαλισμού, πέρασε στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά η σύνδεση με αυτή γίνεται είτε από τη θάλασσα είτε από τον αέρα, αφού συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία που είναι πλέον μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΝΑΤΟ
Ο στρατηγός Σκαπαρότι νέος διοικητής στην Ευρώπη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο Αμερικανός στρατηγός, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, που είχε δηλώσει προ μηνών πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα πρέπει να ορθώσει «ανάστημα» απέναντι στη Ρωσία και να εξοπλίσει την Ουκρανία, για «να υπερασπιστεί τον εαυτό της» ορίστηκε χτες νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR). Πρόκειται για τον 60χρονο στρατιωτικό καριέρας από το Οχάιο των ΗΠΑ, στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι, που αντικαθιστά στο συγκεκριμένο πόστο τον απερχόμενο Αμερικανό στρατηγό, ταξίαρχο Φίλιπ Μ. Μπρίντλοβ.

Η τελετή παράδοσης της σκυτάλης διοίκησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη έγινε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο νότιο Βέλγιο, όπου ο Σκαπαρότι δήλωσε: «Ο τρόπος ζωής μας βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο, καθώς αντιμετωπίζουμε πολλές απειλές και στρατηγικές προκλήσεις».

Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου στη θέση του 18ου διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη αντανακλά το κλίμα σταθερής όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία σε μια σειρά από περιφερειακές, διεθνείς συρράξεις και εστίες αντιπαράθεσης σε Καύκασο, Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ασία.

Μόνιμο γραφείο εκπροσώπησης του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε πως αποδέχθηκε τη ΝΑΤΟική πρόσκληση να ανοίξει το Ισραήλ μόνιμο γραφείο εκπροσώπησής του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πέντε χρόνια αφότου η Τουρκία είχε μπλοκάρει ανάλογη κίνηση.

Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων του 28μελούς ΝΑΤΟ με το Ισραήλ, το οποίο συμμετέχει στο λεγόμενο «Μεσογειακό Διάλογο του ΝΑΤΟ» μαζί με την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Τυνησία, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία και το Μαρόκο.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Και πάλι παζάρια ενόψει νέων εκλογών

Εντείνονται οι διεργασίες ανάμεσα στους διάφορους επίδοξους διαχειριστές της αστικής εξουσίας στην Ισπανία, μετά την οριστικοποίηση στις 26 Ιούνη των επαναληπτικών εκλογών στη χώρα. Μετά από ένα πεντάμηνο παζαριών (από τις εκλογές στις 20/12/15) ανάμεσα σε όλα τα κόμματα, το Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό, τη νέα σοσιαλδημοκρατία των «Ποδέμος», το συνονθύλευμα των «Πολιτών», τους οπορτουνιστές της Ενωμένης Αριστεράς και διάφορα εθνικιστικά κόμματα, δεν έγινε εφικτός ο σχηματισμός αστικής κυβέρνησης.

Η τελευταία εξέλιξη των προεκλογικών παζαριών είναι η ανακοίνωση της δημιουργίας μεικτής επιτροπής των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) για μίνιμουμ πρόγραμμα, που θα οδηγήσει στην κοινή κάθοδο στις εκλογές του Ιούνη. Τα σοσιαλδημοκρατικά προγράμματα των δύο κομμάτων βοηθούν στη σύγκλιση, αν και εμφανίζονται και διαφοροποιήσεις που είναι στοιχείο του παζαριού. Πάντως, ο επικεφαλής των «Ποδέμος», Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε χτες ότι «θα δεχόταν ως αντιπρόεδρο στην κυβέρνησή του τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες, εφόσον είναι δεύτερο κόμμα, αν και ο στόχος είναι ο ανταγωνισμός με το Λαϊκό Κόμμα», του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

ΚΥΠΡΟΣ
Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κάλπες βουλευτικών εκλογών θα στηθούν στην Κύπρο στις 22 Μάη, σε μια περίοδο κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις γύρω από το Κυπριακό, με τις εξελίξεις να συνδέονται καθαρά με πολλές αντιλαϊκές ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Χτες, ολοκληρώθηκε η υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Στο μεταξύ, στον απόηχο της έκθεσης της ΕΕ που - σε πρώτη φάση - προτείνει κατάργηση της βίζας για όσους ταξιδεύουν από και προς Τουρκία, η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί το ολοφάνερο αλισβερίσι, που εδώ και καιρό δυναμώνει μεταξύ Τουρκίας και Ευρωένωσης, σημειώνοντας ότι θα μελετήσει τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών αξιολογήσεων και θα αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει.

Την ίδια στιγμή, ένα σκληρό παζάρι με τη συμμετοχή πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων μαίνεται. Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που συνέδεαν την τελευταία επίσκεψη της Νούλαντ στην Κύπρο με νέα αμερικανική πρόταση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Πάντως, από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, διέψευσε χτες ρωσικό δημοσίευμα που ανέφερε ότι βασικό θέμα της πρόσφατης συνάντησης Νούλαντ - Αναστασιάδη ήταν θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας.

Αύριο αναμένεται νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ