ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο δώρο στο κεφάλαιο το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για όλο το 2020

Το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για όλο το 2020, στο ύψος που είχε καθοριστεί από τον Φλεβάρη του 2019, είναι το νέο δώρο της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο, το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» με όλα τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα που επιταχύνονται στο φόντο της πανδημίας. Ετσι, στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε η κυβέρνηση ανήμερα την Πρωτομαγιά, περιέχεται διάταξη (άρθρο 14) που ορίζει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ μεικτά μπαίνει στον πάγο για έναν ακόμα χρόνο.

Αξιοποιώντας τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου (ν. 4172/2013), με τον οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ κατάργησαν μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος καθορίζεται πλέον με κυβερνητική απόφαση και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η κυβέρνηση επιβάλλει τη διατήρησή του στα σημερινά άθλια επίπεδα για όλο το 2020, μεταθέτοντας την όποια «επανεξέτασή» του από τον υπουργό Εργασίας στο πρώτο δίμηνο του 2021...

Και ενώ η κυβέρνηση παγώνει τον κατώτατο μισθό προς όφελος των επιχειρήσεων για όλο το 2020, δεν κάνει το ίδιο για τις ελάχιστες Συλλογικές Συμβάσεις που είναι σε ισχύ, περιορίζοντας την όποια «προστασία» παρέχουν μόνο μέχρι το τέλος Ιούνη. Ετσι, οι συμβάσεις που έληξαν ή λήγουν μέσα σε συνθήκες πανδημίας, σταματάνε να εγγυώνται τους μισθούς που προβλέπονται και έτσι δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τους συμπιέσουν μέχρι τα επίπεδα του κατώτατου.

Νέα αντεργατικά εργαλεία στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας

Παράλληλα, με την ΠΝΠ η κυβέρνηση εξειδικεύει τους «άξονες» ενίσχυσης των επιχειρήσεων όπως ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα, προσθέτοντας νέα όπλα στην αντεργατική τους φαρέτρα.

Συγκεκριμένα:

-- Το άρθρο 13 προβλέπει πως «οι επιχειρήσεις - εργοδότες, των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά, βάσει των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους...». Προκλητικά, δηλαδή, η κυβέρνηση νομοθετεί το παραπέρα χτύπημα του σταθερού εργάσιμου χρόνου, αυτήν τη φορά στο όνομα της «ομαλής επανεκκίνησης» στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

-- Το άρθρο 10, με πρόσχημα «τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», δίνει στους εργοδότες «τη δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή», για το 60% των εργαζομένων, μέχρι το τέλος του Μάη. Οι εργαζόμενοι αυτοί, κατ' αναλογία των 800 ευρώ για 45 μέρες του προηγούμενου διαστήματος, θα πάρουν στην καλύτερη περίπτωση 533 ευρώ για έναν μήνα... Η νέα αυτή συμπίεση του εισοδήματος των εργαζομένων γίνεται με την επίκληση ότι δήθεν απαγορεύονται οι απολύσεις και η μείωση προσωπικού μέχρι τις 31 Μάη. Ομως, ο συγκεκριμένος όρος, που υπήρχε στην ΠΝΠ και όταν άρχισε η καραντίνα, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τα άλλα αντεργατικά εργαλεία που διαθέτει η εργοδοσία, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «οικειοθελών αποχωρήσεων», της μείωσης προσωπικού μέσω της λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου κ.ο.κ. Αλλωστε, με εξαίρεση το πρώτο 45ήμερο μετά το πέρας της αναστολής, οι επιχειρήσεις έχουν το ελεύθερο να απολύουν κατά βούληση...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Με εφόδιο την πετυχημένη 48ωρη απεργία προετοιμάζουν τις νέες κινητοποιήσεις

Από τη συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, στην οποία παραβρέθηκε και ο Δ. Κουτσούμπας
Από τη συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, στην οποία παραβρέθηκε και ο Δ. Κουτσούμπας
Σε νέα συνεδρίαση του συντονιστικού τους προχωρούν σήμερα Τρίτη τα Σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να κάνουν απολογισμό της 48ωρης πετυχημένης απεργίας την Πρωτομαγιά και την επόμενη μέρα, η οποία χαρακτηρίστηκε από την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, αλλά και παράλληλα να προσδιορίσουν τις κινήσεις τους για το επόμενο διάστημα και την προετοιμασία των επόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί από τους εργαζόμενους μέσα στον Μάη.

Το συντονιστικό των σωματείων θα συνεδριάσει στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων του Αη Γιάννη στη Βοιωτία, έχοντας ως παρακαταθήκη την έμπρακτη επιβεβαίωση της αποφασιστικότητας των εργαζομένων σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας να παλέψουν ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Με την καθολική συμμετοχή τους στις πρώτες δύο μέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει, επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων που τους ανακοίνωσε ο ειδικός εκκαθαριστής. Να αποτρέψουν την έλευση επιπλέον αρνητικών εξελίξεων, όπως απολύσεις και επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, ως αποτέλεσμα της ειδικής εκκαθάρισης και του σταματήματος ουσιαστικά της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα, εφόδιο αποτελεί η συνεχιζόμενη εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη, που εκδηλώθηκε για μια ακόμη φορά την Πρωτομαγιά στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, με την παρουσία εκπροσώπων συνδικάτων και φορέων της περιοχής, καθώς και με την παρουσία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Προετοιμασία των επόμενων απεργιών και άλλων πολύμορφων δράσεων

Με αυτά τα θετικά δεδομένα, σε συνδυασμό με την επικύρωση της απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις με μεγάλη πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, αλλά και την αντίστοιχη αγωνιστική διάθεση που επικρατεί στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι διοικήσεις των Σωματείων καλούνται πλέον να οργανώσουν τις επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 15, 21 και 29 Μάη.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο μπαίνει ο προγραμματισμός παράλληλων πολύμορφων δράσεων, ώστε να αυξηθεί η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση και να ενισχυθεί η έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνουν τους τελευταίους μήνες, διεκδικώντας την απόσυρση της τροπολογίας για την ειδική εκκαθάριση και την εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για την πλήρη λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού αναμένεται επίσης να συζητηθούν ο τρόπος και οι μορφές κλιμάκωσης του αγώνα, μπροστά και σε ενδεχόμενες νέες αρνητικές εξελίξεις, όπως οι απολύσεις εργαζομένων και η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.

ΛΑΡΙΣΑ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και καλεί τα σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους να τις στηρίξουν.

Συγκεκριμένα, ξεκινά τη συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών πρώτης ανάγκης για τη στήριξη λαϊκών οικογενειών που το έχουν ανάγκη. Η συλλογή θα γίνει στον χώρο του ΕΚΛ καθημερινά (9 π.μ. - 2 μ.μ.) καθώς και στα σωματεία - μέλη του.

Οργανώνει επίσης εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 7/5. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το πρωί στην κεντρική πλατεία (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και το απόγευμα στην υπηρεσία αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Διαμαρτυρία ενάντια στις περικοπές μισθών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην περικοπή των μισθών εργαζομένων σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες καλεί αύριο Τετάρτη η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων. Η διαμαρτυρία θα ξεκινήσει στη 1 μ.μ. στα γραφεία εταιρείας που προχωρά στην παραπάνω πρακτική («Jure Law Firm») και θα συνεχιστεί στις 2 μ.μ. στα γραφεία του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών (Ομήρου 11).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει δεχτεί η Επιτροπή Αγώνα, «σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες ("Jure Law Firm", Μούργελας - Δημητρόπουλος - Κωνσταντέλιας, "PnP Law Firm", Παπαδημητρόπουλος - Πουρνάρας), η εργοδοσία προχωρά σε οριζόντια μείωση των μισθών, συμψηφίζοντας την κρατική αποζημίωση των 600 ευρώ στην καταβολή του. Με απλά λόγια, ο μισθός των συναδέλφων δικηγόρων και ασκουμένων μειώθηκε οριζόντια κατά 600 ευρώ». Η Επιτροπή προειδοποιεί πως η πρακτική θα γενικευτεί σε δικηγορικές εταιρείες και μεγαλογραφεία και καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στην ίδια κατεύθυνση, έχει θέσει το ζήτημα στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου (ΔΣΑ), ζητώντας να παρθεί απόφαση καταγγελίας κατά των εταιρειών που εφαρμόζουν το μέτρο αυτό.

«Ως εδώ! Δεν θυσιάζουμε το μισθό μας και τη ζωή μας στα κέρδη τους», τονίζει η Επιτροπή και σχολιάζει πως δίπλα στα άλλα αντεργατικά μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που νομοθέτησε η κυβέρνηση, οι μεγαλοεργοδότες θέλουν να βάλουν χέρι και στο μισθό των εργαζομένων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
Να σταματήσει κάθε ενέργεια εκχώρησης υπηρεσιών σε εργολάβους

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης, λόγω των κυβερνητικών σχεδιασμών για επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία φύλαξης του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου,«οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε μονάδες Υγείας και τυχόν απόλυσή τους - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο».

Μετά από παρεμβάσεις που είχε κάνει ο Σύλλογος, υπήρχε σαφής προφορική δέσμευση του διοικητή του νοσοκομείου για ατομικές συμβάσεις εργασίας του προσωπικού καθαριότητας φύλαξης κ.λπ. Παρόλο που έγιναν ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα για ένα έτος, η φύλαξη οδηγείται σε εργολαβική εταιρεία από τη διοίκηση, η οποία πατά στις σχετικές δυνατότητες που έχει δώσει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.

Ο Σύλλογος απαιτεί: Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες. Να προσληφθούν άμεσα εργαζόμενοι από τη λίστα που υπάρχει για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στη φύλαξη του νοσοκομείου. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να προσληφθούν επιπλέον μόνιμοι εργαζόμενοι, με επείγουσες διαδικασίες, για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων μονάδων σε καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση.

Ο Σύλλογος προαναγγέλλει ότι το επόμενο διάστημα, μαζί με άλλα σωματεία, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για τα παραπάνω θέματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ