ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η εργατική εξουσία θεμέλιο της ανώτερης μορφής δημοκρατίας

Στην παρέμβασή του στη χτεσινή εκδήλωση, ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η εργατική εξουσία πρέπει να εκπληρώσει μια δύσκολη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αποστολή, και γι' αυτό πρέπει να αξιοποιήσει την ισχυρή δύναμη που διαθέτει. Ποια είναι αυτή η δύναμη; Είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όταν συμμετέχουν ενεργά στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων.

Απαιτείται με άλλα λόγια μια ανώτερη μορφή δημοκρατίας και οργάνωσης της κοινωνίας. Ποιο θα είναι το θεμέλιό της;

Θα είναι η Συνέλευση των εργαζομένων σε κάθε παραγωγική μονάδα, κάθε κοινωνική υπηρεσία, κάθε παραγωγικό συνεταιρισμό. Στη Συνέλευση θεμελιώνεται η δυνατότητα κάθε εργαζόμενου να εκλέγει αντιπροσώπους, να τους ανακαλεί, να ελέγχει και να αποδίδει ευθύνες για όλα τα προβλήματα.

Τα αντιπροσωπευτικά όργανα εξουσίας στο σοσιαλισμό συγκροτούνται μέχρι την κορυφή, δηλαδή από τα εργατικά συμβούλια των παραγωγικών μονάδων στα Περιφερειακά Συμβούλια και τελικά στο Ανώτατο Οργανο Εργατικής Εξουσίας, που θα έχει πλήρεις εξουσίες, νομοθετικές, εκτελεστικές, διοικητικές, τις οποίες θα ασκεί με οργανωμένα επιστημονικά επιτελεία.

Σε όλα τα επίπεδα εξουσίας ανήκουν η απονομή της Λαϊκής Δικαιοσύνης και η οργάνωση περιφρούρησης της επανάστασης. Φυσικά, οι ευθύνες των οργάνων θα ιεραρχούνται αντίστοιχα.

Γνωρίζουμε από την ιστορία των ανατροπών του 20ού αιώνα ότι αυτή η προσπάθεια είναι δύσκολη. Πλήθος παραγόντων μπορεί να οδηγήσουν στην παραβίαση των νομοτελειών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της σοσιαλιστικής συνταγματικής νομιμότητας. Γι' αυτό έχει σημασία το νομοθετικό πλαίσιο στο σοσιαλισμό να εφαρμόζεται αυστηρά, να διορθώνεται και να συμπληρώνεται με βάση τις νέες ανάγκες. Επομένως, οι νομικοί επιστήμονες, οι δικαστές και οι δικηγόροι έχουν να επιτελέσουν σοβαρό έργο στην αποτελεσματική εφαρμογή και στην έρευνα των νέων προβλημάτων του σοσιαλιστικού Δικαίου, ώστε να επεκτείνονται και να βαθαίνουν οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Το εφιαλτικό «οπλοστάσιο» της ΕΕ, συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής της

Στην παρέμβασή του ο Λ. Νικολάου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο «εφιαλτικό οπλοστάσιο ΕΕ και κυβερνήσεων, με γιγάντωση των κατασταλτικών μηχανισμών και δραστική περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, χτύπημα σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να μείνει αλώβητη η εξουσία των μονοπωλίων», σημειώνοντας ότι «η πολιτική αυτή της ΕΕ είναι αναγκαίο συμπλήρωμα και προϋπόθεση της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι η πολιτική αυτή «έχει φέρει την ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών που υπάρχουν (Europol, Eurojust) και τη δημιουργία νέων (FRONTEX - Νέα Συνοριοφυλακή/Ακτοφυλακή της ΕΕ), με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα ενδυνάμωσης της συνεργασίας των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών μεταξύ τους και με τους αντίστοιχους άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως των ΗΠΑ. Ενισχύθηκε το νομικό οπλοστάσιο σε επίπεδο ΕΕ και κρατών - μελών, που δημιουργεί το έδαφος για την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ριζοσπαστικής δράσης, με κύρια αιχμή την αντιμετώπιση της "βίαιης ριζοσπαστικοποίησης"».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η "νέα διάσταση" θα αξιοποιηθεί παραπέρα για την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ριζοσπαστικής δράσης των εργαζομένων. Χρόνια τώρα η ΕΕ απροκάλυπτα επιχειρεί να συνδέσει με την "τρομοκρατία" τις ριζοσπαστικές ιδέες και δράση, που στη συνείδηση των λαών είναι ταυτισμένες με τα οράματα και την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη και ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και την εξουσία», καθώς και ότι «κεντρική θέση στην κατασταλτική πολιτική της ΕΕ καταλαμβάνει η πολιτική για το Ασυλο και τη Μετανάστευση. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της EE θα συνεχιστεί, όπως διαμορφώνεται με το νομοθετικό πακέτο για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τον νέο Κανονισμό "Δουβλίνο 4"».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΑΝΑΣΙΩΤΗΣ
Ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής αλληλένδετος με τη ναζιστική ιδεολογία της

Στην παρέμβασή του στη χτεσινή εκδήλωση ο Αντ. Αντανασιώτης, αναφερόμενος στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Τόσο από τους δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας που εξετάστηκαν όσο και τα χιλιάδες έγγραφα του κατηγορητηρίου και της πολιτικής αγωγής που αναγνώστηκαν (και όταν λέμε έγγραφα εννοούμε και φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά κ.λπ.), αναδείχτηκαν - με τρόπο που δε νομίζουμε ότι αμφισβητείται - δύο βασικά πράγματα, τα οποία βεβαίως ήταν αρκετά γνωστά και πριν ξεκινήσει η δίκη:

Το πρώτο βασικό στοιχείο είναι η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, ως κίνητρο της εγκληματικής δράσης της: Είναι τεράστιο και συχνά ανατριχιαστικό το υλικό με τα άρθρα και τις δηλώσεις τους, που εξυμνούν τον Χίτλερ, το ναζιστικό καθεστώς και τις θηριωδίες του στο όνομα της ανωτερότητας της άριας φυλής, οι φωτογραφίες με τις σβάστικες, τα SS και τα άλλα αποκρουστικά ναζιστικά σύμβολα (ένα ελάχιστο αντιπροσωπευτικό μέρος αυτού του υλικού προβάλλεται στο ταμπλό, στην είσοδο του αμφιθεάτρου και αξίζει να το δει κανείς). Είναι αυτή η ιδεολογία που οπλίζει το χέρι των χρυσαυγιτών να επιτίθενται με μίσος και να δολοφονούν ανυπεράσπιστους μετανάστες, αντιφασίστες, πρωτοπόρους συνδικαλιστές, κομμουνιστές.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ο ίδιος ο εγκληματικός χαρακτήρας της, που είναι αλληλένδετος με τη ναζιστική ιδεολογία της. Κι εδώ το υλικό που αποκαλύφθηκε είναι συντριπτικό: Πλήθος από φωτογραφίες και βίντεο, με τα τάγματα εφόδου που δρουν οργανωμένα, ηχητικές συνομιλίες και μηνύματα με εντολές κ.λπ.».

«Τα παραπάνω στοιχεία αναδείχτηκαν, καταγράφηκαν και δημοσιοποιήθηκαν. Κανένας πλέον, μετά και από αυτήν τη δίκη, δεν μπορεί να ισχυριστεί βάσιμα ότι δεν ξέρει τι πραγματικά σημαίνει Χρυσή Αυγή», σημείωσε.

ΕΛΛΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Οι νέοι με το ΚΚΕ κόντρα στην υποβάθμιση εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων

Στην παρέμβασή της στη χτεσινή εκδήλωση η Ελλη Σταυροπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης γιατί μπροστά στο στόχο που όλοι μαζί έχουν να εναρμονίσουν πλήρως την Ανώτατη Εκπαίδευση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δεν υπολογίζουν τα μορφωτικά, εργασιακά μας δικαιώματα. Η πολιτική τους έχει οδηγήσει το πτυχίο μας να μην έχει αντίκτυπο, να υπάρχουν απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων, στην υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των σπουδών μας.

Η δημιουργία σχολής δικηγόρων και ο περιορισμός των επιτυχόντων από τις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που συζητούν, και τα σεμινάρια που φέρνουν σχεδόν καθιστούν το πτυχίο μας απλό προσόν και αποτελούν το τελικό χτύπημα σε κάθε μορφωτικό και εργασιακό μας δικαίωμα. (...)

Ολα τα παραπάνω σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και για εμάς, τους φοιτητές, ιδιαίτερα τους φοιτητές Νομικής. Οι εκλογικές μάχες, με πρώτη αυτή των φοιτητικών εκλογών, στις 10 Απρίλη, είναι μια ευκαιρία να καταδικάσουμε την πολιτική που μας στερεί δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή. Να στείλουμε μήνυμα αντίστασης και ελπίδας με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, σε όλες τις κάλπες, με ανεβασμένα ποσοστά της ΠΚΣ.

Γιατί κάθε φοιτητής Νομικής, αυριανός δικηγόρος, που βλέπει τις αντιδραστικές νομοθετικές αλλαγές, την περαιτέρω αντιδραστικοποίηση της Δικαιοσύνης και δεν το ανέχεται, πρέπει να πάρει θέση, να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού!».

Δ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγκαίο παρά ποτέ να ενισχυθούν η φωνή και η επιρροή του ΚΚΕ

Στο χαιρετισμό του στη χτεσινή εκδήλωση ο Δ. Σταθόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής, συνταξιούχος εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων, σημείωσε:

«Ως υποψήφιος με τα ευρωψηφοδέλτια του ΚΚΕ, το οποίο μου κάνει τη μεγάλη αυτή τιμή, θέλω να απευθύνω αγωνιστικό χαιρετισμό και βλέπω ότι σήμερα πράγματι υπάρχει μια μεγάλη συγκέντρωση που είναι αφιερωμένη στο χώρο της Δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστηρίων έχω να τονίσω τούτο: Οσο αυτό το σύστημα σήμερα μας διέπει σε βάθος, το εκμεταλλευτικό αυτό σύστημα, αυτή δυστυχώς η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η πολύπαθη, δεν θα είναι τόσο ουσιαστική όσο τη θέλουμε. Οταν αυτό το σύστημα σιγά σιγά φύγει από τη μέση, όποτε κι αν γίνει αυτό, με την αγωνιστικότητα του λαού και των ανθρώπων του μόχθου, τότε μπορούμε να ελπίζουμε πραγματικά σε μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η οποία δεν θα είναι διεκπεραιωτική απλώς των υποθέσεων αλλά αποφασιστική και θα είναι αποτελεσματική πραγματικά για τους ανθρώπους της δουλειάς. Γι' αυτό σήμερα είναι αναγκαίο παρά ποτέ αντικειμενικά να ενισχυθούν η φωνή και η επιρροή του ΚΚΕ. Να ενισχυθούν για την πάλη και την αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού για τα δίκαια αιτήματά του, για τα οράματά του, ώστε κάποια στιγμή να φτάσουμε στην πραγματική δημοκρατία με όραμα τον επιστημονικό σοσιαλισμό. Ετσι ώστε το γήινο ταξίδι μας να είναι μακρύ, μεγάλο και ωραίο στο συμπαντικό χωροχρόνο που μας διέπει».

ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΒΡΑΝΟΥ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ντύνει τις αντιδραστικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη με προοδευτικό μανδύα

Στην παρέμβασή της η Μαρίνα Λαβράνου σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει μια σειρά από μέτρα για την καλύτερη προσαρμογή του αστικού κράτους στις νέες συνθήκες. Εξασφαλίζοντας, από τη μια, τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική σταθερότητα - γι' αυτό και προχώρησε στην έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης - και κάνοντας, από την άλλη, πιο αποτελεσματικό το "μαστίγιο" του αστικού κράτους, όπως αυτό προσδιορίζεται μέσα από τον Ποινικό Κώδικα, ενσωματώνοντας και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αλλά αποτυπώνουν και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ντύσει τις αντιδραστικές αλλαγές με προοδευτικό μανδύα, πατώντας ταυτόχρονα στα υπαρκτά και οξυμένα προβλήματα υπερσυμφόρησης ακροατηρίων και φυλακών.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή επισήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν από τις αλλαγές για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα, για το εργατικό - λαϊκό κίνημα που παλεύει, για κάθε άνθρωπο εντέλει που σύρεται άδικα στα δικαστήρια, τονίζοντας ότι δεν είναι μια εξέλιξη που αφορά μόνο ειδικούς. Κίνδυνοι που απορρέουν από την εισαγωγή των θεσμών της ποινικής διαπραγμάτευσης, της ποινικής διαταγής και την επέκταση του θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής, που εφαρμόζονται κατά κόρον στις "διαβολικά καλές" ΗΠΑ. Αλλά και από τη διατήρηση και ενίσχυση ολόκληρου του σκληρού πυρήνα των κατασταλτικών ποινικών διατάξεων του αστικού κράτους, που στρέφεται σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών, καθώς και του "τρομονόμου". Δεν παραλείπει βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ να δίνει και το "δωράκι" στη Χρυσή Αυγή, καθώς υποβιβάζει τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης προβλέποντας μικρότερες ποινές, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ