ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διακηρύξεις περί «κυριαρχίας» της Συρίας αλλά και ξεχωριστές ατζέντες

Από τη συνάντηση των ηγετών Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας στην Αγκυρα
Από τη συνάντηση των ηγετών Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με ορατές τις εσωτερικές διαφορές, ιδιαίτερα μεταξύ Ιράν - Τουρκίας, οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιράν, Χασάν Ροχανί, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκαν χτες στην Αγκυρα και εξέτασαν τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας και τις επιχειρήσεις που υλοποιούνται, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με στόχο την επίτευξη «διαρκούς εκεχειρίας στη Συρία», εξέφρασαν για άλλη μια φορά το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για το συριακό λαό, τη στιγμή που παίρνουν μέρος στο μοίρασμα της Συρίας, σε σφοδρό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και τις συμμαχίες της.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, υπάρχει η διατύπωση ότι «με αποφασιστικότητα εκφράζουν τη δέσμευσή τους να απορρίψουν όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία ατζέντας αυτονομιστών με σκοπό την υποβάθμιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στη Συρία, αλλά και της εθνικής ασφάλειας γειτονικών χωρών».

Επιπλέον, υπογράμμισαν τη βούλησή τους να «επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ηρεμίας στο πεδίο και την προστασία των αμάχων στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», αλλά και τη «διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες».

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε στην κοινή συνέντευξη Τύπου να προβάλει το σχέδιο κλιμάκωσης της επέμβασης του τουρκικού στρατού σε κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας, διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία «δεν θα σταματήσει μέχρι να εξασφαλιστούν όλες οι περιοχές υπό τον έλεγχο του YPG και του ΡΚΚ, συμπεριλαμβανομένου και του Μανμπίτζ», όπου υπάρχουν αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η Συρία, ούτε η περιοχή μας να δεχθεί επίθεση από ορισμένες τρομοκρατικές ομάδες», είπε ο Τούρκος ηγέτης, τονίζοντας ότι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας εξαρτάται από τη «διατήρηση της απόστασης από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ωστόσο ο Ροχανί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιρανικής τηλεόρασης, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του επισήμανε πως το Αφρίν θα πρέπει να παραδοθεί στο συριακό στρατό. «Οι εξελίξεις στο Αφρίν μπορούν να είναι χρήσιμες μόνον αν δεν παραβιαστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», είπε με νόημα. Σε άλλο σημείο, φέρεται πως αποδοκίμασε την τακτική των ΗΠΑ στη Συρία, τονίζοντας ότι «ορισμένες χώρες, όπως η Αμερική, υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος επειδή εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους». Πρόσθεσε πως για το Ιράν η «στρατιωτική κρίση στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση» και πως «η εδαφική ακεραιότητα της χώρας είναι προτεραιότητα για την Τεχεράνη». Τέλος, κάλεσε το συριακό λαό να «αποφασίσει το μέλλον του», καταβάλλοντας προσπάθειες για «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και ελεύθερες εκλογές». Επίσης, φέρεται να ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων που δεν έχουν την έγκριση της συριακής κυβέρνησης, «φωτογραφίζοντας» ξεκάθαρα και την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε αναφερθεί στο «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, λέγοντας πως έχει νικηθεί, μολονότι διατηρεί το καταστροφικό του δυναμικό, και μπορεί να επιτεθεί σε χώρες στον κόσμο, διατηρώντας «την ικανότητα να αλλάζει τακτικές γρήγορα».

Η επόμενη συνάντηση των τριών ηγετών για τις εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες στην Τεχεράνη.

Νέες δηλώσεις Τραμπ

Το ίδιο διάστημα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να επιμένει σε μία μεσοπρόθεσμη «απεμπλοκή» του αμερικανικού στρατού από τη Συρία, καθώς επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του πως «πρέπει να φύγουμε πολύ γρήγορα από τη Συρία» και σε Σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Λευκό Οίκο. Ωστόσο, φάνηκε προς το παρόν να εισακούει τις προτροπές του επόμενου υπουργού Εξωτερικών και απερχόμενου διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που θα δώσουν περιθώρια να επωφεληθούν άλλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Πληροφορίες της «Ουάσιγκτον Ποστ» ανέφεραν πάντως χτες πως ο Τραμπ πριν από μερικές μέρες «πάγωσε» τη χορήγηση 200 εκατ. δολαρίων για την πραγματοποίηση έργων υποδομών σε περιοχές της Συρίας όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα σε συνεργασία με Κούρδους και Αραβες των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», επειδή ασκεί έντονες πιέσεις σε «πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου αφενός να καταβάλουν το κόστος ανοικοδόμησης με τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια, αφετέρου απαιτεί να στείλουν εκείνες, αν χρειαστεί, στρατεύματα στη Συρία»!


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ «S-400»
Παζάρι με ευρύτερες προεκτάσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η αγορά των υπερσύγχρονων ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400» που σχεδιάζει η Τουρκία είναι ενδεικτική των διαστάσεων που αποκτούν και η συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας και η αντιπαράθεση Τουρκίας - Δύσης.

Καθόλου τυχαία, η προχτεσινή συνάντηση των Προέδρων Τουρκίας - Ρωσίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα (που με κάθε επισημότητα και όλο τυμπανοκρουσίες εγκαινίασαν την κατασκευή του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, από ρωσικά κεφάλαια) «σημαδεύτηκε» από τις δηλώσεις των δύο ηγετών για την αγορά των «S-400».

Σύμφωνα με το κείμενο των επίσημων δηλώσεων που διένειμε και το Κρεμλίνο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «έχουμε κάνει τη συμφωνία μας για τους "S-400". Το έχουμε "κλείσει" αυτό το κεφάλαιο. Αυτή η δουλειά τελείωσε». Ενώ από τη δική του πλευρά, ο Πούτιν είχε ήδη χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη αγορά προτεραιότητα για τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, χτες, ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι η παράδοση των «S-400» θα γίνει ακόμα νωρίτερα από τις τελευταίες εκτιμήσεις (το 2020), υποστηρίζοντας ότι «έχουμε επισπεύσει για τον Ιούλιο 2019 τον χρόνο παράδοσης στο συμβόλαιο που υπογράψαμε με τη Ρωσία για την απόκτηση των "S-400"». Μάλιστα, το πρακτορείο TASS μετέδωσε, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, ότι οι συστοιχίες των «S-400» θα μεταφερθούν στην Τουρκία τον Οκτώβρη του 2019, με τρία πλοία, που θα ξεκινήσουν από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ (στη Μαύρη Θάλασσα).

Αντιδράσεις στη Δύση

Είναι σαφές ότι η οριστικοποίηση της πώλησης «S-400» στην Τουρκία θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες για τη Δύση και το ΝΑΤΟ, καταρχήν επιβεβαιώνοντας τις βαθιές «ρωγμές» που υπάρχουν στη συνεργασία με την Τουρκία, ως μέρος της όξυνσης ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Αξιωματούχοι από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα εκφράσει δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει ένα τέτοιο υπερσύγχρονο αμυντικό σύστημα, που όμως δεν θα είναι συμβατό με το υπόλοιπο οπλοστάσιό της, αν και παραμένει μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας. Μάλιστα, κύκλοι του Κογκρέσου στις ΗΠΑ συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο να ζητήσουν επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας αν τελικά «κλείσει» η συμφωνία.

Χτες, αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) δήλωσε ανώνυμα στην ιστοσελίδα «hellas.journal»: «Οπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ενα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο (...) Μια τέτοια προμήθεια (σ.σ. "S-400") θα ήταν επίσης ασυμβίβαστη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι (σ.σ. μέλη του ΝΑΤΟ) στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ) μέσω της καταβολής εθνικών προσπαθειών για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία».

Στο φόντο και της τελευταίας συνάντησης των ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας εμφανίζονται στα αστικά ΜΜΕ της Δύσης νέες αναλύσεις για τη συνεργασία με την Τουρκία, που έχουν τη σημασία τους, χωρίς οι εξελίξεις να μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες. Για παράδειγμα, άρθρο που φιλοξένησε η ιστοσελίδα «EUobserver» εκτιμούσε ότι «δεν υπάρχει πραγματική βάση για να διατηρήσουν η Τουρκία και η Δύση μία στρατηγική συμμαχία».

Μεταξύ άλλων, εκεί αναφερόταν ότι «οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία μπορούν να μετεγκατασταθούν, η στρατιωτική συνεργασία μπορεί να περιοριστεί και η ανταλλαγή πληροφοριών να μειωθεί. Με κάποιο σχεδιασμό και πρόβλεψη είναι απίθανο να υπάρξει μακροπρόθεσμος ή μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος... Τουλάχιστον η παρωδία θα τελειώσει και οι δύο πλευρές θα ξέρουν πού βρίσκονται. Σίγουρα είναι καλύτερο από τη διατήρηση του αντιπαραγωγικού status quo».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ