ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Προβολή των αξιώσεων της ρωσικής αστικής τάξης

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 95 χώρες

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού στο βήμα της Διάσκεψης στη Μόσχα

AP

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού στο βήμα της Διάσκεψης στη Μόσχα
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η 7η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, μια διοργάνωση που ξεκίνησε το 2012 από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας και αποτελεί βήμα προβολής των συμφερόντων της ρωσικής αστικής τάξης στη διεθνή σκηνή αναφορικά με μια σειρά πεδία όπου οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση. Η όλη διοργάνωση και οι επιδιώξεις της είναι κάτι ανάλογο με τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ένα από τα βασικά θέματα που θα αποσχολήσει τη φετινή συνάντηση: «Η προοπτική της Μέσης Ανατολής μετά την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία». Οπως ανακοινώνουν οι Ρώσοι διοργανωτές, «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη συζήτηση για την αποκατάσταση της ειρηνικής ζωής στη Συρία», ενώ θα υπάρχουν τραπέζια συζητήσεων σχετικά με την «ασφάλεια» σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, με έμφαση στις δυνατότητες στρατιωτικής συνεργασίας και την επίλυση ζητημάτων μέσω «ήπιων» παρεμβάσεων, που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν η Ρωσία και οι σύμμαχοί της σε αντίθεση με κινήσεις της Δύσης.

Στη συνάντηση έχουν δηλώσει συμμετοχή υπουργοί Αμυνας, αξιωματούχοι, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί από 95 χώρες, που φτάνουν περίπου τους 850, ενώ θα παρευρεθούν και θα πάρουν μέρος στις συζητήσεις υψηλόβαθμα στελέχη από τον ΟΗΕ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον Οργανισμό Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν), την Οργάνωση Συνεργασίας της Σανγκάης (με Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν και άλλες ασιατικές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ), την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (επίσης συμμαχία που προέκυψε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης) κ.λπ.

Επικρίσεις για το ρόλο του «αντιτρομοκρατικού» συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη Συρία

Στην έναρξη της Διάσκεψης, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού, υπογράμμισε: «Σήμερα ο κόσμος αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στιγμή: Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών αλλάζουν, οι συγκρούσεις επιλύονται με τη δύναμη όλο και πιο συχνά. Οι ισχυρισμοί ορισμένων χωρών σχετικά με την αποκλειστικότητά τους ενθαρρύνουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών». Πρόσθεσε ότι η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες για την εξασφάλιση της «διεθνούς ασφάλειας», με κύριο στόχο την «αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών». Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στον «αντιτρομοκρατικό» συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σημείωσε με νόημα ότι «δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στη Συρία. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο ισχυρός συνασπισμός 30 και πλέον χωρών δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί με τρομοκράτες στην περιοχή. Οσο είχε την πρωτοβουλία, το Ισλαμικό Κράτος αναπτυσσόταν σε περισσότερα μέρη. Είναι προφανές ότι ο συνασπισμός είχε άλλους στόχους: Να υπονομεύσει την κατάσταση και να αναπτύξει στρατιωτική και οικονομική παρουσία στην περιοχή».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σοϊγκού τόνισε πως «οι προκλήσεις και οι απειλές στον τομέα της ασφάλειας αλλάζουν και είναι απαραίτητο να τις αναλύουμε και συνεχώς να αναζητούμε κοινές αποφάσεις», και εξέφρασε την ελπίδα ότι και στη συνάντηση θα διατυπωθούν «ιδέες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα ανανεωμένο σύστημα ασφαλείας».

Τη συνέχεια αυτού που υπονόησε ο Ρώσος υπουργός, ότι στη Συρία η ρωσική εμπλοκή έφερε την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), έδωσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, σύμφωνα με το οποίο «η δράση κυρίως της ρωσικής Αεροπορίας είναι αυτή που έφερε την ήττα του ISIS, και τώρα έχουν διαμορφωθεί όλες οι συνθήκες για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης».

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας είχε πολλές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, όπως από το Βιετνάμ, το Λάος και τη Βενεζουέλα. Στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΑΣΕ, Τόμας Γκρεμινγκέρ, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της χώρας και του ΝΑΤΟ «γίνονται όλο και πιο ψυχρές λόγω των δράσεων του» και τόνισε πως «αυτό είναι κάτι που δεν ικανοποιεί την Ρωσία», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η συνάντηση στη Μόσχα μπορεί να προωθήσει ένα βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη». Ο Γερμανός αξιωματούχος του ΟΑΣΕ σημείωσε ότι «χρειάζεται ο διάλογος με τη Ρωσία και αν αποκατασταθούν οι σχέσεις αυτό θα έχει θετική επίδραση και στην ασφάλεια». Επί της ουσίας και ο Ρώσος υπουργός και ο συνομιλητής του παραπέμπουν στις σχέσεις που ανέπτυξε η Ρωσία με το ΝΑΤΟ αμέσως μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, όπου οι αστικές δυνάμεις είχαν κερδίσει την πρώτη μάχη με την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ωστόσο, στη συνέχεια, όσο δυνάμωνε η ρωσική αστική τάξη και αυξάνονταν οι ανταγωνισμοί, ξεκίνησαν οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις για τη μοιρασιά αγορών και σφαιρών επιρροής σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη, από την Ουκρανία και τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
Αρνείται κοινή έρευνα η Βρετανία

ΧΑΓΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Αξιωματούχοι σε Βρετανία και Ρωσία αντάλλαξαν εκ νέου χτες κατηγορίες για τις «ευθύνες» τους στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις αρχές Μάρτη στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, που προκάλεσε μπαράζ απελάσεων διπλωματών.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος Τζον Φόγκο, στην έκτακτη σύγκληση του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων στη Χάγη που πραγματοποιήθηκε χτες με ρωσικό αίτημα, απέρριψε την πρόταση της Ρωσίας να πραγματοποιηθεί από κοινού ρωσο-βρετανική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση, με το «επιχείρημα» ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «διεστραμμένο» επειδή μπορεί να φέρει αντιμέτωπο το θύμα με τον φερόμενο «δράστη». Ο ίδιος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην προχτεσινή ξεκάθαρη δήλωση του Γκάρι Αϊτκενχεντ, που είναι επικεφαλής των στρατιωτικών χημικών εργαστηρίων της Βρετανίας στο Πόρτον Ντάουν, πως αδυνατεί να βρει πού φτιάχτηκε η τοξική ουσία Νοβιτσόκ που χρησιμοποιήθηκε κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του.

Παράλληλα, χτες ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Σεργκέι Νιργιούσκιν, κατηγόρησε ως υπεύθυνες για την υπόθεση Σκριπάλ τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας, επειδή θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να πλήξουν και να υποβαθμίσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Ρωσία επίσης μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέζνια, ζήτησε για την υπόθεση Σκριπάλ να γίνει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Χτες το πρωί, πάντως, όταν ρωτήθηκε στην Αγκυρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εάν απαιτεί από τη Βρετανία να απολογηθεί για τις κατηγορίες που εκτόξευσε έναντι της Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ, απάντησε αρνητικά. Τόνισε πως θα πρέπει «να εργαστούμε εντός ενός πλαισίου διαδικασίας στη βάση θεμελιώδους τυπικού διεθνούς δικαίου για έναν κόσμο πιο σταθερό και πιο προβλέψιμο». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα «να επικρατήσει η λογική, ώστε οι διεθνείς σχέσεις να μην υποστούν άλλη ζημιά».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε ξανά το Λονδίνο να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι από την αρχή αυτή η υπόθεση «ήταν αποτρόπαιη» και πως τώρα επιβεβαιώνονται οι «παρανοϊκές κατηγορίες» από τη μεριά της Βρετανίας. Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέλασε έναν Ούγγρο διπλωμάτη, σε αντίποινα για αντίστοιχη κίνηση που έκανε το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών με πρόσχημα την υπόθεση Σκριπάλ.

Αλλες αντιδράσεις

Ο Γερμανός εμπειρογνώμονας χημικών όπλων Ραλφ Τραπ υπογραμμίζει πως μόνο ένα κρατικό εργαστήριο μπορεί να είναι η πηγή του χρησιμοποιούμενου νευροτοξικού παράγοντα. Αυτό δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο χημικός και τοξικολόγος που έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος σύμβουλος, μεταξύ άλλων, του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) και των Ηνωμένων Εθνών, αλλά σημειώνει ότι τέτοια εργαστήρια έχουν εκτός από τη Ρωσία και άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, το Ιράν, αλλά και η ερευνητική μονάδα στο Πόρτον Ντάουν στη νότια Αγγλία. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει κάνει λόγο για 20 χώρες που διαθέτουν αυτήν την τεχνογνωσία.

Ενδιαφέρον έχει και η ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου, και υψηλόβαθμου στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Αρμιν Λάσετ, που αναφέρει: «Οταν αναγκάζεις όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν αλληλεγγύη, δεν θα έπρεπε θα έχεις ασφαλείς αποδείξεις; Μπορεί κανείς να στέκεται απέναντι στη Ρωσία όπως θέλει, όμως έχω μάθει μελετώντας το Διεθνές Δίκαιο σε έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των κρατών».

ΗΠΑ
Στρατό στα σύνορα με το Μεξικό θέλει ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο πλαίσιο ευρύτερων σύνθετων διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ εδώ και μήνες με Καναδά και Μεξικό προκειμένου να πετύχουν την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων εγχώριων μονοπωλίων που υφίστανται πιέσεις από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε, αργά το βράδυ της Τρίτης, αφενός με ανάπτυξη του στρατού στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, αφετέρου να εκτροχιάσει τη διαδικασία συνομιλιών για τη NAFTA και να διακόψει την αναπτυξιακή βοήθεια που δίνει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, από τις οποίες ξεκινά το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο μετά από συνάντηση που είχε με τους Προέδρους τριών χωρών της Βαλτικής, δήλωσε πως οι ΗΠΑ περίμεναν αρκετά τις αρχές του Μεξικού ως προς τη διευθέτηση της παράνομης εισόδου μεταναστών, τονίζοντας: «Οι αποφάσεις μας πλέον θα περιλαμβάνουν τη στρατιωτική παρουσία». Ακολούθως αποδοκίμασε τη μεταναστευτική πολιτική του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, καταγγέλλοντας ότι έκανε «αλλαγές με αποτέλεσμα απλά την απουσία των συνόρων». Δεν παρέλειψε να επικρίνει και την πολιτική της κυβέρνησης του Μεξικού λέγοντας ότι άφησε «καραβάνι» περίπου 1.100 μεταναστών από την Κεντρική Αμερική να κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ, όπου πολλοί ελπίζουν ότι θα τους χορηγηθεί άσυλο. Απαίτησε έτσι για πολλοστή φορά από το Κογκρέσο να στηρίξει τα σχέδιά του για την ανέγερση «όμορφου, μεγάλου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό.

Σταματά το «καραβάνι», υποστηρίζει ΜΚΟ

Αργότερα χτες το απόγευμα εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Λαοί Χωρίς Σύνορα» δήλωσε σε δημοσιογράφους πως το «καραβάνι», στο οποίο μετείχαν περισσότεροι από 1.000 μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής και διέσχιζε το Μεξικό με σκοπό να περάσει παράνομα στις ΗΠΑ, εγκατέλειψε το σχέδιό του, εξαιτίας της αντίδρασης Τραμπ.

Το «καραβάνι» μεταναστών, με τη συμμετοχή πολλών γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, αναχώρησε στις 25 Μάρτη από την Ταπατσούλα του Μεξικού, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Βρίσκεται από τις αρχές της βδομάδας στο Ματίας Ρομέρο, στην καρδιά μιας ορεινής περιοχής της πολιτείας Οαχάκα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ