ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2019
Σελ. /24
Εχουν πρότυπα

«Εγκληματική οργάνωση», «ίδιοι με τη Χρυσή Αυγή», «αριστερή και ακροδεξιά βία είναι εξίσου απαράδεκτες» είναι η «γραμμή» στην οποία κινήθηκαν τα στελέχη της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ και τα κόμματα που τους στηρίζουν, σε δηλώσεις τους για τις χτεσινές εξελίξεις στη Ρόδο. Με βρισιές και συκοφαντίες πετάνε την μπάλα στην εξέδρα για το όργιο νοθείας και εκφυλισμού που προσπαθούν να επιβάλουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο όνομα μάλιστα της «δημοκρατίας» (!), ενώ έχουν ξεφτιλίσει και καταπατήσει κάθε καταστατική διαδικασία. Αν κάτι θυμίζει Χρυσή Αυγή στο σκηνικό που έστησε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, τόσο στη Ρόδο όσο και πριν από λίγες μέρες στην Καλαμάτα, είναι οι πληρωμένοι μπράβοι που παρέταξαν απέναντι σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Είναι οι μαφιόζικες μέθοδοι με τις οποίες προσπαθούν να κρατήσουν τις βρωμιές τους μακριά από τα βλέμματα των εργαζομένων, αποφασίζοντας και διατάσσοντας ακόμα και τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από το συνέδριο. Είναι η προθυμία με την οποία αυτή η ομάδα εκτελεί τις εντολές των αφεντικών και προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παρέμβασή τους στα συνδικάτα. Μετά απ' αυτά, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι προσπαθούν να μιμηθούν τους χρυσαυγίτες ακόμα και στις συκοφαντίες σε βάρος του ΠΑΜΕ. Γιατί η Χρυσή Αυγή είναι αυτή που συστηματικά παρουσιάζει συνδικαλιστές και εργαζόμενους ως τραμπούκους, για να «βγάλει λάδι» τα δικά της εγκλήματα και τους τραμπουκισμούς. Αυτές τις βρωμιές και τους φασίστες που τις ξεστομίζουν ξεπλένουν οι εργατοπατέρες και τα κόμματά τους. Γι' αυτό άλλωστε ο Μιχαλολιάκος τούς αποδίδει τιμές με χτεσινή ανάρτηση στο «Twitter»...

Περί όνου...

Την επομένη της συνάντησης Τσίπρα με τον Ερντογάν στην Αγκυρα, κι ενώ από παντού επιβεβαιωνόταν η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει «στα γεμάτα» τα Ελληνοτουρκικά υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, αναγνωρίζοντας στην Τουρκία ρόλο και λόγο στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, «κύκλοι» της ΝΔ σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση προσήλθε σε μια «κακώς προετοιμασμένη συνάντηση, που τελικά ωφέλησε προεκλογικά τον Ερντογάν» και αναρωτιόνταν πώς μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεργασίας στην Ανατ. Μεσόγειο, ειδικά στα ενεργειακά ζητήματα, από τη στιγμή που η Τουρκία «έχει αυτοαποκλειστεί από τις ενεργειακές εξελίξεις και εφαρμόζει πολιτική διαρκούς έντασης». Λίγες μέρες μετά, στη συζήτηση της κυβερνητικής τροπολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια, η ΝΔ «σήκωσε σκόνη», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι ...καθυστέρησε να ρυθμίσει το νέο καθεστώς, ότι δεν καλύπτει μαζί και τους συνεπείς οφειλέτες, ενώ στο τέλος ψήφισε την τροπολογία! Οσο για την επίσκεψη Τσίπρα στη Β. Μακεδονία, η ΝΔ επικέντρωσε την «κριτική» της στα εμπορικά σήματα και το ...αεροδρόμιο της Μίκρας, ενώ δεν βρήκε τίποτα να πει για το γεγονός ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονα χώρας και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της.

... σκιάς

Τα τρία αυτά παραδείγματα και η αντιπαράθεση «περί όνου σκιάς» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές είναι χαραγμένες ...στο χιόνι και ότι στα μεγάλα και σοβαρά για το κεφάλαιο δυσκολεύονται να βρουν ουσιαστικό λόγο διαφωνίας, για να συντηρήσουν το κάλπικο δίπολο. Γι' αυτό η ΝΔ εμφανίζεται αμήχανη, βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να της παίρνει την μπουκιά από το στόμα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει σε κεφάλαιο, «συμμάχους» και «εταίρους» την ικανότητά της να διεκπεραιώνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις δουλειές και τα σχέδιά τους.

Κατιμάς

«Μονομπλόκ» εμφανίστηκαν και χτες μια σειρά ΜΜΕ στα ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στη Ρόδο, υιοθετώντας τις ψευτιές και τις συκοφαντίες της ΓΣΕΕ. Το χορό της ...έγκυρης ενημέρωσης έσυραν ξανά το ΑΠΕ - ΜΠΕ και η κρατική ΕΡΤ, είχαν όμως άξιο ανταγωνιστή τον «ΣΚΑΪ», χωρίς να υπολείπονται και οι υπόλοιποι, «συμπολιτευόμενοι» και «αντιπολιτευόμενοι» στην κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των Μέσων δεν είχε απεσταλμένο στη Ρόδο, αλλά αυτό καθόλου δεν τους εμπόδισε να αναπαράγουν τα παραμύθια που έγραφε στις ανακοινώσεις της η ΓΣΕΕ και μετέδιδαν τα στελέχη της από το νησί. Ολοι αυτοί που υπερασπίζονται τάχα την ελευθεροτυπία και τη δεοντολογία στα ΜΜΕ, δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν για τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από το συνέδριο, με ευθύνη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Αντ' αυτού, ακούσαμε (αλλά δεν είδαμε) για «εισβολείς» και «σπασμένες τζαμαρίες», ακούσαμε (αλλά δεν είδαμε) για «λοστούς» και «τραυματίες», ακούσαμε για «τραμπούκους», αλλά το μόνο που είδαμε (και μάλιστα σε βίντεο της ΓΣΕΕ!) ήταν μια ομάδα της συνδικαλιστικής μαφίας να τραμπουκίζει έναν συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ. Για «ξεκάρφωμα», βέβαια, κι αφού είχαν φτιάξει το κλίμα που επεδίωκαν με τους τίτλους, τα ...πολεμικά ρεπορτάζ και τις μυξοκλαούρες των ΓΣΕΕδων, έβγαζαν και κανέναν συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ να μιλήσει για τα γεγονότα. Καθόλου δεν μας εκπλήσσει ο τρόπος που πρόβαλαν τα γεγονότα. Ηταν προαποφασισμένος από τα αφεντικά, όπως είχαν προαποφασιστεί η σύνθεση των αντιπροσώπων και το αποτέλεσμα του συνεδρίου. Η παρέμβαση Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων, χιλιάδων εργαζομένων σε όλη τη χώρα, τους χάλασε τη «σούπα». Γι' αυτό σέρβιραν στους τηλεθεατές και αναγνώστες τους τον ...κατιμά των εργατοπατέρων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Αρχίζουν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους.

1900 Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τους στην Κνωσσό, ο Αρθουρ Εβανς και η αρχαιολογική του ομάδα ανακαλύπτουν πήλινες στήλες με ιερογλυφική γραφή, την οποία αποκαλούν Γραμμική Β'.

1908 Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Αυστριακός διευθυντής ορχήστρας Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

1918 Αποβιβάζονται στο Βλαδιβοστόκ ιαπωνικά και αγγλικά στρατεύματα, με στόχο την κατάπνιξη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Επανάστασης έλαβαν μέρος συνολικά 16 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

1945 Η Σοβιετική Ενωση καταγγέλλει το σύμφωνο ουδετερότητας με την Ιαπωνία και στις αρχές Αυγούστου 1,5 εκατομμύριο μαχητές του Κόκκινου Στρατού εξαπολύουν επίθεση στην υπό ιαπωνική κατοχή περιοχή της Μαντζουρίας (βόρεια Κίνα). Το άνοιγμα αυτού του μετώπου στην Απω Ανατολή έγινε κατόπιν παρότρυνσης των Συμμάχων (κυρίως των ΗΠΑ) στη Συνδιάσκεψη της Γιάλτας. Η σοβιετική επίθεση κράτησε μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, προκαλώντας εννιαπλάσιες απώλειες στον εχθρό και συνδράμοντας καταλυτικά στην ήττα της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας στην ηπειρωτική Ασία.

1945 Συνέρχεται η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εξετάσει τη δράση του Κόμματος την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης και να καθορίσει τα νέα του καθήκοντα. Αναγνωρίστηκαν απαράδεκτες υποχωρήσεις και λάθη στον Λίβανο και την Καζέρτα, όπως και ότι δεν υπήρξε σαφής αντίληψη για το ρόλο των Βρετανών στη σύγκρουση. Ωστόσο, η Ολομέλεια δεν μπόρεσε να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του Κόμματος σε επαναστατική γραμμή, επιμένοντας στη λογική της «ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης». Μεταξύ άλλων η 11η Ολομέλεια καταδίκασε τη στάση του Αρη Βελουχιώτη (παραβίαση της αρχής του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, διαφωνία και αυτονόμηση από τη συλλογική δράση επί των αποφάσεων του Κόμματος) και τον διέγραψε από μέλος του ΚΚΕ. Ο Αρης Βελουχιώτης αποκαταστάθηκε πολιτικά με απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις 16/7/2011.

1947 Ο κυβερνητικός στρατός ξεκινά μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις κατά του ΔΣΕ (Σχέδιο «Τέρμινους»), αρχικά στη Ρούμελη και κατόπιν σε Θεσσαλία και Ηπειρο.

1951 Οι Αμερικανοί πολίτες Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ, θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ, καταδικάζονται σε θάνατο με την κατηγορία ότι πουλούσαν «ατομικά μυστικά» στη Σοβιετική Ενωση. Εκτελέστηκαν στις 19/6/1953 στην ηλεκτρική καρέκλα.

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 12 στελεχών του ΚΚΕ, με την κατηγορία της «κατασκοπείας». Στο τυποποιημένο κατηγορητήριο αναφερόταν πως οι κατηγορούμενοι «εισήλθον εις την Ελλάδα εκ χωρών του παραπετάσματος με σκοπόν τη διενέργειαν κατασκοπείας διά λογαριασμόν ξένης δυνάμεως». Οι Ρούλα Κουκούλου, Αύρα Παρτσαλίδου, Κώστας Φιλίνης, Γιώργης Ερυθριάδης, Ελλη Ερυθριάδου και Κώστας Τριανταφύλλου καταδικάζονται σε ισόβια μια βδομάδα αργότερα.

1961 Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών «Αβέρωφ» και οι εξόριστοι του Αη Στράτη προχωρούν σε 24ωρη αποχή από το συσσίτιο, σε διαμαρτυρία για την κακοποίηση συγγενών τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

1979 Εκδηλώνεται νέα οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που επονομάστηκε 2η Πετρελαϊκή Κρίση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ