ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ
«Νίπτει τας χείρας του» ο ΕΛΓΑ για τις μεγάλες ζημιές

Διαμαρτυρία οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, πρωτοβουλία συντονισμού αναλαμβάνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν και της άρνησης του ΕΛΓΑ να τους αποζημιώσει (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν και της άρνησης του ΕΛΓΑ να τους αποζημιώσει (φωτ. αρχείου)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άρνηση του ΕΛΓΑ να ικανοποιήσει το αίτημα αποζημίωσης των παραγωγών για τις καταστροφές που υπέστησαν τα δένδρα τους από τον παγετό του περασμένου Μάρτη οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των Επαρχιών Αγιάς και Τυρνάβου.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δενδροκαλλιεργητές του Νομού Λάρισας είναι οξύτατο, καθώς ο παγετός που σημειώθηκε το Μάρτη προκάλεσε μειωμένη παραγωγή και ζημιές, που σε πολλά περιβόλια φτάνουν έως και το 100%. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει ότι αυτό οφείλεται στον παγετό, παρά το γεγονός ότι υπάρχει καταγεγραμμένος παγετός στις 26 Μάρτη στο Νομό Λάρισας, που προκάλεσε την απώλεια στην παραγωγή.

Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που έγιναν με τον ΕΛΓΑ γι' αυτό το ζήτημα δεν είχαν αποτέλεσμα. Γι' αυτό η ΕΟΑΣΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των Επαρχιών καλούν τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση, διεκδικώντας να υπάρχουν εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον παγετό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρχει εισόδημα.

Το ίδιο πρόβλημα αγγίζει και άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που καθιστά αναγκαίο να δυναμώσουν ο συντονισμός και η κοινή δράση, ώστε να υπάρξει πίεση για πολιτική λύση, που θα «ανοίξει» τη διαδικασία αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ.

Για το σκοπό αυτό η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων οργανώνει σύσκεψη, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στη Νάουσα με συμμετοχή παραγωγών από Λάρισα, Ημαθία και Πέλλα. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει η ΕΟΑΣΛ με αντιπροσωπεία της και με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων των περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό.

Μεγάλες ζημιές σε Μακεδονία - Θράκη

Στη Μακεδονία και τη Θράκη είναι μεγάλες οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, από τις χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 24 Απρίλη και στις 3 Μάη, αλλά και από τον παγετό στις 26 και 28 Μάρτη στην Κεντρική Μακεδονία και στις 27 Απρίλη στη Δυτική Μακεδονία.

Εξάλλου, η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε προχτές, Τρίτη, προκάλεσε ζημιές στην Ημαθία (Νησέλι, Πατρίδα, Αγία Μαρίνα, Επισκοπή, κ.α.), στην Πέλλα (Λεπτοκαρυά, Προφήτη Ηλία, Δροσερό, κ.α.), στην Καβάλα, στη Δράμα και την Ξάνθη.

Στην Ημαθία επλήγησαν περισσότερα από 10.000 στρέμματα με συμπύρηνα ροδάκινα, 5.000 στρέμματα με μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και βερίκοκα και περίπου 20.000 στρέμματα με καλαμπόκι, βαμβάκι και τεύτλα. Η ζημιά από τη χαλαζόπτωση ήρθε να προστεθεί σ' αυτήν που υπέστησαν οι καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων (κύρια ροδάκινα) στην Ημαθία, από τον παγετό στις 26 και 28 Μάρτη, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, καθώς ο παγετός τα χτύπησε στο στάδιο του «δεσίματος του καρπιδίου».

Στην Καβάλα το χαλάζι έπληξε κυρίως τη δυτική περιοχή του νομού, και στη Δράμα την περιοχή του Νέστου, όπου επλήγησαν κυρίως αμπέλια, ελαιόδεντρα και πυρηνόκαρπα. Το χαλάζι όμως χτύπησε και τις δενδρώδεις καλλιέργειες στους Τοξότες και τα Αβδηρα Ξάνθης.

Από τη χαλαζόπτωση στα χωριά του Βόρειου Εβρου (Καστανιές, Ρίζια, Φυλάκιο, Βύσσα, Κέραμο) στις 24 Απρίλη, προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές έως και ολοκληρωτική καταστροφή σε πολλές χιλιάδες στρέμματα, κυρίως με σιτάρι, βαμβάκι, ηλιόσπορο, δενδρώδεις καλλιέργειες και κηπευτικά (σκόρδα, κ.ά.). Οι καταστροφές στα Ρίζια εκτείνονται σε περίπου 35.000 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν σε όλο τον κάμπο των Ριζίων, επίσης σε 10.000 στρέμματα στις Καστανιές και 5.000 στρέμματα στη Βύσσα. Σε καλλιέργειες όπως αρακάς, φασολάκια, σκόρδα, τα οποία ήταν έτοιμα για συγκομιδή, η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη.

Τέλος, προβλήματα σε καλλιέργειες στις περιοχές των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Κοζάνης προκάλεσε ο παγετός που σημειώθηκε στις 27 Απρίλη στη Δυτική Μακεδονία.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και χιλιάδες κενά σε προσωπικό

Κρεβάτια ΜΕΘ που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού
Κρεβάτια ΜΕΘ που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού
Την έλλειψη κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Κρήτη αναδεικνύει και καταγγέλλει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη μεταφορά ασθενή από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, σε ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Λάρισας. Και αυτό το περιστατικό δείχνει τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία και κατ' επέκταση αντίστοιχων κλινικών, κρεβατιών εξειδικευμένων τμημάτων.

Σε όλη τη χώρα παραμένουν περίπου 200 κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. «Ενδεικτικά στο νομό Ηρακλείου λειτουργούν στο Βενιζέλειο τα 7 από τα 11 και στο ΠΑΓΝΗ τα 12 από τα 15, λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια ώρα που υπάρχουν 25.000 κενά στα νοσοκομεία. Μόνο στο νομό Ηρακλείου στα 2 νοσοκομεία λείπουν 1.200 εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή, ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ (λόγω έλλειψης κρεβατιών και ΜΑΦ). Προγραμματισμένες σοβαρές επεμβάσεις (γενικής χειρουργικής, θωρακοχειρουργικής, νευροχειρουργικής κ.λπ.) αναβάλλονται λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ», σημειώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί τους υγειονομικούς μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους και όλο το λαό να οργανώσουν τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες Μονάδες Υγείας και για να αποτρέψουν τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

Σταμάτησαν οι διημερεύσεις των φαρμακείων

Σταμάτησαν από χτες οι διημερεύσεις των φαρμακείων (8 π.μ. - 8 μ.μ.) για τις εργάσιμες μέρες, σύμφωνα με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ηδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συστήνει στα μέλη του να μην αναρτούν τις καρτέλες των διημερεύσεων κι έτσι παραμένουν μόνο τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία καθώς και τα εφημερεύοντα για Σάββατο - Κυριακή κι αργίες, μεγαλώνοντας την ταλαιπωρία των ασθενών να βρουν ανοιχτό φαρμακείο κοντά στο σπίτι τους.

Ο ΠΦΣ ζητά «την τακτοποίηση της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων». Δηλαδή, αποδέχεται το διευρυμένο ωράριο που «ξεζουμίζει» τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς και ζητά να μπει μια «τάξη», να θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες για όλους στη λογική του ωραρίου «σούπερ μάρκετ» 8 π.μ. - 8 μ.μ. Αυτή η θέση, όχι μόνο δεν ασκεί πίεση προς την κυβέρνηση, αντίθετα η κυβέρνηση επιδιώκει τη συναίνεση των φαρμακοποιών σε ένα τέτοιο ωράριο.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Φαρμακοποιών καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας του ΠΦΣ. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δηλαδή σε εμπορικούς - κεντρικούς δρόμους να λειτουργούν φαρμακεία με απελευθερωμένο ωράριο και σε λαϊκές γειτονιές να μη συμμετέχουν καν στις εφημερίες καθώς χάνουν συνεχώς στη μάχη του ανταγωνισμού με τα κεντρικά, η ΔΗΠΑΚ τονίζει πως αυτό είναι αποτέλεσμα της επιχειρηματικότητας στο χώρο του Φαρμάκου. Καλεί τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς να διεκδικήσουν 5ήμερο - 40ωρο, με καλά οργανωμένες εφημερίες - διανυκτερεύσεις - διημερεύσεις και κατάργηση κάθε μορφής διευρυμένου ωραρίου.

Συνέντευξη Τύπου από το ΠΑΜΕ στο Βόλο

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της περιοχής να πάρουν μέρος στην Πρωτομαγιάτικη απεργία την Κυριακή 8 Μάη και στη συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στην Πλατεία Πανεπιστημίου, στο Βόλο, καθώς και στη 48ωρη απεργία που θα γίνει όταν θα συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, απηύθυναν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα βασικές πτυχές του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ