ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Μεγάλες ελλείψεις σε σύγχρονες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις προθεσμίες πιστοποίησης των παιδικών σταθμών στους δήμους και το ζήτημα της στέγης στην Προσχολική Αγωγή

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς
«

Το πρόβλημα της Προσχολικής Αγωγής στη χώρα μας δεν είναι αν κάποιοι παιδικοί σταθμοί είναι εκτός των νέων προδιαγραφών, αλλά το ότι έχουμε πολύ λίγους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, που αδυνατούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες ως δικαίωμα και ανάγκη του παιδιού και της οικογένειας».

Τα παραπάνω τονίζονται σε Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών, αναδεικνύοντας το ζήτημα της στέγης στην Προσχολική Αγωγή, με αφορμή και τις προθεσμίες πιστοποίησης των παιδικών σταθμών στους δήμους.

Οπως αναφέρεται αναλυτικά στην Ερώτηση:

«Με το ΠΔ 99/2017, το οποίο εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4369/2016 (Α' 13), καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων, οι τεχνικές προδιαγραφές, οι ειδικοί όροι καταλληλότητάς τους, καθώς και η διαδικασία ελέγχου τους.

Στο πεδίο εφαρμογής του υπάγονται οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί που θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν από τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, καθώς και οι ήδη λειτουργούντες παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του ΠΔ, όλοι οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων που ήδη λειτουργούν οφείλουν να συμμορφωθούν πλήρως στις διατάξεις του εντός προθεσμίας πέντε (5) ετών από τη δημοσίευσή του.

Η μη συμμόρφωση μετά το πέρας της πενταετίας συνεπάγεται την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του σταθμού.

Με βάση το ΠΔ και προκειμένου, όπως αναφερόταν, "να διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των δημοτικών σταθμών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της πλήρους κτιριακής προσαρμογής", προβλεπόταν η σταδιακή συμμόρφωση με τις συγκεκριμένες διατάξεις. Η πρώτη φάση λήγει στις 31/7/2018. Προϋποθέσεις για να χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στους ήδη λειτουργούντες παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς έχει την αυτοψία και σύνταξη τεχνικής έκθεσης ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης του, το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, την προσαρμογή τους σε σειρά από "κατασκευαστικές διατάξεις" της παρ. 2 του άρθρου 43 του ν. 4369/2016, την ασφάλεια εξοπλισμού των υπαίθριων χώρων και φυσικά την προσαρμογή του αριθμού των φιλοξενούμενων παιδιών στη δυναμικότητα των κτιρίων.

Με βάση τα παραπάνω, μια σειρά δήμοι της χώρας δηλώνουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες προθεσμίες, είτε λόγω των μακρόχρονων πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών είτε γιατί δεν έχουν τους αναγκαίους πόρους, και αναδεικνύουν ως φλέγον ζήτημα ότι θα μειωθεί η δυναμικότητα των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών κατά πολύ, μέχρι και 40% όπως λένε τα στοιχεία! Μια κατάσταση που δηλώνει ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα θέσεων για βρέφη και νήπια στους δημοτικούς σταθμούς για τη νέα χρονιά, αποκλεισμό σειράς δημοτικών δομών από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, κίνδυνο απολύσεων προσωπικού που η τύχη του είναι συνδεδεμένη με αυτού του τύπου τη χρηματοδότηση.

Είναι γεγονός ότι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε πολλές πρωτεύουσες νομών οι παλιοί παιδικοί σταθμοί δεν πληρούν τις προδιαγραφές για την ουσιαστική φροντίδα και αγωγή των βρεφών και νηπίων. Οι χρήσεις και το κόστος γης, η έλλειψη οικοπέδων, οι δημόσιες δαπάνες, που πάντα για το κράτος ήταν "δυσεύρετες" στην κάλυψη τέτοιων κρίσιμων αναγκών, οδήγησαν στην αξιοποίηση πολλές φορές και ακατάλληλων εγκαταστάσεων.

Οι "μεταβατικές περίοδοι προσαρμογής" που έθεταν διαδοχικά οι κυβερνήσεις προϋπέθεταν και ουσιαστικά μέτρα χρηματοδότησης και ανάπτυξης της Προσχολικής Αγωγής, που πότε δεν πάρθηκαν. Ενας από τους άξονες της οποίας είναι το στεγαστικό πρόβλημα των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, που μόνιμα παραμένει, σαν μαύρη τρύπα.

Το πρόβλημα της Προσχολικής Αγωγής στη χώρα μας δεν είναι αν κάποιοι παιδικοί σταθμοί είναι εκτός των νέων προδιαγραφών, αλλά το ότι έχουμε πολύ λίγους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, που αδυνατούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες ως δικαίωμα και ανάγκη του παιδιού και της οικογένειας. Οι υπάρχουσες θέσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, ειδικά δε στους βρεφικούς σταθμούς οι ελλείψεις είναι παραπάνω από τραγικές, και με βάση τις προθεσμίες και προϋποθέσεις του ΠΔ 99/2017 είναι ορατός ο κίνδυνος να οξυνθεί περαιτέρω», επισημαίνουν οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει στο πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αν θα δοθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας έκδοσης άδειας λειτουργίας των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Ακόμα, αν υπάρχει σχεδιασμός και χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπιστεί επιτέλους - βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα - το μεγάλο έλλειμμα σε σύγχρονες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Πρωτοβουλίες για τη φιλοξενία αστέγων

Οι άστεγοι και οι δυνητικά άστεγοι, στο δήμο Πάτρας, εκείνοι δηλαδή που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ή με την απειλή της έξωσης, ξεπερνούν τους 120. Ο δήμος αντιμετωπίζει αρκετά από τα οξυμένα προβλήματα στέγης δημοτών φιλοξενώντας όλο το χρόνο, πρόσκαιρα σε ενοικιαζόμενη πανσιόν, κατά μέσο όρο 25 - 35 δημότες, οικογένειες, αλλά και μοναχικά άτομα, όπως και πρόσφυγες, μετανάστες. Αυτά ανέφερε πρόσφατα, ανάμεσα στα άλλα, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, απαντώντας σε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για έναν άστεγο που ζει σε δημόσιες τουαλέτες πίσω από την Παντάνασσα της Πάτρας.

Επιπλέον, «ετοιμάζουμε το υπνωτήριο, ξενώνα, που διεκδικήσαμε και μας εγκρίθηκε για τρία χρόνια, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να φιλοξενήσουμε μέχρι εκατό συμπολίτες μας. Ξεπερνούμε εμπόδια και σύντομα θα το καταστήσουμε κατάλληλο για φιλοξενία», δήλωσε ο Θ. Τουλγαρίδης.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του άστεγου, είπε πως «έχουμε δυστυχώς πολλές περιπτώσεις συνανθρώπων μας, με βάση τα στοιχεία μας, που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, λόγω της βάρβαρης εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και του βάρβαρου κοινωνικού μας συστήματος, που γεννά συνεχώς φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, αστεγία. Ορισμένοι από αυτούς αναγκάζονται να καταφύγουν σε κατάληψη δημόσιων και ιδιωτικών ακατοίκητων και απαράδεκτων χώρων. Υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες ενημερωθήκαμε από περίοικους και με την παρέμβαση της υπηρεσίας μας τους βοηθήσαμε», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μας κοινοποίησε κανείς το πρόβλημα, ούτε υπήρξε κάποιο αίτημα από τον συγκεκριμένο στην υπηρεσία μας. Αφού το πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, οι κοινωνικοί μας λειτουργοί επανειλημμένα επισκέφτηκαν τον συνάνθρωπό μας, για να τον βοηθήσουν με κάθε τρόπο που διαθέτει ο δήμος μας. Ακόμη δεν έχει πειστεί να φύγει από εκείνο τον ακατάλληλο χώρο διαμονής και να φιλοξενηθεί σε δομή που διαθέτουμε. Η προσπάθειά μας θα συνεχίζεται μέχρι να τον πείσουμε να έρθει στη δομή μας και να αποδεχτεί τη βοήθειά μας. Ο δήμος μας, όσο είμαστε δημοτική αρχή, δεν έχει παραχωρήσει το συγκεκριμένο χώρο, ούτε έχει υποσχεθεί τη σύνδεση ρεύματος».

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Προβλήματα στην καθαριότητα με ευθύνη της κυβέρνησης

Για το γεγονός ότι η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Χαϊδαρίου δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με πληρότητα μέχρι να προσληφθούν εργαζόμενοι ενημερώνει με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή της πόλης. Το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας της λήξης των συμβάσεων των παρατασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού δεν έκανε δεκτό το αίτημα για μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και την πρόσληψη νέων εργαζομένων που θα κάλυπταν τις αυξημένες ανάγκες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Ως δημοτική αρχή είχαμε προειδοποιήσει από καιρό την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για τον κίνδυνο να διαμορφωθεί ένα τέτοιο κενό.

Η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και του δήμου για τη μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού και την επιπλέον πρόσληψη των αναγκαίων εργαζομένων, για την πλήρη κάλυψη των κενών, μέχρι να λειτουργεί απρόσκοπτα η υπηρεσία.

Ακόμα και μετά την ψήφιση του νόμου, ο υπουργός δεν έκανε δεκτή την πρόταση της δημοτικής αρχής για επιπλέον παράταση του υπάρχοντος προσωπικού, ώσπου να διοριστούν και να ξεκινήσουν την εργασία τους οι νέοι εργαζόμενοι. Η δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι υπηρεσίες Καθαριότητας όλων των δήμων, η λειτουργία των οποίων στηρίζεται σε συμβασιούχους εργαζόμενους, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Με όλες τις εναπομένουσες δυνάμεις, τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα, η υπηρεσία θα προσπαθήσει να διατηρήσει την πόλη μας σε ικανοποιητικό επίπεδο καθαριότητας.

Ως εκ τούτου, καλούνται όλοι οι κάτοικοι να λάβουν υπόψη τους αυτό το γεγονός, περιορίζοντας κατά το δυνατόν την εναπόθεση των απορριμμάτων στους κάδους. Επίσης, χρειάζεται να περιοριστούν οι κοπές κλαδιών και να μην τα εναποθέτουν σε δημόσιους χώρους. Τέλος, απαγορεύεται η εναπόθεση μπαζών και λοιπών οικοδομικών υλικών στους κάδους αλλά και έξω από αυτούς.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση, ελπίζουμε οι κάτοικοι της πόλης μας να αφουγκραστούν την επείγουσα κατάσταση και να ανταποκριθούν στις παραπάνω οδηγίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ