ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ - «ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ»
H «ανακάλυψη» της σαπίλας του καπιταλισμού

Η έδρα της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά που έστηνε και «ξέστηνε» offshore
Η έδρα της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά που έστηνε και «ξέστηνε» offshore
Στις 3 Απρίλη μεσώ της γερμανικής «Suddeutsche Zeitung» και εκατοντάδων άλλων αστικών ΜΜΕ σε πολλές χώρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας το «μέγα σκάνδαλο» που πήρε την κωδική ονομασία «Εγγραφα του Παναμά» και ανέδειξε η λεγόμενη «Διεθνής Κοινοπραξία της Διερευνητικής Δημοσιογραφίας» (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ).

Πρόκειται για διαρροή 11,5 εκατομμυρίων αρχείων από τη δικηγορική εταιρεία του Παναμά «Mossack-Fonceca» (MF), που εξειδικεύεται σε δημιουργία και διάλυση εξωχώριων εταιρειών (οffshore) και κατά κόρον χρησιμοποιούν οι μεγαλοκαπιταλιστές, το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, αλλά και ακριβοπληρωμένοι «σταρ» του αθλητισμού και του κινηματογράφου, καθώς και διάφοροι μαφιόζοι εγκληματίες που κρύβουν τον αμύθητο πλούτο τους ή «ξεπλένουν» χρήμα από διάφορες διαδρομές. Επί της ουσίας η νέα «αποκάλυψη» εντυπωσιάζει για τα μεγάλα ονόματα, αλλά δεν αποτελεί κανένα σπουδαίο νέο. Δεν ...«ανακαλύπτεται τώρα η Αμερική» για το πώς λειτουργεί ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, όπου η αγοραπωλησία εταιρειών και μετοχών που κρύβεται ο πραγματικός κάτοχός τους, όπως και η προέλευση του χρήματος γίνονται καθόλα νόμιμα μέσα από νόμιμες εταιρείες και τραπεζικά ιδρύματα ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, που έχουν αλισβερίσια και με τους λεγόμενους «φορολογικούς» παραδείσους.

Με ...χορηγούς τα ιδρύματα «Σόρος» και «Φορντ»

Πρέπει να σημειώσουμε, για να γίνει κατανοητή η «αποκάλυψη» και η σημασία της, καταρχάς ότι η Κοινοπραξία της Διερευνητικής Δημοσιογραφίας, συναποτελείται από δημοσιογράφους και δίκτυο ΜΜΕ σε 75 χώρες και αυτοπροσδιορίζεται ως μη κερδοσκοπική οργάνωση. Στους χρηματοδότες της εμφανίζονται μεταξύ άλλων το Ιδρυμα «Open Society», του μεγαλοεπενδυτή των χρηματιστηρίων Τζόρτζ Σόρος και το ίδρυμα «Φορντ» από τις ΗΠΑ. Στόχος λέγεται ότι είναι η «αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς και του ρόλου πολιτικών ηγετών ή εταιρειών που παρανομούν, κάνουν λαθρεμπόριο ή βλάπτουν το περιβάλλον καθώς και η προτροπή προς τους ηγέτες για λύσεις προς όφελος της κοινωνίας». Είναι όμως φανερό ότι οι «αποκαλύψεις» είναι το πλαίσιο λειτουργίας του εκμεταλλευτικού συστήματος, που δεν αμφισβητείται (ειδικά με τέτοιους ενισχυτές) και συχνά είναι τα «άπλυτα» που βγάζει ο ένας ανταγωνιστής για τον άλλον, όπως πολλές φορές έχει φανεί στον ανταγωνισμό καπιταλιστικών κρατών (π.χ. σκάνδαλο με την Φολκσβάγκεν, ή την Αμαζον, ή τις μίζες της Ζήμενς).

Οσον αφορά την δικηγορική εταιρεία του Παναμά που είχε αναλάβει την προστασία των λογαριασμών των πολυεκατομμυριούχων, πρόκειται και μια εταιρεία που έχει συσταθεί το 1997 από τον Γιούργκεν Μόσακ, γόνο στελέχους των ναζιστικών Ες-Ες, που διέφυγε με την οικογένεια του στον Παναμά και μεγαλοδικηγόρου της χώρας, ενώ τα έγγραφα που υποκλάπηκαν αφορούν στις δραστηριότητες εταιρειών κατά τα έτη 1977 έως 2015.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που κατονομάζονται να έχουν λογαριασμούς στον Παναμά είναι συγγενείς και φιλικά πρόσωπα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν όπως ο τσελίστας Σεργκέι Ρολντούγκιν, όπου γίνεται λόγος για ξέπλυμα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, του πρωθυπουργού της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, των Προέδρων της Συρίας Μπασάρ Ασαντ μέσω συγγενών του, της Αργεντινής Μ. Μάκρι, της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον, μέσω του πατέρα του, των Προέδρων του Αζερμπαϊτζάν, και δεκάδων άλλων ηγετών ή πρώην ηγετών, αστών πολιτικών και επιχειρηματιών σε πολλές χώρες από όλες τις ηπείρους όπως επίσης και «σταρ» του αθλητισμού όπως ο άσος της Μπαρτσελόνα Λιονέλ Μέσι, ο πρώην Πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί.

Σε ό,τι αφορά την «ελληνική συμμετοχή» αυτή είναι του πρώην συμβούλου του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, που εμφανίζεται να συμμετέχει σε ΔΣ τριών offshore εταιρειών, και οποίος δήλωσε ότι το έκανε εξυπηρετώντας «2 παιδικούς φίλους χωρίς ο ίδιος να έχει κάποιο κέρδος».

Η όλη υπόθεση, που αποτελεί ένα φαινόμενο σύμφυτο με τη σαπίλα του καπιταλισμού και μια «κανονική του λειτουργία» είναι χρήσιμη για να βγαίνουν συμπεράσματα για τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και πηγαίνει στα θησαυροφυλάκια των εκμεταλλευτών του, και κυρίως για την ανάγκη να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας για την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις κατά του νόμου «Ελ Κομρί»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η Γαλλία μπαίνει σε τροχιά νέων κινητοποιήσεων κατά των αντεργατικών ρυθμίσεων που επιταχύνει η κυβέρνηση, ανατρέποντας βασικές πτυχές του εργατικού δικαίου, ιεραρχώντας την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση των απολύσεων και τη ραγδαία γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Σήμερα, φοιτητικές και άλλες νεολαιίστικες οργανώσεις προγραμματίζουν συγκεντρώσεις σε Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις. Από την πρώτη στιγμή, ο νόμος «Ελ Κομρί» έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών νέων, με δεδομένο ότι η κατάργηση βασικών κατακτήσεων και η ελαστικοποίηση των συνθηκών δουλειάς θα διαμορφώσει έναν εργασιακό Μεσαίωνα, καταρχήν για όσους θα μπουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Το Σάββατο 9 Απρίλη, εργατικά συνδικάτα πολλών κλάδων και τριτοβάθμιες οργανώσεις όπως η CGT καλούν σε νέα μέρα απεργιών και κινητοποιήσεων, αλλά και μεγάλη συγκέντρωση, με συμμετοχή από όλη τη χώρα στην πρωτεύουσα, Παρίσι.

Βεβαίως, κρίσιμο ζήτημα για να γονιμοποιηθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις και η αγανάκτηση που χαρακτηρίζει πολλούς εργαζόμενους, είναι ο ταξικός προσανατολισμός και η οργάνωση της πάλης τους σε σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και τους καλεί να στρατευτούν με τις ανάγκες της ντόπιας πλουτοκρατίας, για να βγει εκείνη κερδισμένη στην κόντρα της με αντίπαλες μερίδες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου ή και άλλες.

Την ίδια στιγμή, την ικανότητα του συστήματος και της αστικής τάξης να παίρνει μέτρα ανάσχεσης της κινητοποίησης και της αληθινής ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών στρωμάτων δείχνουν και διάφορα προσκλητήρια για «αυθόρμητες» δράσεις, «μακριά από κάθε συνδικάτο και όλα τα πολιτικά κόμματα», που εμφανίστηκαν ακόμα πιο ενισχυμένα τα τελευταία 24ωρα. Για παράδειγμα, με τον κωδικό «Nuit debout» (Νουί Ντεμπού - Ολονυχτία), έγιναν και τις τελευταίες μέρες κινητοποιήσεις με αιχμή και το νόμο «Ελ Κομρί», με τη συμμετοχή κυρίως νέων που εμφανίζονται «αγανακτισμένοι» με όλο το «πολιτικό σύστημα». Τέτοια ήταν η κατάληψη που έγινε τις προηγούμενες μέρες στην πλατεία Δημοκρατίας, μια από τις πιο κεντρικές στο Παρίσι, που πρόβαλαν ιδιαίτερα τα αστικά ΜΜΕ, μιλώντας για ένα νέο «κίνημα» που εμφανίζεται πλέον και στη Γαλλία, παραπέμποντας σε αντίστοιχα «ελπιδοφόρα» και «αυθόρμητα» - κατά τη γνώμη τους - που τα προηγούμενα χρόνια γεννήθηκαν π.χ. σε Ισπανία.

Πάντως, στα αναλυτικά ρεπορτάζ των γαλλικών ΜΜΕ, συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις της «Nuit Debout» δήλωναν ότι «είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τους συναδέλφους μας από το "Ποδέμος" στην Ισπανία», για «να μας πουν πώς από λίγοι έγιναν χιλιάδες...». Ανεξάρτητα από το ότι σίγουρα σε τέτοιες «αυθόρμητες» κινητοποιήσεις βρίσκονται και άνθρωποι που αληθινά θέλουν να εναντιωθούν στα κυβερνητικά μέτρα, η εμπειρία έχει δείξει ότι τελικά εξελίσσονται σε «θερμοκήπια» νέων και πολύτιμων υποστηρικτών της ίδιας ταξικής πολιτικής. Ετσι, στην Ισπανία, τα πρότυπα των «Ποδέμος» βρίσκονται αυτές τις μέρες, πάλι, σε διαρκείς διαβουλεύσεις με το PSOE, δηλαδή έναν από τους ικανότερους διαχειριστές της αστικής εξουσίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια, για τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν. Εκεί οδηγούν τέτοια «αυθόρμητα» κινήματα: στη διατήρηση της εξουσίας των μονοπωλίων και μάλιστα αναβαπτισμένης και ξεπλυμένης, ώστε να δυσκολεύονται τα θύματά της να την αναγνωρίσουν.

ΒΕΛΓΙΟ
Επαναλειτουργεί μερικώς το «Ζάβεντεμ»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε μερική λειτουργία τέθηκε προχτές Κυριακή, το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, Ζάβεντεμ, 12 μέρες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα που έδωσαν νέα ώθηση σε μια σειρά αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα όπως ήταν αναμενόμενο. Μεταξύ άλλων, η πρόσβαση στο χώρο δεν είναι εφικτή με κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ο χώρος έχει γεμίσει ακόμα περισσότερο με πάνοπλους άνδρες διαφόρων δυνάμεων ασφαλείας.

Οσον αφορά την κατάσταση των τραυματισμένων από τις επιθέσεις, 66 άνθρωποι νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία, ενώ οι 37 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Σάββατο, είχε οργανωθεί στη συνοικία Μόλενμπεκ νέα συγκέντρωση ακροδεξιών αλλά και άλλες, σε αντίδραση. Το Μόλενμπεκ είναι η συνοικία όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, με την οποία φέρονται να συνδέονται πολλοί από τους «τζιχαντιστές» που συμμετείχαν στο μακελειό των Βρυξελλών, αλλά και αυτό του Παρισιού, τον περασμένο Νοέμβρη. Η αστυνομία απαγόρευσε όλες τις συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαφύλαξη της «ασφάλειας» και της «τάξης».

ΗΠΑ
Συνάντηση Ομπάμα - Στόλτενμπεργκ για Λιβύη και άλλες επεμβάσεις...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την επόμενη φάση ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δυτικές και αραβικές δυνάμεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» συζήτησαν χτες βράδυ, μεταξύ άλλων, στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μολονότι παραδέχτηκε ότι ετοιμάζονται «νέες επιχειρήσεις» στη Λιβύη με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες της Συρίας, λέγοντας ότι κάνουν «πολύ επικίνδυνα ταξίδια», ζητώντας από τις χώρες στις οποίες προσφεύγουν ή θέλουν να φτάσουν «μία ανθρώπινη και συμπονετική στάση».

Ο Ομπάμα σημείωσε ακόμη ότι συζήτησε με τον Στόλτενμπεργκ την κατάσταση σε Αφγανιστάν και Ουκρανία, αλλά και την επίλυση των «διαφορών με τη Ρωσία». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μάλιστα, χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής άμυνας των ΗΠΑ και της Ευρώπης», με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου και υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, με τις οποίες είχε, μεταξύ άλλων, αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα συνέχισης ύπαρξης του ΝΑΤΟ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ