ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για απλήρωτους και υπό απόλυση συμβασιούχους

Την απληρωσιά και τις απολύσεις πριν ακόμα λήξουν οι συμβάσεις τους, που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες συμβασιούχοι στην καθαριότητα σε πολλούς δήμους της Ελλάδας, ανέδειξε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ζητώντας από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς τα μέτρα που θα λάβει για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος και όσες απολύσεις έγιναν να ανακληθούν. Απαίτησε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα σε αορίστου χρόνου, να γίνουν με κρατική χρηματοδότηση όλες οι απαιτούμενες προσλήψεις και «καμία ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου».

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή απλήρωτοι και υπό απόλυση, είναι 730 εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο δήμο Θεσσαλονίκης, συμβασιούχοι στους δήμους Ευόσμου, Δέλτα, Ωραιόκαστρου, Αμπελακίων Μενεμένης, στους δήμους των Νομών Πιερίας, Καβάλας, Ροδόπης, Δράμας, στο ΦΟΣΔΕ Κ. Μακεδονίας και δήμου Κασσάνδρας, στην Κρήτη, στην Κόρινθο, το Αίγιο και αλλού. Επισήμανε ότι, όπως φαίνεται, οι νόμοι για παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων έως το τέλος του χρόνου και ο νόμος που δήθεν εξασφάλιζε την καταβολή των δεδουλευμένων τούς επέτεινε, αντί να λύσει το πρόβλημα.

«Το ΚΚΕ - τόνισε - σας είχε προειδοποιήσει ότι η παράταση δεν απαντά από μόνη της στο πρόβλημα των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμες υπηρεσίες των δήμων όπως η καθαριότητα. Μάλιστα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε έγκαιρα καταθέσει σχετική τροπολογία σε διάφορα νομοσχέδια, από το 2015 έως και πρόσφατα το Φλεβάρη 2017, για μετατροπή αυτών των συμβάσεων αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου. Δεν το κάνατε δεκτό γιατί θέλατε απλά να κερδίσετε κάποιο χρόνο, να καθησυχαστούν οι εργαζόμενοι να μη διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή εργασία».

Ο υπουργός, αφού επιδόθηκε σε αοριστολογίες του τύπου «δεν υπάρχει δικαιολογία να μην εφαρμόζεται ο νόμος» που αφορά την παράταση και την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων, στη συνέχεια ανέφερε τα ...μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την εφαρμογή της δικής της νομοθεσίας, που είναι «η εγκύκλιος που έχει στείλει το υπουργείο στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση», με την οποία «την καλεί να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και να ελέγξει όλους εκείνους τους δημάρχους που αρνούνται να παρατείνουν τις συμβάσεις ή να πληρώσουν τους εργαζόμενους».

Παραλίγο, δε, να ζητήσει και τα «ρέστα», λέγοντας: «Εδώ μιλάμε για υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα 10ετιών. Και αφορά χιλιάδες κόσμο και έρχεστε εδώ και προτείνετε κάτι που γνωρίζετε ότι είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματικό; Να φέρουμε εμείς αύριο νόμο και να πούμε ότι αυτομάτως μετατρέπονται οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου θα είναι αντισυνταγματικό και το γνωρίζετε. Γιατί εμπαίζετε τους εργαζόμενους;».

Βέβαια, το ποιος εμπαίζει τελικά τους εργαζόμενους αναδείχθηκε όταν ο Μ. Συντυχάκης υπενθύμισε στον υπουργό ότι τα περί συνταγματικότητας και διάφορα νομικά κωλύματα που τώρα προβάλλονται για εργαζόμενους, από τους οποίους μάλιστα οι περισσότεροι ήταν άνεργοι για χρόνια, «εξαφανίζονται» όταν πρόκειται για την κατοχύρωση προνομίων και πλήθους φοροαπαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και αυτό, τόνισε, «είναι αποκαλυπτικό για το αντεργατικό - αντιλαϊκό πρόσωπο και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

ΧΙΟΣ
Μαζική συμπαράσταση στη δίκη στελεχών του ΚΚΕ

Από νωρίς προχτές το πρωί, δεκάδες εργαζόμενοι, εκπρόσωποι και μέλη φορέων, συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Δικαστηρίου της Χίου, προκειμένου να συμπαρασταθούν στα στελέχη του ΚΚΕ Μάρκο Σκούφαλο, δημοτικό σύμβουλο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χίου, ο οποίος διώκεται από πρώην ιδιοκτήτη ιστοσελίδας και εκπρόσωπο ΚΟΙΝΣΕΠ, και Γιώργο Αμπαζή, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χίου στο Β. Αιγαίο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για την πολιτική τους άποψη και στάση ενάντια στις λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ. Η δίκη αναβλήθηκε, κατόπιν συμφωνίας των διαδίκων, για τις 2 Οκτώβρη 2017.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, όπου σημειώνεται: «Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ ευχαριστεί τους δεκάδες φορείς από τη Χίο και όλη την Ελλάδα που εξέφρασαν και συνεχίζουν να εκφράζουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στα στελέχη του ΚΚΕ Μάρκο Σκούφαλο και Γιώργο Αμπαζή, που διώκονται από τον πρώην ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας "Chiospress" και εκπρόσωπο της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ».

Ακόμα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου ευχαριστεί όλους όσους συμπαραστάθηκαν στους διωκόμενους και τους καλεί να μην υποκύψουν στο φόβο, τη μιζέρια και την υποταγή. Αναλυτικά στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογραμμίζεται: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμου Χίου αισθάνεται για άλλη μια φορά την ανάγκη να ευχαριστήσει τα συνδικαλιστικά σωματεία και τους φορείς του μαζικού κινήματος στη Χίο και πανελλαδικά, τους απλούς ανθρώπους που εξέφρασαν με λόγια και έργα τη συμπαράστασή τους. (...) Καλούμε τους εργαζόμενους να ορθωθούν και να διεκδικήσουν, μη υποκύπτοντας στο φόβο, τη μιζέρια και την υποταγή. Η δίκη αναβλήθηκε, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται αταλάντευτα».

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, με απόφασή του, κήρυξε διευκολυντική στάση εργασίας για να εκφραστεί η συμπαράσταση την ώρα της δίκης. Μέχρι σήμερα 32 φορείς, σωματεία, σύλλογοι έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στα δυο στελέχη του ΚΚΕ, ενώ στην πορεία των δικών τη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει με ψηφίσματα απ' όλη την Ελλάδα και δεκάδες άλλοι Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τους πυροσβέστες στα περιφερειακά αεροδρόμια

Τις απαράδεκτες υπηρεσιακές συνθήκες για τους πυροσβέστες στα περιφερειακά αεροδρόμια της «Fraport» καταγγέλλει, με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, το ΚΚΕ. Η Επίκαιρη Ερώτηση, που υποβάλλεται από τον βουλευτή Χ. Κατσώτη προς τον υπουργό Εσωτερικών, αναφέρει:

«Το ΚΚΕ πρόσφατα, με την κατάθεση υπομνήματος προς τους αρμόδιους υπουργούς, ανέδειξε τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος σχετικά με τη στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων της "Fraport". Κατήγγειλε σειρά σοβαρών ελλείψεων στις υποδομές των εγκαταστάσεων στα αεροδρόμια για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Για το σκοπό αυτό απαίτησε από την κυβέρνηση την αναστολή όλων των μεταθέσεων και των μετακινήσεων για τη στελέχωση των αεροδρομίων.

Απαιτεί, όμως, παράλληλα από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι δαπάνες στέγασης - σίτισης, για όλους τους πυροσβέστες που μετατίθενται για να καλύψουν ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος σε εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Επίσης, με ευθύνη της κυβέρνησης οι οδηγοί - πυροσβέστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που υπηρετούν σήμερα στα 14 αεροδρόμια, να διατηρήσουν τις θέσεις τους, τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά τους. Παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών σχετικά με τη λήψη μέτρων διαπιστώσαμε ότι δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την ανακούφιση των πυροσβεστών σχετικά με τη στέγαση και σίτιση.

Αντίθετα, και όπως μας καταγγέλθηκε, η εκπαίδευση της τελευταίας σειράς, στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ολοκληρώθηκε στις 31 Μάρτη και η διαταγή ήταν να παρουσιαστούν την 1η Απρίλη στα περιφερειακά αεροδρόμια. Αυτό είχε ως συνέπεια οι περίπου 100 πυροσβέστες που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στο "Ελ. Βενιζέλος" το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Μάρτη να μην προλάβουν ούτε τα προσωπικά τους είδη να πάρουν μαζί τους. Αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν χωρίς να έχουν καν φύλλο πορείας. Οπως μάλιστα ενημερώθηκαν, αυτό θα αποσταλεί υπηρεσιακά, στις υπηρεσίες που είχαν εντολή να παρουσιαστούν. Αρκετοί που παρουσιάστηκαν στις υπηρεσίες των περιφερειακών αεροδρομίων διαπίστωσαν ότι οι εγκαταστάσεις και οι πυροσβεστικές υποδομές είναι ανύπαρκτες, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στα αεροδρόμια της Θήρας και της Κεφαλονιάς.

(...) Ερωτάται ο υπουργός αν άμεσα θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση για την, έστω και τώρα, βελτίωση της κατάστασης που βρίσκονται οι πυροσβέστες, σχετικά με τη στέγαση, τη σίτιση και την οικονομική ανακούφιση για τα έξοδα μετακίνησης χωρίς φύλλα πορείας στα αεροδρόμια μετάθεσής τους».

Διόρθωση

Εκ παραδρομής, στο χτεσινό φύλλο στη σελίδα 22, στο θέμα με τίτλο «Καταγγέλλουν τη δίωξη του Π. Κουφαλάκου» συμπεριλήφθηκε στους φορείς που καταγγέλλουν τη δίωξη και το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας. Στην πραγματικότητα, το σχετικό ψήφισμα που κατατέθηκε στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, συζητήθηκε και καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.

Περιστατικά ρατσιστικής βίας

Αύξηση των σοβαρών επιθέσεων με ρατσιστικό κίνητρο και ροπή προς την επανεμφάνιση οργανωμένων ομάδων κρούσης διαπιστώνει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην ετήσια έκθεσή του για το 2016, που παρουσιάστηκε χτες στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το 2016 σημειώθηκε μείωση των καταγραφών περιστατικών κατά προσφύγων και μεταναστών, όμως την ίδια ώρα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τα θύματα υπέστησαν σωματικές βλάβες, σε συνδυασμό με εξύβριση, απειλές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Συνολικά, κατά την περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 2016 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων 95 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα. Συγκεκριμένα, σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες και σε ένα περιστατικό το προσωπικό οργάνωσης και το κτίριο που προοριζόταν για τη φιλοξενία προσφύγων.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που αφορούσαν πρόσφυγες και μετανάστες, τα θύματα υπέστησαν σωματικές βλάβες, εξύβριση, απειλές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Οι τάσεις που διαπιστώθηκαν είναι δύο, η συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης της γειτονιάς και η επανεμφάνιση της παλιάς ομάδας κρούσης. Κατά το 2016 καταγράφηκαν έξι περιστατικά με δράστες ένστολους, στα οποία στοχοποιήθηκαν ασυνόδευτοι ανήλικοι ή αιτούντες άσυλο. Επίσης, το Δίκτυο έγινε δέκτης αρκετών καταγγελιών για την προβληματική αντιμετώπιση των στοχοποιούμενων ομάδων από μερίδα του ιατρικού προσωπικού.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Στο πλευρό των εργαζομένων για καταβολή Δώρου και επιδομάτων

Το αίτημα των σχολικών φυλάκων της Πάτρας για επαναφορά της καταβολής των Δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και των επιδομάτων αδείας, που συζητήθηκε χτες στο Ειρηνοδικείο Πατρών, στήριξε η δημοτική αρχή. Στο Δικαστήριο παρέστησαν και στήριξαν το αίτημα των εργαζομένων οι αντιδήμαρχοι Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, και Παιδείας, Ανδρέας Αθανασόπουλος. Η δημοτική αρχή, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, θεωρεί ότι είναι άδικη και βαθιά αντεργατική η κατάργηση των Δώρων των εορτών και των επιδομάτων αδείας, που αποτελούν κατάκτηση των εργαζομένων και προκαλεί σημαντική απώλεια στο εισόδημά τους.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με την κατά πλειοψηφία απόφασή του στις 18-12-2015, στην ειδική συνεδρίαση του Σώματος για τον προϋπολογισμό του 2016, ενέκρινε την ανάκτηση όλων των μισθολογικών αποδοχών των εργαζομένων στο επίπεδο του 2009 με την απόφαση για ανεμπόδιστη μισθολογική εξέλιξη, «ξεπάγωμα» των ωριμάνσεων, επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού. Απαίτησε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση και να καλύψει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στο Δήμο Πατρέων αλλά και όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων που οι κυβερνήσεις διαδοχικά κατάργησαν δικαιώματα και κατακτήσεις σε όφελος και κατ' απαίτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ