ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Από τα τέλη Απρίλη ξεκινούν φέτος τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα απλωθούν σε όλη τη χώρα με σύνθημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για το δίκιο!»
  • Κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους φοιτητές και τους σπουδαστές για στήριξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές
  • Στοιχεία και συμπεράσματα που προκύπτουν από την ετήσια Εκθεση της UNICEF με θέμα «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2017 - Τα παιδιά της κρίσης»
  • Νεολαιίστικες εκδηλώσεις και δραστηριότητες

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση για το δίκιο μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Κάλεσμα ενίσχυσης της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», για να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση και πάλη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, απευθύνει η ΚΝΕ, οργανώνοντας τη δράση της μπροστά και στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές που αναμένεται να γίνουν το Μάη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση προς τους φοιτητές και σπουδαστές έχει ως εξής:

«Η ΚΝΕ απευθύνεται σε σένα που

  • προσπαθείς να πάρεις πτυχίο και βλέπεις μπροστά σου ένα μέλλον μεταξύ ανεργίας και κακοπληρωμένης δουλειάς,
  • προσπαθείς να σπουδάσεις και αντιμετωπίζεις τόσες δυσκολίες,
  • αναγκάζεσαι να δουλέψεις για να ανταπεξέλθεις στις σπουδές σου,
  • βλέπεις τους γονείς σου να παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα με το κόστος των σπουδών,
  • σκέφτεσαι να φύγεις στο εξωτερικό όταν τελειώσεις, για να βρεις δουλειά.

...Είμαστε στην ίδια πλευρά, έχουμε κοινά όνειρα και ανάγκες.

Μπορούμε μαζί να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής

Το μόνο που μπορεί να ανοίξει αυτό το δρόμο είναι η πάλη ενάντια στο σύστημα της φτώχειας, της ανεργίας και της εκμετάλλευσης. Σε συμπόρευση με αυτούς που έχουμε κοινά προβλήματα, τον εργαζόμενο λαό, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων που στηρίζουν κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ. Για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις την αντιλαϊκή πολιτική, για να ζωντανέψουν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, να γίνει πράξη το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν".

Με αυτόν τον αγώνα μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση στα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

  • Για να βρίσκουμε δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο αντικείμενο που σπουδάσαμε.
  • Για να μαθαίνουμε την επιστήμη μας ολοκληρωμένα, άρτια, με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που υπάρχει.
  • Για να συμβάλλουμε με την επιστήμη και την έρευνά μας στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του λαού μας.

Δεν μας ταιριάζουν η απογοήτευση, ο συμβιβασμός και η αποχή από τον οργανωμένο αγώνα. Είναι βούτυρο στο ψωμί της κάθε κυβέρνησης, για να περνά ανενόχλητη αντιλαϊκά μέτρα.

Μπορεί να είμαστε νέοι, έχουμε όμως θέληση και γνώση που μπορεί να μας κάνει πιο δυνατούς!

Μην ψάχνεις λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν... Τη λύση θα τη δώσουμε ΜΑΖΙ!

Στήνουμε τείχος απέναντι σε όλους αυτούς που με την πολιτική τους τσακίζουν το δικαίωμά μας στη δουλειά και τη μόρφωση. Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ τσακώνονται για το ποιος θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του ΣΕΒ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, για να εφαρμόσει πιο γρήγορα την αντιλαϊκή πολιτική. Ολοι αυτοί έβαλαν το λαό να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση και το χρέος, για τα οποία δεν είχε καμία ευθύνη. Σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν να πληρώσουμε την ανάκαμψη κερδών του κεφαλαίου, από την οποία δεν θα κερδίσουμε τίποτα.

Ολοι μαζί προσπαθούν να μας πείσουν:

-- Να κάνουμε υπομονή για την ανάπτυξη που "θα φάμε όλοι"!

Η αλήθεια είναι:

Για να περπατήσει η ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει ο λαός να γονατίζει από τα μνημόνια, να ματώνει για τα δικά τους πλεονάσματα. Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων, πρέπει να μειωθούν οι μισθοί, να επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να απαλλαγούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό ομολογεί και ο υπουργός Οικονομίας όταν λέει πως η χώρα έγινε πιο ανταγωνιστική αφού μείωσε το εργατικό κόστος, δηλαδή μισθούς και δικαιώματα.

-- Οτι η ΕΕ μπορεί να διορθωθεί υπέρ των λαών και ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει στο σκληρό της πυρήνα.

Η αλήθεια είναι:

Στην ΕΕ τσακώνονται για το ποια τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου θα κερδίσουν και ποια θα χάσουν από την κρίση, αλλά είναι ενωμένοι στην προώθηση της επίθεσης σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

-- Οτι "νοιάζονται για τις σπουδές μας και το μέλλον του αποφοίτου".

Η αλήθεια είναι:

Συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση στις σχολές μας, προωθούν την ονομαζόμενη "αυτονομία" και "αυτοδιοίκηση" των ιδρυμάτων, που απλά ενισχύει την ασφυκτική οικονομική τους λειτουργία, την εδραίωση επιχειρήσεων και εργολαβιών στις σχολές, τη γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Πολιτική που υλοποιείται χρόνια τώρα και έχει διαμορφώσει τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στις σχολές μας. Προωθούν τον ενιαίο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης που θεριεύει την κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός δηλώνει ότι θα μειώσει τις κάρτες σίτισης και θα μεταφέρει τη στέγαση στα ήδη υπερχρεωμένα ιδρύματα, οι εργαζόμενοι φοιτητές αυξάνονται κάθε χρόνο και περισσότερο.

-- Οτι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μας προστατεύουν και ότι εξασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η αλήθεια είναι:

Το ΝΑΤΟ είναι η δολοφονική μηχανή που οργανώνει ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ΕΕ ενισχύει την καταστολή, στηρίζει αντιδραστικές κυβερνήσεις, έχει ανοιχτές συμφωνίες με την Τουρκία.

Χαράσσουμε το δικό μας δρόμο έξω από τα όρια του συστήματος

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ρήγματα και τις αντιθέσεις μέσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για την αποδυνάμωσή τους. Η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, μπορεί γίνει προς όφελος του λαού όταν συνδεθεί με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, που όσο υπάρχει, θα οδηγεί σε τέτοιες αντιδραστικές αντιλαϊκές συμμαχίες. Απαιτούμε καμία συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Δεν ξοδεύουμε τα χρόνια μας περιμένοντας τις συμφωνίες και τις διαπραγματεύσεις τους! Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!

Για να γίνουμε πιο δυνατοί, χρειάζεται να αποδυναμώσουμε τις δυνάμεις του συμβιβασμού, της υποταγής και των αυταπατών στους συλλόγους μας. Τις δυνάμεις που κάνουν πολύ βολική κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφήνοντάς την ανενόχλητη να πραγματοποιεί το αντιλαϊκό της έργο, για το οποίο και επιλέχτηκε από το σύστημα. Αυτό που σήμερα μπορεί να φοβίσει την κάθε κυβέρνηση είναι η σύγκρουση με τα συμφέροντα που υπηρετεί, με τη λογική που προσπαθεί να καλλιεργήσει στο λαό ότι δεν έχει δύναμη ο ίδιος, αλλά πρέπει να αναζητά επίδοξους σωτήρες. Γι' αυτό και πρέπει να ηττηθεί μέσα κι έξω από τις σχολές η προπαγάνδα της κυβέρνησης, εκφραστής της οποίας δεν είναι μόνο η κυβερνητική παράταξη ΜΠΛΟΚΟ.

Η θέση ότι "η κυβέρνηση είναι ανίκανη" που λένε η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, κρύβει ότι είναι ικανότατη να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική και παράλληλα να ενσωματώνει το λαό. Η κριτική ότι "η κυβέρνηση συνθηκολόγησε" που κάνουν οι δυνάμεις ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ, κρύβει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί στο σημερινό σύστημα να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική.

Αυτές είναι και οι δυνάμεις που έχουν ευθύνες για την κατάσταση σήμερα στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ με τις θέσεις και τη δράση τους καλλιεργούν όλα αυτά τα χρόνια την υποταγή και το συμβιβασμό, αναπτύσσουν μηχανισμούς εξαγοράς και εξαπάτησης, διαλύουν τις διαδικασίες των συλλόγων. Οι ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ καλλιεργούν αυταπάτες, πρωτοστατούν στην ανοργανωσιά και τον εκφυλισμό.

ΔΑΠ: Πρώτη και καλύτερη στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.

Είπε "ναι" στα μνημόνια απ' όπου και εάν προέρχονται, στο τσάκισμα του Ασφαλιστικού, στο άδειασμα των ταμείων των ιδρυμάτων για τους επιχειρηματίες, οδηγώντας στη διαλυτική κατάσταση των σχολών μας. Κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προπαγανδίζει την ανάγκη να τσακιστούν τα δικαιώματά μας για το καλό των κερδών των επιχειρήσεων.

ΠΑΣΠ: Παλιά καραβάνα στην κοροϊδία και εξαπάτηση.

Κοροϊδεύουν χρόνια τώρα... Οταν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ χτύπαγαν 40άρια τότε "έπρεπε να πέσει η δεξιά και να έρθει το ΠΑΣΟΚ", όταν το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε το 1ο μνημόνιο η ΠΑΣΠ πάλευε για να το διορθώσει "από τα μέσα", όταν κατέρρευσε τότε έγιναν "ανεξάρτητοι".

Τώρα που το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να γίνει τσόντα στη νέα διακυβέρνηση, μιλά για ανάγκη πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Είναι η πράσινη ΔΑΠ στις σχολές, που καμία φορά θυμάται να μιλάει στο όνομα του κινήματος.

ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ: Μαέστροι στις αυταπάτες, τον τυχοδιωκτισμό και την ενσωμάτωση.

Βάζουν το κίνημα εντός των τειχών του συστήματος. Συνεχίζουν το sequel της ταινίας "πρώτη φορά αριστερά", με πρωταγωνιστές τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ (ΛΑΕ), που ήταν στην κυβέρνηση που έφερε το 3ο μνημόνιο. Ταυτίζονται με δυνάμεις του συ συστήματος - ευρωσκεπτικιστές - που μιλούν για έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς πραγματική σύγκρουση με την εξουσία και την οικονομία των μονοπωλίων. `Η με άλλες που καλλιεργούν ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα μας σώσει, χωρίς πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση σε όφελος του λαού.

Να στηρίξουμε τη φωνή της σύγκρουσης και της ανατροπής, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στους συλλόγους μας

Δυναμώνουμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), τη μόνη πανελλαδική συσπείρωση φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και ετών. Που διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες για τις σπουδές και τη ζωή και τα βάζει με τις δυνάμεις του συστήματος κυβερνήσεις - ΕΕ - μονοπώλια.

-- Πρωτοστατεί στην πάλη για δημόσιες και δωρεάν σπουδές, συνδέοντας τους αγώνες των φοιτητών με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

-- Οργανώνει την αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δίνοντας μάχη να απομονωθούν ο φασισμός και ο ρατσισμός. Συμμετέχει και οργανώνει λαϊκά φροντιστήρια σε μαθητές σε όλη τη χώρα.

-- Συμβάλλει στη συσπείρωση και τη ζωντάνια των συλλόγων, οργανώνοντας συσκέψεις συλλόγων, πανελλαδικά συλλαλητήρια, πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες.

Αυτή η φωνή μπορεί να δυναμώσει σε κάθε σύλλογο, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" στις φοιτητικές, σπουδαστικές εκλογές. Για να υπάρχουν περισσότεροι αγωνιστές εκπρόσωποι στα όργανα των συλλόγων μας. Τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" συγκροτούνται από μέλη και φίλους της ΚΝΕ, από χιλιάδες αγωνιστές σε όλες τις σχολές, σ' όλη την Ελλάδα.

Ψηφίζουμε "Πανσπουδαστική ΚΣ"

Γιατί διεκδικούμε το δικαίωμά μας:

-- Για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας στο ύψος των πραγματικών σημερινών αναγκών.

-- Να έχουμε όλη τη γνώση στο πτυχίο και μόνιμη και σταθερή δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάσαμε με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

-- Δημόσια και δωρεάν φοιτητική μέριμνα, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα.

Για να ζωντανέψει η λειτουργία των συλλόγων μας.

-- Με Διοικητικά Συμβούλια αγωνιστικά, διεκδικητικά, που συνεδριάζουν σταθερά, ενημερώνουν, κάνουν απολογισμό στο σύλλογο.

-- Με κέντρο οργάνωσης και της συλλογικής δράσης και συζήτησης το τμήμα και το έτος, που θα έχουν τις εκλεγμένες επιτροπές τους.

-- Με συχνές και μαζικές γενικές συνελεύσεις, που παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα, με σταθερή επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Για να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις υπόλοιπες δυνάμεις του συστήματος.

Η ζωή μας δεν χωρά σε μνημόνια, συμφωνίες και διαπραγματεύσεις! Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά. Δεν μας έχουνε στο χέρι!

Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές ψηφίζουμε "Πανσπουδαστική ΚΣ". Οργανώνουμε τον αγώνα μας για το δίκιο μας, τις ανάγκες μας, το μέλλον μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ