ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Φέρνουν μέτρα - «φωτιά» και κομπάζουν με θράσος περί «κόκκινων» γραμμών

Το παραμύθι των «κακών» προληπτικών μέτρων και του «καλού» αυτόματου κόφτη δαπανών λανσάρουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Το παραμύθι των «κακών» προληπτικών μέτρων και του «καλού» αυτόματου κόφτη δαπανών λανσάρουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
Απανωτές είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με κύριο ζητούμενο την επικοινωνιακή διαχείριση των αντιλαϊκών μέτρων των οποίων η νομοθέτηση δρομολογείται τις αμέσως επόμενες μέρες. Καθώς η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, για την οποία διαβεβαιώνουν τα κυβερνητικά επιτελεία, θα σημάνει την έναρξη νέου γύρου επίθεσης στα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα, για την άμβλυνση των αντιδράσεων καλλιεργείται κλίμα εκφοβισμού του λαού, αφενός με την απειλή των χειρότερων «προληπτικών» μέτρων, αφετέρου με την επίκληση της αστάθειας, την οποία συνδέουν με σενάρια εκλογών, δημοψηφίσματος κ.τ.λ.

Η επικέντρωση της συζήτησης στα «προληπτικά» μέτρα αποδεικνύεται εξόχως βολική για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, καθώς αφήνει στο σκοτάδι το κυρίως πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενώ επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρουσιάζει την πρότασή της για θέσπιση αυτόματου κόφτη δαπανών σαν ...καλύτερη, όταν στην πραγματικότητα αποτελεί εξίσου αντιλαϊκή εκδοχή. Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει του Eurogroup και εκτιμά πως υπάρχει θετικό κλίμα, που ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. «Σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης» δηλώνει χαρακτηριστικά, κρύβοντας ότι πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Χτες, την καθιερωμένη πλέον σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό απασχόλησε η προσφυγική κρίση, οι ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο (βλ. τα σχετικά ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες) και η διαδικασία ψήφισης του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου, για το οποίο, παρά το εξόφθαλμα βαθιά αντιλαϊκό του περιεχόμενο, το πρωθυπουργικό επιτελείο δήλωσε ...ικανοποίηση για την «τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία».

Βαφτίζουν το κρέας ψάρι

Την εκτίμηση ότι στο Γιούρογκρουπ της 9ης Μάη θα γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «τα μέτρα θα περάσουν με μια πλειοψηφία, που ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της συμφωνίας να είναι και ευρύτερη των 153».

«Το κρίσιμο για εμάς είναι η αναπτυξιακή ατζέντα, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, κι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εκεί που "πονά" η διοίκηση και η οικονομία, που θα επιτρέψουν επενδύσεις» ανέφερε, «απαντώντας» σε προβληματισμούς τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου για το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας κι ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς ακόμα κι από τις προβλέψεις, αρκεί εμείς να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που εκκρεμούν για δεκαετίες στη χώρα» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας το ρόλο που επιλέχτηκε να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού.

Το παραμύθι των «κακών» προληπτικών μέτρων και του «καλού» αυτόματου κόφτη δαπανών αφηγήθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας χτες στο «STAR».

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η ψήφιση αυτών των προληπτικών μέτρων είναι και θεσμικά απαράδεκτη αλλά και πολιτικά αδιανόητη. Οι συμμαχίες που έχει συνάψει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, στέκονται απέναντι στη θέσπιση αυτών των παράλογων απαιτήσεων που θέτει το ΔΝΤ» υποστήριξε.

Μάλιστα, ανακάλυψε αίφνης και θετικούς συσχετισμούς στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «είναι οι συσχετισμοί που υπάρχουν στην Ευρώπη και τείνουν να αποκρούουν αυτά τα παράλογα σχέδια». Επιπρόσθετα, απευθύνθηκε στην εκπρόσωπο της ΝΔ, με τη σύσταση «και εσείς να κρατήσετε μια εθνική στάση και να τηρήσετε μια εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι «για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει (...) δεν μπορείς να θεσμοθετείς, δηλαδή να νομοθετείς, υπό αίρεση. Οι ουσιαστικοί λόγοι, που έχουν σχέση με τους τυπικούς, είναι ότι διαμορφώνεις μια σειρά από συνθήκες για την οικονομία, οι οποίες δεν σε ευνοούν... Μιλάμε για το 2019».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ
Στόχος της η «απελευθέρωση πόρων» για κερδοφόρες επενδύσεις

«Η περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού, νομικού και εποπτικού πλαισίου για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων αποτελεί κρίσιμο προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση πόρων που παραμένουν παγιδευμένοι σε μη παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται σε μελέτη του ομίλου της Eurobank.

Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση «βλέπουν» τη σταθεροποίηση των «κόκκινων» δανείων στα τρέχοντα επίπεδα, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «απαραίτητη προϋπόθεση για μία τέτοια εξέλιξη είναι η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους του επίσημου τομέα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος προσαρμογής».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα «οφείλεται, κυρίως, στην πρωτοφανή (σε μέγεθος και διάρκεια) ύφεση που κατέγραψε η ελληνική οικονομία και όχι στην πολιτική δανειοδοτήσεων που ακολούθησαν τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας την περίοδο πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης».

Την ίδια ώρα, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα προβλέπει τη σταδιακή δυνατότητα πώλησης όλων ανεξαιρέτως των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου το Γενάρη του 2018. Σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία. Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των «κόκκινων» δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι αναδιαρθρώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς προχωρά στη μεταβίβαση μέρους της συμμετοχής που διαθέτει στην ασφαλιστική εταιρεία «Ευρωπαϊκή Πίστη» στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία μετείχε και στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων. Η EBRD ανέλαβε δράση στις αρχές της δεκαετίας του '90, με ειδική «αποστολή» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στον απόηχο των αντεπαναστατικών εξελίξεων, ενώ σήμερα δραστηριοποιείται και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, σε οικονομίες που επίσημα χαρακτηρίζονται «αναδυόμενες».

ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ IGB
«Τρέχουν» τα σχέδια υλοποίησής του

Εντονο ενδιαφέρον για τη δέσμευση δυναμικότητας του σχεδιαζόμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB εκδήλωσαν εταιρείες, όπως ανακοίνωσε χτες επίσημα η εταιρεία διαχείρισης του έργου.

Συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν 9 μη δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος σε κανονική ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου για 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος σε σταθερή ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 14/12/2015 και πλέον αναμένεται η έναρξη της δεύτερης δεσμευτικής φάσης, μετά τη λήψη των σχετικών κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας οι οποίες αναμένονται σύντομα.

Οπως όλα δείχνουν, το έργο που έχει την έγκριση τόσο της ΕΕ, όσο και την ενεργό υποστήριξη των ΗΠΑ, βαδίζει προς τη φάση της υλοποίησης.

Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός IGB θα διασυνδεθεί με το εγχώριο σύστημα φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής και με το αντίστοιχο βουλγαρικό στην περιοχή της Stara Zagora. Εχει σχεδιαζόμενο μήκος 182 χιλιόμετρα και η αρχική μεταφορική του ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διασύνδεσή του και με τον ΤΑΡ, τον αγωγό που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλά και με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμβαση για τους σταθμούς συμπίεσης του ΤΑΡ

Στο μεταξύ, χτες η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού ΤΑP ανακοίνωσε πως ανέθεσε σε ελληνοϊταλική κοινοπραξία εταιρειών, αποτελούμενη από την ιταλική «Renco SpA» και την ελληνική «ΤΕΡΝΑ ΑΕ» τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του έργου.

Στην Ελλάδα, η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στους Κήπους, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην Αλβανία, η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στο Φιέρι και ενός σταθμού μέτρησης ροής στη Βίγλιστα.

Η έναρξη της κατασκευής των σταθμών συμπίεσης έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ολοκλήρωσή της αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 χρόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ