ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Δεν ξέρω, δεν είδα» είναι η γραμμή των χρυσαυγιτών

Στην... ίδια γραμμή τείνουν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης για τη ναζιστική - εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, σε ό,τι αφορά τη δομή, την ιεραρχία. Ενώ επαναλαμβάνεται μονότονα ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό. Πάνε και έρχονται τα «δεν ήξερα, δεν άκουσα» για τις εσωτερικές διαδικασίες, ακόμα και «διά στόματος» ναζιστών βουλευτών, που βρίσκονται στην ανώτερη βαθμίδα της οργάνωσης.

«Θεωρώ τον εαυτό μου μέλος της Χρυσής Αυγής», «δεν μ' ενδιαφέρει επί της ουσίας το καταστατικό, δεν το θυμάμαι», «δεν ξέρω πώς γίνεται κάποιος μέλος», «δεν ξέρω αν υπάρχουν μέλη της Χρυσής Αυγής», «δεν ξέρω ποιος πηγαίνει στις τοπικές του Πειραιά και ποιος όχι», είναι μόνο μερικά από όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο από τον μάρτυρα υπεράσπισης του Ηλ. Κασιδιάρη, τον ναζιστή βουλευτή της Χρυσής Αυγής από το 2015 Ευάγγελο Καρακώστα, επιστημονικό συνεργάτη της οργάνωσης από το 2012, υπεύθυνο στον πυρήνα Λιβαδειάς, γνώριμο των Κασιδιάρη - Παναγιώταρου από το 1999. Και όλα αυτά, παρά το ότι είχε διαβάσει το καταστατικό που επικαλείται η ηγεσία της...

Ο μάρτυς επίσης δεν γνώριζε και δεν είχε δει παρατεταγμένα μέλη με συγκεκριμένη ενδυμασία, παρά το ότι συμμετείχε και μιλούσε σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Χαρακτήρισε τυχαία τη θέση των χρυσαυγιτών σε σχετική φωτογραφία, λάσπη των ΜΜΕ και των πολιτικών αντιπάλων τις διάφορες δολοφονικές επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης, για τις οποίες δεν ενδιαφερόταν να ρωτήσει και να μάθει, αφού του αρκούσαν οι δηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Για τη δολοφονία Φύσσα, μάλιστα, ενημερώθηκε από τον υπολογιστή του...

Παρά το ότι ο ναζιστής βουλευτής, σύμφωνα με όσα έχουν δει τη δημοσιότητα, απαγγέλλει δημόσια μπροστά στον αρχηγό το απαγορευμένο στη Γερμανία τραγούδι του Horst Wessel στη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο (21/6/2017), ποτέ του δεν άκουσε εκφράσεις του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου «οι λόγχες θα ακονίζονται στο πεζοδρόμιο». Ποτέ δεν διάβασε άρθρο του Κασιδιάρη για τον Χίτλερ, ενώ επανέλαβε και αυτός ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός δεν είναι παρά... χαιρετισμός της Νεολαίας Μεταξά. Σημειωτέον ότι το τραγούδι του Horst Wessel χρησίμευσε ως ύμνος του Ναζιστικού Κόμματος της Γερμανίας, πριν αυτό ανέβει στην εξουσία, ενώ μετά το 1933 επισημοποιήθηκε ως παράλληλος «εθνικός ύμνος».

Υπερασπιστής του ναζιστή βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη και ο μάρτυς Ιωάννης Τσιάβας, που κατέθεσε με την ιδιότητα του οπλουργού και του επικεφαλής κριτών σκοποβολής. Επιστρατεύτηκε για να «πιστοποιήσει» ότι ο Κασιδιάρης εκπαιδευόταν για λόγους αθλητικούς. Στο δικαστήριο τα στοιχεία που έχουν προκύψει τον δείχνουν να εκπαιδεύει μέλη της οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες για τη ναζιστική - εγκληματική οργάνωση αφορούν και σε οπλισμό που βρέθηκε στα σπίτια στελεχών της και του αρχηγού της. Βρέθηκαν όπλα, φυσίγγια, σιδερογροθιές, κινέζικο ξιφίδιο, ράβδοι μεταλλικές - πλαστικές, πυρομαχικά, κάλυκες πυροβόλου όπλου, διάφορα φυσίγγια, μαχαίρια - χατζάρες με μεταλλικές λεπίδες, πτυσσόμενα μαχαίρια, μαχαίρια «πεταλούδες», στιλέτα, σιδερογροθιές, taser, κροτίδες - δυναμιτάκια, καπνογόνα, φωτοβολίδες, μεταλλικές λάμες που έχουν τροποποιηθεί για να γίνουν αιχμηρές και μεταλλικά αντικείμενα σε σχήμα αστεριού με τέσσερις αιχμηρές άκρες, γεμιστήρες κ.λπ. Στο σπίτι του ναζιστή βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη π.χ. βρέθηκαν ένα λειόκαννο αλλά και μια επαναληπτική καραμπίνα «Maverick».

Ο Ι. Τσιάβας προσπάθησε να αποδομήσει τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι όπλα σκοποβολής όπως τα χαρακτήρισε δεν θα χρησιμοποιούνταν για τέλεση παράνομων πράξεων, γιατί υπάρχουν πιο εξειδικευμένα και σύγχρονα. Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε στον μάρτυρα ότι έχουν γίνει δεκάδες εγκλήματα από τέτοια όπλα...

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ηλ. Κασιδιάρη κατέθεσε επίσης και η γνωστή πλέον και μη εξαιρετέα χρυσαυγίτισσα, υποψήφια της «Ελληνικής Αυγής» το 2014 και υποψήφια ευρωβουλευτής σήμερα με τη Χρυσή Αυγή, Μαρία Σιδέρη - Τσάμη, που χρημάτισε και επιστημονικός συνεργάτης του πρώην ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ελ. Συναδινού και του νυν, Γ. Επιτήδειου. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι εκμεταλλευόμενη την καταγωγή της από το Δίστομο και τη συγγένεια με τρεις εκτελεσμένους, έχει υποστηρίξει σε σχετική συνέντευξη ούτε λίγο ούτε πολύ - θεωρώντας έως και δικαιολογημένα τα αντίποινα των ναζιστών! - πως για τη σφαγή από τους ναζί δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά οι κομμουνιστές αντάρτες που αντιστέκονταν στη φασιστική κατοχή και οι οποίοι δεν νοιάζονταν για τις συνέπειες των πράξεών τους!

Και αυτή κατέθεσε ότι δεν είναι μέλος, δήλωσε υποστηρίκτρια, ότι έχει δει μεν το καταστατικό που επικαλείται η ηγεσία, αλλά δεν θυμάται να λέει για μέλη, δεν ξέρει περί αγήματος της Χρυσής Αυγής, άλλωστε κι αυτή κάπως έτσι καθόταν στο σχολείο... Δεν ρώτησε για τη δολοφονία Φύσσα, δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τι συμβαίνει γιατί τότε ήταν απλά ψηφοφόρος, «έπαθε όμως πλάκα» που εμπλέκουν τη Χρυσή Αυγή, ενώ έμαθε ότι στη δολοφονία Φύσσα δεν συμμετείχαν άλλοι, παρά μόνο ο Ρουπακιάς.

Επανέλαβε το γνωστό κλισέ των χρυσαυγιτών περί συκοφαντίας των ΜΜΕ και των πολιτικών αντιπάλων για τα όσα λέγονται περί ναζισμού και εθνικοσοσιαλισμού. Ενώ για τη σβάστικα τατουάζ στο μπράτσο του Κασιδιάρη, είπε ότι είναι το γαμμάδιο που έχει δει παντού στην αρχαία Ελλάδα. Δεν γνωρίζει επίσης το άρθρο του για τον Χίτλερ, που όμως ήταν «μεγάλος στρατιωτικός νους», όπως μαθαίνει στις σπουδές της... Παρά το ότι αναγνώρισε σε σχετική φωτογραφία τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο με τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας, ανέφερε το γνωστό πλέον, ότι είναι 40 χρόνια πριν. Μάλιστα, είπε ότι δεν τον έχει ακούσει ποτέ να μιλάει για τη ναζιστική Γερμανία και «για ταξιδάκι των Εβραίων με τρενάκι σε ένα πανέμορφο τοπίο για χειμερινές διακοπές με ψηλές καμινάδες...», όπως χαρακτήριζε σε σχετική ομιλία (σ.σ. βίντεο) γελώντας τα κρεματόρια ο αρχηγός της, Ν. Μιχαλολιάκος.

Εθελοντισμός και... σύλλογος εκδηλώσεων ιστορικού περιεχομένου

Οργάνωση με μεγάλη διάθεση εθελοντισμού, που όλοι έκαναν κάτι, π.χ. καθάριζαν σκάλες, άνοιγαν πόρτες και σύλλογος που ασχολούνταν με εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου π.χ. φόρο τιμής στους πεσόντες της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης... Ετσι παρουσιάστηκε λίγο - πολύ η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή από τον μάρτυρα υπεράσπισης Χρ. Φραγκάκη του χρυσαυγίτη βουλευτή Θεσσαλονίκης Πολύβιου Ζησιμόπουλου (απόστρατου αξιωματικού). Βέβαια, σε μια αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι και αυτός μαζί με άλλους χρυσαυγίτες φρουρούσαν την Τοπική γιατί είχαν υποστεί δεκάδες επιθέσεις... Ο μάρτυς, που δήλωσε υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής στην Τοπική Β. Προαστίων από το 2012, γνώρισε τον ναζιστή βουλευτή Ζησιμόπουλο από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Παρά τα 7 χρόνια στη Χρυσή Αυγή, και αυτός ο μάρτυρας υπεράσπισης δεν ήξερε και δεν ρώταγε, αν η Χρυσή Αυγή ως κόμμα έχει μέλη! Ενώ για τη δολοφονία Φύσσα, τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δεν ήξερε τίποτα και δεν είχε άποψη, γιατί «έγιναν σε άλλο μέρος...». Αποκορύφωμα της άγνοιας που δήλωνε, η απάντηση ότι «δεν έχει ακούσει τη δήλωση ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα από τον Μιχαλολιάκο». Ακουγε για πρώτη φορά επίσης τη δήλωση Ζησιμόπουλου σε σχετική ομιλία: «Είμαστε ναζί, αλλά δεν είμαστε κλέφτες»...

Αδιάφορη και απροβλημάτιστη για τα όσα έβλεπαν τη δημοσιότητα περί εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία Φύσσα, εμφανίστηκε και η δεύτερη μάρτυρας υπεράσπισης του ναζιστή βουλευτή, Δέσποινα Βόγλη, εργαζόμενη σε εταιρεία security. Μάλιστα, τα χαρακτήρισε ως απλή είδηση της μέρας, δεν το έψαξε, όπως είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε απλή ψηφοφόρος, ξεχνώντας να πει στο δικαστήριο ότι ήταν υποψήφια με τη Χρυσή Αυγή στις εκλογές Γενάρη και Σεπτέμβρη 2015. Και αυτή επικεντρώθηκε στην παρουσία της στις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής στα Ιμια, στις Θερμοπύλες και αλλού και κατέθεσε ότι δεν υπήρχαν υπεύθυνοι στην οργάνωση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο δικαστήριο για τις στρατιωτικές ενδυμασίες των χρυσαυγιτών, είπε: «Οτι φορούσαν τα μαύρα ρούχα όλοι το γνωρίζουμε, φορούσαν μαύρα γιατί έτσι ήταν από το κόμμα η ενδυμασία». Δήλωσε και αυτή άγνοια για τη δήλωση Ζησιμόπουλου.

Να υπογραμμιστεί ότι παρά το ότι είχαν ειδοποιηθεί οι συνήγοροι υπεράσπισης κατηγορουμένων για να φέρουν τους μάρτυρές τους, σε κάποιες δικασίμους το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, καταχωρώντας στα πρακτικά ότι η συνεδρίαση διακόπτεται «λόγω μη προσέλευσης των προταθέντων και εκφωνηθέντων μαρτύρων υπεράσπισης».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίθεση με χημικά εναντίον προσφύγων

MotionTeam

Με χημικά επιτέθηκε η αστυνομία στους πρόσφυγες που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Από το πρωί, πρόσφυγες από διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και άλλες περιοχές της χώρας άρχισαν να συγκεντρώνονται κατά δεκάδες με τις οικογένειές τους και τα υπάρχοντά τους, μετά από παραπλανητικό διαδικτυακό κάλεσμα σύμφωνα με το οποίο θα ανοίξει σήμερα η Ειδομένη και θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα. Συγκεντρώνονται με σκοπό να ξεκινήσουν πορεία προς τα σύνορα με γειτονικές χώρες.

Αργά το απόγευμα, όταν οι πρόσφυγες επιχείρησαν να μπουν μέσα στη δομή, η αστυνομία τους εμπόδισε κάνοντας χρήση χημικών.

Πρεμούρα από τα φασιστοειδή ενόψει των απολογιών τους

Στην επικαιρότητα επανήλθε το γνωστό βίντεο του κατηγορούμενου αρχηγού των φασιστών ναζιστών της δολοφονικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, στο οποίο λέει πως «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945». Αφορμή η προσπάθεια του φασιστοειδούς σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη να ανασκευάσει τα όσα είχε πει τότε, προφανώς για να αξιοποιηθούν τα τωρινά λεγόμενά του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενόψει των απολογιών μέσω των οποίων θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τα πεπραγμένα των ταγμάτων εφόδου.

Ετσι προσπαθεί να τη γλιτώσει, λέγοντας παντού, όπως αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», ότι η φράση του «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945» δεν αναφερόταν στους ναζί. Βέβαια, όπως προσθέτει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα, «το βίντεο όχι μόνο υπάρχει, αλλά έχει ήδη επισκοπηθεί και από το δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για ομιλία του ίδιου του Μιχαλολιάκου στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στις 3.3.2012. Το ακριβές απόσπασμα είναι το εξής: «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945. Αυτοί είμαστε. Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες. Ξέρουν πως δεν έχουν να κάνουν με κάποια καραγκιοζάκια που θα τους δώσουν θέσεις, υπουργεία, αυτοκίνητα. Εμείς είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο, να ελευθερώσουμε τις πατρίδες μας απ' τον Εβραίο που έχει καθίσει στο σβέρκο ολόκληρου του κόσμου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ