ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σύμβαση - μπουρλότο στον κλάδο των μισθωτών τεχνικών

Απολύθηκε εργαζόμενη στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επειδή αρνήθηκε να την υπογράψει. Με κινητοποιήσεις απαντούν από σήμερα οι εργαζόμενοι

Από παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών
Από παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι μισθωτοί τεχνικοί, αντιδρώντας στην απόλυση εργαζόμενης από την εταιρεία BIOSAR (δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών) του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με πρωτοφανείς και απαράδεκτους όρους. Η προηγούμενη σύμβαση έληγε στις 31/3 και την περασμένη Παρασκευή 1/4 της ανακοινώθηκε η απόλυση.

Προφανής στόχος είναι να γενικευτούν αυτές οι συμβάσεις στον κλάδο και να δοθεί έτσι το τελειωτικό χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει (άδειες, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης με λήξη της σύμβασης κ.ά.).

Σημειώνουμε ότι στις κατασκευαστικές εταιρείες η εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκι») κάνει θραύση. Η συγκεκριμένη κατάπτυστη σύμβαση έρχεται να κάνει ακόμα χειρότερους τους όρους απασχόλησης αυτών των εργαζομένων, που στην πραγματικότητα παρέχουν μισθωτή εργασία, αλλά αντιμετωπίζονται σαν αυτοαπασχολούμενοι.

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης διευθέτησης που επιχειρούν εργοδοσία και κυβέρνηση αναφορικά με το «μπλοκάκι», αν κρίνει κανείς από τις παράλληλες ρυθμίσεις που προωθούνται για το Ασφαλιστικό των απασχολούμενων με αυτήν τη μορφή.

Οι όροι της σύμβασης

Με τη σύμβαση, οι εργαζόμενοι καλούνται, ανάμεσα σε άλλα, να συμφωνήσουν ότι στο εξής δε θα πληρώνονται όταν απουσιάζουν από τη δουλειά λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση, όποιος αρρωσταίνει αθροιστικά για πάνω από 15 μέρες το χρόνο θα απολύεται! Η ...εναλλακτική που έχει ο εργαζόμενος είναι να διορίσει έναν αναπληρωτή τις μέρες της απουσίας του, για να κρατήσει ανοικτή τη θέση εργασίας του στον όμιλο μέχρι να επιστρέψει στη δουλειά!

Επίσης, με την προτεινόμενη σύμβαση, ο μισθωτός με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών υποχρεώνεται να κοινοποιεί στην εργοδοσία οποιαδήποτε «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», προκειμένου να παρακολουθείται η απουσία του σε περίπτωση ασθένειας.

Η εργοδοσία ζητά ακόμα από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι εφόσον χρειαστεί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για δουλειά της εταιρείας, θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα έξοδα για ασφάλιση Υγείας, εμβολιασμούς και μεταναστευτικές απαιτήσεις (π.χ. βίζα).

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιοδήποτε μέρος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ενώ του ζητείται να υπογράψει και ρητή «δήλωση» ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο του ομίλου.

Τέλος, η σύμβαση υποχρεώνει τον εργαζόμενο να συνάψει συμβόλαιο με ασφαλιστική εταιρεία για την ασφάλιση της μελετητικής του δουλειάς, ώστε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ να μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για οποιαδήποτε «απώλεια, ευθύνη, έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των εύλογων δικαστικών εξόδων), ζημίες ή δαπάνες που προκύπτουν» κατά την άσκηση των εργασιακών καθηκόντων του.

Μετά απ' όλα αυτά, αν ο εργαζόμενος θελήσει να βρει το δίκιο του για ζητήματα που προκύπτουν από τη σύμβαση, θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια της Αγγλίας ή της Ουαλίας, επειδή η σύμβαση υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο (η μητρική εταιρεία εδρεύει στο Λονδίνο)!

Το πρόγραμμα δράσης

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ξεκινάει σήμερα Τρίτη, με στάση εργασίας τις τρεις πρώτες ώρες του ωραρίου και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Ερμού 25, Νέα Κηφισιά - Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, Κόμβος Ολυμπιακού Χωριού) στις 7.30 π.μ. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Νέα στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 μ.) θα γίνει την Πέμπτη 7 Απρίλη, μέρα γενικής απεργίας στο Δημόσιο, με συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το σωματείο θα συμμετέχει και στην κινητοποίηση του κλάδου των Κατασκευών, επίσης την Πέμπτη, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7 μ.μ., με πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Στις κινητοποιήσεις καλεί η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών.

Στεγνώνουν από χρήμα τα προγράμματα ανακύκλωσης ανέργων

Εξαντλούνται οι διαθέσιμοι πόροι ακόμα και γι' αυτά τα προγράμματα «ανακύκλωσης» των ανέργων, πολλά από τα οποία είχαν προγραμματιστεί τα προηγούμενα χρόνια, κάποια εφαρμόστηκαν με ορισμένες προσαρμογές από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τώρα οδεύουν προς το τέλος τους.

Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους. Και αυτό την ώρα που οι άνεργοι έχουν στην κυριολεξία εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους και το γλίσχρο επίδομα ανεργίας το λαμβάνει μόλις ένας στους δέκα ανέργους.

Οπως παραδέχτηκε η αρμόδια υπουργός «οι πόροι είναι πενιχροί» και επί της ουσίας έχουν εξαντληθεί με τα προγράμματα που ήδη «τρέχουν» ή βρίσκονται προς υλοποίηση. Η ίδια παρέπεμψε για μετά το 2017, σε πόρους που μπορεί να προέλθουν «από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ», μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο που συγχρηματοδοτεί τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης».

Το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας περιορίζει τον αριθμό των «ωφελούμενων» όπως τους αποκαλεί στα 19.500 άτομα, είναι ύψους 132 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά συνολικά 51 δήμους με μεγάλα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας. Η διάρκεια της απασχόλησης θα είναι οκτώ μήνες και θα τεθεί σε λειτουργία όχι νωρίτερα από τα μέσα του καλοκαιριού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», η Ράνια Αντωνοπούλου ανήγγειλε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι αυτή να μην απευθύνεται μόνο στις ευάλωτες ομάδες, όπως κυρίως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά σε όλους τους ανέργους, τους κοροϊδεύουν ότι θα σωθούν, αν γίνουν επιχειρηματίες.

Στοιχεία για την ανεργία στην ΕΕ

Σε 10,3% υπολογίζει η Eurostat το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη, το Φλεβάρη του 2016. Το ποσοστό αυτό είναι ελάχιστα μειωμένο από τον Γενάρη του 2016 (10,4%) και χαμηλότερο από το Φλεβάρη του 2015 (11,2%). Στην ΕΕ των 28, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε το Φλεβάρη σε 8,9%, ίδιο σε σύγκριση με τον περασμένο Γενάρη και μειωμένο από τον αντίστοιχο μήνα του 2015 (9,7%). Η Ελλάδα είναι η χώρα με την υψηλότερη ανεργία (24% με στοιχεία του Δεκέμβρη) και ακολουθεί η Ισπανία (20,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται σε Γερμανία (4,3%) και Τσεχία (4,5%). Στις ΗΠΑ η ανεργία το Φλεβάρη υπολογίζεται σε 4,9%, ίδια σε σύγκριση με το Γενάρη και έναντι 5,5% το Φλεβάρη του 2015.

Προσλήψεις μόνο με επιβάρυνση των δήμων

Στους δήμους «ρίχνει» το μπαλάκι των προσλήψεων η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Εσωτερικών, επιτρέπει την πρόσληψη εργαζομένων στους ΟΤΑ, αλλά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, οδηγώντας ουσιαστικά τους δήμους σε αύξηση των δημοτικών τελών για να καλύψουν τις προσλήψεις σε σημαντικές υπηρεσίες.

Το γεγονός καταγγέλλει ο Δήμος Πατρέων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με αυτήν την απόφαση εξαιρεί από την πλήρη αναστολή των προσλήψεων στους ΟΤΑ προσωπικό που έχει ανάγκη ο Δήμος Πάτρας, αλλά θέλει να φορτώσει τη μισθοδοσία τους στους δημότες. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, «μέχρι τώρα η ''απελευθέρωση'' των προσλήψεων σε έκτακτο προσωπικό, δηλαδή με ορισμένου χρόνου σύμβαση εργασίας, σε αυτές τις υπηρεσίες είχε ανοίξει από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Τι σήμαινε αυτό; Οτι εκεί που το κράτος δεν δαπανά ούτε ένα ευρώ για μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, αλλά τα επωμίζεται ο δημότης, μπορούσαν οι Δήμοι να προσλάβουν ''έκτακτο'' προσωπικό (ΙΔΟΧ) ισχύουσας της απαγόρευσης των προσλήψεων».

«Ας μας πουν - συνεχίζει ο δήμος - πώς είναι δυνατόν χωρίς αύξηση των ανταποδοτικών τελών οι 328 σήμερα εργαζόμενοι στην καθαριότητα να φτάσουν με προσλήψεις στους 412 σαν ελάχιστα απαιτούμενος αριθμός για τις τεράστιες ανάγκες του Καλλικρατικού Δήμου;».

Κινητοποιήσεις τευτλοπαραγωγών

Σε κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας, προχώρησαν νωρίς χτες το πρωί τευτλοπαραγωγοί των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, διεκδικώντας τα 8 εκ. ευρώ που τους οφείλονται από την περσινή καμπάνια. Ανάλογες κινητοποιήσεις στις εισόδους των εργοστασίων της ΕΒΖ, πραγματοποιήθηκαν σε Σέρρες και Ορεστιάδα. Οι τευτλοπαραγωγοί δεν παρεμποδίζουν τις λειτουργίες των εργοστασίων, δεν εμποδίζουν την είσοδο φορτηγών, αλλά δεν επιτρέπουν την έξοδο προϊόντων, καθώς θεωρούν ότι στις μονάδες της ΕΒΖ υπάρχουν προϊόντα αξίας περίπου 3,5 εκ. ευρώ και δηλώνουν: «Η περιουσία της ΕΒΖ είναι δική μας, των τευτλοπαραγωγών, μέχρι να μας εξοφλήσουν». Oι τευτλοπαραγωγοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς, πέρα από τα 8 εκ. ευρώ για την περσινή σοδειά, ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τη συνδεδεμένη ενίσχυση, όπως και τα ποσά που τους οφείλονται μέσω του κοινοτικού προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία από το 2013.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ