ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μέχρι την τελευταία ώρα η μάχη για την απεργία

Κορυφώνεται η δράση για την επιτυχία της κινητοποίησης την Τετάρτη 9 Απρίλη

Με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις, ανά περιοχή και σε τόπους δουλειάς, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν την πανεργατική, πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 9 Απρίλη. Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καλούν εργαζόμενους και ανέργους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, να την αξιοποιήσουν σαν βήμα κλιμάκωσης της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ενάντια στις μειώσεις μισθών, στα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση και στα επόμενα που σχεδιάζει για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Κάλεσμα στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, έχουν απευθύνει με ανακοινώσεις τους η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στις 10 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, σωματεία και συνδικάτα πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις. Μεταξύ άλλων:

  • Σήμερα Σάββατο, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης διοργανώνει γενική συνέλευση στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Συγκέντρωση και πορεία διοργανώνει σήμερα η Λαϊκή Επιτροπή Αγ. Αναργύρων - Καματερού στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων.
  • Την Κυριακή, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση νομού Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί το επιχειρησιακό σωματείο στα σούπερ - μάρκετ «Μαρινόπουλος», την Κυριακή στις 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Park» (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10).
  • Τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής στα γραφεία της στο ΕΚΑ.
Την Τρίτη η απεργία στον Τύπο

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο συμμετέχοντας στην απεργία στις 9 Απρίλη, απεργούν την προηγούμενη μέρα 8/4. Η Ενωση Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι με την απεργία «δίνουμε άλλη μια μάχη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που θέλει να μας σπρώξει ακόμα περισσότερο στον εργασιακό μεσαίωνα». Στα ειδικότερα αιτήματα, διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο. Η απεργία στα πρακτορεία ξεκινά το βράδυ της Τρίτης στις 8 μ.μ. και διαρκεί μέχρι τις 8 μ.μ. την Τετάρτη. Η Ενωση καλεί στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, με προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση την Τετάρτη στη δίκη των χαλυβουργών

Κάλεσμα συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη και σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου είναι προγραμματισμένη η συνέχεια της δίκης των ηρωικών απεργών της «Χαλυβουργίας», απευθύνει η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ. Για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση δρομολογεί λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ της Ελευσίνας.

«Τη μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας τραβάνε τους ηρωικούς απεργούς χαλυβουργούς του Ασπροπύργου σε δίκη. Δικάζουν τους ανυπόταχτους εργάτες που σήκωσαν κεφάλι απέναντι στη στυγνή εκμετάλλευση της εργοδοσίας. Ο αγώνας των χαλυβουργών ενέπνευσε εκατομμύρια εργάτες σε όλο τον κόσμο, έχει νικήσει στις καρδιές μας, δεν θα αφήσουμε να τον καταδικάσουν τα δικαστήριά τους», σημειώνει η Γραμματεία Θριασίου στην ανακοίνωσή της.

ΜΠ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Κατήγγειλε την απαγόρευση των κινητοποιήσεων

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης επισήμανε τα εξής: «Καταγγέλλουμε την κλιμάκωση του αυταρχισμού της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που ακόμη μια φορά απαγόρευσε τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας για τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, που μαχητικά έδωσαν απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στις προσπάθειες των αστυνομικών δυνάμεων με στημένα επεισόδια να χτυπήσουν τη διαδήλωση. Η αντιλαϊκή επίθεση της ΕΕ - συγκυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους, ο αυταρχισμός, η κρατική καταστολή είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι γελασμένοι η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αν νομίζουν ότι με την καταστολή θα σταματήσουν την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους και τη λαϊκή εξουσία».

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ καλεί στην απεργία με το ΠΑΜΕ

Τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες που πήραν μέρος στις εκλογές του, διπλασιάζοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων σε σύγκριση με πέρσι, χαιρετίζει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ). Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Χρειάζεται το επόμενο διάστημα να συνεχίσουμε πιο δυναμικά και με όρεξη να παλέψουμε μέσα από το Σύλλογο, ενισχύοντάς τον ακόμα πιο ουσιαστικά, για τα προβλήματα μέσα σε κάθε σχολή, σε κάθε τμήμα. Καλούμε όλους τους σπουδαστές από κάθε ΙΕΚ να φτιάξουν επιτροπές του Συλλόγου μέσα σε κάθε ΙΕΚ (7μελή) και κάθε τμήμα (3μελή)». Παράλληλα, ο ΣΥΣΔΙΕΚ προετοιμάζει τη συμμετοχή των νέων από τις σχολές κατάρτισης στην απεργία στις 9 Απρίλη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Αθήνα, 10 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., Μαρίνα

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αργοστόλι, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αταλάντη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 11 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό ΕΚ Ζακύνθου

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλ. Ελευθερίας

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., Εύδηλος

Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 11 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καρδίτσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος Κοζάνης

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία πάρκου

Λευκάδα, 10 π.μ. Αγιος Μηνάς

Λέρος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Πλατάνου

Μυτιλήνη, 10 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., πλ. παλιού Δημαρχείου

Νάουσα, 10 π.μ., στην πλατεία

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Ρόδος, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 9.30 π.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών - Καθαριστριών, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Κεντρικού Τομέα.
  • Πλατεία Βάθης: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Δυτικού, Βόρειου Τομέα, Δημοσίου και ΟΤΑ.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Συνταξιούχων και Νότιου Τομέα.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ