ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες

Σύροι στρατιώτες στην ανακατάληψη της πόλης Καραϊταΐν
Σύροι στρατιώτες στην ανακατάληψη της πόλης Καραϊταΐν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε εξέλιξη βρίσκεται σφοδρό σφυροκόπημα από αέρος και εδάφους των θέσεων των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» σε κεντρική Συρία και βόρειο Ιράκ από τους στρατούς των δύο χωρών με την κάλυψη βομβαρδιστικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την Κυριακή (ακριβώς μία βδομάδα μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας) τη σημαντική κεντρική πόλη Καραϊταΐν στη μέση ενός ευρύτερου δικτύου αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα μπορούσε το επόμενο διάστημα να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το σφυροκόπημα θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στη μεθόριο της Συρίας - Ιράκ.

Το βράδυ της Κυριακής, σε αεροπορικές επιθέσεις σκοτώθηκε στο Ιντλίμπ της Βορειοδυτικής Συρίας, ο πρώην εκπρόσωπος «Τύπου» των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα», Φιράς αλ Σούρι και άλλα 21 μέλη της οργάνωσης.

Το ίδιο διάστημα, ισχυρές δυνάμεις του ιρακινού στρατού βομβαρδίζουν από αέρος και εδάφους θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» καταφέρνοντας το απόγευμα της Δευτέρας να μπουν στην πόλη Χιτ του βορείου Ιράκ, προκαλώντας βαριές απώλειες σε τζιχαντιστές, αλλά πιθανώς και σε άμαχο πληθυσμό, καθώς 20.000 πολίτες πιθανολογούνταν πως είχαν εγκλωβιστεί.

Ταυτόχρονα, άλλες δυνάμεις του ιρακινού στρατού ανακατέλαβαν το χωριό Αλ Νασρ, που απέχει μερικά χλμ. από τη Μοσούλη, περιοχή την οποία πολιορκούν από την περασμένη βδομάδα προκειμένου να την ανακαταλάβουν από τους τζιχαντιστές.

Επιπλέον, μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ βομβάρδισαν και κατέστρεψαν χτες το κτίριο του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη, με έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές εδώ και δύο χρόνια.

Ρωσικές πιέσεις

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA - Novosti», πρότεινε να αναβληθεί, επί του παρόντος, η συζήτηση για την τύχη του Ασαντ, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό ίσως πρέπει να συζητηθεί αργότερα από τις εμπλεκόμενες πλευρές στη συριακή σύγκρουση.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι Δυτικοί εταίροι της Μόσχας δεν εφαρμόζουν πλήρως τις απαιτήσεις που καθορίζονται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, λέγοντας πως η προσέγγιση της Ουάσιγκτον «εξαρτάται από ορισμένες προτεραιότητες και προτιμήσεις». Μιλώντας για τις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις, ο Ριάμπκοφ δήλωσε ότι «οι Κούρδοι πρέπει να εκπροσωπούνται πλήρως στον προσεχή γύρο των συριακών συνομιλιών».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Η νέα «ζώνη ασφαλείας» της Τουρκίας περνά μέσα από τη... μισή Συρία και το Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Απροκάλυπτη αμφισβήτηση σημαντικών τμημάτων της εδαφικής κυριαρχίας γειτονικών χωρών της Τουρκίας, όπως η Συρία, το Ιράκ, συνιστούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, με αφορμή την επίσκεψη που είχε κάνει την περασμένη Τρίτη στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου, ο Νταβούτογλου μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Αμμάν στις 30/3, υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στη μέση του δακτυλιδιού της φωτιάς», προσθέτοντας ότι «η ζώνη ασφαλείας της Τουρκίας ξεκινά από τη συρο-ιρακινή μεθόριο, περνά μέσα από τη Λατάκεια και το Χαλέπι της Συρίας και εκτείνεται μέχρι τη Μοσούλη και τη Σουλεϊμανίγια»...

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι «η τύχη της Μέσης Ανατολής είναι στα χέρια δύο πόλεων, του Χαλεπιού και της Μοσούλης», τονίζοντας ότι «εάν πέσει το Χαλέπι είτε στα χέρια του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του "Ισλαμικού Κράτους") είτε στα χέρια του καθεστώτος (σ.σ. του Σύρου Προέδρου Μπασάρ) Ασαντ, τότε αυτό θα σημάνει το τέλος των ελπίδων για τη Συρία». Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν είναι σημαντικό πότε» θα ελευθερωθεί η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η Μοσούλη, «αλλά από ποιον θα ελευθερωθεί», καταλήγοντας: «Η Μοσούλη θα έπρεπε να ελευθερωθεί από το λαό της. Γι' αυτό φτιάξαμε τη στρατιωτική βάση στην Μπασίκα» (που απέχει 20 χλμ. από τη Μοσούλη και δημιουργήθηκε το 2014 αρχικά για την εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτών και Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά).

Υπογράμμισε πως «ό,τι συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές μάς ανησυχεί». Σε επόμενο σημείο αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να εγκατασταθούν Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ στην (ορεινή) περιοχή Σιντζάρ βορείως της Μοσούλης και να μετακινηθούν στη Συρία μέσω της επαρχίας Χάσακε, σημειώνοντας: «Δεν θέλουμε το ΡΚΚ να εγκατασταθεί εκεί».

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέα ένταση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ

ΜΠΑΚΟΥ.--

Νέα ένταση παρατηρείται στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ για άλλη μια φορά στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, που μοιάζει με «καζάνι που βράζει», λόγω της σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας του ανάμεσα στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα, με σημαντικά αποθέματα Ενέργειας και πέρασμα αγωγών. Οι νέες συγκρούσεις άρχισαν το περασμένο Σάββατο με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος επιτέθηκε πρώτος σε στρατιωτικό φυλάκιο. Ηδη γίνεται λόγος για 18 νεκρούς στρατιώτες της Αρμενίας και 35 τραυματίες και 12 νεκρούς Αζέρους στρατιώτες από τις μάχες που ξέσπασαν, ενώ δηλώσεις για τήρηση της εκεχειρίας συνεχώς ακυρώνονται στην πράξη.

Το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ προέκυψε λίγο πριν την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η επί Σοβιετικής Ενωσης αυτόνομη περιοχή, που ήταν στο έδαφος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, κάτι που συνεχίστηκε και μετά την ανατροπή του 1991. Ακολούθησε σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, που, αν και επίσημα δεν αναγνώρισε, στήριξε το Ναγκόρνο Καραμπάχ (που αποτελεί το 20% στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν). Ο πόλεμος ανάμεσα στα 2 κράτη είχε αρκετές χιλιάδες νεκρούς και τελικά το 1994 υπογράφτηκε εκεχειρία. Από τότε σημειώνονται σποραδικά επεισόδια, ενώ η αζέρικη κυβέρνηση, που έχει ενδυναμώσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα διεκδικήσει το έδαφος και η κυβέρνηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει τη στήριξη της Αρμενίας, που βέβαια διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία όπου διατηρεί και στρατιωτική βάση, ενώ συμμετέχει στον Οργανισμό Συλλογικής Συνεργασίας και Ασφάλειας που έχει συγκροτήσει η Ρωσία. Η αζέρικη κυβέρνηση απευθύνθηκε στον ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενώ ο Αρμένιος Πρόεδρος Σερτζ Σαργκσιάν δήλωσε ότι αν συνεχιστούν οι μάχες θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, άδραξε την ευκαιρία για να δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τους «αδελφούς Αζέρους μέχρι τέλους» στη σύγκρουση με την Αρμενία, που δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις λόγω της αντίθεσης που έχουν οι δύο χώρες για την σφαγή των Αρμενίων.

Η Ρωσία, μέσω του Προέδρου Βλ. Πούτιν, όσο και η ΕΕ μέσω της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φρεντερίκα Μογκερίνι ζήτησαν αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην παραβιάζεται η εκεχειρία και να υπάρξει λύση με βάση τη λεγόμενη ομάδα επαφής του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με συμπροέδρους τις Ρωσία και Γαλλία και τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι οι μεσολαβητές της Ομάδας του Μινσκ θα συνεδριάσουν σήμερα στη Βιέννη, ενώ στην περιοχή δήλωσε ότι θα μεταβεί και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αντιδράσεις για τις ισραηλινές τακτικές «συλλογικής τιμωρίας»

...και διπλωματική κινητικότητα σε Κάιρο και Ιερουσαλήμ για επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι πολιτικές καταδυνάστευσης του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές συνεχίστηκαν και χτες με το γκρέμισμα επτά κατοικιών Παλαιστινίων υπό το πρόσχημα ότι ανήκαν σε ανθρώπους που έκαναν επιθέσεις κατά των ισραηλινών κατοχικών στρατευμάτων. Οι νέες κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών, που άφησαν άστεγους δεκάδες αμάχους, προκάλεσαν την οργή του γενικού γραμματέα της PLO (Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης), Σαέμπ Ερεκάτ, που τις στηλίτευσε ως πράξεις «συλλογικής τιμωρίας του Ισραήλ σε βάρος του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, των υποχρεώσεων του Ισραήλ ως κατοχικής δύναμης».

Οι κατεδαφίσεις μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν αφήσει άστεγους 650 άτομα, εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά.

Το ίδιο 24ωρο, οι Ισραηλινοί έκοψαν το ρεύμα στα κατεχόμενα εδάφη της Βηθλεέμ και της Ιεριχούς λόγω χρεών των αρμόδιων παλαιστινιακών αρχών στην ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρισμού (IEC). Από την άλλη αύξησαν στα 9 από τα 6 ναυτικά μίλια τη ζώνη αλιείας για τους Παλαιστίνιους αλιείς, για πρώτη φορά από το 2007.

Διπλωματική κινητικότητα

Το ίδιο διάστημα καταγράφεται έντονη κινητικότητα γύρω από το Παλαιστινιακό. Την Κυριακή, συναντήθηκαν στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και Παλαιστίνης, Ριάντ Αλ Μάλικι, οι οποίοι συζήτησαν με τον Γάλλο απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Πιερ Βιμόντ, την ανάγκη έκτακτης σύγκλησης του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εμφανίστηκε διατεθειμένος να συναντήσει έως το τέλος της βδομάδας (για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό...) τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, δηλώνοντας ότι η πόρτα του «είναι πάντα ανοιχτή σε όσους θέλουν ειρήνη με το Ισραήλ».

ΚΥΠΡΟΣ
Διεργασίες στα Κατεχόμενα

Εξελίξεις αναμένονταν μέχρι και χτες στα Κατεχόμενα, μετά από την επίσημη αποχώρηση του δεξιού UBΡ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) από την «κυβέρνηση» που είχε σχηματίσει στις τελευταίες «εκλογές» με το σοσιαλδημοκρατικό CTP. Αρκετοί περίμεναν την παραίτηση του «πρωθυπουργού» Ομέρ Καλγιοντζού (από το CTP) και παζάρια για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης».

Δημοσίευμα της «Καθημερινής Κύπρου» εμφάνιζε το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Σερνάρ Ντενκτάς (γιου του Ραούφ) να βρίσκεται σε επαφές με το UBP με στόχο τη δημιουργία «κυβέρνησης συνεργασίας», με τη συμμετοχή και «ανεξάρτητων» «βουλευτών», ενώ η ίδια εφημερίδα εμφανίζει ως «ρυθμιστή» των εξελίξεων τον πρώην ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ