ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2009
Σελ. /40
Τα εργατικά λαϊκά στρώματα θίγονται από την κακοποίηση του περιβάλλοντος

-- κ. ΑΤΤΙΑΣ («ALTER»): Θυμάμαι που κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απευθύνεται σε ένα κοινό το οποίο τα κουτσοβολεύει, ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, να έχει και λίγο καλύτερη ζωή, λίγο καλύτερο περιβάλλον, να περνάει λίγο καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο του. Σε αυτό το εκλογικό σώμα απευθύνεται λέγατε. Ωστόσο, βλέπω τώρα ότι δίνετε σημασία στα ζητήματα περιβάλλοντος, υγείας, διατροφής κλπ. Προ ημερών βγήκατε σε κάποιο ραδιόφωνο μιλώντας για αθλητικά. Σας «κατηγορούν» για ένα άνοιγμα που κάνετε προκειμένου να προσεταιριστείτε τις ψήφους των νέων ανθρώπων.

-- Α. Π.: Δεν είπα αυτό εγώ στο Περιστέρι και μάλιστα μπορείς να βρεις, πάρε το απόσπασμα από τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Είπα το εξής πράγμα και αυτό άλλωστε το λέμε και στις θέσεις του Συνεδρίου: Μετά το '96 ή το 2000, πάρ' το όπως θέλεις, δεν έχουμε κοινό ακροατήριο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι κακό, φυσιολογικό είναι.

Είπαμε ότι ο Συνασπισμός βασικά με τις θέσεις του εκφράζει μεσαία και ανώτερα μεσαία στρώματα. Δεν είπαμε ότι είναι κόμμα της αστικής τάξης. Αυτά τα στρώματα δεν έχουν οξυμένο πιεστικό οικονομικό πρόβλημα. Κάποια απ' αυτά στην πορεία θα έχουν και το είπαμε και αυτό. Αλλά πρέπει να τα δεις συγκεκριμένα. Και είναι ακριβώς στρώματα τα οποία ενδιαφέρονται για μια σειρά ζητήματα για τα οποία ενδιαφερόμαστε και εμείς, θέματα δημοκρατικών ελευθεριών, θέματα περιβάλλοντος, θέματα πολιτικής ατμόσφαιρας, θέματα δημοκρατίας και μια σειρά άλλα, για τα οποία ενδιαφερόμαστε και εμείς. Ομως, αυτές οι δυνάμεις δε συγκρούονται με το ίδιο το σύστημα.

Αυτό είπαμε. Είναι άλλο πράγμα με το ότι πριν απ' όλα ποιοι πίνουν το βρώμικο νερό στα Οινόφυτα και από πού προκύπτει το ζήτημα. Ποιοι εισπράττουν τις μεγαλύτερες συνέπειες απ' την κακοποίηση του περιβάλλοντος; Τα εργατικά, τα λαϊκά στρώματα. Αυτοί τα εισπράττουν. Είναι δυνατόν να μην ενδιαφερόμαστε εμείς για το περιβάλλον;

Το θέμα είναι πώς βλέπεις τη λύση και αυτό είπα, δηλαδή ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις το ποσοστό του Συνασπισμού με το ΚΚΕ, παίρνοντας μία ενιαία μεζούρα. Αυτό είπα και όχι τίποτα άλλο.

Μακριά από εμάς τους κομμουνιστές να ενδιαφερόμαστε για προφίλ. Το προφίλ του ΚΚΕ υπάρχει. Είναι αυτό που λέει στο Καταστατικό του: Κόμμα της εργατικής τάξης που εκφράζει τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Αυτό είναι το προφίλ μας. Δεν είναι ούτε ο αθλητισμός, ούτε ο πολιτισμός, γιατί μέσα εκεί είναι όλα αυτά που λέμε.

Τώρα κοίταξε να δεις, μου κάνει μια ερώτηση ο δημοσιογράφος και απαντάω. Δεν απάντησα για να κάνω προφίλ. Θα με ρωτήσει για κάτι και εγώ θα απαντήσω για άλλο; Και γιατί να μην απαντήσω; Δηλαδή με ρώτησε και αθλητικά. Γιατί να μην απαντήσω; Δεν έχει καμία σχέση με το προφίλ. Μίλησα και είπα και τι ομάδα είμαι. Θα μπορούσα να πω είμαι με όλες τις ομάδες και θέλω να νικήσει ο καλύτερος. Δεν το είπα αυτό. Ο καλύτερος νικάει, το πω, δεν το πω. Θέλω να πω τώρα μη μας κατηγορείς για προφίλ, γιατί δεν πιστεύουμε ότι φτιάχνοντας το προφίλ, είτε του νεανικού, είτε του διανοούμενου, είτε του αθλητή κλπ. ότι θα μας ψηφίσει ο άλλος γι' αυτό το λόγο.

Μπορεί για άλλα κόμματα να μπαίνει τέτοιο κριτήριο. Δεν είναι αυτό το κριτήριο. Αυτό έλειπε. Δηλαδή όλοι που είναι με την ομάδα μου θα ψηφίσουν το ΚΚΕ επειδή εγώ είμαι με αυτή την ομάδα; Τέτοιες αφέλειες δεν τις έχουμε.

Η πολιτική ιδιοκτησίας είναι το κεντρικό θέμα στο οικολογικό πρόβλημα

-- Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ («ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»): Κυρία Παπαρήγα, σας ανησυχούν τα δημοσκοπικά ποσοστά των Οικολόγων Πρασίνων;

-- Α. Π.: Κατ' αρχήν θα πω ότι δεν πιστεύουμε ότι μπορεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το οικολογικό, να λυθεί από ένα κόμμα οικολογικό, γιατί δεν είναι ένα ειδικό ζήτημα τόσο πολύ μερικό.

Οπως δε δεχόμαστε και ότι το επίσης σοβαρότατο ζήτημα, το γυναικείο ζήτημα, η ανισότητα της γυναίκας, μπορεί να αποτελέσει αιτία για να γίνει ένα γυναικείο κόμμα, ή ένα κόμμα της νεολαίας, ή ένα κόμμα των συνταξιούχων. Βέβαια, δεν απαγορεύουμε σε κανέναν να κάνει το κόμμα του, δεν το θέτουμε απαξιωτικά, αλλά πρώτον είναι αυτό το πράγμα, δηλαδή γιατί να πας να ψηφίσεις ένα κόμμα επειδή λέγεται Οικολογικό;

Κατά τη γνώμη μας, όλα τα κόμματα από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι και το τελευταίο κόμμα που θα εμφανιστεί, είτε έχουν κομμάτι για την οικολογία είτε δεν έχουν, από το πώς καταλαβαίνουν την ανάπτυξη αντικειμενικά, έχουν θέση και για το περιβάλλον. Οταν δηλαδή ψηφίζεις την ιδιωτικοποίηση των δασών, δεν μπορείς να προβάλλεις ως οικολόγος.

Διάβασα τη συνέντευξη, αν δεν κάνω λάθος ήταν στην «Καθημερινή», του προέδρου της Διεθνούς WWF που έχει και παραρτήματα στην Ελλάδα και λέει: «Οι ιδιώτες πρέπει να ενισχυθούν για να κάνουν τις πράσινες επιχειρήσεις». Οι πράσινες επιχειρήσεις θα δίνουν τους ίδιους μισθούς με τις μη πράσινες. Λέει «Η πράσινη επιχείρηση θα χρησιμοποιήσει περισσότερες θέσεις». Γιατί; Πώς αποδεικνύεται αυτό; Δε θα έχει σύγχρονη τεχνική;

Αλλά να σας πω και κάτι άλλο; Αν η σύγχρονη «πράσινη βιομηχανία» δημιουργήσει καινούριες θέσεις, η κλασική βιομηχανία που ρυπαίνει θα κλείσει; Λέω τώρα, με βάση τη δική τους λογική. Αρα θα έχεις πολύ περισσότερους ανέργους. Το θέμα δεν είναι βρώμικη βιομηχανία ή πράσινη, το ζήτημα έχει να κάνει με την πολιτική ιδιοκτησίας.

Οταν η γη βρίσκεται σε λίγα χέρια, όταν είναι ατομική ιδιοκτησία, θα συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Με αυτή την έννοια όταν υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να υπηρετήσουν είτε το γυναικείο ζήτημα, είτε τα προβλήματα των νέων, είτε την οικολογία από ένα ειδικό κόμμα, δείχνει ότι πρέπει να γίνει πολλή συζήτηση μαζί τους, για να κατανοήσουν.

Δεύτερον. Μπορεί να υπάρξουν και άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι ένα καινούργιο κόμμα είναι το αθώο, το αλώβητο, το καλοπροαίρετο, ενώ όλα τα κόμματα που υπάρχουν έχουν αποτύχει. Τώρα, κατ' αρχήν δεν είναι καθόλου νέα τα Οικολογικά Κόμματα. Αυτό, τι να σας πω; Αυτό είναι το χειρότερο. Γιατί αυτός που πονάει για την οικολογία, θα δει και πολιτικά καλύτερα ζητήματα. Αν πιστεύεις ότι κάθε τι το «καινούριο» είναι και το δίκαιο και το σωστό, τότε, ναι, κάνει μια ζημιά στη συνείδηση, αλλά πάλι δεν πανικοβαλλόμαστε.

Τα πάντα είναι εμπόριο

-- ΑΤΤΙΑΣ: Σε μια χρονιά η οποία είναι προεκλογική υπάρχουν διαρκώς καταγγελίες για «γαλάζιες» (εντός εισαγωγικών) προσλήψεις. Σήμερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση βγήκε μια καινούρια πρόσληψη για ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι πρέπει να είναι και οι άνδρες και οι γυναίκες πάνω από 1,70. Θα πάρουν έξτρα μόρια, δεν ξέρω πόσα, οι γυναίκες αν έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις. Δεν πρέπει επίσης να έχουν τατουάζ. Βλέπετε μια τέτοια προσπάθεια προεκλογικού παιχνιδιού;

-- Α. Π.: Καταρχήν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά είναι όπου προεκλογικά γίνονται κάποιες πράξεις κυρίως στο παιχνίδι με τη δουλειά στους νέους ανθρώπους. Και στις δημοτικές εκλογές γίνεται αυτό και για τις νομαρχιακές εκλογές γίνεται. Δεν είναι καινούριο. Θυμάμαι κάποια εποχή είχαν γίνει τόσες προσλήψεις στο ΙΚΑ, που μετά τις εκλογές δεν υπήρχαν ούτε καρέκλες για να κάτσουν...

Δεύτερον, το «ειδικοί φρουροί» έχει να κάνει με τους μηχανισμούς καταστολής, ανεξάρτητα για ποιο πραγματικό λόγο γίνεται. Τώρα όλα τα άλλα που μου λες... Να πάρουν δασοφύλακες - δασοπυροσβέστες, να μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους όλους και να κάνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία, στην Πυροσβεστική, ας τα κάνουν και προεκλογικά. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε όχι στις μόνιμες θέσεις. Θα πούμε μην τους προσλάβεις; Ας κέρδιζε και ψήφους τι να κάνουμε. Γιατί δεν τα κάνουν αυτά; Τώρα αν θέλει να φτιάξει «ράμπο», είναι φυσικό να θέλει και ύψος κλπ...

Υπάρχει ένας ρατσισμός, αυτός όπου παίζει ρόλο ο σωματότυπος και τίποτα άλλο. Αυτός είναι ένας ρατσισμός που ιστορικά χτυπούσε και ακόμα περισσότερο χτυπάει τις γυναίκες, αλλά τώρα χτυπάει και τους άνδρες. Και ο άνδρας πρέπει να είναι έτσι ή αλλιώς. Και βλέπεις τώρα πάνε και σε ινστιτούτα και σε παρεμβάσεις αισθητικής και οι άνδρες. Αν η μύτη του δεν είναι ωραία δε θεωρείται κατάλληλος. Για να πουλήσεις π.χ. κουλούρια πρέπει να έχεις προδιαγραφές, πώς τα λένε αυτά 80 - 90... Αυτό δε δείχνει, δεν είναι αντανάκλαση αυτού του καπιταλιστικού ανταγωνισμού;

Είδατε τι φασαρία έγινε με την Σούζαν Μπόιλ, που ανακάλυψαν ότι τραγούδαγε και τώρα θέλουν να εμπορευτούν όχι τη φωνή της, αλλά την ασχήμια της, την οποία δεν έπρεπε να τη δουν καθόλου από την αρχή. Τη φωνή ακούς. Τώρα θέλουν να εμπορευτούν την ασχήμια και να φτιάξουν ριάλιτι σόου που θα λένε να έρθουν οι πιο άσχημοι. Τα πάντα είναι εμπόριο. Αυτός είναι ο καπιταλισμός...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ