ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη στις 11 Μάη για την οργάνωση της πάλης

Στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Από την απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Αθήνα την 1η Μάη
Από την απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Αθήνα την 1η Μάη
Σε πλατιά σύσκεψη καλεί σωματεία και συνδικαλιστές η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 11 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στο κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Με ακόμα περισσότερες δυνάμεις, πιο αποφασιστικά, αξιοποιώντας την επιτυχία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων, τα ταξικά συνδικάτα κλιμακώνουμε τη δράση μας.

Δεν χαρίζουμε τίποτα στα μονοπώλια, στην ΕΕ και στους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Δεν αποδεχόμαστε να συνεχίζουμε να πληρώνουμε, να βαδίζουμε ένα δρόμο θυσιών με μόνο κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο. Παλεύουμε για την ανάκτηση όσων έχουμε χάσει όλα αυτά τα χρόνια, παλεύουμε για όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας.

Βάζουμε στο επίκεντρο της πάλης μας:

  • Το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,
  • Τα θέματα της ανεργίας και της Υγείας που καίνε και ταλαιπωρούν κάθε φτωχή εργατική και λαϊκή οικογένεια, καθώς και
  • κάθε οξυμένο πρόβλημα, σε κάθε χώρο δουλειάς που μας κάνει τη ζωή μας δύσκολη όπως η απλήρωτη εργασία.

Δυναμώνουμε το μέτωπό μας απέναντι στην εργοδοσία και τις μεγάλες επιχειρήσεις που αρνούνται να υπογράψουν νέες ΣΣΕ και που αξιοποιούν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, για να κάνουν τη ζωή των εργατριών και των εργατών ακόμα χειρότερη.

Επιδιώκουμε να ανοίξει η συζήτηση σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι θέση απέναντι στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που προετοιμάζει η νέα κυβέρνηση, απέναντι στο τσάκισμα μισθών, εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος.

Η οργάνωση της πάλης απέναντι στη νέα αντιλαϊκή θύελλα, είναι ευθύνη των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Καμία συνδικαλιστική οργάνωση δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Το ΠΑΜΕ καλεί σε μια πλατιά σύσκεψη σωματεία και συνδικαλιστές, ώστε να γίνει συζήτηση για το χαρακτήρα των εξελίξεων και τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, να οργανωθεί η πάλη και η αντίσταση απέναντι στη νέα αντεργατική επίθεση».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Διαδήλωσαν για νομοθέτηση της Κυριακής αργίας

Πανελλαδική απεργία στον κλάδο του Εμπορίου και εξορμήσεις από τα ταξικά σωματεία

Από τις εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη
Από τις εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη
Μια ακόμα Κυριακή με τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά ήταν η Κυριακή 3 Μάη, με τους εμποροϋπαλλήλους να προχωρούν σε απεργία και τα ταξικά σωματεία να οργανώνουν εξορμήσεις σε μια σειρά πόλεις.

Παρά την προσπάθεια μερίδας των μεγαλεμπόρων να καλλιεργήσουν προσδοκίες για τόνωση της αγοράς, η εικόνα, όπως και τις προηγούμενες Κυριακές, ήταν η ίδια: Κόσμος στους δρόμους, αλλά ελάχιστη κατανάλωση και αυτή σε κεντρικά κυρίως καταστήματα και πολυκαταστήματα.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 4177/2013, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και διατηρείται από τη σημερινή, προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο. Μεταξύ αυτών και την πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, όπως ήταν αυτή που μας πέρασε. Τα σωματεία διεκδικούν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας για όλα τα καταστήματα και για όλες τις Κυριακές του έτους.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής εξορμήσεις σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Στις εξορμήσεις συμμετείχαν και δυνάμεις των ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ.

«Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος για το ζήτημα της αργίας της Κυριακής και καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να ενισχύσουν την πρωτοβουλία του για συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα (COSMOS, NOTOS, PUBLIC, M&S, H&M, ΑΤTΙΚΑ, ΖΑRΑ) στο κέντρο της πόλης οργάνωσε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καλώντας επίσης του εμποροϋπάλληλους να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή, 17 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Στον Πειραιά, το Σωματείο προχώρησε σε παρεμβάσεις - εξορμήσεις στα «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην Καστέλα, στα «Carrefour» στο Πασαλιμάνι και στα «Notos Galleries» στο κέντρο του Πειραιά. Στο Αγρίνιο, ανάλογες εξορμήσεις σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου (Carrefour, SEPHORA, PUBLIC, KΩΤΣΟΒΟΛΟ, JUMBO, BEΡΟΠΟΥΛΟ κ.ά.) έγιναν από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση».

Εξόρμηση σε εμπορικούς δρόμους των Ιωαννίνων πραγματοποίησε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην Πάτρα, σε πανεξόρμηση κάλεσε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις νομού Αχαΐας, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες πήρε και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας.

ΠΑΣΕΒΕ
Δε σώζουν τους ΕΒΕ οι 100 δόσεις για τα χρέη

«Οποιαδήποτε ρύθμιση για τα χρέη μας μπορεί προσωρινά να μοιάζει σαν ελάφρυνση, αλλά δεν μπορεί να παρέχει ουσιαστική ανακούφιση, ακριβώς επειδή συνδέει τα υπάρχοντα χρέη με τις τρέχουσες εισφορές, τις οποίες θα συνεχίσουμε να μην μπορούμε να πληρώσουμε, όσο ακολουθείται η ίδια πολιτική που μας καταστρέφει». Αυτά σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, σε ανακοίνωση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων που νομοθέτησε και επεκτείνει η κυβέρνηση για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων.

«Ακόμα και ένα ευρώ να ήταν η δόση, ακόμα και 200 ή 300 να τις έκαναν, είμαστε υπερχρεωμένοι και δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε, αφού ταυτόχρονα με τις δόσεις έχουμε να καταβάλλουμε και τις τρέχουσες εισφορές», σημειώνει η ΠΑΣΕΒΕ και προσθέτει: «Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το πώς θα μαζέψει ζεστό χρήμα από τους μικρούς ΕΒΕ, από τους αυτοαπασχολούμενους, για να το δώσει απλόχερα στους δανειστές, στους "θεσμούς" και στους τραπεζίτες».

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε πάλη για: Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική, κρατικά επιχορηγούμενη κατά τα 2/3. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μείωση της εισφοράς για τον κλάδο Υγείας κατά 50% με προοπτική την κατάργησή της. Ανανέωση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξαρτήτως χρεών. Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, κλιμακούμενο προοδευτικά, για κέρδη άνω των 20.000 ευρώ.

Επίσης, κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τον ΟΑΕΕ. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Στις κάλπες από σήμερα οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας

Σήμερα, Τρίτη, ξεκινούν οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 17 Μάη. Οι εμποροϋπάλληλοι ψηφίζουν από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β), με βιβλιάριο ασθενείας και αστυνομική ταυτότητα.

Ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε εργαζόμενους και άνεργους εμποροϋπάλληλους και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Με την ψήφο μας καταδικάζουμε τις παρατάξεις σε ΓΣΕΕ - ΟΙΥΕ (ΕΜΕΙΣ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ) που συμφωνούν με το σημερινό ωράριο το ήδη απελευθερωμένο και που έχει τη συναίνεση και την υπογραφή τους και που αποτελεί τη βάση για την 24ωρη λειτουργία του εμπορίου, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, τις "Λευκές νύχτες"».

Κάποιες από τις δυνάμεις αυτές διεκδικούν τώρα την ψήφο των εμποροϋπαλλήλων στις εκλογές του Συλλόγου: «Πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ εμφανίζονται στις αρχαιρεσίες του σωματείου με το ψηφοδέλτιο Ενωτική Κίνηση Εμποροϋπαλλήλων (ΕΚΕ), μασκαρεμένοι με την προβιά του "ανεξάρτητου", "ακομμάτιστου", "ενωτικού" ψηφοδελτίου, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους και να ψαρέψουν στα θολά νερά. Εξακολουθούν να είναι ενταγμένοι στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, καταργήστε τους με την ψήφο σας», καταλήγει ο Σύλλογος.

Ημερίδα για το Ασφαλιστικό από το ΠΑΜΕ

Ημερίδα, με θέμα «Οι εξελίξεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 23 Μάη, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας). Η ημερίδα αποτελεί μέρος της προσπάθειας του ΠΑΜΕ για οργάνωση των εργαζομένων, στο φόντο των αρνητικών εξελίξεων στο πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την αφαίμαξη αποθεματικών και ταμειακών διαθέσιμων από την κυβέρνηση. Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ